Bienvenue - Welkom

Welkom op onze site. We hopen u als lid, cursist of belangstellende bij een van onze cursussen, speciale modules en/of bij culturele activiteiten te mogen ontmoeten.

Franse taal en cultuur

Alliance Française

Goes - Cœur de Zélande

De brug naar Franse kennis.

Concert Vive la Chanson - 7 april 2024 - Oostkerk Middelburg

Op zondag 7 april hadden we, in samenwerking met de Alliance Française Walcheren, een onvergetelijk concert: Britta Maria, Maurits Fondse en Oleg Fateev speelden het spreekwoordelijke dak van de Oostkerk met een hele reeks fantastische chansons. Naast een aantal bekende liedjes van Aznavour kwamen ook chansons van Zaz, Serge Gainsbourg, Reggiani aan de beurt. Natuurlijk kwam de onvergetelijke Piaf aan bod maar ook Barbara (le mal de vivre) en Barbara Pravi (Voilà) werden op schitterende wijze vertolkt. De chansons werden ingeluid door anekdotes die door Britta Maria werden verteld: over de muzikale roots van Aznavour, over de harde wereld waarin Piaf opgroeide. Maurits Fondse had voor ons een aantal raadsels over de afkomst van verschillende Franse zangers; u was er wellicht bij en heeft het ook gehoord … een heel groot deel van de bekende chansonniers is niet geboren in Frankrijk maar afkomstig uit Italië, Armenië, België, en andere landen. Dat wisten we natuurlijk wel maar als je de grote namen op een rijtje zet is het wel een gegeven waar je niet omheen kunt: Parijs had voor veel kunstenaars en dus ook voor muzikanten een grote aantrekkingskracht.

Zoals u op bijgaande foto’s van Eline kunt zien was de Oostkerk mooi gevuld met bijna 200 bezoekers. 

We kregen van Britta, Maurits en Oleg een groot compliment: zij hebben de middag ervaren als een “warm bad” met een enthousiast publiek en een hele fijne sfeer!

De twee afdelingen van de Alliance Française in Zeeland hadden voor het eerst sinds jaren een gezamenlijk evenement en ook dat gaan we koesteren en voortzetten; als het aan ons ligt komt er komend seizoen weer een mooi concert!

A la fin nous avons pu chanter avec Britta le texte de la chanson de Charles Aznavour:

Emmenez-moi au bout de la terreEmmenez-moi au pays des merveillesIl me semble que la misèreSerait moins pénible au soleil

Vous comprendrez que les paroles pouvaient être remplacées par une “La-la-la-la lalalala… ” ce qui était tout bon et tout beau!

Klik een foto aan en blader door het album.

Oesters!

Cursisten van de woensdag groep houden een exposé: hier is de oester het onderwerp. En daar wordt, évidemment, een lekkere champagne bij geschonken! A la votre!

Vive la Chanson!

Britta MariaIn het  theaterconcert Vive la Chanson! spelen zangeres Britta Maria, pianist/zanger Maurits Fondse en accordeonist Oleg Fateev ontroerende en opzwepende Franse Chansons van grote Franse zangers als Brel, Gréco, Gainsbourg, Barbara, Yves Montand, Piaf, Zaz,Julien Clerc, Pravi e.a. Met speciale aandacht voor de chansons van Charles Aznavour die in mei 2024 honderd jaar zou zijn geworden Aangevuld met enkele vertaling naar het Nederlands. Met Chansons die u meevoeren naar de lichtstad Parijs en die de Franse ziel blootleggen. Liederen vol weemoed, maar ook levensvreugde…. over het leven in al haar facetten, de liefde, de hoop maar ook de pijn en de teleurstelling. Met tussen de chansons door bijzondere verhalen achter de liedjes en anekdotes over de grote Franse chansonniers. Georganiseerd door Alliance Française Coeur de Zélande en de Alliance Française Walcheren
Praktische informatie
7 april 2024 | 15:30 – 17:00 Oostkerkplein 1, 4331 TL Middelburg  info@deoostkerk.nl  €17.50 Koop tickets

