Apeldoorn, Deventer en Zutphen

Opgericht: 27 juni 2023

Onze docenten

Jacqueline Zeeuw

Aan het eind van de middelbare school wist ik nog steeds niet wat ik wilde doen na mijn eindexamen, Frans vond ik wel erg leuk, en mooi, dus misschien Frans studeren, maar voor de klas wilde ik echt niet. Een studie Frans was dus geen optie. Daarom een jaar naar Frankrijk als au-pair. Dan zou ik beter Frans leren spreken en het Franse leven beter leren kennen, twee dingen die ik nog steeds heel graag doe, en ondertussen bedenken wat ik na dat jaar zou gaan doen. Het jaar in Frankrijk was inderdaad heel leuk en leerzaam, op velerlei gebied, maar ik wist alleen nog steeds niet wat ik wilde doen. Dan toch maar Frans studeren en proberen een leuk baantje te vinden hiermee. Beetje naïef gedacht want zomaar leuke baantjes liggen niet voor het oprapen. Gelukkig vroeg een studiegenoot mij aan het eind van mijn studie of ik haar een tijdje wilde vervangen als docente Frans aan de Volksuniversiteit (een instelling met onderwijs voor volwassenen). Ik vond het heel spannend maar, tot mijn grote verrassing, ook erg leuk.

Na onze verhuizing naar Apeldoorn heb ik dan ook direct contact opgenomen met de Alliance Française hier om te kijken of er misschien nog een docente nodig was. En gelukkig was dat het geval en kon ik direct beginnen. Dat is ondertussen ruim 30 jaar geleden en ik werk nog steeds met heel veel plezier bij de Alliance. Ondertussen ben ik ook gaan lesgeven op middelbare scholen, ook heel leuk. Het is heel anders dan het lesgeven aan volwassenen. Toen het laatst ter sprake kwam in de klas dat ik ook lesgaf aan volwassenen was er een leerling heel verrast. Vrijwillig naar Franse les gaan en daar nog voor betalen ook? Daar kon hij niet bij met zijn verstand. Maar dat enthousiasme van onze cursisten maakt het lesgeven aan de Alliance nu juist zo leuk!

Béatrice Moreau

Na een jaar als au-pair in Parijs en een studie Frans aan de Universiteit van Utrecht ben ik in 1993 in Frankrijk gaan wonen en werken. Daar ben ik getrouwd en heb ik 2 kinderen gekregen. Ik werkte er met veel plezier als docente Nederlands, Engels en Frans in het volwassenenonderwijs. In 2014 hebben mijn man en ik Frankrijk verruild voor Nederland en ben ik met mijn gezin naar Apeldoorn verhuisd.

Bij de Alliançe Française werk ik vol enthousiasme met mijn cursisten aan hun spreekvaardigheid en gespreksvaardigheid, waarbij uiteraard ook grammatica en lees- en luistervaardigheid aan bod komen.

Ik maak bij de lessen graag gebruik van film, muziek, (rollen)spellen en de prachtige Franse kunst en cultuur waar ik lange tijd van dichtbij heb kunnen genieten. Zo wil ik mijn kennis van de Franse taal en mijn diep gewortelde liefde voor Frankrijk overbrengen en delen met de cursisten.

Au plaisir de vous voir dans mes cours!

Stéphanie Raimbault

Bonjour! Mijn naam is Stéphanie Raimbault (1973). Ik ben geboren in Versailles in Frankrijk. In mijn jeugd ben ik opgegroeid in Laval, een oude middeleeuwse plaats in het departement Mayenne in het westen van Frankrijk. Toen ik ongeveer 20 jaar was ben ik verhuisd naar Parijs om te gaan studeren aan de Sorbonne, de universiteit van Parijs en heb daar mijn diploma FLE, “français langue étrangère” behaald. Ik ben sinds 15 jaar docente Frans voor anderstaligen en heb lesgegeven bij verschillende internationale taalscholen, cursussen integratie n buurtcentra

en business Frans voor bedrijven. Kortom: aan mensen uit bijna de hele wereld. Gepassioneerd voor de Franse taal en cultuur breng ik deze passie op een ludieke en creatieve manier over op de leerlingen. Ik hanteer een benadering die, naast grammatica en schrijfvaardigheid, voor een groot deel gericht is op spreekvaardigheid en conversatie. Ik vind het namelijk belangrijk dat we al vanaf de eerste les direct al in het Frans spreken. Uiteraard pas ik me in mijn lessen aan op de individuele motivatie en ieders niveau zodat iedereen zich vanaf het begin op een plezierige en ongedwongen manier leert uiten in het Frans. Tot december 2016 was ik directrice voor het taalinstituut l’Atelier 9 in het hartje van Parijs. Een van mijn taken daar was het samenstellen van het les- en cursusprogramma. Daar heb ik veel geleerd over verschillende lesmethoden, de waarde van culturele en creatieve activiteiten als aanvulling op het programma en het samenstellen van lesgroepen. Ik woon sinds eind 2016 in Nederland.

Ik vind het leuk om les te blijven geven en wil ik u graag meenemen in de mooie Franse taal en onze rijke cultuur!

Marinet Luijckx

Mijn ouders hebben vast een vooruitziende blik gehad door me Marinet, afkomstig van ‘Marie Antoinette’, te noemen. Maar in ieder geval hebben zij hun liefde voor de Franse taal en cultuur, mede door onze vele kampeervakanties in Frankrijk, op mij overgebracht.

