Ga mee naar Auvers-sur-Oise!

Jaarlijkse reis naar Frankrijk - 21 tot en met 23 april 2023

Ieder jaar organiseert de Alliance Française van Gouda in april een driedaagse reis naar Frankrijk. De bestemming is telkens anders. Voor 2023 staan Pontoise en Auvers-sur-Oise op het programma, twee plaatsjes gelegen aan de rivier de Oise op zo’n 27 kilometer van Parijs. Je treedt hiermee in de voetsporen van enkele beroemde impressionisten, die de schoonheid van dit gebied al in de 19e eeuw ontdekten!

Pontoise: ondergronds gangenstelsel

De reis begint in het bij de schilder Camille Pisarro zo geliefde Pointoise, waar je kunt kiezen uit twee excursies. De naam Pontoise betekent ‘brug over de Oise’. Het historische centrum van het plaatsje is gebouwd op een kalksteenplateau, waarvan het gesteente in de Middeleeuwen werd geëxploiteerd. Hierdoor ontstonden talloze ondergrondse steengroeven. Sommigen daarvan werden middels boogconstructies omgebouwd tot kelders. Deze ‘caves’ hadden allerlei verschillende functies. Het geheel aan gangen en ruimten wordt tegenwoordig ‘Les Souterrains de Pontoise‘ genoemd. De Souterrains zijn overblijfselen van het roemruchte verleden van deze streek en beschermd als historisch erfgoed. Onder begeleiding van een gids kun je een wandeling van vier kilometer door het gangenstelsel maken. Blijf je liever bovengronds? Kies dan voor een bezoek aan de kathedraal van Pontoise, de Saint-Maclou. Een glaskunstenaar laat je zien hoe de glas-in-loodramen worden gemaakt.

Auvers-sur-Oise: de stad van de impressionisten

Op de tweede en derde dag bezoek je Auvers-sur-Oise. Dit dorpje heeft vooral bekendheid gekregen doordat een groot aantal beroemde impressionistische kunstenaars er een deel van hun leven heeft doorgebracht, zoals Daubigny, Cézanne, Corneille en Van Gogh. Zij vonden inspiratie voor hun schilderijen in het pittoreske landschap en genoten van de prachtige natuur en kastelen.  Vincent van Gogh schilderde hier zijn wereldberoemde doek van de Notre-Dame-de-l’Assomption. Hij en zijn broer Theo liggen beide begraven op het kerkhof van Auvers-sur-Oise. 

Promenade Van Gogh, absint en het atelier van Daubigny

Natuurlijk krijg je uitgebreid de gelegenheid om Auvers te ontdekken. Dag twee begint met een zogenaamde ‘Vincent-van-Goghwandeling’ langs locaties die voor de schilder belangrijk waren tijdens zijn verblijf in het dorpje. Bijzonder detail: in 2023 is het precies 170 jaar geleden dat Van Gogh geboren werd. Gedurende de laatste zeventig dagen van zijn leven in Auvers maakte hij hier nog maar liefst 74 schilderijen, waarvan sommige tot de belangrijkste van zijn hele oeuvre worden gerekend! Na de wandeling breng je een bezoek aan het Absintmuseum en het atelier van Daubigny.  Je sluit de dag af met een overheerlijk diner in restaurant Dans les Etoiles.

Château d’Auvers

De derde en laatste dag staat geheel in het teken van een bezoek aan het Château d’Auvers. Het kasteel werd gebouwd in de 17e eeuw, rond 1635, door Zanobi Lioni, een rijke Italiaanse financier uit de entourage van Marie de Médicis. Het gebouw, omgeven door een bebost terrein, had een terrasdak in Italiaanse stijl, harmonieuze tuinen met opeenvolgende terrassen, vijvers en fonteinen, twee oranjeries (aan de noord- en zuidkant) en een belvedère met uitzicht op het dorp en het dal van de Oise. In het kasteel bekijk je een tentoonstelling over het impressionisme. Tevens krijg je een rondleiding door zowel het gebouw als de tuinen.

Programma en inschrijven

De bus vertrekt op vrijdag 21 april om 7.00 uit Alphen aan den Rijn en om 7.30 uur uit Gouda. Verwachte aankomsttijd in Pontoise is rond de middag. Op zondag 23 april vertrekken we om 16.00 uur weer richting Nederland. Tussen 21.30 uur en 22.00 komen we aan in Gouda en Alphen. 

Bekijk dan hier het uitgebreide programma.

Download hier het inschrijfformulier en de voorwaarden.

Neem contact op met Koos van Wensen en Jaap Delleman via culture.gouda@afpb.nl.