Bienvenue - Welkom

Welkom op onze site. We hopen u als lid, cursist of belangstellende bij een van onze cursussen, speciale modules en/of bij culturele activiteiten te mogen ontmoeten.

Franse taal en cultuur

Alliance Française

Goes - Cœur de Zélande

De brug naar Franse kennis.

Aankondiging

maandag 16 september: inschrijvingsavond voor de cursussen. Locatie Bergweg 4, tijdstip 19.00 u – 20.30 uur.

Nieuwsbrief juni 2024

De nieuwsbrief van juni 2024 leest u hier.

Bezoek Memorial 40-45 Kapelle museum

Op 23 mei hebben diverse mensen van het bestuur en leden een bezoek gebracht aan dit museum en een rondleiding gehad over de begraafplaats en in het museum van de heer Andries Looijen. Andries bleek er heel veel van af te weten. Hij is als kleine jongen met een kennis vaak op pad geweest, o.a. om stukken uit de tweede wereldoorlog op te halen . Deze kennis was op den duur een soort tweede vader voor hem en toen hij op leeftijd geraakte vroeg hij Andries zich te ontfermen over de museumstukken die hij in de loop der jaren vergaard had.

Andries heeft een ander huis met een grote schuur gekocht en deze ingericht als museum. Het museum is inmiddels uit zijn jasje gegroeid en er zijn vergevorderde plannen voor een nieuw museum.

Frans militaire ereveld Kapelle

Op de begraafplaats van Kapelle op loopafstand van het museum is het enige Militaire Franse ereveld van Nederland. Dit ereveld is al in 1941 ontstaan door de inzet van de bevolking van Kapelle. Op deze begraafplaats rusten 229 gesneuvelden die vielen tussen mei 1940 en mei 1945. Op de indrukwekkende “namenwand” staan meer dan 600 namen van gesneuvelde militairen zoals o.a. Franse piloten die in dienst waren bij de Britse Royal Air Force, maar ook een groep Franse commando’s die een nachtelijke verkenning uitvoerde op onze Nederlandse kust en niet te vergeten de 700 Franse parachutisten die landden in Drenthe als aanloop naar de bevrijding. Er liggen behalve Franse gesneuvelden ook Marokkanen, Noord-Afrikanen, een paar joden en nog een paar nationaliteiten.

Men probeert nog steeds mensen te identificeren aan de hand van DNA van familieleden als ze die kunnen vinden. De familie is heel dankbaar als dat lukt, wat ook weer resulteert in giften (en daar is men bepaald niet krenterig mee) waar men het nieuw te bouwen museum van wil bekostigen.

Jaarlijks is er een herdenking op de begraafplaats, met o.a. de Franse ambassadeur en de ambassadeur van Marokko. Ook Alliance Française Coeur de Zélande legt een krans en is normaliter aanwezig, maar dit jaar lukte ons dit helaas niet.

Na het bezoek aan de begraafplaats en een kopje koffie werden we uitgebreid geïnformeerd over alles wat er in het museum te zien was, zoals soldaten in uniforms (o.a. commando’s), de wapens, attributen zoals kijkers, verpleegkundig materiaal – gewonden werden verzorgd in het voormalige St. Joanna ziekenhuis in Goes, een trouwring, etc. etc., verhalen van veteranen (digitaal). Je werd er stil van.

Al met al was het bezoek zeer de moeite waard.

U bent van harte welkom om het museum en de begraafplaats te bezoeken. Bekijk de 28 foto’s hieronder. Klik op één foto en bekijk ze dan één voor één.

Oesters!

Cursisten van de woensdag groep houden een exposé: hier is de oester het onderwerp. En daar wordt, évidemment, een lekkere champagne bij geschonken! A la votre!

La Semaine de la Francophonie

Presque

In de Semaine de la Francophonie hadden we een volledig uitverkochte filmzaal in ‘t Beest. Vanaf het begin zat de sfeer er goed in: de zaal leefde erg mee met het tweetal uit de film. De manier waarop de zakenman Louis (Bernard Campan) en de gehandicapte Igor (Alexandre Jollien) met elkaar in aanraking komen, letterlijk, en er vervolgens een band tussen de twee ontstaat, wordt op een prachtige manier uiteengezet. De filosofische wijsheden die Igor rondstrooit blijken geen loze citaten te zijn maar ze blijken onder andere inzicht te geven in het leven dat Louis leidt.
Campan en Jollien hebben zelf het script geschreven en de film geregisseerd; bijzonder om nog te weten dat Alexandre Jollien afgestudeerd filosoof is en het tweetal al jaren bevriend is. De handicap van Jollien is evenmin “gespeeld”.
Een groot deel van de aanwezige leden, cursisten en belangstellenden lieten ons weten dat we een goede keuze hadden gemaakt. Met recht “une tendre comédie qui touche au coeur“!

