Cultureel programma

Cultureel programma Alliance Française Kennemerland

Ieder seizoen verzorgen wij een aantrekkelijk programma met voor elk wat wils. Hier kunt u een overzicht vinden van de culturele activiteiten die u kunt verwachten voor het cursusjaar 2023-2024. Uiteraard vullen wij het programma in de loop van het cursusjaar verder aan.

Nieuw in 2023-2024: Omdat we activiteiten van hoge kwaliteit willen bieden zijn de kosten navenant gestegen. We hebben daarom gekozen voor een ander model: het culturele programma is niet langer gekoppeld aan de cursussen maar aan het Ami(e)-schap. Wanneer u Ami(e) bent, kunt u zich inschrijven tegen gereduceerde prijs. Deelnemers aan de wekelijkse cursussen zijn automatisch Ami(e). 

Wij hopen u te mogen verwelkomen bij de culturele activiteiten van komend seizoen!

Jaap Stork brengt Satie en Poulenc, Franse componisten, meesters in humor en ernst

Vrijdag 20 oktober 2023 | Inloop vanaf 19:30 uur, aanvang 20:00 uur.

Hart-Haarlem, Kleine Houtweg 18, 2012 CH Haarlem

Jarenlang droeg Francis Poulenc het etiket van de luchthartigste componist van de Franse muziek. Hij werd lid van een groepje beeldenstormende jonge componisten met de naam ‘Les six’  waarvan Satie de geestelijke vader was. Binnen dat groepje was Poulenc de vlotste, de meest clowneske, de man met voortdurend een grijns op zijn gezicht. Zoals zoveel jonge Franse componisten uit de periode tussen beide wereldoorlogen was Poulenc gegrepen door de droge humor van Erik Satie

Pianist Jaap Stork vertelt veel grappige en bijzondere details over de componisten Erik Satie en Francis Poulenc, bloedbroeders ondanks het grote leeftijdsverschil van 30 jaar.  In de markante pianostukken die Jaap speelt horen we het bruisende Parijs van de vroege 20e eeuw, waarvan we ook beelden zien.

Het wordt een vrolijke avond met veel humor en muziek uit Frankrijk.

Erik Satie, vader Frans, moeder Engels, solitair, zichzelf ‘gymnopédiste’ noemend en schepper van veel nog immer populaire en intrigerende titels als ‘Trois morceaux en forme de poire’.

De ruim 30 jaar jongere Francis Poulenc, qua familie gelieerd aan een Frans chemieconcern, was een muzikale alleseter, door intimi ‘half monnik-half kwajongen’ genoemd. Zijn klanktaal pendelt niet zelden tussen devotie en bevrijdende humor.

Erik satie
Francis Poulenc

Le Goût de la Provence

Woensdag 22 november 2023 | Inloop vanaf 19.30, aanvang 20.00u

Hart-Haarlem, Kleine Houtweg 18, 2012 CH Haarlem

Julien Dubief nodigt u uit om hem te volgen in zijn ontdekkingstocht naar het  erfgoed en de schatten van zijn geliefde geboortegrond de Provence.

Nog steeds blijft de Provence de mens verleiden, niet alleen vanwege zijn rijkdom en strategische ligging, maar ook dankzij zijn authenticiteit, zijn bijzondere levenskunst en zijn prachtige gevarieerde landschappen.

Van de uitlopers van de Mont-Ventoux tot de wilde Camargue, wandelen we langs de zonovergoten olijfgaarden, velden met bloeiende lavendel, schitterende vergezichten, hooggelegen dorpjes, kleurrijke markten, ambachtslieden die het vak van hun voorvaderen leerden en langs prestigieuze wijngaarden… 

Wie heeft dáár nu geen zin in…?

Le Goût de la Provence

Cinéma Français: Noël

Dinsdag 12 december 2023 | Inloop vanaf 18.30, aanvang 19.00u

Hart-Haarlem, Kleine Houtweg 18, 2012 CH Haarlem

Kijk je ook zo graag naar Franse films? Kom dan op dinsdag 12 december naar le Cinéma Français! Denis Mandon trakteert je op een leuke en leerzame Franse filmavond volgens een geheel door hemzelf ontwikkeld concept. Alvorens de film te bekijken laat Denis u op een speelse manier kennismaken met de vocabulaire uit de film, die voorzien is van Franse ondertiteling. Welke film het is blijft nog even een verrassing, maar het heeft ongetwijfeld iets met Noël te maken… 

Chansons

Vrijdag 1 maart 2024 | Inloop vanaf 19.30, aanvang 20.00u

Hart-Haarlem, Kleine Houtweg 18, 2012 CH Haarlem

Van de voordelen van biologische groenten tot de economische crisis, en van de liefde tot de dood. Annemarie zingt over alles wat ze niet snapt. Met haar ontwapenende chansons – in Nederlands en Frans – doet ze opgewekt pogingen de wereld een beetje beter te begrijpen. Met humor, lichtheid en hier en daar een felle uithaal neemt ze haar publiek mee in haar zoektocht.

Annemarie Brijder, singer-songwriter (van oorsprong bioloog), treedt afwisselend op in Nederland en Frankrijk. Ze staat met haar liedjesvoorstelling in verschillende theaters en op poëziepodia. In  2019 won ze de Aanmoedigingsprijs van het Utrechts Kleinkunst Festival. In Frankrijk speelde zij onder meer op chansonfestival Les Nuits du Chat in Montpellier en verzorgde zij het voorprogramma van chansonnier Yves Duteil in Vauvert. En nu is ze hier, bij ons in Hart-Haarlem!!!