Recensies

‘Alle Francofielen, levensgenieters en vrijbuiters moeten hierheen! Deze drie laten je een glimp van de hemel zien’  (Musicalkrant) ‘Drie muzikanten van de buitencategorie zorgden voor een betoverende avond’ (NH Dagblad) Over de CD De Omweg: ‘Ijzersterke teksten en muziekaal van een ongekend hoog niveau’ (Frits Spits) 4 sterren van Het Theaterparadijs: ‘Schitterend stemgeluid, Bezielde begeleiding, intens muziektheater’ Publieksreacties op de voorstelling ‘Aznavour mon Amour’: ‘Ik moet zeggen dat ik met “Aznavour mon Amour” een juweeltje van een muziekvoorstelling heb gezien; ik was (samen met het publiek!) tot tranen geroerd. En als ‘t zover komt met mij moet je echt van zeer goede huize komen!’  ‘Voor iedereen was het niet alleen de prachtige stem van Britta Maria en de mooie begeleiding van de musici maar ook de herkenning van alle chansons waarmee wij groot zijn geworden. Jullie hebben de mensen echt blij gemaakt.

La Semaine de la Francophonie

Presque

In de Semaine de la Francophonie hadden we een volledig uitverkochte filmzaal in ‘t Beest. Vanaf het begin zat de sfeer er goed in: de zaal leefde erg mee met het tweetal uit de film. De manier waarop de zakenman Louis (Bernard Campan) en de gehandicapte Igor (Alexandre Jollien) met elkaar in aanraking komen, letterlijk, en er vervolgens een band tussen de twee ontstaat, wordt op een prachtige manier uiteengezet. De filosofische wijsheden die Igor rondstrooit blijken geen loze citaten te zijn maar ze blijken onder andere inzicht te geven in het leven dat Louis leidt.
Campan en Jollien hebben zelf het script geschreven en de film geregisseerd; bijzonder om nog te weten dat Alexandre Jollien afgestudeerd filosoof is en het tweetal al jaren bevriend is. De handicap van Jollien is evenmin “gespeeld”.
Een groot deel van de aanwezige leden, cursisten en belangstellenden lieten ons weten dat we een goede keuze hadden gemaakt. Met recht “une tendre comédie qui touche au coeur“!

Modules

Toujours Kapelle

Onze docenten bieden u de mogelijkheid om deel te nemen aan een kortlopende cursus die in de maanden mei/juni zullen plaatsvinden. U heeft de keuze uit de volgende onderwerpen:

1) vakantie Frans 
2) l’histoire du cinéma français
3) grammatica Frans

Attention: als we minimaal 6 deelnemers hebben, kan de betreffende cursus doorgaan! De kosten voor 6 lessen bedraagt 75 euro. Opgeven voor 2 april a.s. bij onze docenten of via de mail: cursus.coeurdezelande@afpb.nl.

Van maandag 13 tot en met zaterdag 18 mei vindt voor de tiende keer de Franse week Toujours Kapelle plaats.

De activiteiten vinden plaats rond museum Memorial 40-45 Kapelle aan de Goesestraatweg.

De Franse herdenking en de kranslegging is op donderdag 16 mei. Hieraan neemt onze AF Coeur de Zélande weer deel; uiteraard bent u van harte welkom om deze indrukwekkende ceremonie bij te wonen. Op zaterdag vindt de zgn. Franse Slag Mars plaats. De exacte tijden hoort u nog van ons.

Café français

Ons laatste Café was op donderdag 14 maart jl. Een kleinere club dan de januari bijeenkomst maar een bijzonder gezellige avond. Op verzoek van één van onze cursisten had ik een stapel boeken meegenomen die onderling werden verdeeld (Foenkinos, Tesson, een paar zgn. familieromans, etc.).

 Laat het ons gerust weten als u op zoek bent naar leestips! 

