Cursusaanbod 2023-2024

Alliance Française Kennemerland biedt cursussen voor alle niveaus, van echte beginners tot ver gevorderden. De lessen worden gegeven door gekwalificeerde, ervaren docenten, met Frans als moedertaal of als tweede taal. Een lesgroepje bestaat uit max. 10-13 leerlingen. Het accent ligt op het ontwikkelen van de spreek- en luistervaardigheid. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de grammatica en kennis van Frankrijk. Het cursusaanbod is gebaseerd op de codering van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor talen. Er bestaan 6 niveaus: A1, A2, B1, B2, C1, C2. Op verzoek ontvangt u aan het eind van het cursusjaar een certificaat.

Heeft u geen idee welk niveau Frans u heeft? Maak hier een test om uw niveau te bepalen. U kunt ook tijdens de Open Dag met een van de docenten spreken. Deze adviseert u dan welke cursus het beste bij u past.

Het cursusjaar 2023-2024 begint op 25 september. Het tweede semester begint op 12 februari 2024. U vindt de startdatum van uw cursus in de Boutique.

Locaties

De lessen vinden plaats op de volgende locaties:

Verhalenhuis Haarlem, van Egmondstraat 7, 2024 XL Haarlem

De Schakel, Pijnboomstraat 17, 2023 VN Haarlem

Hart-Haarlem, Kleine Houtweg 18, 2012 CH Haarlem

De Greiner, Voorhelmstraat 23-25, 2012 ZM Haarlem

De Luifel, Herenweg 96, 2101 MP Heemstede

Algemene cursus

cursus A en B

Van niveau A1 tot B2, ofwel van basisvaardigheden tot een degelijke kennis van de Franse taal. In onze algemene cursus komen zowel luisteren, lezen, spreken als schrijven aan bod. Aan de hand van boeken en oefeningen met beeld-, tekst- en geluidsfragmenten leert u de grammatica en de uitspraak, klank en ritme van het Frans. De niveaus zijn onderverdeeld in jaargangen. Bijvoorbeeld A1-2 is het tweede leerjaar op niveau A1. 

Als cursist wordt u automatisch ami(e) van Alliance Française Kennemerland, waarmee u tegen gereduceerd tarief de culturele activiteiten kunt bijwonen.

 • A1 Dinsdag 19.00-20.30u Hart-Haarlem, docent Nadège
 • A2-1 Maandag 19.00-20.30u Verhalenhuis, docent Yolanthe
 • A2-2 Dinsdag 20.30-22.00u Hart-Haarlem, docent Nadège 

 

 • B1 woensdag 9.00-10.30u Verhalenhuis, docent Émilie
 • B1 woensdag 19.00-20.30u Hart-Haarlem, docent Véronique
 • B1-2 woensdag 9.30-11.00u Hart-Haarlem, docent Melanie
 • B1-2 donderdag 19.00-20.30u Hart-Haarlem, docent Nadège

Conversatiecursus

Bij deze cursus staat het spreken van de Franse taal centraal (1x per week). Onder begeleiding van een Franstalige docent leert u samen met uw medecursisten in het Frans te spreken over uiteenlopende thema’s.

Als cursist wordt u automatisch ami(e) van Alliance Française Kennemerland, waarmee u tegen gereduceerd tarief de culturele activiteiten kunt bijwonen.

We bieden de volgende conversatiecursussen:

 • B woensdag 9.15-10.45u Luifel, docent Marie-Renée, 20 lessen
 • B woensdag 19.00-20.30u Luifel, docent Nathalie, 25 lessen
 • B2 maandag 9.00-10.30u Schakel, docent Catherine, 25 lessen
 • B2-C1 dinsdag 9.00-10.30u Verhalenhuis, docent Émilie, 20 lessen

Atelier Conversation C1

Dit atelier op C1 niveau betreft 10 thema-avonden (1x per maand) waar steeds een wisselend onderwerp behandeld wordt. De nadruk ligt vooral op het gesproken Frans, het leren een gesprek te voeren over verschillende onderwerpen en zo het vocabulaire verder uit te breiden en diversifiëren.

