Cultureel Programma 2020 - 2021

2021

Vrijdag 21 mei – 20:00 uur

Online evenement

SLOTAVOND: KOKEN MET DE ALLIANCE FRANÇAISE GOUDA

Koos van Wensen

Op 21 mei aanstaande staat alweer de laatste culturele activiteit van dit seizoen op het programma. Traditiegetrouw sluiten we ook nu het cursusjaar weer af met een feestelijk evenement. Omdat we voorlopig nog niet fysiek bij elkaar mogen, komen kan de geplande soirée over Jacques Brel helaas niet doorgaan. Maar niet getreurd, we bieden je een spetterend culinair alternatief! Tijdens een online kookles leer je drie heerlijke Franse gerechten te maken:

  • Een tartelette van geitenkaas, basilicum en tomaat, ingebed in een salade
  • Een Franse slasaus
  • Een tarte tatin


Hoe gaat het in zijn werk? Als je je opgeeft ontvang je een week van tevoren een e-mail met een boodschappenlijstje. Vlak voor de start van de kookles, om 20.00 uur ‘s avonds, krijg je een tweede e-mail met de recepten èn de link naar een online video die wij speciaal voor deze gelegenheid hebben laten maken. Tijdens de uitzending kun je live chatten met de kok en al je vragen stellen. Voor leden en cursisten van de Alliance Française is deelname gratis. Aarzel dus niet en 
schrijf je meteen in. Zodat jij je omgeving binnenkort kunt trakteren op een echte Franse maaltijd. Bon appétit!

Toegang: Gratis voor leden en cursisten van de Alliance Française, € 5,– voor niet-leden

Dinsdag 3 maart – 20:00 uur

Sociëteit Concordia
Westhaven 27, 2801 PJ Gouda

LEZING: LOUIS DE FUNÈS

Andy Artnts

Louis de Funès is met afstand de populairste komiek uit de Franse filmgeschiedenis. Door zijn rol als Ludovic Cruchot in Le gendarme de Saint-Tropez werd hij in één klap wereldberoemd, maar ook in andere humoristische films, zoals de klassieker La Grande Vadrouille – de succesvolste Franse film in bijna een halve eeuw – wist hij met zijn driftige gedrag de lachers op zijn hand te krijgen.

Tijdens ‘Une soirée avec Louis de Funès’ laat Andy Arnts, auteur en hoofdredacteur van het Frankrijkmagazine En Route, ons kennismaken met deze onvergetelijke acteur aan de hand van verhalen en natuurlijk heel veel hilarische filmbeelden. Een avond om heerlijk te luisteren en onbedaarlijk te lachen. De programma’s van de Frankrijkspecialist zijn afgestemd op een breed publiek en hebben een onderhoudend en interactief karakter.

Toegang: € 7,50 voor leden en cursisten van de Alliance Française, € 10,– voor niet-leden 

Woensdag 13 januari – 20:00 uur

Online pubquiz

CAFÉ FRANÇAIS – ÉPIPHANIE 

Driekoningen

Ieder jaar organiseert de Alliance Française van Gouda een ‘Café français’ ter gelegenheid van Epiphanie, Driekoningen. Het Café français is een gezellige en informele avond die voor iedereen toegankelijk is: cursisten, docenten, leden, scholieren, studenten, Franstaligen in onze regio… iedereen die Frans wil praten is van harte welkom! De toegang is gratis en consumpties zijn voor eigen rekening. We doen bijvoorbeeld spelletjes of een quiz, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een praatje maken in het Frans. 

Uiteraard mag de Driekoningenkoek, oftewel de Galette des Rois, op deze avond niet ontbreken. In Frankrijk kun je hem al kopen vanaf half december. In de galette zit een boon van porselein, de fève. Degene die de fève vindt mag de bijbehorende kroon opzetten en is voor één dag de koning(in). Als je zelf een Galette des Rois wilt maken, kijk dan eens naar dit recept. Meer weten over Epiphanie? Lees dan dit artikel.

