Apeldoorn, Deventer en Zutphen

Opgericht: 27 juni 2023

17 redenen om Frans te leren!

Hieronder vind je maar liefst 17 redenen om Frans te leren (volgens het Franse Ministerie van Buitenlandse zaken). Een toelichting op elk van de genoemde redenen vind je door op het plusje (+) te klikken. 

Slechts één taal leren is onvoldoende.

In de wereld van vandaag volstaat het niet om slechts één vreemde taal aan te leren. Een leerling die meerdere talen spreekt, vergroot daarmee zijn kansen op de arbeidsmarkt in zijn eigen land én op internationaal niveau. Een andere taal leren betekent jezelf verrijken en je open stellen voor andere gezichtspunten, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. 

Frans is de enige taal die (samen met het Engels) wereldwijd, op alle continenten, wordt gesproken.

Meer dan 200 miljoen mensen, verdeeld over vijf werelddelen, drukken zich uit in het Frans. Frans is een belangrijke taal voor internationaal verkeer. Frans is, na Engels, de meest aangeleerde vreemde taal en komt op de negende plaats van de meest gesproken talen ter wereld. Het is ook, samen met Engels, de enige taal die je overal ter wereld  kunt leren. 68 Staten en regeringen zijn lid van de vereniging van francofone landen. Frankrijk heeft het grootste netwerk van culturele instellingen, verspreid over de hele wereld, waar Frans wordt gegeven aan meer dan 750.000 mensen. 

Frans is een troef voor je carrière.

Frans en Engels spreken betekent een troef om werk te vinden bij één van de vele Franse en Franstalige multinationals in verschillende sectoren. Als vijfde economische grootmacht is Frankrijk aantrekkelijk voor ondernemers, onderzoekers en de beste buitenlandse studenten.

De ontdekking van een schitterend cultureel universum.

Frans wordt vaak beschouwd als een cultuurtaal. Tijdens een cursus Frans maak je ook een culturele reis naar mode, gastronomie, kunst, architectuur en wetenschap. Door Frans te beheersen heb je in de oorspronkelijke taal toegang tot de grote teksten van Franse schrijvers zoals Victor Hugo of Marcel Proust en tot beroemde dichters zoals Charles Caudelaire of Jacques Prévert. Het betekent dat je ook kunt luisteren naar acteurs zoals Alain Delon of Juliette Binoche. En, dankzij het Frans, kun je bovendien het genoegen smaken om de chansons van Edith Piaf of Charles Aznavour te begrijpen én mee te zingen. 

De Franse taal beheersen helpt bij een studie in Frankrijk.

Door de Franse taal te beheersen, kun je je studie onder zeer gunstige financiële omstandigheden voortzetten in Frankrijk aan vermaarde universiteiten (de Sorbonne, Universiteit Pierre et Marie Curie), aan een van de ‘grandes écoles’ zoals een van de business schools (HEC of ESSEC) of de ingenieursopleiding aan de Ecole Polytechnique. Studenten die Frans beheersen, krijgen onder bepaalde voorwaarden een beurs van de Franse regering om in Frankrijk een derde cyclus te volgen in alle disciplines en kunnen zo een internationaal erkend diploma behalen. 

Als toerist in Frankrijk

Met 70 miljoen toeristen per jaar trekt Frankrijk wereldwijd de meeste bezoekers. Met een basiskennis van het Frans is het veel plezieriger om Parijs te bezoeken of andere Franse regio’s (van de milde Côte d’Azur tot de besneeuwde bergtoppen van de Alpen en de wilde kust van Bretagne) maar ook om de Franse cultuur, mentaliteit en levenskunst te begrijpen. De Franse taal is  ook nuttig bij een bezoek aan onder andere Afrika, Canada, Monaco, de Seychellen, Wallonië en Zwitserland.

De taal van de internationale betrekkingen

Frans is zowel werktaal als officiële taal bij de VN, de Europese Unie, de UNESCO, de NAVO, het Internationaal Olympisch Comité, het Internationale Rode Kruis én bij verschillende internationale juridische instanties. Kennis van het Frans is onmisbaar voor mensen die een loopbaan ambiëren in een internationale organisatie.

