Frankrijk dichtbij

Frankrijk dichtbij: de leukste tips!

Om alvast helemaal in de stemming te komen publiceren we op deze pagina de leukste tips met betrekking tot Frankrijk. Tips waarmee je ook als je niet op vakantie bent in ‘La douce France’ kunt genieten van het Frankrijkgevoel. Of kunt oefenen met de taal. We hebben ze voor je onderverdeeld in verschillende categorieën. Heb je zelf ook een tip? Geef hem dan aan ons door, dan plaatsen we hem op de site.

Auto's

Franse auto’s stonden vroeger voor charme, comfort en elegantie. Ook hadden ze vaak een bijzonder ontwerp, dat nét iets anders was dan anders. Hierdoor werden Franse auto’s al snel populair. Merken als Renault, Peugeot en Citroën kennen inmiddels een grote schare liefhebbers. Niet alleen behoren zij op dit moment tot de meest verkochte auto’s ter wereld, ook hun klassiekers zijn zeer gewild. Neem eens een kijkje op één van de clubsites: Renault, Peugeot of Citroën.

Boeken, muziek en films

Als Frankrijkliefhebber heb je vast weleens gehoord van de FNAC. De FNAC is een van de grootste Franse warenhuisketens voor boeken, cd’s, dvd’s, software en elektronica. In veel grote steden in Frankrijk en België is een FNAC-vestiging te vinden, maar je kunt natuurlijk ook online winkelen. Neem ook eens een kijkje in de Bibliothèque Nationale de France. Als je in het Nederlands over Frankrijk wilt lezen, dan is Frankrijk Boeken een aanrader. Benieuwd naar de laatste Franse films? Op de site Franse films vind je een compleet overzicht.

Blogs

Als Frankrijkliefhebber mag je de volgende vijf (Nederlandse) blogs over je favoriete land eigenlijk niet missen: Frankrijk.nl, Frankrijkpuur.nl, BonjourFrankrijk.nl, Frankrijkbinnendoor.nl en VanFransebodem.nl.

Brocante

Frankrijk en brocante zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie houdt er niet van om heerlijk rond te snuffelen op een ‘marché aux puces’ vol spulletjes uit vroeger tijden? Als je op zoek bent naar mooie oude gebruiksvoorwerpen om je huis in Franse sfeer te brengen, moet je zeker eens een bezoekje brengen aan de jaarlijkse braderie van Lille. Dichter bij huis is er de tweedaagse kunst- en brocantemarkt Vive la France in Hummelo. En wat dacht je van de webwinkel BrocFrance? Zoek je leuke adresjes in de buurt van Gouda? Kijk dan eens bij Brocante uit Frankrijk, More Brocante of Miekje’s Brocante.

Concerten en musicals

Zou je wel eens naar een Frans concert of een Franse musical willen, maar wil je niet te ver reizen? Kijk dan eens naar evenementen in België. In concertzalen als Vorst Nationaal of Cirque Royal in Brussel treden veelvuldig Franstalige artiesten op. Na een concert kun je gewoon weer terug naar huis – of er nog een leuk dagje België aan vastplakken!

Eten en drinken

Inspiratie nodig voor een heerlijk Frans gerecht? Op www.marmiton.org vind je maar liefst 70.000 verschillende recepten. Ook de Larousse Cuisine is een aanrader. De ingrediënten kun je in uiteraard in Frankrijk kopen (in Roncq vlakbij Lille – op maar drie uur rijden afstand – is een enorme Auchan-supermarkt gevestigd waar je uitgebreid inkopen kunt doen), maar ook in Nederland kun je heerlijk Franse producten vinden. Bijvoorbeeld bij De Fransoos in Leiden of De Madeleine in Breda. Voor croissants, baguettes en pains aux chocolat kun je terecht bij een van de dertien beste Franse bakkers in ons land (of als je – een zoetekauw bent – bij een van ‘pâtisseries‘). Bijzondere Franse wijnen vind je onder andere bij Vins de Gilles. Ga je liever uit eten? Breng dan eens een bezoekje aan restaurant Bij ons in Gouda. Er zijn ook Franse restaurants die maaltijden thuisbezorgen. Kijk hier of hier voor een overzicht.

