Cursusaanbod

Alliance Française Kennemerland biedt cursussen voor alle niveaus, van echte beginners tot ver gevorderden. De lessen worden gegeven door gekwalificeerde, ervaren docenten, met Frans als moedertaal of als tweede taal. Een lesgroepje bestaat uit max. 10-13 leerlingen. Het accent ligt op het ontwikkelen van de spreek- en luistervaardigheid. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de grammatica en kennis van Frankrijk. Het cursusaanbod is gebaseerd op de codering van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor talen. Er bestaan 6 niveaus: A1, A2, B1, B2, C1, C2. Op verzoek ontvangt u aan het eind van het cursusjaar een certificaat.

Heeft u vragen of wilt u nog instromen? Dat kan bij bepaalde cursussen. Onze cursuscoördinator Bianca Hopstaken wil u graag informeren. Stuur een e-mail naar cursus.kennemerland@afpb.nl

Voorjaarscursussen

In de week van 8 mei starten de onderstaande voorjaarscursussen van acht lessen à 1½ uur. 

Bij voldoende aanmeldingen vinden de lessen op de genoemde locaties plaats. Bij minder dan acht aanmeldingen per cursus bieden wij als alternatief de cursus online aan. U kunt de cursus ook kostenloos annuleren wanneer u geen online les wenst.

Bon Voyage! Basiscursus Frans voor de vakantie, niveau A1 (beginners)

Dinsdag van 9:00-10:30 in het Verhalenhuis (van Egmondstraat 7, Haarlem)

Beheerst u de Franse taal nog niet op het niveau van een zelfstandige gebruiker, maar lijkt het u leuk om de basisvaardigheden te leren waarmee u zich op vakantie in Frankrijk toch kan redden? Dan helpen wij u graag op weg met deze voorjaarscursus.

De vakantiecursus Frans voor (bijna) beginners laat u op een ontspannen en speelse manier kennismaken de Franse taal en cultuur. Aan de hand van het boek Frans à la Carte oefent u de belangrijkste situaties waarin u terecht kunt komen op vakantie in een Franstalig land.

Conversatiecursus A2/B1 (half gevorderden)

Dinsdag van 10:30-12:00 in het Verhalenhuis (van Egmondstraat 7, Haarlem)

Woensdag van 19:00-20:30 in Hart-Haarlem (Kleine Houtweg 18, Haarlem)

Heb je al een redelijke basis in het Frans, maar vind je het spreken nog lastig? Vergroot dan nu je spreekvaardigheid met deze conversatiecursus voor half gevorderden. Deze cursus biedt de mogelijkheid om op een leuke ongedwongen manier je woordenschat uit te breiden, je spreekvaardigheid te vergroten en vooral om meer zelfvertrouwen te krijgen in het spreken.

Conversatiecursus B/C (gevorderden)

Woensdag van 20:30-22:00 in Hart-Haarlem (Kleine Houtweg 18, Haarlem)

Bij deze cursus staat het spreken van de Franse taal centraal Je hebt al een behoorlijke woordenschat en bent in staat om eenvoudige conversaties te voeren. Wil je nog een stapje verder zodat je vlot en spontaan kunt communiceren in het Frans en je geen enkele interactie met Franstaligen meer uit de weg hoeft te gaan? Dompel je dan onder in deze korte conversatiecursus voor gevorderden.

Onder begeleiding van een Franstalig docent leer je in deze cursus samen met je medecursisten in het Frans te spreken over uiteenlopende thema’s.

Algemene cursus

Van niveau A1 tot C2, ofwel van basisvaardigheden tot een grondige kennis van de Franse taal. In onze algemene cursus komen zowel luisteren, lezen, spreken als schrijven aan bod. Aan de hand van boeken en oefeningen met beeld-, tekst- en geluidsfragmenten krijgt u meer inzicht in de Franse taal zowel op grammaticaal als op fonetisch niveau.

Conversatiecursus

Bij deze cursus staat het spreken van de Franse taal centraal. Onder begeleiding van een Franstalige docent leer je samen met je medecursisten in het Frans te spreken over uiteenlopende thema’s.

Themacursus niveau C1

Deze cursus op C1 niveau betreft 10 thema-avonden (1x per maand) waar steeds een wisselend onderwerp behandeld wordt. Door het hoge niveau van deze cursus ligt de nadruk vooral op het gesproken Frans en het verder uitbreiden en diversifiëren van het vocabulaire.

