Is Frans leren nog wel ‘cool’?
In Nederland was het Frans eeuwenlang de taal van de elite. Dit kwam onder meer doordat Frankrijk een belangrijke rol speelde in de politiek. Denk maar aan Lodewijk XIV en Napoleon. Nederland was zelfs kortstondig onderdeel van Frankrijk, van 1810 tot 1813, en het Frans was in die periode de officiële taal van het land, naast het Nederlands (bron: Wikipedia). Het Nederlands kent zeer veel woorden die ontleend zijn aan het Frans en in het onderwijs werd het Frans als tweede taal tot ver in de 20e eeuw belangrijker beschouwd dan het Engels.
Inmiddels is de populariteit van het Frans sterk teruggelopen en is het op scholen lang niet overal meer een verplicht vak. Enerzijds heeft de taal nog altijd een elitair imago, anderzijds heeft het Frans flinke concurrentie van het Engels (en Spaans), dat inmiddels de rol van internationale voertaal heeft overgenomen. Ook de Fransen zelf spreken steeds beter Engels.
Toch is het absoluut nog steeds de moeite waard om de Franse taal te leren. Niet alleen omdat het een mooie en zeer rijke taal is, maar ook omdat je door het leren van een vreemde taal pas écht kennis maakt met de cultuur en de manier van leven van een land. Een land dat nog steeds onze derde handelspartner is. En vergeet ook niet dat de Franstalige gemeenschap wereldwijd zeer groot is. Denk alleen al aan Franstalig Afrika. Wat ons betreft is Frans leren dus nog steeds ‘cool‘!