Een venster op de wereld

Frans is, na Engels en Duits, de derde taal op het internet. Frans begrijpen betekent dat je met een andere blik de wereld kunt bekijken door van gedachten te wisselen met Franstaligen uit vijf continenten. Je kunt ook op de hoogte blijven via belangrijke internationale Franstalige media (TV5, France 24, Radio France Internationale).

Een taal waarin je goed kunt denken en discussiëren.

Frans is een analytische taal die het denken structureert en een kritische geest bevordert. Het is de taal van de grote filosofen (Descartes, Sartre of Derrida) en van beroemde wetenschappers (Pierre en Marie Curie, Pasteur, Georges Charpak). Door Frans te leren, leren kinderen ook om te debatteren en verschillende standpunten naar voren te brengen. Wat weer zeer goed van pas komt tijdens discussies of onderhandelingen.

De taal van de verlichting

Frans is de taal van de universele idealen verspreid door 18e-eeuwse verlichtingsfilosofen die hebben geholpen om de prachtige idealen van de rechten van de mens over de hele wereld uit te dragen. 

De taal die je makkelijk leert 

Frans leren is niet moeilijk, ook al denkt men vaak het tegenovergestelde. Het is een taal waarin je je precies moet uitdrukken, maar door de taalrijkdom van het Frans kun je veel nuances uitdrukken en na een paar lessen kun je al een aardig mondje Frans spreken. Er bestaan veel taalmethodes waarmee je spelenderwijs Frans leert zodra je naar school gaat. Veel leerlingen houden van het Frans, omdat het een zachte, melodieuze en romantische taal is. 

De taal waarmee je andere talen leert

Frans leren is ook nuttig om andere talen te leren, vooral Romaanse talen (Spaans, Italiaans, Portugees of Roemeens) maar ook Engels. 50% van de actuele Engelse woordenschat komt immers oorspronkelijk uit het Frans. 

Onderwijs van hoog niveau

Leraren Frans staan bekend om hun dynamische instelling, hun vindingrijkheid en hun veeleisendheid. Door het kwaliteitslabel van het Frans zijn leerlingen vaak gemotiveerd en hebben ze een hoog niveau. Frankrijk zet zich daadwerkelijk in voor de permanente vorming van leraren Frans in het buitenland om de kwaliteit van het gegeven onderwijs te waarborgen. 

Een creatieve taal

Frans is ook de taal van het theater. Leraren voeren met hun leerlingen toneelstukken op in het Frans die ze daarna ook laten zien op Franstalige theaterfestivals. Door Frans te leren kan het kind zich beter uitdrukken en krijgt het meer zelfvertrouwen. De leerlingen leren ook Frans dankzij chansons en het onuitputtelijke repertoire van hedendaagse en klassieke zangers. 

Uitwisselingsmogelijkheden

Leerlingen kunnen in contact komen met Franstalige kinderen van hun leeftijd. Dankzij e-mail en internet bestaan er talrijke uitwisselingsmogelijkheden. Ook zijn er veel mogelijkheden om in Frankrijk te verblijven zodat leerlingen verrijkende ervaringen kunnen opdoen. Er bestaan duizenden vriendschappelijke contacten tussen Franse onderwijsinstellingen en scholen van over de hele wereld zodat er banden gesmeed kunnen worden met het grootste educatieve netwerk ter wereld.

Het Franse onderwijs in het buitenland, uniek in de wereld

430 Franse scholen in 130 landen hebben meer dan 235.000 leerlingen waaronder 56% buitenlanders. Hierdoor wordt duidelijk hoe oorspronkelijk het netwerk van Franse scholen in het buitenland is.

Het bevorderen van meertaligheid

Door Frans te spreken komt men op voor de taalkundige diversiteit in de wereld. Zo kan men een halt toeroepen aan de dominantie in een geglobaliseerde wereld van slechts één enkele taal.