Franse wandeling

Eind maart 2024, begin april.

Haarlem

Volg de voetstappen van Fransen in de Haarlemse geschiedenis. Met een Frans sprekende gids wandelt u langs een aantal Haarlemse plekken vol Franse invloeden.

Meer informatie wordt nog bekend gemaakt.

Overige Franse activiteiten in de regio

L' Autre Pays du Théâtre - Climax

Vrijdag 22 september, 20.30 uur

L’Autre Pays du Théâtre, Den Haag

CLIMAX

Spectacle Burlesque Musical

Les cinq comédiens tantôt danseurs, chanteurs, musiciens et mimes nous embarquent dans un road-movie férocement drôle, fertile et libérateur.

La Cie Zygomatic tire la sonnette d’alarme et (r)éveille notre conscience écologique. La joyeuse troupe s’attaque à la question de l’urgence climatique, à l’effondrement de la biodiversité et plus largement à la survie de la planète sur laquelle nous vivons tous.

32€  adulte 20€ moins de 18 ans

(1H10) – Dès 8 ans.

Saint Omer - Franse film in Het Verhalenhuis

Donderdag 5 oktober, 19.30 uur

Het Verhalenhuis, van Egmondstraat 7, 2024 XL Haarlem

Hartverscheurende aanklacht tegen racisme

Laurence Coly is een Senegalese immigrante in Frankrijk die terechtstaat voor de moord op haar vijftien maanden oude dochtertje. Coly heeft, zo vertelt ze in de rechtszaal, haar baby op een avond naar zee gedragen, zodat de golven haar kindje konden meenemen.

In Saint Omer, het schitterende speelfilmdebuut van de Franse regisseuse Alice Diop, gaat het er niet om te bepalen of Coly schuldig is, maar om te begrijpen wat er is gebeurd. Diop, die de echte zaak rond de Frans-Senegalese Fabienne Kabou enkele jaren terug zelf volgde in de rechtszaal, maakte een tot nadenken stemmende, fictieve reconstructie.

€ 6,-  Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.

Van 13 oktober tot 14 januari 2024

Van Gogh Museum Amsterdam

Het jubileumjaar eindigt met een bijzondere tentoonstelling over kunst aan de Seine. Waarom schilderden de kunstenaars Van Gogh, Seurat, Signac, Bernard en Angrand aan deze rivier vlak buiten Parijs?

De vijf ambitieuze kunstenaars trokken naar de oevers van de Seine om te schilderen. Met hun ezel in het groen legden ze de veranderingen vast die de opkomende industrie met zich meebracht. Ze vonden er nieuwe, eigentijdse motieven en ontwikkelden hun kleurgebruik en schildertechnieken. Met name de plaats Asnières was bepalend voor de artistieke ontwikkeling van deze kunstenaars. Asnières ligt vlak buiten Parijs aan de Seine. Tot ongeveer 1850 stond het bekend als een idyllische groene voorstad waar stedelingen hun vrije tijd doorbrachten. 

Lees meer….

Vincent van Gogh, Vissen in de lente, de Pont de Clichy (Asnières), 1887, The Art Institute of Chicago

Vive la Chanson! - Theaterconcert

Vrijdag 26 januari, 20.00uur

Het Verhalenhuis, van Egmondstraat 7, 2024 XL Haarlem

Buurtbrunch en Franse Chansons

In het nieuwe theaterconcert Vive la Chanson! spelen zangeres Britta Maria, pianist/zanger Maurits Fondse en accordeonist Oleg Fateev ontroerende en opzwepende Franse Chansons van grote Franse zangers als Aznavour, Brel, Gréco, Gainsbourg, Barbara, Yves Montand, Piaf, Zaz, Julien Clerc, Pravi e.a. Aangevuld met zelf geschreven Franse chansons en een enkele vertaling naar het Nederlands. Met Chansons die u meevoeren naar de lichtstad Parijs en die de Franse ziel blootleggen. Liederen vol weemoed, maar ook levensvreugde…. over het leven in al haar facetten, de liefde, de hoop maar ook de pijn en de teleurstelling. Met tussen de chansons door bijzondere verhalen achter de liedjes en anekdotes over de grote Franse chansonniers. 

€ 10 (speciale Nationaal Theaterweekend kaartprijs!)

Pour vous mettre dans l’ambiance de l’été :
LAISSE LES PARLER

Une vidéo de l’artiste français PIPOH et la chanteuse brésilienne AMANDA MAGALHES

Documentaire: Les Alliances Françaises

De Paris à Pondichéry, en passant par Rio, Buenos Aires ou Tsiroanomandidy, rencontre avec des femmes et des hommes qui font rayonner la langue française et la culture francophone à travers le monde. Avec les témoignages d’Irina Bokova, Bernard Cerquiglini, Laurent Fabius, Julia Kristeva, Erik Orsenna, Sebastião Salgado… Réalisation : Antoine Rivière (France, 2022)

Culturele activiteiten Alliance Française Pays-Bas

Onze overkoepelende organisatie Alliance Française Pays-Bas (AFPB) houdt een landelijke agenda bij met culturele activiteiten, zoals reizen. Op de website wordt ook verwezen naar de lokale afdelingen van Alliance Française en de culturele activiteiten die door hen worden georganiseerd.