Reserveert u alvast de datum voor de laatste twee Café français bijeenkomsten van dit seizoen:
donderdag 18 april en donderdag 16 mei a.s. van 20.00 tot 22.00 uur in Café Oranjeboom in ‘s Heer Hendrikskinderen.

In memoriam Catholijn te Wechel

rouwkaart Catholijn te Wechel

Beste leden, cursisten en overige lezers,

Afgelopen week ontvingen wij het trieste bericht van het overlijden van ons gewaard lid en (ex) cursiste Catholijn te Wechel. Zij is in het bijzijn van haar partner en kinderen thuis in haar vertrouwde omgeving overleden.
Catholijn was de vrouw van ons lid en (ex) cursist Lou van Erp. Ons trof de titeltekst in de advertentie:

“De gelukkigste persoon is degene die het einde van haar leven in verbinding kan brengen met het begin”.

Als bestuur willen we het onderstaande citeren :

“Wanneer we ons bewust worden van onze rol, zelfs de meest onbetekenende rol, alleen dan zullen we gelukkig zijn. Alleen dan kunnen we in vrede leven, want wat zin geeft aan het leven, geeft betekenis aan de dood”.

Origineel:

“Quand nous prendrons conscience de notre rôle, même le plus effacé, alors seulement nous serons heureux. Alors seulement nous pourrons vivre en paix, car ce qui donne un sens à la vie donne un sens à la mort”.

Bron: Terre des hommesp.234
― Antoine de Saint-Exupéry

Tot slot willen wij graag toevoegen, dat zij bij haar cursisten en docent een fijne herinnering achtergelaten heeft, door haar enorme enthousiasme mbt de Franse taal.

Catholijn zal voortleven in herinnering.

Langs deze weg wensen wij Lou en de verdere familie ontzettend veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Namens de leden en cursisten, docenten en het bestuur van de AF Coeur de Zelande.

Galette des Rois

Nieuwsbrief januari 2024

Instructie voor het installeren van de digitale ledenpas

Lees de nieuwsbrief van januari 2024.

Attention: deze pas is uitsluitend bedoeld voor onze leden. Pak uw smartphone en volg de stappen van de handleiding.

Lille: une journée excellente!

Op zaterdag 28 oktober was onze excursie naar Lille; quelle chance… il faisait beau! We hadden prachtig weer, een stralend blauwe lucht tijdens de rondleiding en pas toen we ’s avonds Goes binnenreden kwamen de eerste gouttes de pluie weer tevoorschijn.

Onze Pause-café was in Café La Chicorée; dat was even schrikken! Op de 3e etage stonden onze drankjes klaar en lagen er wat croissantjes te wachten. Ik had het me iets anders voorgesteld… iets chiquer en praktischer. We zaten als haringen in een ton op onze stoeltjes maar ik heb niemand horen klagen en, het allerbelangrijkst, de koffie smaakte goed!

De rondleidingen waren goed geregeld en zijn goed bevallen. De Franse gids was een prettige madame die haar spreektempo zelfs kon aanpassen en bleek te beschikken over un volume acceptable. We werden vanaf het Palais Rihour meegenomen naar het Grand’ Place waar onze gids onder andere vertelde over “les trois grâces”, de drie vergulde dames die ieder een noordelijke provincie vertegenwoordigen af te leiden uit de attributen die ze bij zich dragen.

Zo wandelden we verder naar La vieille Bourse waar we uitleg kregen over ‘les blasons’, waarvan de opschriften verwijzen naar de financiering van de restauratie. En waar op het binnenplein overdag de boekverkopers hun handel aanprijzen maar op zondagavond plaats moeten maken voor een gezelschap dat zich bekwaamt in de dans.

Vervolgens wandelen we richting Vieux Lille waar we uiteindelijk bij L’Hospice Comtesse aankomen in de Rue de la Monnaie. Hier werden in de 13e eeuw zieken en behoeftigen opgevangen, en na verschillende branden in de 17e en 18e eeuw werden delen verwoest maar ook weer hersteld. Vanaf het binnenplein kijk je zodoende op drie verschillende bouwstijlen: une dissonance bien ordonnée.

