Reisverslag 2021

Succesvolle reis naar Charleville-Mézières!

Avontuur, cultuur en bourgondisch samenzijn vormden de succesvolle ingrediënten van de meerdaagse reis van de Goudse Alliance Française. Dit jaar was een groep van 42 Frankrijkgangers van 8 tot 10 oktober te gast in de departementen Ardennes en Aisne, met als hoogtepunt een bezoek aan de stad Charleville-Mézières. In combinatie met prachtige najaarsweer werd het een onvergetelijke reis.

Fort de Sedan en Rimbaud

Het avontuur begon direct bij aankomst in het in het duizend jaar oude kasteel: Le Château Fort de Sedan. Tijdens de rondleiding, maar ook in de prachtig ingerichte hotelkamers, waanden de reizigers zich terug in tijd. Na een culinair diner in van de originele eetzalen, droomden velen van hen over lang vervlogen tijden. De tweede dag nam organisator en reisleider Koos van Wensen de groep mee naar de hoofdstad van het departement Ardennes: Charleville-Mézières. Een lokale gids gaf een toelichting over het ontstaan van dit prachtig stadje in het noorden van Frankrijk vlakbij de Belgische grens. Hij vertelde dat Charleville in 1601 werd gesticht door hertog Carlo I Gonzaga op de plaats van het gehucht Arches. De nieuwe stad kreeg een plattegrond met rechte straten en een centraal plein, het Place Ducale. Al snel werd Charleville het nieuwe economische centrum van de Ardennen. Tegenwoordig is Charleville ook populair bij toeristen. Niet alleen vanwege de bijzondere aanleg en de vele fraaie gebouwen, maar ook omdat het de geboorteplaats van Arthur Rimbaud is. Rimbaud schreef veelvuldig over de stad, waar hij zich overigens helemaal niet thuis voelde. 

Worsten en kerkorgels

Na deze geschiedenisles toog het gezelschap naar de bekende worstenmakerij Aux Saveurs d’Ardennes. Na een inleiding waar het hele proces van pekelen, roken en verpakken werd uitgelegd, begonnen bij een ieder de maag flink te knorren. Na een uitgebreide lunch waarbij het lokale gerecht Cacasse a cul nu op het menu stond, ging de groep weer vol energie op pad naar de prachtige Basilique Notre Dame d’Espérance, net buiten het centrum van de stad. Na een spontaan concert van medereiziger Geja Jol op het beroemde kerkorgel nam iedereen ruim de tijd om de stad nog verder te ontdekken. Gezien de formidabele weersomstandigheden was dit een prachtige ervaring. Na een culinair hoogstaand diner in restaurant La Papillotte bracht buschauffeur Wilbert het gezelschap weer veilig terug naar het kasteel in Sedan.

Utopisch socialisme

Na het stadsbezoek was het tijd om de Ardennen te verlaten en af te dalen naar het département Aisne in de région Hauts-de-France, waar de bossen plaatsmaken voor moderne landbouw. Na een prachtige rit door het noorden van Frankrijk arriveerde het gezelschap de laatste dag in Guise. Hier werd een uitgebreid bezoek gebracht aan de beroemde Familistère de Guise, een enorm woonblok dat in de tweede helft van de 19e eeuw ontworpen werd door Jean-Baptiste André Godin. Het gebouw, dat bestond uit 558 appartementen en 350 woningen met een centrale binnenplaats, tuintjes en diverse voorzieningen, bood onderdak aan maar liefst 2.000 bewoners! Het is een typisch voorbeeld van utopisch socialisme. Tevens werkte een groot deel van inwoners in de fabriek van Godin, waar hoogwaardige gietijzeren kachels en pannen werden geproduceerd. De huidige pannen van Le Creuset zijn een voorbeeld van het hoogwaardige producten die de mensen aldaar produceerden. Na een lunch met heerlijke producten uit de regio en een ontdekkingstocht over het terrein en de schitterende tuin toog het gezelschap mentaal en fysiek gelaafd weer naar Nederland.

Foto-impressie