Cursus Filosofie 2021

J.J. Rousseau (1712-1778): Over authenticiteit, opvoeding en politiek

De romantiek was niet alleen een ‘Duitse affaire’ (R. Safranski). Want Jean-Jacques Rousseau (Zwitsers-Frans) is onmiskenbaar een van de hoofdfiguren van deze filosofische stroming die van zo grote invloed is gebleken op het moderne zelfbegrip en wel tot op de dag van vandaag. De romantiek was een reactie op het rationalisme van de verlichting. Het rationalisme heeft de romantische kritiek echter beslist overleefd: het rekenende denken van wetenschap, techniek en economie ontplooit zijn macht in de huidige samenleving. Maar in het onbehagen van velen leeft ook de romantische reactie voort: Rousseau is een tijdgenoot.

 

Rousseau trekt ten strijde tegen de ‘civilisatie’. Hij ontwikkelt een ethiek van authenticiteit, vooral in zijn Bekentenissen: ‘Ik wil aan mijn medemensen een mens laten zien zoals hij werkelijk is en die mens ben ik zelf.’ Hier klinkt onmiskenbaar Montaigne door! Deze zoektocht naar authenticiteit is echter niet slechts biografisch relevant, maar kenmerkt ook de werken waarmee Rousseau vooral naam heeft gemaakt: als pedagoog (Emile of over de opvoeding) en als politiek filosoof (Discours over ongelijkheid en Het sociaal contract).

   

In deze cursus komen (delen uit) genoemde werken aan bod ter kennismaking met de civilisatie-kritiek van Rousseau. Vraag is ook waarom hij zo invloedrijk is kunnen worden en niet alleen in positieve zin. Zodoende maken wij de rekening van de romantiek op. Bij aanvang van de cursus ontvangt u een syllabus met enkele teksten van en over J.J. Rousseau.

 

Jaap Gruppelaar (1958) studeerde Filosofie en Geschiedenis in Nijmegen en Leuven en Nederlands Recht aan de Open Universiteit. Hij promoveerde in de filosofie. Momenteel werkt hij aan een intellectuele biografie van D.V. Coornhert (1522-1590) aan de hand van diens brieven.

Data: Maandag 09.30– 12.00 uur: october 4, 11 en 25, november 1, 15 en 22.
!! Attentie: Helaas zijn er voor deze cursus geen plaatsen meer beschikbaar. Als u belangstelling heeft kunt u zich wel aanmelden voor de “reservelijst”, door een mail te sturen naar:  culture.deventer@afpb.nl

Locatie: Wijk-&Zalencentrum Van Vlotenhof, Johannes van Vlotenlaan 85, Deventer. Grote zaal.

Prijs: €160,-. Voor leden: € 145,- Betaling vóór 1 oktober 2021 alleen mogelijk via iDEAL. Ga hier naar de winkel.
Uw aanmelding is definitief als u betaald heeft per iDEAL met uw eigen bank.

NB: In verband met Coronamaatregelen is de cursus in de Grote Zaal. Het maximum aantal deelnemers blijft evenwel 25; aanmeldingen worden toegewezen op datum betaling per iDeal met uw eigen bank.