“Le monde merveilleux de la pâtisserie française” door Violaine Fournier

Villa Erica Ericapark 1, Bennekom

La pâtisserie française dans toute sa splendeur ; un peu d’histoire, son évolution et internationalisation ; ses recettes phares revisitées, savoir-faire, créativité et technicité érigées au rang d’art.

“Je suis française expatriée depuis une dizaine d’années aux Pays-Bas, mère de deux enfants adolescents et juriste de formation. Dans mon temps libre, je m’attache à rester en contact avec mes racines françaises notamment par le biais de la grande cuisine et grande pâtisserie que j’ai découverte durant dix années passées à Paris”.

Ook Violaine heeft de afgelopen 2 jaar op het programma gestaan. We hopen nu eindelijk
de Franse patisserie te proeven en onze kennis te vergroten over de Franse patisserie in al
haar vormen en smaken. Violaine praat duidelijk Frans, met korte en eenvoudige zinnen.
Dus snel te begrijpen.

Film & Vin chaud

Zalencentrum van Vlotenhof Johan van Vlotenlaan 85, Deventer

Al vele jaren een traditie in december: een recente Franse film en na afloop een nazit met een glas vin chaud.

De precieze invulling zal bekend worden gemaakt in de Dernier Cri en op de website.

Réception Nouvel-An avec musique de Brassens

Wijkgebouw Cambuursterhoek Boerhaavestraat 44 8921 TL Leeuwarden

Onze traditionele nieuwjaarsbijeenkomst vindt dit jaar plaats in Leeuwarden. Naast een hapje en een drankje zal deze middag worden opgeluisterd door het gitaarduo Paul van Velthoven en Jacques Poelstra. Zij spelen o.a. een aantal nummers van Brassens .
Niet-leden betalen een toegangsprijs van € 5,-

Grieta Felix: L’Impression des femmes

Wijkcentrum De Schalm Dreef 1, Deventer

De Impressionisten leven en werken in een sterk veranderende tijd en zorgen zelf ook voor een
enorme vernieuwing in de kunst. Ook het vrouwbeeld verandert: vrouwen streven naar meer
rechten, meer zelfstandigheid en een grotere gelijkwaardigheid aan de man.

De Impressionisten tonen de moderne vrouw, vrouwelijke Impressionisten zoeken de grenzen op van wat ‘hoort en passend is’, met name de van oorsprong Amerikaanse Mary Cassett, die haar hele leven in Parijs heeft gewoond en gewerkt.

De lezing zal ingaan op de beperkingen waar vrouwelijke kunstenaars tegenaan liepen, hoe Mary Cassett daarmee wist om te gaan en grenzen durfde te overschrijden en het beeld dat haar mannelijke impressionistische collega’s van de vrouw geven.

Soirée Cinéma DenisdeFrance

Stadkamer ZevenAlleetjes Zwolle Zeven Alleetjes 1A, Zwolle, Overijssel

De jaarlijkse verrassingsfim met de oefeningen vooraf om het specifieke idioom beter te kunnen begrijpen. De film is in het Frans ondertiteld.

Gratis

Rosemarijn Milo – Hopeloos verliefd op Frankrijk

De Pletterij Lange Herenvest 122, Haarlem

Uiteraard is deze avond toegankelijk voor iedereen, maar wel moeten wij vermelden dat er Frans gesproken wordt. “L’amour est un oiseau rebelle Que nul ne peut apprivoiser” Met dit citaat uit een van de bekendste aria’s van de opera Carmen van Bizet, de beroemde Habanera, hoop ik meteen mijn liefde voor Frankrijk te hebben gedefinieerd. […]

Tinus Derks en Leen de Oude – C’est le ton qui fait la chanson!

Wijkcentrum De Schalm Dreef 1, Deventer

Twee voormalige docenten (Frans en Nederlands) presenteren een programma van een tiental Franse chansons. De ene heeft de laatste jaren een aantal juweeltjes in het Nederlands vertaald.

Die vertalingen worden voorgedragen door de andere, zijn oud-collega Nederlands. Daarna volgt een korte toelichting op ieder chanson. Na de toelichting en de vertaling wordt het chanson via een CD ten gehore gebracht. De tekst van ieder chanson en de vertaling kunnen door middel van een power point presentatie meegelezen worden. De zangers: Brassens; Montand; Les Frères Jacques; Gréco; Moustaki; Halliday; Stromae, Barbara.

Montmartre Mon Amour

Doopsgezinde Kerk Leeuwarden Wirdumerdijk 18, Leeuwarden, Friesland

Rond 1900 was Montmartre hét centrum van de artistieke avant-garde en de populairste uitgaanswijk van Parijs. Tijdens een interactieve causerie laat Andy Arnts deze roemruchte tijd herleven met boeiende verhalen, anekdotes, muziek en filmbeelden van Le Chat Noir, Le Lapin Agile en natuurlijk Le Moulin Rouge.
Cette conférence est en néerlandais / Deze lezing is in het Nederlands.

Niet-leden betalen een toegangsprijs van € 10,-