Atelier Littérature

Tijdens het Atelier Littérature bespreken we samen zowel enkele klassiekers uit de Franse literatuur als een aantal belangrijke hedendaagse romans. Aan de hand van tekstfragmenten, prikkelende vragen en de nodige informatie over de romans en de schrijver, gaan we onder leiding van een deskundige Franstalige docente discussiëren over de werken van belangrijke Franse auteurs. Het gaat in deze korte cursus om het uitwisselen van leeservaringen en het discussiëren over maatschappelijke, culturele of ethische kwesties, die in het boek aan bod komen. Niet alleen het plezier om met medecursisten een boek volledig te doorgronden, maar ook het verbeteren van de spreekvaardigheid staat hier centraal.

Voorlopig programma:

In oktober: 3 tekstfragmenten uit recent verschenen romans, te denken aan enkele bekroonde romans/familieverhalen uit 2021

In november: 3 tekstfragmenten uit het oeuvre van Marcel Proust ter ere van zijn 100ste sterfdag (bv. over geheugen, verlangen/jaloezie en een/het Proust-personage)

In januari: 3 fragmenten uit de “rentrée littéraire” van 2022 of een andere klassieker: Flaubert, Molière en G. Perec.

In maart: week van de francofonie, 3 fragmenten uit de Franstalige Afrikaanse literatuur, bv. 2 uit het indrukwekkende “La plus secrète mémoire des hommes” van de Prix Goncourt 2021 van Moh. Mbougar Sarr en een ander. 

Ontbreekt het je aan tijd om het hele boek te lezen, geen zorgen wij zorgen dat je de te behandelen tekstfragmenten (toegestuurd) krijgt.

Voor de eerste bijeenkomst staan er drie tekstfragmenten uit recent verschenen en bekroonde familieromans op het programma. Hieronder vindt u de titels plus een link met de nodige achtergrondinformatie:

Clara DUPONT-MONOD, S’adapter Stock – 200 p. | Prix Fémina 2021, Prix Goncourt des lycéens en genom. Prix Goncourt 2021

Amélie NOTHOMB, Premier sang,  Albin Michel – 180 p.

Tanguy VIEL, La fille qu’on appelle, Éditions de Minuit – 176 p. | #metoo-verhalen

Atelier Chansons

Aan de hand van een aantal Franstalige chansons per avond, duiken we steeds in een ander thema of persoon. Denk aan thema’s als de band tussen Gainsbourg, Bardot en Greco, of recente Franstalige muziek uit België van Angèle en Stromae (weet u bijvoorbeeld wat “Balance ton quoi” betekent?) . Ook reizen en taal in muziek kan een mooi uitgangspunt zijn (neem bijvoorbeeld de vertalingen van Engelse popmuziek in het Frans, of een vakantie-liefdeslied als Love in Portofino waarin zowel Italiaans als Engels en Frans wordt gezongen).

Het zijn interactieve avonden, waarbij we de liedteksten bespreken, de thema’s bestuderen en natuurlijk luisteren. Zingen mag ook, maar is niet verplicht!

Het atelier chansons is geschikt voor alle niveaus Frans! Iedereen is welkom.

Atelier d’Art Urbain – Découverte du street art français

We beginnen met een tour door Frankrijk langs de meest interessante plekken voor street art kunstliefhebbers, zowel die in de grote steden: Parijs, Lyon, Marseille, Bordeaux, Lille als de minder bekende, meer verborgen plekken in Frankrijk. Deze kleine fotografische tour kan u wellicht helpen om een persoonlijke tour van uw eigen favoriete kunstwerken samen te stellen die u kunt bezoeken tijdens uw volgende vakantie!

Vervolgens zullen we kort ingaan op de ontstaansgeschiedenis van street art in Frankrijk, waarbij we kennis zullen maken met enkele kunstenaars die aan de wieg van deze relatief “nieuwe” kunstuiting hebben gestaan. Zo volgen we het spoor, die deze avant-gardistische kunstenaars sinds de jaren 80 hebben afgelegd en die loopt van illegaliteit naar bejubeling in de meest toonaangevende galeries en musea van de hele wereld.

