Wat is de Alliance Française?

Geschiedenis Alliance Française

De Alliance Française (opgericht in 1883) is een wereldwijde organisatie en valt onder het Franse ministerie van Cultuur. Zij heeft als doel de Franse taal en cultuur te bevorderen en te verspreiden.

Al in 1883 werd in Parijs door Paul Camcon de Alliance Française opgericht. Al meteen na de oprichting melden zich geleerden, schrijvers en diplomaten aan als lid, waaronder Ferdinand de Lesseps, Louis Pasteur en Jules Verne. De doelstelling was, evenals nu nog steeds, het verbreiden van de Franse taal en cultuur. Vanuit deze gedacht zijn er door vrienden van Frankrijk in de gehele wereld afdelingen gesticht. Ten tijde van de oprichting was Frans nog een hoftaal en mede daardoor heeft de Franse taal heel lang het aanzien gehad van een taal voor “deftige mensen”. Hoewel koningin Emma het Frans als hoftaal had afgeschaft, hebben de 34 afdelingen van de Alliance Française in Nederland nog lang de naam gehad een beetje elitair te zijn. Het aanbod van de conférences was weinig gevarieerd, soms wat theoretisch en er werd altijd Frans gesproken.

In Nederland werd de Alliance Française des Pays-Bas opgericht in 1888. In ons land zijn er 34 afdelingen, waarbij meer dan 10.000 mensen zijn betrokken. Een nationaal netwerk, waarvan het pedagogisch plan gericht is op de specifieke kenmerken van Nederland en het Nederlandse publiek. Er zijn circa 7.000 cursisten die Frans studeren, op allerlei niveaus, begeleid door 250 gekwalificeerde docenten.

Documentaire: Les Alliances Françaises

De Paris à Pondichéry, en passant par Rio, Buenos Aires ou Tsiroanomandidy, rencontre avec des femmes et des hommes qui font rayonner la langue française et la culture francophone à travers le monde. Avec les témoignages d’Irina Bokova, Bernard Cerquiglini, Laurent Fabius, Julia Kristeva, Erik Orsenna, Sebastião Salgado… Réalisation : Antoine Rivière (France, 2022)

Afdeling Kennemerland

AFK 50 jaar!

2023 Jubileumjaar

De afdeling Kennemerland is opgericht  in 1973 en heeft een gevarieerd aanbod van taalcursussen en culturele activiteiten. Bij de start van het nieuwe cursusseizoen zal de 50e verjaardag van Alliance Française Kennemerland gevierd worden!

Taalcursussen

Alliance Française Kennemerland organiseert taalcursussen op verschillende niveaus (van beginners tot gevorderden) en voor verschillende doelgroepen: groepslessen, conversatiebijeenkomsten, privélessen, maar ook “à la carte”, bijvoorbeeld voor bedrijven.

Culturele activiteiten

Naast en ter aanvulling van het Franstalige onderwijs biedt de Alliance Française Kennemerland tal van culturele activiteiten zoals theaterstukken, chocoladeworkshops, lezingen en spelletjesavonden.

Wilt u meer weten over de wereldwijde organisatie van Alliance Française? Kijk dan op de website van la Fondation des Alliances Françaises. 

Verantwoording afbeeldingen: Journal Data 2022 de la Fondation des Alliances Françaises