Cultureel programma 2021 - 2022

Leden en cursisten Alliance Française Deventer en Zutphen toegang GRATIS (tenzij anders vermeld).

Niet-leden:€ 10,00; studenten € 6,00. Attentie voor de verschillende aanvangstijden.

Zondag, 3 oktober 2021, vanaf 14.00 uur

Het Koelhuis, Coenenparkstraat 1, Zutphen

OPENING SEIZOEN 2021-2022 DAVINE – Op reis naar Frankrijk (i.s.m. Alliance Française Zutphen)

In het afgelopen seizoen hebben we weinig gelegenheid gehad om elkaar op culturele bijeenkomsten te ontmoeten. Op deze eerste bijeenkomst in het seizoen 2021-2022 willen we dan ook ruim de gelegenheid bieden voor onderling contact door al om 14.00 uur te starten met de inloop onder het genot van een kop koffie/thee/frisdrank. 

Om 15.00 start het optreden van Davine.  Zij won in 2012 het Concours de la Chanson Alliance Française des Pays-Bas. Daarna kwam haar carrière in een stroomversnelling. Zij toerde door Europa met prachtige Franse chansons en bracht drie albums uit. Haar muziek is regelmatig op radio en televisie te horen. Vandaag neemt Davine ons mee op reis naar Frankrijk. Samen met haar pianist Tony Hoyting brengt ze de mooiste Franse klassiekers, afgewisseld met eigen werk. Het belooft een feestje te worden! 

Na afloop is er wederom ruim gelegenheid voor onderling contact onder het genot van een glas fris of wijn. 

Leden en cursisten van de Alliance Française hebben gratis toegang tot deze bijeenkomst.
Bovendien krijgen leden en cursisten van de Alliance Française Deventer en Zutphen gratis twee consumpties aangeboden. Graag aanmelden via het onderstaande formulier. Niet-leden betalen €10,00 bij de entree van de zaal. (exclusief consumpties).

Le lundi, 8 novembre 2021, 19 h.00

Wijkcentrum De Schalm – Grote zaal, Dreef 1, Deventer

LEDENVERGADERING 

SYLVAIN LELARGE – LE PATRON AUX FOURNAUX ! 20 h.00

Tout Francophile est un bon vivant, et la bonne vie se fête volontiers à table! ‘Je n’ai plus un radis…’, ‘les carottes sont cuites’, ‘il est là comme un coq en pâte!’: il est amusant de remarquer combien d’expressions en français sont liées à la cuisine et au bien-manger. Que vous soyez cuisinier en herbe ou chef confirmé, vous aimerez passer une soirée à partager vos recettes préférées, imaginer le menu d’ouverture de votre restaurant, enrichir votre vocabulaire de mots charmants ou incongrus. Une soirée digeste et succulente avec à la fin beaucoup d’occasion pour le contact mutuel en savourant un verre de vin.

Attentie: Ook bij De Schalm zal u worden gevraagd uw QR code te tonen en een identiteitsbewijs.

Woensdag, 15 december, 19.30 uur
Let-op: Gewijzigde aanvangstijd!!

Van Vlotenhof, Johannes van Vlotenlaan 85, Deventen

 

Hors Normes

Al vele jaren een traditie in december: een recente Franse film en na afloop een nazit met een glas vin chaud. 

Eric Toledano, slotfilm van het filmfestival van Cannes 2019. Een krachtige aanklacht tegen de manier waarop de samenleving met een groep van haar moeilijkste bewoners omgaat: ernstig autistische jonge mensen. Kinderen en jonge mannen en vrouwen waarvan de ouders ten einde raad zijn, want de ene na de andere instelling vindt een excuus om niet voor ze te zorgen. Kàn misschien ook wel niet voor ze zorgen, zo vast zitten ze aan protocollen. En aan protocollen heb je weinig bij deze kinderen. Alleen maatwerk verbetert hun leven.

