Cultureel programma 2021 - 2022

Leden en cursisten Alliance Française Deventer en Zutphen toegang GRATIS (tenzij anders vermeld).

Niet-leden:€ 10,00; studenten € 6,00. Attentie voor de verschillende aanvangstijden.

Zondag, 3 oktober 2021, vanaf 14.00 uur

Het Koelhuis, Coenenparkstraat 1, Zutphen

OPENING SEIZOEN 2021-2022 DAVINE – Op reis naar Frankrijk (i.s.m. Alliance Française Zutphen)

In het afgelopen seizoen hebben we weinig gelegenheid gehad om elkaar op culturele bijeenkomsten te ontmoeten. Op deze eerste bijeenkomst in het seizoen 2021-2022 willen we dan ook ruim de gelegenheid bieden voor onderling contact door al om 14.00 uur te starten met de inloop onder het genot van een kop koffie/thee/frisdrank. 

Om 15.00 start het optreden van Davine.  Zij won in 2012 het Concours de la Chanson Alliance Française des Pays-Bas. Daarna kwam haar carrière in een stroomversnelling. Zij toerde door Europa met prachtige Franse chansons en bracht drie albums uit. Haar muziek is regelmatig op radio en televisie te horen. Vandaag neemt Davine ons mee op reis naar Frankrijk. Samen met haar pianist Tony Hoyting brengt ze de mooiste Franse klassiekers, afgewisseld met eigen werk. Het belooft een feestje te worden! 

Na afloop is er wederom ruim gelegenheid voor onderling contact onder het genot van een glas fris of wijn. 

Leden en cursisten van de Alliance Française hebben gratis toegang tot deze bijeenkomst.
Bovendien krijgen leden en cursisten van de Alliance Française Deventer en Zutphen gratis twee consumpties aangeboden. Graag aanmelden via het onderstaande formulier. Niet-leden betalen €10,00 bij de entree van de zaal. (exclusief consumpties).

Aanmelden voor de 3 oktober 14.00 uur

In verband met de beschikbare plaatsen, verzoeken wij u om het formulier hieronder in te vullen als u de middag wil bezoeken.
Bovendien kunt u hier aangeven van welke Alliance  u lid of cursist bent.
Attentie: Graag per persoon een formulier invullen.


  Le lundi, 8 novembre 2021, 19 h.00

  Wijkcentrum De Schalm – Grote zaal, Dreef 1, Deventer

  LEDENVERGADERING 

  SYLVAIN LELARGE – LE PATRON AUX FOURNAUX ! 20 h.00

  Tout Francophile est un bon vivant, et la bonne vie se fête volontiers à table! ‘Je n’ai plus un radis…’, ‘les carottes sont cuites’, ‘il est là comme un coq en pâte!’: il est amusant de remarquer combien d’expressions en français sont liées à la cuisine et au bien-manger. Que vous soyez cuisinier en herbe ou chef confirmé, vous aimerez passer une soirée à partager vos recettes préférées, imaginer le menu d’ouverture de votre restaurant, enrichir votre vocabulaire de mots charmants ou incongrus. Une soirée digeste et succulente avec à la fin beaucoup d’occasion pour le contact mutuel en savourant un verre de vin.

  Woensdag, 15 december, 20.00 uur

  Van Vlotenhof, Johannes van Vlotenlaan 85, Deventen

   

  FILM & VIN CHAUD

  Al vele jaren een traditie in december: een recente Franse film en na afloop een nazit met een glas vin chaud. De precieze invulling 2020 wordt bekend gemaakt in de Dernier Cri.

  Maandag, 17 januari, 20.00 uur

  Wijkcentrum De Schalm – Grote zaal, Dreef 1, Deventer

  NIEK PAS; FRANKRIJK NA VIJF JAAR MACRON, EN MARCHE (ARRIÈRE)?

  In 2017 kwam Emmanuel Macron in Frankrijk aan de macht. De verkiezing van de toentertijd 39-jarige politicus was ronduit verrassend. De start van het presidentiële verkiezingsjaar 2022 is een goed moment om stil te staan bij de vraag: Wat is er eigenlijk terecht gekomen van zijn ambitieuze nationale en internationale (Europese!) hervormingsagenda? En hoe staat Frankrijk er eigenlijk voor op maatschappelijk, politiek en economisch gebied? Wat is de inzet van de presidentiële verkiezingen in april-mei 2022?

