Cultureel Programma 2021 - 2022

2022

Foto-impressie bezoek Slot Zuylen – 14 mei 2022

Zaterdag 14 mei 

Slot Zuylen
Tournooiveld 1, 3611 AS Oud-Zuilen

DAGTRIP: BEZOEK AAN SLOT ZUYLEN

Met Franstalige gids

Op zaterdag 14 mei aanstaande duiken we in de wereld van Belle van Zuylen, sinds haar huwelijk ook bekend als Isabelle de Charrière. Belle (Zuilen, 20 oktober 1740 – Colombier, 27 december 1805) was een Franstalige schrijfster en componiste. Ze is onder andere bekend geworden door de enorme hoeveelheid brieven – bijna allemaal in het Frans – die ze schreef aan familie, vrienden, geliefden en collega’s. We bezoeken haar geboortehuis Slot Zuylen, gelegen in Oud-Zuilen onder de rook van Utrecht, waar je een rondleiding in het Frans krijgt en meer te weten komt over Belles leven en werk. Na afloop kun je genieten van een heerlijke lunch op het kasteelterrein en is er gelegenheid om de prachtige tuinen te bekijken.

Bekijk het programma.

Direct inschrijven? Vul het aanmeldformulier in!

Alvast meer weten over Belle? Neem eens een kijkje op de website van het Genootschap Belle van Zuylen!

Vrijdag 22 april – 20:00 uur

Sociëteit Concordia
Westhaven 27, 2801 PJ Gouda

Brel

SLOTAVOND: JACQUES BREL, EEN BLOEMLEZING

Harry Plompen

Jacques Brel (1929 – 1978) was een Belgische zanger, componist en tekstschrijver. Daarnaast ontwikkelde hij zich als acteur en regisseur. In de jaren ’60 van de vorige eeuw groeide Brel uit tot een internationale beroemdheid. Zijn leven werd gekenmerkt door controverses en ook met zijn liedjesteksten zorgde hij regelmatig voor opschudding. 

Harry Plompen is een groot liefhebber van Brel en zijn muziek. Onder het genot van een hapje en een drankje vertelt Harry over zijn favoriete chansons en het bewogen leven van deze markante artiest.

Toegang: € 7,50 voor leden en cursisten van de Alliance Française, € 10,– voor niet-leden 

Vrijdag 4 maart – 20:00 uur

Sociëteit Concordia
Westhaven 27, 2801 PJ Gouda

LEZING: MONTMARTRE MON AMOUR 

Andy Arnts

Rond 1900 was Montmartre hét centrum van de artistieke avant-garde en de populairste uitgaanswijk van Parijs. Op de ‘Butte’ verrezen talrijke cafés en cabarettheaters die door kunstenaars als Picasso en Modigliani werden bezocht – én vereeuwigd. 

Andy Arnts laat deze deze roemruchte tijd herleven tijdens een interactieve lezing vol boeiende verhalen, anekdotes, muziek en filmbeelden van Le Chat Noir, Le Lapin Agile en natuurlijk Le Moulin Rouge. Je mag je zangtalent laten horen terwijl je luistert naar legendarische chansons van Aristide Bruant en Yvette Guilbert en je maakt kennis met de opmerkelijke levens van onder meer revuedanseres La Goulue, kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec en Lolo, de schilderende ezel die op de Salon des Indépendants van 1910 grote bewondering oogstte bij het nietsvermoedende publiek. 

Toegang: € 7,50 voor leden en cursisten van de Alliance Française, € 10,– voor niet-leden 

 Schrijf je hier in!

Woensdag 12 januari – 20:00 uur

Grand Café Central                                Markt 22, 2801 JJ Gouda

CAFÉ FRANÇAIS – ÉPIPHANIE 

Driekoningen

Ieder jaar organiseert de Alliance Française van Gouda een ‘Café français’ ter gelegenheid van Epiphanie, Driekoningen. Het Café français is een gezellige en informele avond die voor iedereen toegankelijk is: cursisten, docenten, leden, scholieren, studenten, Franstaligen in onze regio… iedereen die Frans wil praten is van harte welkom! De toegang is gratis en consumpties zijn voor eigen rekening. We doen bijvoorbeeld spelletjes of een quiz, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een praatje maken in het Frans. 