 • Donderdag 20.30-22.00u Hart-Haarlem, docent Nadège

1x per maand op 5 okt, 9 nov,  7dec, 11 jan, 8 feb, 7 mrt, 4 apr, 16 mei, 6 jun, 4 jul.

Atelier Littérature

Littérature

Tijdens het Atelier Littérature bespreken we samen zowel enkele klassiekers uit de Franse literatuur als een aantal belangrijke hedendaagse romans. Aan de hand van tekstfragmenten, prikkelende vragen en de nodige informatie over de romans en de schrijver, gaan we onder leiding van een deskundige Franstalige docente discussiëren over de werken van belangrijke Franse auteurs. Het gaat in deze korte cursus om het uitwisselen van leeservaringen en het discussiëren over maatschappelijke, culturele of ethische kwesties, die in het boek aan bod komen. Niet alleen het plezier om met medecursisten een boek volledig te doorgronden, maar ook het verbeteren van de spreekvaardigheid staat hier centraal.

De titels die besproken worden vindt u in de Boutique. U kunt meteen beginnen met lezen!

Ontbreekt het u aan tijd om het hele boek te lezen, geen zorgen. Wij zorgen dat u de te behandelen tekstfragmenten (toegestuurd) krijgt. 

Aanbevolen niveau: B1-2

U kunt zich niet alleen voor het volledige Atelier inschrijven maar ook voor een of meer ateliermiddagen.

 • Dinsdag 16.00-18.00 Hart-Haarlem, docent Anja-Hélène

4 x 2 uur: 28 november, 23 januari, 27 februari, 26 maart

Atelier Philosophie

Les Philosophes Français: La Prison et La Liberté

Pendant ce cours, on découvre quatre philosophes importants du XXième siècle. Vous allez apprendre sur le panopticon de Michel Foucault, le féminisme de Simone de Beauvoir, le nihilisme de Emil Cioran et l’absurdisme d’ Albert Camus pour trouver une réponse aux questions: est-ce que nous sommes libres? Et si on l’est, comment y trouver un sens?

Tijdens dit atelier maakt u kennis met vier belangrijke filosofen uit de 20e eeuw. U leert het Panopticon van Michel Foucault kennen, het feminisme van Simone de Beauvoir, het nihilisme van Emil Cioran en het absurdisme van Albert Camus. U probeert een antwoord te vinden op vragen als ‘zijn wij vrij?’, en ‘indien we vrij zijn, hoe geven wij daaraan een betekenis?’ 

Aanbevolen niveau: B1

U kunt zich niet alleen voor het volledige Atelier inschrijven maar ook voor een of meer atelieravonden.

 • Dinsdagavond 19.00-20.30u  Hart-Haarlem, docent Sara

4x 1½ uur: 10 okt, 14 nov, 16 jan, 5 mrt.

Atelier Art Urbain – Découverte du street art français

Docente Véronique, voormalig Street Art kunstenares neemt u graag mee op een Street Art tour door Frankrijk. Deze fotografische kunstreis leidt u door grote steden als Parijs, Lyon, Marseille, Bordeaux en Lille, maar laat u ook kennismaken met Street Art in onbekende en meer verborgen plekken in Frankrijk. Aan de hand van (historische) achtergrondinformatie, enkele bekende en minder bekende Street Art kunstenaars, en eigen ervaringen leert Véronique u de diversiteit en rijkdom kennen van deze kunstvorm die veel verder reikt dan het welbekende graffiti.

Het Atelier de l’Art Urbain biedt een opstapje in de ontdekking van de Franse straatkunst. Het zal u ongetwijfeld zin geven om deze ontdekkingsreis te vervolgen!

Aanbevolen niveau A2/B

U kunt zich niet alleen voor het volledige Atelier inschrijven maar ook voor een of meer atelieravonden.

 • Woensdag 20.30-22.00u Hart-Haarlem, docent Véronique

4 x 1½ uur: 11 okt, 8 nov, 10 jan, 7 feb

Atelier Chansons

Josje en Thomas nemen u mee naar de haast oneindige wereld van het Franse Chanson. Aan de hand van een thema of een persoon laten ze u luisteren en kijken naar oude en nieuwe opnames van chansons die u ook zelf kunt aandragen. Zo maakt u kennis met chansons die u nog nooit gehoord heeft, en soms kunt u ze zó meezingen of -neuriën.

