Ga mee naar Charleville-Mézières!

Jaarlijkse reis naar Frankrijk - 8 tot en met 10 oktober 2021

Ieder jaar organiseert de Alliance Française van Gouda in april een driedaagse reis naar Frankrijk. De bestemming is telkens anders. Voor 2021 staat Charleville-Mézières op het programma, een prachtig stadje in het noorden van Frankrijk vlakbij de Belgische grens.

Charleville: de stad van Rimbaud

Charleville werd in 1601 gesticht door hertog Carlo I Gonzaga op de plaats van het gehucht Arches. De nieuwe stad kreeg een plattegrond met rechte straten en een centraal plein, het Place Ducale. Al snel werd Charleville het nieuwe economische centrum van de Ardennen. Tegenwoordig is Charleville ook populair bij toeristen. Niet alleen vanwege de bijzondere aanleg en de vele fraaie gebouwen, maar ook omdat het de geboorteplaats van Arthur Rimbaud is. Rimbaud schreef veelvuldig over de stad, waar hij zich overigens helemaal niet thuis voelde.

Orgelconcert

Tijdens je verblijf logeer je in het duizend jaar oude kasteel van Sedan, waar je op de dag van aankomst ook een rondleiding krijgt. Op de tweede dag breng je een bezoek aan het centrum van Charleville. Voor de ochtend en avond hebben we een afwisselend programma samengesteld. Zo maak je een stadswandeling samen met een gids en bezoek je het musée Rimbaud. En tussendoor kun je uiteraard genieten van typische streekgerechten als droge Ardennerham, vers gemaakte sappen en ciders, jam en bier. We nemen ook een kijkje in de Basilique Notre Dame d’Espérance, waar een prachtig orgel te zien is. Het orgel – gebouwd in Noord-Europese klassieke stijl – is geheel mechanisch en heeft veertig registerstangen. Natuurlijk mag een orgelconcert hier niet ontbreken. De zaterdagmiddag kun je vrij besteden, om ‘s avonds weer aan te schuiven voor een geheel verzorgd diner in ‘La Table d’Arthur’. 

Familistère de Guise

De derde en laatste dag staat geheel in het teken van een bezoek aan de beroemde Familistère de Guise, een enorm woonblok dat in de tweede helft van de 19e eeuw ontworpen werd door Jean-Baptiste André Godin. Het gebouw, dat bestond uit 558 appartementen en 350 woningen met een centrale binnenplaats, tuintjes en diverse voorzieningen, bood onderdak aan maar liefst 2.000 bewoners! Het is een typisch voorbeeld van utopisch socialisme.

Programma en inschrijven

De bus vertrekt op vrijdag 8 oktober om 7.30 uit Alphen aan den Rijn en om 8.00 uur uit Gouda. Verwachte aankomsttijd in Charleville-Mézières is 13.00 uur. Op zondag 10 oktober vertrekken we om 17.00 uur weer richting Nederland. Tussen 21.30 uur en 22.00 komen we aan in Gouda en Alphen. 

Bekijk dan hier het uitgebreide programma.

Download hier het inschrijfformulier en de voorwaarden.

Neem contact op met Koos van Wensen via pres.gouda@afpb.nl.