Na mijn eindexamen, met Frans natuurlijk, op het Stedelijk Gymnasium hier in Apeldoorn, wilde ik echter geen Frans gaan studeren, want dan kom je voor de klas, en dat wil je niet als je net 18 jaar jong bent! Dus ben ik een studie Rechten in Leiden gaan doen, heb die niet afgemaakt, heb alsnog mijn studie Frans gedaan, en ben met veel plezier voor de klas terecht gekomen!

Toen ik met mijn gezin in Amersfoort woonde, ben ik les gaan geven bij de Alliance Française Amersfoort, en heb daar als secretaris in het Alliance Française bestuur gezeten.

Toen wij in 1997 naar Apeldoorn verhuisden, ben ik ook hier weer les gaan geven, zowel bij de AF als op middelbare scholen, en heb vele jaren in het bestuur gezeten.

Ik hoop de komende jaren nog heel veel cursisten te kunnen helpen om de mooie Franse taal te leren spreken. Maar ook de cursisten kennis en inzicht te kunnen bieden in de Franse maatschappij, cultuur en geschiedenis, daarbij geholpen door de leuke en gezellige culturele activiteiten die wij organiseren!

Marjolein Kruunenberg

Salut! Ik ben Marjolein. Wat zal ik over mezelf vertellen? In mijn jeugd zat ik dagelijks urenlang aan de Franse radio gekluisterd om me onder te dompelen in de schone klanken van de taal en muziek. Ik raakte voor altijd betoverd, alsof ik, net als Obelix, in een magische ketel was gevallen!

De passie voor het Frans leidde naar de universiteit, waar ik me verder in de taal en cultuur kon verdiepen. Na het afstuderen richtte ik mij op vertaalwerk en onderwijs.

Nog steeds fascineert het prachtige Frans mij. Ik vind het fijn om de liefde voor taal te delen met anderen. Hoe ik dat doe? Ik houd ervan om mooie en gevarieerde lessen te maken met interactie, actualiteit en cultuur. En ook stem ik me graag af op de cursisten, wil hen stimuleren om Frans te spreken en hen gewoon een fijne les geven! Zijn jullie er klaar voor?

Bienvenue dans mes cours!

Saskia Leurink

Ik ben opgeleid als leraar basisonderwijs. Enige jaren geleden heb ik de overstap gemaakt naar het voortgezet onderwijs als docent Frans. De Franse taal is mijn grote passie!
 

Ik heb als au-pair in Parijs gewoond en net na de opening van het park in Disneyland Parijs gewerkt. Vaak ga ik terug naar deze stad; om mijn kennis op peil te houden en gewoon, omdat het een geweldige stad is!

Vijf jaar geleden ben ik gevraagd of ik les wou geven bij de Alliance Française. In het begin best spannend om aan volwassenen les te geven, maar ik heb er veel plezier in en krijg er energie van! In mijn lessen probeer ik de methode af te wisselen met Franse cultuur, chansons en actuele zaken. 

Ik geef les aan de onderbouw en hoop dit nog lange tijd te blijven doen!

Blandine Taal

Ik ben in Frankrijk geboren en rond mijn 23ste naar Nederland verhuisd. Ik ben 2de-graads bevoegd en geef les op een middelbare school in het noorden van het land. Met veel plezier geef ik de conversatiecursussen op dinsdag ochtend en avond bij de Alliance Française. 

Heerlijk om met francofielen Frans te praten en de Franse cultuur uit te diepen. Elke les is anders, en alles is goed als er maar Frans gepraat wordt. 

Ik zoek constant naar nieuwe wegen om te bereiken dat  mijn cursisten steeds meer vertrouwen in het spreken krijgen!

Iris Groot - Humme

Naast  het voortgezet onderwijs en het hoger beroepsonderwijs heb ik  ook jaren les gegeven aan volwassenen, vaak ook bij de Alliance Française. Dit jaar start ik  met veel plezier bij de Alliance in Deventer. 

Mijn doel is altijd om met elkaar op een inspirerende wijze bezig te zijn met de Franse taal. Niet alleen met een leerboek, maar ook  met artikelen, chansons en natuurlijk het internet. 

Daar ligt Frankrijk en de Franse taal toch binnen ons handbereik. 

Heleen Okx

Na mijn studie Frans aan de universiteit van Utrecht en Grenoble heb ik op verschillende terreinen mijn kennis van de Franse taal in praktijk gebracht. Ik heb gewerkt in het bedrijfsleven, het voortgezet onderwijs en bij de LOI. Daarnaast heb ik veel privéles gegeven.

Met veel enthousiasme geef ik al meer dan 20 jaar les aan cursisten van de Alliance Française variërend van A1 tot en met B2 niveau. Ook de kindercursus voor de leerlingen van groep 8 basisschool en de vakantiecursus doe ik met veel plezier.

In mijn lessen ligt de nadruk op spreekvaardigheid waarbij ik gebruik maak van muziek, film, literatuur en actualiteit. Uiteraard komen de andere vaardigheden zoals lees- en luistervaardigheid ruim aan bod.

Mijn passie en enthousiasme voor de Franse taal deel ik graag met anderen en het overdragen van mijn kennis aan gemotiveerde cursisten is elk jaar weer een uitdaging.