Het zijn interactieve en aanstekelijke avonden, waarbij de aangereikte liedteksten worden besproken, de thema’s bestudeerd en natuurlijk geluisterd. Meezingen met Josje en Thomas mag ook, maar is niet verplicht.

Thema’s en liedteksten worden voor aanvang van de Ateliers aan u toegestuurd.

Aanbevolen niveau: van A1 tot C2, iedereen is welkom!

U kunt zich niet alleen voor het volledige Atelier inschrijven maar ook voor een of meer atelieravonden.

 • Dinsdag 19.00-20.30u  De Greiner, docenten Josje en Thomas

4 x 1½ uur:  19 dec, 30 jan, 12 mrt, 2 april

Kinderen/jeugd: Cours de Français Langue Héritage

Cours pour les enfants francophones de 7-11 et les adolescents francophones de 12-18. Des cours spécialement créés pour les enfants francophones, afin de continuer avec les connaissances que vous avez déjà, mais aussi afin de consolider ce que vous ne savez pas encore. Les cours seront focalisés sur le développement de l’écrit, en intégrant des cours sur la culture française.

Possibilité de clôturer l’année avec le Delf, échelonné de A2 à B2 selon le niveau de l’élève.

Cursus voor Franstalige kinderen van 7-11 jaar et jeugd van 12-18 jaar. Een cursus speciaal gecreëerd voor Franstalige kinderen of kinderen waarvan ten miste één van de ouders het Frans als moedertaal heeft, om de kennis van de Franse taal en cultuur te bewaren cq te vergroten. De cursus richt zich met name op de schriftelijke vaardigheden, waarbij kennis van de Franse cultuur het uitgangspunt is.

Mogelijkheid om het jaar af te sluiten met Delf, lopend van niveau A1 tot B2, afhankelijk van het niveau van de leerling.

 • van 7-11 jaar:   woensdag 16.30-17.30u  Verhalenhuis, docent Martijn
 • van 12-18 jaar: woensdag 17.30-18.30u  Verhalenhuis, docent Martijn

Privéles

Wij bieden privélessen (ook conversatie) op elk gewenst niveau aan volwassenen en kinderen. De lessen kunnen worden gegeven bij u thuis of op locatie, in kleine groepen of individueel. Het tarief is afhankelijk van de grootte van de groep en de locatie. Voor één persoon is het uurtarief € 50,-

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de cursuscoördinator: cursus.kennemerland@afpb.nl.

Examentraining

Le DELF du CECR

Weet u dat u bij ons ook een cursus ter voorbereiding van le DELF du CECR kan doen? Deze internationaal erkende examens DELF worden gegeven op niveau A2, B1 en B2.

Deze cursus wordt gegeven in Haarlem of Heemstede.

Voor het examen moet u naar Den Haag en daarvoor moet u zich apart aanmelden. U kunt ook besluiten om alleen de cursus te doen, zonder het examen.

Inlichtingen bij de cursuscoördinator: cursus.kennemerland@afpb.nl.

Zakelijk Frans

Op verzoek organiseren wij bedrijfscursussen op maat, aangepast aan de wensen en behoeften van uw bedrijf. Ideaal voor bedrijven waarvan de werknemers met klanten of collega’s in Frankrijk moeten kunnen communiceren. De lessen worden op maat gemaakt, zodat ze volledig afgestemd zijn op de wensen, behoeften en eisen van uw organisatie. Van beginners tot gevorderden, van conversatie tot correspondentie, van een-op-een tot groepslessen, van beeldbellen vanuit huis tot een formation en entreprise, op tijden die u wenst.

Voor meer informatie en een offerte kunt u mailen naar cursus.kennemerland@afpb.nl.

Online cursus

Blijft u liever thuis? Volg online lessen op aanvraag.

Inlichtingen bij de cursuscoördinator: cursus.kennemerland@afpb.nl.

Voor vragen over cursussen: neem contact op met Jan Zonjee, cursuscoördinator.