Galette des Rois

Nieuwsbrief januari 2024

Instructie voor het installeren van de digitale ledenpas

Lees de nieuwsbrief van januari 2024.

Attention: deze pas is uitsluitend bedoeld voor onze leden. Pak uw smartphone en volg de stappen van de handleiding.

Lille: une journée excellente!

Op zaterdag 28 oktober was onze excursie naar Lille; quelle chance… il faisait beau! We hadden prachtig weer, een stralend blauwe lucht tijdens de rondleiding en pas toen we ’s avonds Goes binnenreden kwamen de eerste gouttes de pluie weer tevoorschijn.

Onze Pause-café was in Café La Chicorée; dat was even schrikken! Op de 3e etage stonden onze drankjes klaar en lagen er wat croissantjes te wachten. Ik had het me iets anders voorgesteld… iets chiquer en praktischer. We zaten als haringen in een ton op onze stoeltjes maar ik heb niemand horen klagen en, het allerbelangrijkst, de koffie smaakte goed!

De rondleidingen waren goed geregeld en zijn goed bevallen. De Franse gids was een prettige madame die haar spreektempo zelfs kon aanpassen en bleek te beschikken over un volume acceptable. We werden vanaf het Palais Rihour meegenomen naar het Grand’ Place waar onze gids onder andere vertelde over “les trois grâces”, de drie vergulde dames die ieder een noordelijke provincie vertegenwoordigen af te leiden uit de attributen die ze bij zich dragen.

Zo wandelden we verder naar La vieille Bourse waar we uitleg kregen over ‘les blasons’, waarvan de opschriften verwijzen naar de financiering van de restauratie. En waar op het binnenplein overdag de boekverkopers hun handel aanprijzen maar op zondagavond plaats moeten maken voor een gezelschap dat zich bekwaamt in de dans.

Vervolgens wandelen we richting Vieux Lille waar we uiteindelijk bij L’Hospice Comtesse aankomen in de Rue de la Monnaie. Hier werden in de 13e eeuw zieken en behoeftigen opgevangen, en na verschillende branden in de 17e en 18e eeuw werden delen verwoest maar ook weer hersteld. Vanaf het binnenplein kijk je zodoende op drie verschillende bouwstijlen: une dissonance bien ordonnée.

Op de terugweg passeren we de Cathédrale Notre Dame de la Treille; een bezoek waard vanwege de geschiedenis van de bouw die door oorlog en geldgebrek maar niet werd voltooid. Pas in 1999 werd de nieuw façade geplaatst die bestaat uit panelen van doorzichtig marmer.
Een mooie gelegenheid om de geschiedenis van de stad Lille en de omgeving in een notendop te beluisteren. Wat de gids in ieder geval duidelijk maakte: de Lillois hebben zich helfhaftig verzet tegen de Spanjaarden, de Hollanders en de Oostenrijkers.

Om de stad te kunnen doorgronden moet je je verdiepen in “L’âme Lilloise, forgée dans la souffrance, la profonde misère et la solidarité des années noires de la révolution industrielle”.

De rondleidingen door onze gids Wim Millenaar zijn al van commentaar voorzien in La Semaine de Guillaume; maar ook hier hebben we alleen maar positieve reacties gehoord. Na de rondleidingen ging ieder zijns weegs. In Le Furet du Nord, de boekhandel op het Place Général de Gaulle (Grand’Place) werd flink ingeslagen maar ook het Palais de Beaux Arts is door enkelen bezocht. En verder kon iedereen genieten van de prachtige straatjes in Le Vieux Lille of juist zijn/haar slag slaan in het winkelcentrum van EuraLille. Voor ieder was er deze dag iets te beleven; wat we hoopten is dan ook uitgekomen: het werd ‘une journée excellente’!

Yvonne de Ridder

 Bekijk de foto’s van Annelies Blok.

Hebt u suggesties of vragen? Laat het ons weten!

Wat kunt u bij ons verwachten?

Modules

Frans leren is leuk. Of je nu Frans wilt leren voor je werk, voor je vakantie of als hobby …

Momenteel zijn de twee zomer modules gestart: Grammaire en Vakantie Frans. De lessen zijn op 22 mei gestart en lopen tot en met eind juni door.

Cultureel programma

Spreekt u al (een beetje) Frans? We bieden u regelmatig een Franse avond met een film, een lezing, een avond met chansons, een …

In het nieuwe jaar valt er nog genoeg te genieten met onze AF Coeur de Zélande.

 

Café francais

Op donderdag 17 oktober is ons eerste Café van het nieuwe seizoen. We organiseren deze avond een heuse muziekquiz waarmee we uw kennis van de Franse muziek willen vergroten. Wij hopen op een hele grote opkomst: invitez vos voisins et vos amis! 

Onze partners