  Niek Pas is als universitair docent Nieuwste Geschiedenis verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Recente publicaties zijn onder meer: Macron en de nieuwe Franse revolutie (Wereldbibliotheek 2017), i.s.m. Yvan Gastaut en Pascal Delheye; Who’s Who? Les champions sportifs à l’épreuve des colonisations et des migrations (Les Perseides 2019) alsook, i.s.m.Lotte Jensen, Daniël Rovers en Koen van Gulik ;Against English. Pleidooi voor het Nederlands (Wereldbibliotheek 2019). Na afloop is er ruim gelegenheid voor onderling contact onder het genot van een glas wijn.

   

  Maandag, 14 februari , 20.00 uur

  Wijkcentrum De Schalm – Grote zaal, Dreef 1, Deventer

  FONS COENEGRACHT – LA NOUVELLE CHANSON FRANÇAISE

  Tijdens de hoogtijdagen van het klassieke Franse chanson (Brel, Barbara, Ferré en Brassens), kreeg de Brits-Amerikaanse rock- en popmuziek voet aan de grond in Frankrijk en beïnvloedde het Franse chanson. Na de bekende Franse imitatiepop – le yéyé – komt in de zeventiger en begin tachtiger jaren een nieuwe generatie Franse artiesten op die het chanson combineren met (pop)muziek. Dit is de geboorte van la nouvelle chanson française, het nieuwe of moderne Franse chanson. In zijn presentatie vertelt Fons Coenegracht over de verschillende grondleggers van het moderne Franse chanson, zoals Francis Cabrel, Etienne Daho en Véronique Sanson,  aan de hand van videoclips, muziekfragmenten en verhalen over artiesten Ook wordt aandacht besteed aan de artiesten in hun voetsporen, zoals Miossec, Ariane Moffatt, Benjamin Biolay, Camille, Gérald de Palmas en Alex Beaupain. Iedereen ontvangt een tekstbundel als hulpmiddel bij het beluisteren van de chansons tijdens de presentatie of later thuis. Na afloop is er ruim gelegenheid voor onderling contact onder het genot van een glas wijn.

  Zondag, 6 maart, 11.00 uur

  Mimik, Achter de Muren Vispoort 8-10, Deventen

  CINÉMA FRANÇAIS – AVANT-PREMIÈRE

  (In samenwerking met Mimik)

  Vertoning van een Franse film, die nog niet in roulatie is. Na de film is er weer een gezellige nazit.  Het is de eerste keer dat we gebruik kunnen maken van een filmzaal van het nieuwe Mimik-gebouw. Het is raadzaam tijdig te reserveren. De titel wordt bekend gemaakt in de Dernier Cri.

  Maandag, 11 april 19.30 uur

  Wijkcentrum De Schalm – Grote zaal, Dreef 1,  Deventer

  NICO NELISSEN – HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR IN FRANKRIJK

  Frankrijk is rijk aan boeiende steden, pittoreske dorpen en grootse monumenten. Maar het is ook een land dat door de Europeanisering en globalisering beslissende stappen heeft gezet op het gebied van de hedendaagse architectuur. Franse architecten, zoals Paul Chemetov, Jean Nouvel, Christian de Portzamparc, Franck Hammoutène, Rudy Ricciotti en Edouard François behoren tot de hedendaagse toonaangevende architecten. Frankrijk heeft ook de deur opengezet voor invloeden van buiten, met buitenlandse ‘starchitecten’, zoals Ricardo Bofill, Ming Pei, Santiago Calatrava, Frank Gehry en Herzog & De Meuron. In zijn lezing met fraaie beelden van moderne architectuur neemt Prof. dr. Nico Nelissen u mee op een ‘grand tour’ door Frankrijk. Van de besproken locaties heeft hij voor ons een overzicht samengesteld, wellicht een inspiratiebron voor uw reisplannen naar Frankrijk in 2022? Na afloop is er ruim gelegenheid voor onderling contact onder het genot van een glas wijn.