Op de terugweg passeren we de Cathédrale Notre Dame de la Treille; een bezoek waard vanwege de geschiedenis van de bouw die door oorlog en geldgebrek maar niet werd voltooid. Pas in 1999 werd de nieuw façade geplaatst die bestaat uit panelen van doorzichtig marmer.
Een mooie gelegenheid om de geschiedenis van de stad Lille en de omgeving in een notendop te beluisteren. Wat de gids in ieder geval duidelijk maakte: de Lillois hebben zich helfhaftig verzet tegen de Spanjaarden, de Hollanders en de Oostenrijkers.

Om de stad te kunnen doorgronden moet je je verdiepen in “L’âme Lilloise, forgée dans la souffrance, la profonde misère et la solidarité des années noires de la révolution industrielle”.

De rondleidingen door onze gids Wim Millenaar zijn al van commentaar voorzien in La Semaine de Guillaume; maar ook hier hebben we alleen maar positieve reacties gehoord. Na de rondleidingen ging ieder zijns weegs. In Le Furet du Nord, de boekhandel op het Place Général de Gaulle (Grand’Place) werd flink ingeslagen maar ook het Palais de Beaux Arts is door enkelen bezocht. En verder kon iedereen genieten van de prachtige straatjes in Le Vieux Lille of juist zijn/haar slag slaan in het winkelcentrum van EuraLille. Voor ieder was er deze dag iets te beleven; wat we hoopten is dan ook uitgekomen: het werd ‘une journée excellente’!

Yvonne de Ridder

 Bekijk de foto’s van Annelies Blok.

Hebt u suggesties of vragen? Laat het ons weten!

Wat kunt u bij ons verwachten?

cursussen

Frans leren is leuk. Of je nu Frans wilt leren voor je werk, voor je vakantie of als hobby …

Onze docenten bieden u de mogelijkheid om deel te nemen aan een kortlopende cursus die in de maanden mei/juni zullen plaatsvinden. U heeft de keuze uit de volgende onderwerpen:

1) vakantie Frans 
2) l’histoire du cinéma français
3) grammatica Frans

Attention: als we minimaal 6 deelnemers hebben, kan de betreffende cursus doorgaan! De kosten voor 6 lessen bedraagt 75 euro. Opgeven voor 2 april a.s. bij onze docenten of via de mail: cursus.coeurdezelande@afpb.nl.

Cultureel programma

Spreekt u al (een beetje) Frans? We bieden u regelmatig een Franse avond met een film, een lezing, een avond met chansons, een …

In het nieuwe jaar valt er nog genoeg te genieten met onze AF Coeur de Zélande.

Concert van Britta Maria, Maurits Fondse & Oleg Fateev op zondagmiddag 7 april a.s. in de Oostkerk te Middelburg. U bent van harte uitgenodigd voor dit concert dat we samen met onze collega’s van de Alliance Française Walcheren organiseren. 
Aanvang: 15.30 – 17.00 uur (incl. pauze). U kunt als lid/cursist de kaarten met korting kopen, als u de code AFCoeur invult. Kaarten €17,50 – met korting €15,00.  Hieronder de gegevens waar u uw kaarten kunt bestellen: Vive La Chanson! | De Oostkerk.   

Café francais

Maandelijks café français, de gelegenheid om ongedwongen Frans met elkaar te praten.

Locatie:
Café Oranjeboom in
‘s-Heer Hendrikskinderen.

Onze volgende cafés zijn op: 
donderdag 18 april 2024
donderdag 16 mei 2024 (tevens de laatste van dit seizoen)

Nous vous souhaitons la bienvenue pour venir boire un coup en se parlant en français. Soyez sûr que tous les niveaux sont présents! 

Au plaisir de vous (re)voir!

Onze partners