Bienvenue - Welkom

Welkom op onze site. We hopen u als lid, cursist of belangstellende bij een van onze cursussen, speciale modules en/of bij culturele activiteiten te mogen ontmoeten.

Franse taal en cultuur

Alliance Française

Goes - Cœur de Zélande

De brug naar Franse kennis.

Nieuwsbrief

Lees de nieuwsbrief van oktober 2023.

Lille: une journée excellente!

Op zaterdag 28 oktober was onze excursie naar Lille; quelle chance… il faisait beau! We hadden prachtig weer, een stralend blauwe lucht tijdens de rondleiding en pas toen we ’s avonds Goes binnenreden kwamen de eerste gouttes de pluie weer tevoorschijn.

Onze Pause-café was in Café La Chicorée; dat was even schrikken! Op de 3e etage stonden onze drankjes klaar en lagen er wat croissantjes te wachten. Ik had het me iets anders voorgesteld… iets chiquer en praktischer. We zaten als haringen in een ton op onze stoeltjes maar ik heb niemand horen klagen en, het allerbelangrijkst, de koffie smaakte goed!

De rondleidingen waren goed geregeld en zijn goed bevallen. De Franse gids was een prettige madame die haar spreektempo zelfs kon aanpassen en bleek te beschikken over un volume acceptable. We werden vanaf het Palais Rihour meegenomen naar het Grand’ Place waar onze gids onder andere vertelde over “les trois grâces”, de drie vergulde dames die ieder een noordelijke provincie vertegenwoordigen af te leiden uit de attributen die ze bij zich dragen.

Zo wandelden we verder naar La vieille Bourse waar we uitleg kregen over ‘les blasons’, waarvan de opschriften verwijzen naar de financiering van de restauratie. En waar op het binnenplein overdag de boekverkopers hun handel aanprijzen maar op zondagavond plaats moeten maken voor een gezelschap dat zich bekwaamt in de dans.

Vervolgens wandelen we richting Vieux Lille waar we uiteindelijk bij L’Hospice Comtesse aankomen in de Rue de la Monnaie. Hier werden in de 13e eeuw zieken en behoeftigen opgevangen, en na verschillende branden in de 17e en 18e eeuw werden delen verwoest maar ook weer hersteld. Vanaf het binnenplein kijk je zodoende op drie verschillende bouwstijlen: une dissonance bien ordonnée.

Op de terugweg passeren we de Cathédrale Notre Dame de la Treille; een bezoek waard vanwege de geschiedenis van de bouw die door oorlog en geldgebrek maar niet werd voltooid. Pas in 1999 werd de nieuw façade geplaatst die bestaat uit panelen van doorzichtig marmer.
Een mooie gelegenheid om de geschiedenis van de stad Lille en de omgeving in een notendop te beluisteren. Wat de gids in ieder geval duidelijk maakte: de Lillois hebben zich helfhaftig verzet tegen de Spanjaarden, de Hollanders en de Oostenrijkers.

Om de stad te kunnen doorgronden moet je je verdiepen in “L’âme Lilloise, forgée dans la souffrance, la profonde misère et la solidarité des années noires de la révolution industrielle”.

De rondleidingen door onze gids Wim Millenaar zijn al van commentaar voorzien in La Semaine de Guillaume; maar ook hier hebben we alleen maar positieve reacties gehoord. Na de rondleidingen ging ieder zijns weegs. In Le Furet du Nord, de boekhandel op het Place Général de Gaulle (Grand’Place) werd flink ingeslagen maar ook het Palais de Beaux Arts is door enkelen bezocht. En verder kon iedereen genieten van de prachtige straatjes in Le Vieux Lille of juist zijn/haar slag slaan in het winkelcentrum van EuraLille. Voor ieder was er deze dag iets te beleven; wat we hoopten is dan ook uitgekomen: het werd ‘une journée excellente’!

Yvonne de Ridder

 Bekijk de foto’s van Annelies Blok.

Hebt u suggesties of vragen? Laat het ons weten!

Wat kunt u bij ons verwachten?

cursussen

“Frans leren is leuk” Of je nu Frans wilt leren voor je werk, voor je vakantie of als hobby…

De AF Cœur de Zélande heeft voor iedereen een geschikte cursus.

Onze aanvangsgroep op de dinsdagavond kan nog een aanvulling gebruiken: het is niveau A1.4, hier kunnen we nog 4 personen plaatsen.

Cultureel programma

Spreekt u al (een beetje) Frans? We bieden u regelmatig een Franse avond met een film, een lezing, een avond met chansons, een …

Café francais

Ons eerste Café is alweer achter de rug: une soirée en bonne ambiance avec un petit groupe très divers. Ons volgende Café Français is op donderdag 23 november; voor de allerlaatste keer in hotel Terminus! Komt u allemaal een uurtje (ou resterez du 20.00 à 22.00 heures!) Frans oefenen? Soyez la Bienvenue…

Onze partners