Omdat fysieke bijeenkomsten helaas nog niet mogelijk zijn bieden we je deze keer een spetterend alternatief: een online pubquiz over Frankrijk! Wie weet het meest over de Franse taal en cultuur? Schrijf je snel in, want je maakt kans op een leuke prijs. Deelname is gratis en iedereen kan meedoen, ook als je geen lid of cursist bij ons bent. Het enige wat je nodig hebt is een computer en een smartphone. En natuurlijk je eigen hapjes en drankjes! 

Vragen? Mail dan naar culture.gouda@afpb.nl.

2020

Dinsdag 3 maart – 20:00 uur

Sociëteit Concordia
Westhaven 27, 2801 PJ Gouda

LEZING: LEVEN EN WERK VAN AUGUSTE RODIN EN CAMILLE CLAUDEL  

Marie-Thérèse Rouillard

Auguste Rodin wordt geboren op 12 november 1840 in Parijs en brengt zijn jeugd in grote armoede door. Vanaf zijn zeventiende raakt hij in de ban van de beeldhouwkunst en begint te modelleren. Omdat Rodin hier in eerste instantie niet van kan leven neemt hij een baan aan als decorateur. Dankzij zijn doorzettingsvermogen en onvermoeibare strijd om erkend te worden als kunstenaar slaagt hij er uiteindelijk in naam te maken. Met zijn zeer realistische, levendige en expressieve ontwerpen weet hij – ook nu nog – de mensen te raken en groeit hij na zijn dood uit tot een van de grootste impressionistische beeldhouwers uit het Frankrijk van de 19e eeuw. 

De werken van Rodin zijn sterk beïnvloed door zijn relatie met de 24 jaar jongere Camille Claudel, de zus van schrijver en dichter Paul Claudel. Hun band is onstuimig en intens en wordt gekenmerkt door periodes waarin romantiek en drama elkaar afwisselen. De heftige emoties die hiermee gepaard gaan komen duidelijk tot uiting in zowel de kunst van Rodin als in die van Claudel, die zich uiteindelijk na 13 jaar van hem losmaakt om zelfstandig verder te gaan. Aan de hand van zeer gevarieerd beeldmateriaal neemt Marie-Thèrèse ons mee in het leven en werk van deze twee bijzondere kunstenaars. 

Toegang: € 7,50 voor leden en cursisten van de Alliance Française, € 10,– voor niet-leden 

Vrijdag  20 november – 20.00 uur

Sociëteit Concordia
Westhaven 27, 2801 PJ Gouda

PIANOCONCERT: MUZIEK VAN FRANSE COMPONISTEN – Mét Beaujolais Primeur!

Marianne Vetter

Speciaal voor de Alliance Française van Gouda geeft Marianne Vetter een pianoconcert. Ze speelt diverse stukken van klassieke Franse componisten, die zij telkens vooraf laat gaan door een korte introductie – uiteraard ook in het Frans. Welke componisten Marianne gekozen heeft? Dat blijft nog even een verrassing!

We kunnen wel vast verklappen dat er twee oude meesters tussen zitten die zeer gewaardeerd werden door Louis XIV. Daarnaast hoor je werken van ‘een excentriekeling’ die zowel het orgel bespeelde in de kerk als de piano in de variététheaters van Montmartre, van een zelfverklaarde ‘musicien français’ die werd afgebeeld op een Frans bankbiljet én van de eerste vrouw die in 1913 de Prix de Rome voor compositie won. Marianne sluit af met een prachtig nummer van Jacques Brel, waarmee ze alvast een voorschot neemt op de slotavond in april. Kortom: een bijzonder muzikaal optreden dat je niet mag missen!  In de pauze geeft docente Marie-Thérèse Rouillard een presentatie over de geschiedenis van de Beaujolais Primeur. Vanzelfsprekend is er ook gelegenheid voor een ‘dégustation’.

Toegang: € 7,50 voor leden en cursisten van de Alliance Française, € 10,– voor niet-leden