Wat is de Alliance Française?

Het ontstaan van de Alliance Française

Opgericht in Parijs in de 19e eeuw

De Alliance Française werd in 1883 in Parijs opgericht door Paul Camcon. Al meteen na de oprichting meldden diverse geleerden, schrijvers en diplomaten – waaronder Ferdinand de Lesseps, Louis Pasteur en Jules Verne – zich aan als lid. De doelstelling van de Alliance Française was – en is nu nog steeds – het internationaal verspreiden van de Frans taal en cultuur. Vanuit deze gedacht zijn er door ‘vrienden van Frankrijk’ in de gehele wereld vestigingen gesticht. De Alliance Française van Parijs is onderdeel van het Franse Ministerie van Cultuur.

Grootste culturele netwerk ter wereld

Momenteel is de Alliance Française het grootste georganiseerde culturele netwerk ter wereld met 832 vestigingen in 131 landen, van Frankrijk zelf tot Brazilië, India en Australië. Ieder jaar volgen er 500.000 mensen van alle leeftijden lessen in de Franse taal en organiseren de Alliances samen wereldwijd meer dan 21.000 culturele activiteiten.

Alliance Française in Nederland

Niet lang na het ontstaan van de Alliance Française in Frankrijk kwam de organisatie ook naar Nederland. In 1888 werd de ‘Alliance Française des Pays-Bas’ opgericht. In ons land zijn er inmiddels 34 vestigingen, waarbij in totaal meer dan 10.000 mensen zijn betrokken! Ruim 250 docenten, die bijna allemaal Frans als moedertaal hebben, begeleiden gezamenlijk maar liefst 7.500 cursisten bij het leren van de taal. 

De Alliance Française telt daarnaast nog eens 2.500 leden én beschikt over een groot netwerk aan vrijwilligers. Deze vrijwilligers ondersteunen de verschillende vestigingen op allerlei gebied en spannen zich in om ieder jaar weer een boeiend cultureel programma aan te kunnen bieden. 

Fédération des Alliances Françaises aux Pays-Bas

De 34 Alliances Françaises in Nederland vormen samen de Fédération des Alliances Françaises aux Pays-Bas. Vertegenwoordigers van de Nederlandse Alliances ontmoeten elkaar regelmatig om kennis en ervaring uit te wisselen. De belangrijkste bijeenkomst van alle vestigingen is de jaarlijkse ‘Assemblée Générale’. De Fédération heeft nauw contact met onder andere de Franse Ambassade, het Institut Français en de Fondation Alliance Française in Parijs op het gebied van didactiek, cultuur en bijscholing.

Alliance Française Gouda

De Alliance Française Gouda bestaat al sinds 1955. Dat betekent dat we in 2020 ons 65-jarige jubileum hebben gevierd! De officiële naam van onze vestiging is Alliance Française Gouda – Alphen – Capelle. Later is ook Reeuwijk erbij gekomen. Al onze docenten komen uit Frankrijk en hebben dus Frans als moedertaal. Een vierkoppig bestuur zorgt voor het dagelijkse reilen en zeilen binnen onze vestiging.

Is Frans leren nog wel ‘cool’?

In Nederland was het Frans eeuwenlang de taal van de elite. Dit kwam onder meer doordat Frankrijk een belangrijke rol speelde in de politiek. Denk maar aan Lodewijk XIV en Napoleon. Nederland was zelfs kortstondig onderdeel van Frankrijk, van 1810 tot 1813, en het Frans was in die periode de officiële taal van het land, naast het Nederlands (bron: Wikipedia). Het Nederlands kent zeer veel woorden die ontleend zijn aan het Frans en in het onderwijs werd het Frans als tweede taal tot ver in de 20e eeuw belangrijker beschouwd dan het Engels.

Inmiddels is de populariteit van het Frans sterk teruggelopen en is het op scholen lang niet overal meer een verplicht vak. Enerzijds heeft de taal nog altijd een elitair imago, anderzijds heeft het Frans flinke concurrentie van het Engels (en Spaans), dat inmiddels de rol van internationale voertaal heeft overgenomen. Ook de Fransen zelf spreken steeds beter Engels. 

Toch is het absoluut nog steeds de moeite waard om de Franse taal te leren. Niet alleen omdat het een mooie en zeer rijke taal is, maar ook omdat je door het leren van een vreemde taal pas écht kennis maakt met de cultuur en de manier van leven van een land. Een land dat nog steeds onze derde handelspartner is.  En vergeet ook niet dat de Franstalige gemeenschap wereldwijd zeer groot is. Denk alleen al aan Franstalig Afrika. Wat ons betreft is Frans leren dus nog steeds ‘cool‘! 

Vrijwilligerswerk voor de Alliance Française Gouda?

De Alliance Française Gouda is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij de organisatie van alle activiteiten. Vind je het leuk om met Frankrijk en de Franse taal bezig te zijn en wil je graag actief een bijdrage leveren aan ons programma? Of heb je leuke suggesties en ideeën? Neem dan contact op met één van onze bestuursleden.