Bruno (gespeeld door Vincent Cassel) en Malik (Reda Kateb) nemen afzonderlijk van elkaar en min of meer toevallig de zorg voor deze kinderen op zich. Bruno regelt plekken voor ze. Malik leidt jongeren uit lastige buurten op om voor ze te zorgen. 

Het leven van Bruno en Malik en iedereen die hen bijstaan, bestaat uit een aaneenschakeling van kleine problemen die opgelost moeten worden. Niets gaat zonder slag of stoot. Niets gaat gemakkelijk. En ondertussen komt de staat controleren of hun organisaties wel aan de regels voldoen. Want vergunningen hebben ze niet. Zo spontaan zijn ze ontstaan.

Er zijn kleine momenten van geluk als er even iets goed gaat of als ze zich even realiseren hoe onmogelijk het is wat ze voor elkaar proberen te krijgen en daar om kunnen lachen. 

Bruno en Malik manoeuvreren koorddansend door Parijs als iemand wegloopt en elk moment onder een auto kan komen, als een ander bij z’n eerste baan een werkneemster, nou ja, wel heel erg lief vindt, of als weer iemand anders om de haverklap aan de noodrem van de metro hangt. Er zijn veel teleurstellingen, maar uit de kracht en inzet van de twee hoofdpersonages weet de film toch hoop te putten. Hors Normes is geen geforceerde feelgoodfilm, zoals kassucces Intouchables, maar een prima film om met een goed gevoel de Kersttijd in te gaan.

Zoals gebruikelijk is er aansluitend vin chaud met iets lekkers om op gepaste wijze samen het wonderlijke jaar 2021 af te sluiten.

ATTENTION: In afwijking met andere jaren, is het aanvangstijdstip 19.30 uur i.p.v. 20.00 uur!

Maandag, 31 januari, 19.30 uur. Let op het afwijkende tijdstip!

Wijkcentrum De Schalm – Grote zaal, Dreef 1, Deventer

NIEK PAS; FRANKRIJK NA VIJF JAAR MACRON, EN MARCHE (ARRIÈRE)?

In 2017 kwam Emmanuel Macron in Frankrijk aan de macht. De verkiezing van de toentertijd 39-jarige politicus was ronduit verrassend. De start van het presidentiële verkiezingsjaar 2022 is een goed moment om stil te staan bij de vraag: Wat is er eigenlijk terecht gekomen van zijn ambitieuze nationale en internationale (Europese!) hervormingsagenda? En hoe staat Frankrijk er eigenlijk voor op maatschappelijk, politiek en economisch gebied? Wat is de inzet van de presidentiële verkiezingen in april-mei 2022?

Niek Pas is als universitair docent Nieuwste Geschiedenis verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Recente publicaties zijn onder meer: Macron en de nieuwe Franse revolutie (Wereldbibliotheek 2017), i.s.m. Yvan Gastaut en Pascal Delheye; Who’s Who? Les champions sportifs à l’épreuve des colonisations et des migrations (Les Perseides 2019) alsook, i.s.m.Lotte Jensen, Daniël Rovers en Koen van Gulik ;Against English. Pleidooi voor het Nederlands (Wereldbibliotheek 2019). Na afloop is er ruim gelegenheid voor onderling contact onder het genot van een glas wijn.

 

Reserveer uw plaats voor deze lezing

In verband met het  aantal plaatsen, verzoeken wij u om het onderstaande formulier in te vullen indien u aanwezig wilt zijn bij deze lezing.
Hier kunt u kunt ook aangeven van welke Alliance  u lid of cursist bent.
Wilt u per persoon dit formulier invullen?

