Parijs 2018

Paris hors les sentiers battus

Van 12 tot en met 15 april 2018.

 

Dankzij een uitstekende samenwerking met AF Deventer waren we in staat dit jaar een bijzonder geslaagde culturele reis naar Parijs te organiseren.

Onze medereizigers uit Deventer kwamen precies op tijd bij de Hanzehof aan om samen met ons, de reizigers uit Zutphen, op weg te gaan naar Parijs. In de bus wilde Marcel Bugter de microfoon ter hand nemen om iedereen welkom te heten, maar ongelukkigerwijs verdween het snoer in het dashboard. Met behulp van een balein uit een paraplu en het zaklampje van een smartphone wist Marcel onder luid applaus het verdwenen onderdeel uit de ingewanden van de bus te peuren.

Diny, onze chauffeuse van de TCR, stuurde de bus eerst naar kasteel Chantilly. Na dit kasteel kwamen we, onderweg naar Parijs en gelukkig in de bus, in een gigantische hoosbui terecht. Dit was eigenlijk de enige regen waarmee we tijdens deze reis geconfronteerd werden.
Hotel IBIS is gelukkig voorzien van een ondergrondse parkeergarage voor bussen, zodat iedereen droog kon uitstappen en zich met bagage en de door de reisleiding uitgereikte sleutels naar de kamers kon begeven.

Op de tweede dag begonnen we met een wandeling door de Passages Couverts. Onder leiding van Johan begonnen we met een tocht door de Passages des Panoramas, Jouffroy, Verdeau, des Princes, Choiseuil, Colbert en Vivienne, waarbij het de taak van Frans was om het winkelen onderweg te ontmoedigen en als bezemwagen de groep van 40 personen zonder achterblijvers op te drijven. Een kop koffie op de Boulevard des Italiens onder een stralende zon: Wat kan een mens zich nog meer wensen? We gebruikten de lunch  in Parc des Buttes Chaumont, waarna we koers zetten naar Château de Longchamp. Daar bezochten we de tentoonstelling Goodplanet van de wereldberoemde fotograaf Yann-Arthus Bertrand. Deze tentoonstelling over ecologie en solidariteit maakte veel los bij de reizigers.

De derde dag begon met het bezoeken van Cité de la Céramique, waarna we via een wandelpad langs de Seine het Île Seguin bezochten, het vroegere Billancourt, waar de Renaultfabrieken ooit stonden. Nu is daar de prachtige concertzaal La Seine Musicale verrezen, waar we in twee groepen een rondleiding kregen. Zeer indrukwekkend. Daarna reden we naar de voor iedereen onbekende plaats Petit Point (3x) voor een Soirée Surprise. Steeds duidelijke werd de bestemming: enkelen herkenden de toren van het kerkje van Auvers-sur-Oise. Hier in Café de la Paix ging het gebeuren, maar eerst was er nog tijd voor een rondgang langs Auberge Ravoux, waar Vincent van Gogh het laatste deel van zijn leven doorbracht, langs de beroemde gotische dorpskerk, naar de begraafplaats waar zich het graf bevindt van Vincent met naast zich zijn broer Theo. Ze zijn in goed gezelschap, want ook Corneille ligt daar begraven.

Inmiddels had Marcel zich al in Café de la Paix goed voorbereid. De Soirée Surprise begon met een optreden van hem op keyboard en gitaar met, hoe kan het ook anders, Franse chansons. Johan presenteerde na afloop een muzikale quiz, waarbij de winnende groep een doos wijn in het vooruitzicht werd gesteld. Zij kwamen de doos in ontvangst  nemen, maar Johan was ‘vergeten’ erbij te vermelden dat ook een tire-bouchon tot het prijzenpakket behoorde en deze werd tevens overhandigd met het verzoek aan de winnaars aan de slag te gaan met het openen van de zojuist gewonnen flessen en deze als apéro uit te schenken aan een ieder. (hilariteit!). Daarna werd het uitstekende buffet geopend en kon men na afloop voldaan de reis terug naar het Ibis hotel aanvaarden.

Op de laatste dag al weer moesten de reizigers vroeg uit de veren, want om 8 uur vertrokken we (met 2 jonge ’verstekelingen’ en hun moeder). 
Op verzoek van één van onze reizigers, die nog nooit op de Champs-Élyssées was geweest reden we door een wel haast verlaten Parijs met een extra rondje van de zaak (TCR) rond de Arc de Triomphe richting Obélisque de Luxor Parijs uit op weg naar Lille, waar Johan een rondwandeling leidde door de binnenstad. Nog een laatste lunch, in stralend voorjaarsweer, en dan weer terug naar Nederland.

We kunnen terugkijken op een fantastische reis, die door de reizigers hogelijk werd gewaardeerd. Met dank aan onze chauffeuse Diny, die zich ook in het hectische Parijse verkeer niet van de wijs liet brengen.

Wie weet tot over twee jaar.

De reisleiding:
Johan Beekman, Frans Coumans, Marcel Bugter