Opgericht: 27 juni 2023
Goed samenleven is grootse kunst. Er zijn tijden waarin men die kunst lijkt te zijn verleerd.
In de 16de eeuw weet men zich in Frankrijk en de Nederlanden geen raad met geloofsverschillen. Frankrijk is decennialang in de greep van de “guerres de religion”; de Nederlanden zijn niet heus verenigd in een opstand tegen Spanje, maar scherp verdeeld, vooral ook over het geloof.
De wederzijdse verkettering is moeilijk een halt toe te roepen, omdat men het niet eens is over de ultieme bron van de moraal: het christendom. Voor sommigen is geloofsvervolging, voor anderen juist verdraagzaamheid christenplicht. De politiek wordt meegezogen in deze volstrekte chaos (of profiteert ervan).
Wat te doen? Wat te denken? Een uitweg ligt allerminst voor de hand en elk voorstel roept protest op. In deze verrotte sfeer schrijft Michel de Montaigne (1533-1592) zijn Essays (1580), misschien wel het mooiste werk in de filosofische literatuur. De titel suggereert dat het om vrijblijvende gedachtenoefeningen gaat, nuttig voor levenskunst. Inmiddels staat wel vast dat zijn werk stug doordacht is. De essayistische vorm en het opzichtige gebrek aan pretentie verbergt (en herbergt) een politieke filosofie als antwoord op de eigentijdse problemen.
In deze cursus staat de politieke filosofie van Montaigne centraal, zijn visie op gezag en macht, geloofsvervolging, gewetensdwang en verdraagzaamheid. Bijzondere aandacht gaat uit naar de manier waarop hij zijn besliste stellingname verpakt en naar de rol van zijn scepticisme. Ook om een tijdsbeeld te schetsen komen passages uit de Essays ter sprake, maar daartoe zal vooral werk van Sebastian Castellio (1515-1563) dienen, met name zijn Conseil à la France désolée (Raad aan het betreurenswaardige Frankrijk) en zijn Traité des Héretiques (Traktaat over de ketters). Ook de argumentatie in deze werken is van belang. Net als Montaigne gebruikt Castellio scepsis om stevige uitspraken te kunnen verantwoorden.
Tenslotte komt de (niet minder betreurenswaardige) situatie in de Nederlanden aan bod aan de hand van werk van Dirck Coornhert (1522-1590), met name zijn brieven. Coornhert is een Castellio-adept, maar geen fan van Montaigne. Opvallend is dat Coornhert geen blad voor de mond neemt, maar zich in rond Hollands uitspreekt over ’s lands malaise en zijn oplossing presenteert.
Bij aanvang van de cursus ontvangt u een syllabus met enkele teksten van en over de auteurs die centraal staan.
Mr. dr. Jaap Gruppelaar (1958) studeerde filosofie en geschiedenis in Nijmegen en Leuven, evenals Nederlands recht aan de Open Universiteit. Hij is gepromoveerd in de filosofie.
Deze themacursus vindt ook dit seizoen plaats in Deventer. Ook vanuit Apeldoorn en Zutphen bent u natuurlijk van harte welkom u hiervoor in te schrijven.
Niveau: kennis van de Franse taal is niet noodzakelijk.
Kosten : € 175,00 (6 lessen).
Data : I.v.m. onvoldoende aanmeldingen gaat deze themacursus voor het seizoen 2024-2025 helaas niet door.
Locatie: Wijkcentrum Van Vlotenhof, Johannes van Vlotenlaan 85, Deventer.
Bij onvoldoende aanmeldingen kan deze themacursus helaas niet doorgaan. Het minimum aantal deelnemers is 15; het maximum aantal deelnemers is 25. Als inschrijfdatum wordt de valutadatum van uw betaling aangehouden.