  Maandag, 14 februari , 19.30 uur

  Wijkcentrum De Schalm – Grote zaal, Dreef 1, Deventer

  FONS COENEGRACHT – LA NOUVELLE CHANSON FRANÇAISE

  Tijdens de hoogtijdagen van het klassieke Franse chanson (Brel, Barbara, Ferré en Brassens), kreeg de Brits-Amerikaanse rock- en popmuziek voet aan de grond in Frankrijk en beïnvloedde het Franse chanson. Na de bekende Franse imitatiepop – le yéyé – komt in de zeventiger en begin tachtiger jaren een nieuwe generatie Franse artiesten op die het chanson combineren met (pop)muziek. Dit is de geboorte van la nouvelle chanson française, het nieuwe of moderne Franse chanson. In zijn presentatie vertelt Fons Coenegracht over de verschillende grondleggers van het moderne Franse chanson, zoals Francis Cabrel, Etienne Daho en Véronique Sanson,  aan de hand van videoclips, muziekfragmenten en verhalen over artiesten Ook wordt aandacht besteed aan de artiesten in hun voetsporen, zoals Miossec, Ariane Moffatt, Benjamin Biolay, Camille, Gérald de Palmas en Alex Beaupain. Iedereen ontvangt een tekstbundel als hulpmiddel bij het beluisteren van de chansons tijdens de presentatie of later thuis. Na afloop is er ruim gelegenheid voor onderling contact onder het genot van een glas wijn.

  Reserveer uw plaats voor deze lezing

  In verband met het  aantal plaatsen, verzoeken wij u om het onderstaande formulier in te vullen indien u aanwezig wilt zijn bij deze lezing.
  Hier kunt u kunt ook aangeven van welke Alliance  u lid of cursist bent.
  Wilt u per persoon dit formulier invullen?

   Zondag, 6 maart, 11.00 uur

   Mimik, Achter de Muren Vispoort 8-10, Deventer

   CINÉMA FRANÇAIS – AVANT-PREMIÈRE 
   (In samenwerking met Mimik)

   La Place d’une Autre

   Een jong meisje neemt de identiteit aan van een pas gestorven jonge vrouw van goede afkomst en weet door deze leugen haar armoedig bestaan te ontvluchten.

   Nélie probeert haar armoedig bestaan te ontlopen door als verpleegster te werken in de frontlinies van de Eerste Wereldoorlog. Op een dag wordt het veldhospitaal onder vuur genomen en sterft voor haar ogen Rose, een jonge vrouw van goede afkomst. Nélie neemt de identiteit van haar aan en vlucht naar Madame de Lengwil een welgestelde kennis van de ouders van Rose. Daar aangekomen wordt ze warm onthaald en wordt ze haar gezelschapsdame en voorlezer. Nélie’s leugen werkt boven haar verwachting.
   U moet wel reserveren via de link: La Place d’une Autre (mimik.nl)
   Tijdens de nazit wordt aan de leden en cursisten van de Alliance een consumptie en hapjes aangeboden door de Alliance.

   LUNCH
   Na de nazit kunt u eventueel verder genieten van een lunch in ons café Hier. U kunt hier een tafeltje reserveren.

   Maandag, 11 april 19.30 uur

   Wijkcentrum De Schalm – Grote zaal, Dreef 1,  Deventer

   NICO NELISSEN – HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR IN FRANKRIJK

   Frankrijk is rijk aan boeiende steden, pittoreske dorpen en grootse monumenten. Maar het is ook een land dat door de Europeanisering en globalisering beslissende stappen heeft gezet op het gebied van de hedendaagse architectuur. Franse architecten, zoals Paul Chemetov, Jean Nouvel, Christian de Portzamparc, Franck Hammoutène, Rudy Ricciotti en Edouard François behoren tot de hedendaagse toonaangevende architecten. Frankrijk heeft ook de deur opengezet voor invloeden van buiten, met buitenlandse ‘starchitecten’, zoals Ricardo Bofill, Ming Pei, Santiago Calatrava, Frank Gehry en Herzog & De Meuron. In zijn lezing met fraaie beelden van moderne architectuur neemt Prof. dr. Nico Nelissen u mee op een ‘grand tour’ door Frankrijk. Van de besproken locaties heeft hij voor ons een overzicht samengesteld, wellicht een inspiratiebron voor uw reisplannen naar Frankrijk in 2022? Na afloop is er ruim gelegenheid voor onderling contact onder het genot van een glas wijn.