Onze docenten​

Béatrice Moreau

Na een jaar als au-pair in Parijs en een studie Frans aan de Universiteit van Utrecht ben ik in 1993 in Frankrijk gaan wonen en werken. Daar ben ik getrouwd en heb ik 2 kinderen gekregen. Ik werkte er met veel plezier als docente Nederlands, Engels en Frans in het volwassenenonderwijs. In 2014 hebben mijn man en ik Frankrijk verruild voor Nederland en ben ik met mijn gezin naar Apeldoorn verhuisd.

Bij de Alliançe Française werk ik vol enthousiasme met mijn cursisten aan hun spreekvaardigheid en gespreksvaardigheid, waarbij uiteraard ook grammatica en lees- en luistervaardigheid aan bod komen.
Ik maak bij de lessen graag gebruik van film, muziek, (rollen)spellen en de prachtige Franse kunst en cultuur waar ik lange tijd van dichtbij heb kunnen genieten. Zo wil ik mijn kennis van de Franse taal en mijn diep gewortelde liefde voor Frankrijk overbrengen en delen met de cursisten.

Au plaisir de vous voir dans mes cours!

Heleen Okx

Na mijn studie Frans aan de universiteit van Utrecht en Grenoble heb ik op verschillende terreinen mijn kennis van de Franse taal in praktijk gebracht. Ik heb gewerkt in het bedrijfsleven, het voortgezet onderwijs en bij de LOI. Daarnaast heb ik veel privéles gegeven.
Met veel enthousiasme geef ik al meer dan 20 jaar les aan cursisten van de Alliance Française variërend van A1 tot en met B2 niveau. 
Een cursus waar ik mijn hobby’s, lezen en Franse taal kan combineren is de Club de lecture. Ook de vakantiecursus doe ik met veel plezier.

In mijn lessen ligt de nadruk op spreekvaardigheid waarbij ik gebruik maak van muziek, film, literatuur en actualiteit. Uiteraard komen de andere vaardigheden zoals lees- en luistervaardigheid ruim aan bod.
Mijn passie en enthousiasme voor de Franse taal deel ik graag met anderen en het overdragen van mijn kennis aan gemotiveerde cursisten is elk jaar weer een uitdaging.

Stéphanie Raimbault

Bonjour, comment allez-vous ? 

Bonjour! Mijn naam is Stéphanie Raimbault (1973). Ik ben geboren in Versailles in Frankrijk. In mijn jeugd ben ik opgegroeid in Laval, een oude middeleeuwse plaats in het departement Mayenne in het westen van Frankrijk. Toen ik ongeveer 20 jaar was ben ik verhuisd naar Parijs om te gaan studeren aan de Sorbonne, de universiteit van Parijs en heb daar mijn diploma FLE, “français langue étrangère” behaald.
Ik ben sinds 15 jaar docente Frans voor anderstaligen en heb lesgegeven bij verschillende internationale taalscholen, cursussen integratie n buurtcentra en business Frans voor bedrijven. Kortom: aan mensen uit bijna de hele wereld.

Gepassioneerd voor de Franse taal en cultuur breng ik deze passie op een ludieke en creatieve manier over op de leerlingen.
Ik hanteer een benadering die, naast grammatica en schrijfvaardigheid, voor een groot deel gericht is op spreekvaardigheid en conversatie. Ik vind het namelijk belangrijk dat we al vanaf de eerste les direct al in het Frans spreken. Uiteraard pas ik me in mijn lessen aan op de individuele motivatie en ieders niveau zodat iedereen zich vanaf het begin op een plezierige en ongedwongen manier leert uiten in het Frans.

Tot december 2016 was ik directrice voor het taalinstituut l’Atelier 9 in het hartje van Parijs. Een van mijn taken daar was het samenstellen van het les- en cursusprogramma. Daar heb ik veel geleerd over verschillende lesmethoden, de waarde van culturele en creatieve activiteiten als aanvulling op het programma en het samenstellen van lesgroepen.
Ik woon sinds eind 2016 in Nederland. Ik vind het leuk om les te blijven geven en wil ik u graag meenemen in de mooie Franse taal en onze rijke cultuur!

Au plaisir de vous rencontrer !

Marinet Luijckx

Mijn ouders hebben vast een vooruitziende blik gehad door me Marinet, afkomstig van ‘Marie Antoinette’, te noemen. Maar in ieder geval hebben zij hun liefde voor de Franse taal en cultuur, mede door onze vele kampeervakanties in Frankrijk, op mij overgebracht.

Na mijn eindexamen, met Frans natuurlijk, op het Stedelijk Gymnasium hier in Apeldoorn, wilde ik echter geen Frans gaan studeren, want dan kom je voor de klas, en dat wil je niet als je net 18 jaar jong bent! Dus ben ik een studie Rechten in Leiden gaan doen, heb die niet afgemaakt, heb alsnog mijn studie Frans gedaan, en ben met veel plezier voor de klas terecht gekomen!

Toen ik met mijn gezin in Amersfoort woonde, ben ik les gaan geven bij de Alliance Française Amersfoort, en heb daar als secretaris in het Alliance Française bestuur gezeten.

Toen wij in 1997 naar Apeldoorn verhuisden, ben ik ook hier weer les gaan geven, zowel bij de AF als op middelbare scholen, en heb vele jaren in het bestuur gezeten.

Ik hoop de komende jaren nog heel veel cursisten te kunnen helpen om de mooie Franse taal te leren spreken. Maar ook de cursisten kennis en inzicht te kunnen bieden in de Franse maatschappij, cultuur en geschiedenis, daarbij geholpen door de leuke en gezellige culturele activiteiten die wij organiseren!