Kranten en tijdschriften

We kennen allemaal de drie grote kranten van Frankrijk: Le Monde, Le Figaro en La Libération. Maar er zijn er nog veel meer. Kijk op deze site voor een overzicht. Lees je liever een tijdschrift? In Nederland zijn En Route en Leven in Frankrijk de bekendste magazines over Frankijk. Populaire Franse tijdschriften zijn onder andere Paris Match, Le Nouvel Observateur, L’Express, Charlie Hebdo, Marie-Claire, Géo, Top Santé, Science et Vie en Auto Moto.

Onderwijs

Meer weten over Frans in het onderwijs (basis, middelbaar én hoger)? Platform Frans is een netwerk van deskundigen op het gebied van de Franse taal en cultuur. Het ledenbestand bestaat vooral uit wetenschappers, docenten, lerarenopleiders, tolken, vertalers, journalisten, beleidsmakers en ondernemers. Platform Frans bundelt en verspreidt informatie over dit kennisgebied en fungeert als vraagbaak voor iedereen die op zoek is naar specifieke kennis of expertise met betrekking tot de Franstalige wereld. Voor tips over Franse literatuur in het voortgezet onderwijs kun je een kijkje nemen op de site van Marja Rietveld, docente Frans. Voor (leraren van) kinderen tot 16 jaar is er de site ‘de Franse juf‘ boordevol leukte tips voor in de klas. En breng ook eens een bezoekje aan Franszelfsprekend, de website van de sectie Frans van de Vereniging van Leraren Levende Talen.

Politiek

Voor iedereen die graag op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in de Franse politiek geeft de voormalige Frankrijkcorrespondent Stefan de Vries, die al meer dan twintig jaar in Parijs woont, een e-mailnieuwsbrief uit.  Je kunt je hier abonneren.

Radio

Luister ook eens naar de Franse radio, bijvoorbeeld op weg naar je favoriete vakantiebestemming. Het is een prima manier om je luistervaardigheid te verbeteren en je kunt ook nog eens genieten van leuke Franse muziek! Op deze site vind je een overzicht van alle Franse zenders. Weet je niet goed welke zender je moet kiezen? Kijk dan hier voor een paar tips.

Televise

De bekendste Franse tv-zender in Nederland is natuurlijk TV5 Monde. TV5MONDE is een internationale Franstalige televisiezender die wereldwijd Franse, Belgische, Zwitserse én Canadese programma’s uitzendt. Kijk hier voor meer Franse televisiezenders. Wat je ook kunt doen is Franse series volgen op Netflix. Klik hier of hier voor een overzicht van de best bekeken series van dit moment.

Taal

Snel en makkelijk Frans te leren via een gratis app?  Dan raden we je aan Français avec Pierre, de nieuwe taalapp van TV5 Monde of DuoLingo eens te proberen. En als je je inschrijft bij Nu beter Frans krijg je iedere werkdag een paar leuke oefeningen in je mailbox.

Vakantie

Het aantal sites dat gewijd is aan vakanties in Frankrijk is onuitputtelijk. Daarom noemen we er hier maar twee: de website van het Frans Bureau voor Toerisme en die van France Voyage, dat een overzicht geeft van evenementen in Frankrijk. Als je graag meer wilt weten over het rijke culturele erfgoed van Frankrijk, dan is de site J’aime mon patrimoine erg leuk om te bekijken. Je kunt zowel zoeken op streek als op thema.

Werk

Ben je geïnteresseerd in een baan in Frankrijk of wil je bij een Frans(talig) bedrijf in Nederland werken? France Personnel kan je helpen bij het vinden van een vakantiebaantje, een opdracht of een vaste functie, zowel in Frankrijk als in Nederland. De site Franse Markt is een site speciaal voor de zakenwereld.