Cultureel Programma 2022 - 2023

2023

21 t/m 23 april 2023

Frankrijk

JAARLIJKSE REIS: PONTOISE EN AUVERS-SUR-OISE

Ile de France, Val d’Oise

Ieder jaar organiseert de Alliance Française van Gouda in april een driedaagse reis naar Frankrijk. De bestemming is telkens anders. Voor 2023 staat staan Pontoise en Auvers-sur-Oise op het programma, twee plaatsjes gelegen aan de rivier de Oise op zo’n 27 kilometer van Parijs. Je treedt hiermee in de voetsporen van enkele beroemde impressionisten, die de schoonheid van dit gebied al in de 19e eeuw ontdekten! Kijk voor meer informatie over de reis op onze speciale pagina.

Prijs per persoon op basis van een tweepersoonskamer: 375,- euro 

Prijs per persoon voor een eenpersoonskamer: 425,- euro

Vrijdag 12 mei – 20:00 uur

Sociëteit Concordia
Westhaven 27, 2801 PJ Gouda

LEZING: MONTMARTRE MON AMOUR 

Andy Arnts

Rond 1900 was Montmartre hét centrum van de artistieke avant-garde en de populairste uitgaanswijk van Parijs. Op de ‘Butte’ verrezen talrijke cafés en cabarettheaters die door kunstenaars als Picasso en Modigliani werden bezocht – én vereeuwigd. 

Andy Arnts laat deze deze roemruchte tijd herleven tijdens een interactieve lezing vol boeiende verhalen, anekdotes, muziek en filmbeelden van Le Chat Noir, Le Lapin Agile en natuurlijk Le Moulin Rouge. Je mag je zangtalent laten horen terwijl je luistert naar legendarische chansons van Aristide Bruant en Yvette Guilbert en je maakt kennis met de opmerkelijke levens van onder meer revuedanseres La Goulue, kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec en Lolo, de schilderende ezel die op de Salon des Indépendants van 1910 grote bewondering oogstte bij het nietsvermoedende publiek. 

Toegang: € 7,50 voor leden en cursisten van de Alliance Française, € 10,– voor niet-leden 

Meld je hier aan

 

Woensdag 1 februari – 20:00 uur

Grand Café Central                                Markt 22, 2801 JJ Gouda

CAFÉ FRANÇAIS – ÉPIPHANIE 

Driekoningen

Ieder jaar organiseert de Alliance Française van Gouda een ‘Café français’ ter gelegenheid van Epiphanie, Driekoningen. Het Café français is een gezellige en informele avond die voor iedereen toegankelijk is: cursisten, docenten, leden, scholieren, studenten, Franstaligen in onze regio… iedereen die Frans wil praten is van harte welkom! De toegang is gratis en consumpties zijn voor eigen rekening. We doen bijvoorbeeld spelletjes of een quiz, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een praatje maken in het Frans. 

Uiteraard mag de Driekoningenkoek, oftewel de Galette des Rois, op deze avond niet ontbreken. In Frankrijk kun je hem al kopen vanaf half december. In de galette zit een boon van porselein, de fève. Degene die de fève vindt mag de bijbehorende kroon opzetten en is voor één dag de koning(in). Als je zelf een Galette des Rois wilt maken, kijk dan eens naar dit recept. Meer weten over Epiphanie? Lees dan dit artikel.

Toegang: gratis

2022

Vrijdag 18 november – 19:30 uur

Sociëteit Concordia
Westhaven 27, 2801 PJ Gouda

FILMAVOND – LE CINE-CLUB

Denis Mandon

Kijk je ook zo graag naar Franse films? Kom dan op vrijdag 18 november naar ‘Le Ciné-club’! Denis Mandon trakteert je op leuke en leerzame Franse filmavond volgens een geheel door hemzelf ontwikkeld concept. Vóór de pauze zet Denis je aan het werk, individueel of in groepjes. Op een speelse manier maak je oefeningen die betrekking hebben op het vocabulaire uit de film die je gaat zien. En na de pauze bekijk je de film zelf (welke het is blijft nog even een verrassing), die voorzien is van Franse ondertiteling.

Toegang: € 7,50 voor leden en cursisten van de Alliance Française, € 10,– voor niet-leden 

Schrijf je nu in!

Vrijdag 30 september – 19:30 uur

Petanque Vereniging Gouda              Uiterwaardseweg 4,  2807 CD, Gouda

START VAN HET NIEUWE CURSUSJAAR: JEU-DE-BOULESAVOND IN GOUDA

Bestuur Alliance Française Gouda

Op 19 september gaat het nieuwe het nieuwe cursusjaar van start, dat ook deze keer weer bol staat van de culturele activiteiten. Natuurlijk willen we dat niet ongemerkt voorbij laten gaan! Op vrijdag 30 september organiseren we daarom vanaf 19.30 uur een actieve jeu-de-boulesavond bij de Petanque Vereniging Gouda aan de Uiterwaardseweg 4.

Onder het genot van een hapje en een drankje speel je een spelletje pétanque of praat je gezellig bij met andere cursisten en belangstellenden. Iedereen die geïnteresseerd is is welkom. 

Toegang: Gratis voor leden en cursisten van de Alliance Française, € 5,– voor niet-leden. 

We vinden het fijn als je je even aanmeldt in verband met het reserveren van de banen. Dat kan hier.