Onze docenten​

Emilie Toulis

"Mijn hart ligt in Nederland, en mijn ziel in Frankrijk." Korte omschrijving van een Française in Nederland, die sinds 2003 geniet van de dagelijkse fietstocht op het lekkere vlakke land (alhoewel, die wind…), maar toch haar baguette bij het ontbijt mist. Geen enkele croissant hier lekker vindt. En drop nog steeds niet lust. Emilie is in naam van de liefde naar Nederland gekomen en heeft hier nieuwe “roots” gecreëerd met haar man en hun twee lieve blonde koppies. Talen, reizen en snowboarden zijn haar passies.​

Catherine v.d. Gaarden-Michalis

Catherine komt uit Angers in Frankrijk, de zusterstad van Haarlem. Zij is gediplomeerd docente Frans en haar doel is haar liefde voor haar moedertaal met haar studenten te delen.

Françoise Guillot

Françoise komt uit Montbéliard, in de Franche-Comté. Zij is in 1983 naar Nederland gekomen en heeft Franse taal en – letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd. Françoise heeft een passie voor talen en geeft met veel plezier al heel wat jaren les aan de Alliance Française, en hoopt haar leerlingen net zo enthousiast te krijgen als haarzelf!

Marie-Renée v.d. Weiden-Delaunay

Marie-Renée is in Engeland begonnen met les geven (Français Langue Étrangère) als onderdeel van haar studie Engels. Na een aantal jaren met veel plezier gewerkt te hebben op een middelbare school in Frankrijk, heeft ze haar carrière voortgezet als lerares Frans in Heemstede. Zij heeft in haar lange loopbaan de ontwikkelingen in het onderwijs nauwlettend in de gaten gehouden. Bij Alliance Française geeft ze elke week met erg veel plezier les. Het geeft haar veel voldoening om te zien hoe de leerlingen door middel van hard werk en enthousiasme, soms met vallen en opstaan, zich meester maken van de Franse taal.

Phylis Schokking

Phylis komt uit Brussel waar ze geboren en getogen is en opgeleid in het Frans. Daarna heeft ze Franse Taal en Letterkunde gestudeerd aan de Universiteit Leiden waar ze in 1988 is afgestudeerd. Na vele jaren les geven in het buitenland (o.a. Canada) is ze nu sinds enkele jaren verbonden aan de Alliance Française Kennemerland waar ze met veel plezier les geeft.

Nathalie van Zutphen

Nahalie heeft 20 jaar geleden Parijs voor Haarlem verruild. Zij heeft o.a. In Amsterdam gestudeerd waar zij een Master in Franse taal heeft behaald. Enthousiasme, motivatie, geduld en humor zijn haar belangrijkste kenmerken.

Rozemarijn Kemper

"Toujours à jour avec la France et les Français!" Mijn interesse voor de Franse taal en cultuur werd al aangewakkerd rond mijn vierde jaar. Uren luisteren naar de Franse chansons die mijn moeder opzette in huis en vooral in de auto. Het meezingen met teksten die je eigenlijk totaal niet begreep én niet goed uitsprak, zorgde altijd voor veel hilariteit onderweg. Na mijn studie Franse-taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam ben ik gaan wonen en werken in Parijs. Toen ik terugkwam naar Nederland heb ik voornamelijk werk gehad bij Franse bedrijven om de contacten met Franse en Waalse klanten te onderhouden. Na acht jaar besloot ik mijn passie voor het Frans over te gaan brengen op anderen en deed in één jaar de 1e graad lerarenopleiding. Inmiddels werk ik alweer 14 jaar met veel plezier in het voortgezet onderwijs. Omdat ik merkte dat ik het leuk vind om zowel jongeren als volwassen les te geven, heb ik mij sinds september 2018 aangesloten bij de Alliance Française. De dynamiek van deze twee groepen is totaal verschillend en dat maakt het juist zo divers en aantrekkelijk. Het werken met hedendaagse, soms politieke onderwerpen, muziek, film en literatuur, zorgen voor een gevarieerd programma waarbij alle vaardigheden van de Franse taal aan bod komen. Met een zus die inmiddels al meer dan 30 jaar in de schitterende Provence woont (ja, ook zíj is aangestoken door het Franse virus van mijn moeder), blijf ik gelukkig toujours à jour avec la France et les français!

Yolanthe Boersma

Al op de lagere school (nu de basisschool) leerde ik mijn eerst woorden Frans. Op de middelbare school had ik een heel goede en lieve docente Frans die mij ertoe aanzette iets met deze prachtige taal te gaan doen. Na een aantal "omzwervingen" (o.a. een jaar Frankrijk/Angers, een aantal jaren de opleiding tolk/vertaler etc.) had ik mijn doel bereikt en mocht ik mij docente Frans noemen. Mijn voorkeur ligt bij het lesgeven aan volwassenen maar natuurlijk heet ik gemotiveerde jongeren  ook van harte welkom! Voordat ik bij de Alliance Française kwam werken, heb ik een groot aantal jaren met veel plezier lesgegeven aan de Volksuniversiteit Haarlem. Nu kan ik mijn liefde voor "la langue de Moliėre" bij de  Alliance kwijt en dat vind ik erg leuk. Een ontspannen en gezellige sfeer in de klas staat bij mij hoog in het vaandel!