De Franse keuken

De lekkerste Franse recepten om zelf thuis te maken!

Op deze pagina vind je de lekkerste Franse recepten om zelf thuis te maken. Deel je eigen favoriete Franse recept met ons en we plaatsen het op de site.

Koken met de Alliance Française Gouda – online demonstratie

In deze video leer je hoe je in twee uur drie overheerlijke Franse gerechten kunt maken:

  • Een tartelette van geitenkaas, basilicum en tomaat, ingebed in een salade
  • Een Franse slasaus
  • Een tarte tatin 

Poires Belle-Hélène (drie personen)

Ingrediënten
 
  • 3 peren
  • 50 gram pure chocola
  • 1,5 cl melk
  • 0,5 cl vanille-ijs
  • 100 gram poedersuiker
  • 50 cl water
  • 1/2 citroen
 

Bereiding 

Schil de peren (niet in stukjes snijden). Doe de poedersuiker en het citroensap in het water en breng het mengsel aan de kook zodat er een siroop ontstaat. Voeg daarna de peren toe en laat het geheel ongeveer 20 minuten koken. Laat daarna de peren afkoelen. Smelt vervolgens de chocola, voeg de melk toe en roer het door elkaar. Zet iedere peer op een dessertbordje, leg er een bolletje vanille-ijs naast en giet de warme chocola over de peren. Eventueel kun je het geheel afmaken met slagroom of crème fraîche.

Mardi Gras : beignets de carnaval

Ingrediënten
 
  • 200 gram bloem
  • 3 eieren
  • 75 gram zachte boter
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • 1 snufje fijn zout
  • Een beetje vanille, kaneel of alcohol (rum, cointreau, kirsh, cognac…)
 

Bereiding 

Meng de bloem met de boter en de eieren. Doe het bakpoeder, de poedersuiker en het zout erbij. Voeg daarna een beetje vanille, kaneel of alcohol toe. Laat het deeg 1 tot 2 uur rusten.

Snij het deeg vervolgens in de gewenste vorm (rondjes, vierkantjes, stengels… wat je leuk vindt) en frituur de beignets in olie.