Om de diversiteit binnen deze kunststroming te laten zien, zullen we meer in detail ingaan op de beeld-/straattaal van uiteenlopende kunstenaars zoals Ernest Pignon Ernest, Miss-Tic en haar poëtische sjabloon gespoten afbeeldingen, Invader en zijn werken van mozaïek, geïnspireerd op de digitale videospelletjes van de jaren ’70 en ’80 zoals Invaders en Pac-Man, de witte silhouetten van Jérôme Mesnager, en natuurlijk de portretten van monumentaal formaat van JR

Het Atelier de l’Art Urbain biedt een opstapje in de ontdekking van de Franse straatkunst. Tijdens dit Atelier leert u de diversiteit en rijkdom kennen van deze kunstvorm die veel verder reikt dan het welbekende graffiti en het zal u ongetwijfeld zin geven om deze ontdekkingsreis te vervolgen!

Kinderen/jeugd: Cours de Français Langue Héritage

Cours pour les enfants francophones de 7-11 et les adolescents francophones de 12-18. Des cours spécialement créés pour les enfants francophones, afin de continuer avec les connaissances que vous avez déjà, mais aussi afin de consolider ce que vous ne savez pas encore. Les cours seront focalisés sur le développement de l’écrit, en intégrant des cours sur la culture française.

Possibilité de clôturer l’année avec le Delf, échelonné de A2 à B2 selon le niveau de l’élève.

Cursus voor Franstalige kinderen van 7-11 jaar et jeugd van 12-18 jaar. Een cursus speciaal gecreëerd voor Franstalige kinderen of kinderen waarvan ten miste één van de ouders het Frans als moedertaal heeft, om de kennis van de Franse taal en cultuur te bewaren cq te vergroten. De cursus richt zich met name op de schriftelijke vaardigheden, waarbij kennis van de Franse cultuur het uitgangspunt is.

Mogelijkheid om het jaar af te sluiten met Delf, lopend van niveau A1 tot B2, afhankelijk van het niveau van de leerling.

Conversatiecursus B/C (gevorderden)

Woensdag van 20:30-22:00 in Hart-Haarlem (Kleine Houtweg 18, Haarlem)

Bij deze cursus staat het spreken van de Franse taal centraal Je hebt al een behoorlijke woordenschat en bent in staat om eenvoudige conversaties te voeren. Wil je nog een stapje verder zodat je vlot en spontaan kunt communiceren in het Frans en je geen enkele interactie met Franstaligen meer uit de weg hoeft te gaan? Dompel je dan onder in deze korte conversatiecursus voor gevorderden.

Onder begeleiding van een Franstalig docent leer je in deze cursus samen met je medecursisten in het Frans te spreken over uiteenlopende thema’s.

Privélessen en overige lessen op aanvraag

Privélessen en overige lessen op aanvraag

Wij bieden privélessen (ook conversatie) op elk gewenst niveau aan volwassenen en kinderen. De lessen kunnen worden gegeven bij u thuis of op locatie, in kleine groepen of individueel. Het tarief is afhankelijk van de grootte van de groep en de locatie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de cursuscoördinator: cursus.kennemerland@afpb.nl.

Examentraining

Le DELF du CECR

Weet u dat u bij ons ook een cursus ter voorbereiding van le DELF du CECR kan doen? Deze internationaal erkende examens DELF worden gegeven op niveau A2, B1 en B2.

Voor het examen moet u naar Den Haag en daarvoor moet u zich apart opgeven.

U kunt ook besluiten om alleen de cursus te doen.

Inlichtingen bij de cursuscoördinator: cursus.kennemerland@afpb.nl.

Zakelijk Frans

Op verzoek organiseren wij bedrijfscursussen op maat, aangepast aan de wensen en behoeften van uw bedrijf, zowel voor één als voor meerdere personen. Ideaal voor bedrijven waarvan de werknemers met klanten of collega’s in Frankrijk moeten kunnen communiceren. De cursussen kunnen ook binnen het bedrijf gegeven worden op tijden die in overleg worden vastgesteld.

Tarief: per offerte van de cursuscoördinator: cursus.kennemerland@afpb.nl.

Online cursus

Blijft u liever thuis? Volg online lessen op aanvraag.

Inlichtingen bij de cursuscoördinator: cursus.kennemerland@afpb.nl.

Voor vragen over cursussen: neem contact op met Bianca Hopstaken, cursuscoördinator.