Uiteraard mag de Driekoningenkoek, oftewel de Galette des Rois, op deze avond niet ontbreken. In Frankrijk kun je hem al kopen vanaf half december. In de galette zit een boon van porselein, de fève. Degene die de fève vindt mag de bijbehorende kroon opzetten en is voor één dag de koning(in). Als je zelf een Galette des Rois wilt maken, kijk dan eens naar dit recept. Meer weten over Epiphanie? Lees dan dit artikel.

Toegang: gratis – We vinden het fijn als je je vooraf even aanmeldt via deze link.

2021

Zaterdag 18 september – 15:00 uur

Paviljoen Rederij De Vrijheid Gouderaksedijk 36, 2808 NG, Gouda

START VAN HET NIEUWE CURSUSJAAR: JEU-DE-BOULESMIDDAG IN GOUDA

Bestuur Alliance Française Gouda

Wat is het fijn dat we elkaar eindelijk weer fysiek kunnen ontmoeten! Om die reden willen we de start van het nieuwe cursusjaar – dat natuurlijk ook weer bol staat van de culturele activiteiten – niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op zaterdagmiddag 18 september organiseren we vanaf 15.00 uur een actieve jeu-de-boulesmiddag in Paviljoen Rederij De Vrijheid te Gouda. 

Onder het genot van een hapje en een drankje speel je een spelletje pétanque of praat je gezellig bij met andere cursisten en belangstellenden. Iedereen die geïnteresseerd is is welkom. Meld je wel vooraf even aan via het inschrijfformulier in verband met het reserveren van de banen.

Toegang: Gratis voor leden en cursisten van de Alliance Française, € 5,– voor niet-leden

Donderdag  18 november – 20.00 uur

Sociëteit Concordia
Westhaven 27, 2801 PJ Gouda

PIANOCONCERT: MUZIEK VAN FRANSE COMPONISTEN – Mét Beaujolais Primeur!

Marianne Vetter

Speciaal voor de Alliance Française van Gouda geeft Marianne Vetter een pianoconcert. Ze speelt diverse stukken van klassieke Franse componisten, die zij telkens vooraf laat gaan door een korte introductie – uiteraard ook in het Frans. Welke componisten Marianne gekozen heeft? Dat blijft nog even een verrassing!

We kunnen wel vast verklappen dat er twee oude meesters tussen zitten die zeer gewaardeerd werden door Louis XIV. Daarnaast hoor je werken van ‘een excentriekeling’ die zowel het orgel bespeelde in de kerk als de piano in de variététheaters van Montmartre, van een zelfverklaarde ‘musicien français’ die werd afgebeeld op een Frans bankbiljet én van de eerste vrouw die in 1913 de Prix de Rome voor compositie won. Marianne sluit af met een prachtig nummer van Jacques Brel, waarmee ze alvast een voorschot neemt op de slotavond in april. Kortom: een bijzonder muzikaal optreden dat je niet mag missen!  In de pauze geeft docente Marie-Thérèse Rouillard een presentatie over de geschiedenis van de Beaujolais Primeur. Vanzelfsprekend is er ook gelegenheid voor een ‘dégustation’.

Toegang: € 7,50 voor leden en cursisten van de Alliance Française, € 10,– voor niet-leden

Donderdag 15 december – 20:00 uur

Sociëteit Concordia
Westhaven 27, 2801 PJ Gouda

FILMAVOND – LE CINE-CLUB

Denis Mandon

Kijk je ook zo graag naar Franse films? Kom dan op donderdag 15 december naar ‘Le Ciné-club’! Denis Mandon trakteert je op leuke en leerzame Franse filmavond volgens een geheel door hemzelf ontwikkeld concept. Vóór de pauze zet Denis je aan het werk, individueel of in groepjes. Op een speelse manier maak je oefeningen die betrekking hebben op het vocabulaire uit de film die je gaat zien. En na de pauze bekijk je de film zelf (welke het is blijft nog even een verrassing), die voorzien is van Franse ondertiteling.

Toegang: € 7,50 voor leden en cursisten van de Alliance Française, € 10,– voor niet-leden