Bienvenue - Welkom

Welkom op onze site. We hopen u als lid, cursist of belangstellende bij een van onze cursussen, speciale modules en/of bij culturele activiteiten te mogen ontmoeten.

Franse taal en cultuur

Alliance Française

Goes - Cœur de Zélande

De brug naar Franse kennis.

Soirée de clôture

Soirée de clôture; le concert de Britta Maria et Maurits Fondse

« J’fais des trous, des petits trous encore des petits trous encore des petits trous, des petits trous, toujours des petits trous … »
uit ‘le poinçonneur des Lilas’ van Serge Gainsbourg

Het lied waarmee Britta de avond opende: geweldig! Als u erbij was heeft u hopelijk net zo genoten als wij: afgelopen vrijdagavond, 28 april j.l. , was het kerkje van Ellewoutsdijk de locatie voor het concert van Britta Maria en Maurits Fondse. Zij brachten een geweldig repertoire van Franse chansons van o.a. Aznavour, Gainsbourg, Pravi, Piaf en ook Zaz kwam aan bod. De liedjes werden ingeleid met kleine anekdotes en verhalen over de Franse chansonniers. Britta maakte ons erop attent dat haar man Maurits alles uit het hoofd speelt en zingt. Bovendien schakelt hij moeiteloos over van de piano naar de gitaar en bespeelde hij zelfs twee instrumenten tegelijk. Het gezelschap heeft onlangs een nieuwe cd uitgebracht: De omweg. U begrijpt het: hier staan uitsluitend Nederlandse liedjes op maar ook deze zijn zeer de moeite waard!

Nous espérons que vous avez aimé le concert de Britta Maria autant que nous. Nos professeurs ont été à Rilland le soir après pour profiter une deuxième fois de ce concert magnifique. Vous allez comprendre que nous sommes FAN de Britta Maria !!

« Y a d’quoi devenir dingue
– de quoi prendre un lingue
S’faire un trou, un petit trou, un dernier petit trou … 

Onze fotografe Eveline heeft op deze avond foto’s genomen.

Excursie Oesterputten​

Voorlopig rooster 2023-2024

De excursie naar de Oesterputten in Yerseke was een groot succes! Van deze mooie dag heeft Eveline prachtige foto’s gemaakt. Bekijk het album met veertig mooie herinneringen. Je kunt ook op de foto hieronder klikken.

Rooster 2023-2024

250 gram magie

baguette werelderfgoed
Parijs 1948: burgers krijgen gratis stokbrood. Beeld AFP

Het bakken van de Franse baguette behoort tot het werelderfgoed, beoordeelt Unesco.

Bloem, water, zout en gist in een langwerpige vorm, met een paar sneden in de bovenkant voor een knapperige korst. De simpele Franse baguette is wereldwijd geliefd. Vanaf vandaag wordt de kunst van het maken ervan gevierd als immaterieel werelderfgoed.

Elk jaar beoordeelt Unesco, de erfgoedorganisatie van de Verenigde Naties, aanvragen van landen om tradities, culturele uitingen en ambachten toe te voegen aan de lijst van werelderfgoed. Dit keer komt het stokbrood erop. Of beter gezegd: ‘de ambachtelijke kennis en cultuur van de baguette’.

Toutes les images disparaîtront

Met deze zin begint de schrijfster Annie Ernaux  het boek ‘Les Années’. Zij heeft de Nobelprijs voor de literatuur 2022 gewonnen. Dit wist u zonder twijfel al; wist u ook dat zij meer dan 30 boeken op haar naam heeft staan? Het boek ‘Les Années’ (in de vertaling “De Jaren”) heeft haar wereldwijde bekendheid opgeleverd. Zij wordt bekroond “voor de moed en klinische scherpte waarmee ze de collectieve beperkingen van het persoonlijke geheugen blootlegt” (Volkskrant, 7 okt.jl). Zomaar een citaat uit ‘Les Années’ dat m.i. getuigt van deze kwaliteiten.

“Le 11 septembre refoulait toutes les dates qui nous avaient accompagnés jusqu’ici. De la même façon qu’on avait dit ‘après Auschwitz’,on disait ‘après le 11 septembre’, un jour unique. Ici commençait on ne savait pas quoi. Le temps aussi se mondialisait”. In dit citaat verwijst Ernaux naar de aanslag op de Twin Towers en het feit dat deze aanslag in ons collectieve geheugen is opgeslagen. Er volgt dan een beschrijving van alle verschrikkingen die voor deze aanslag hebben plaatsgevonden gevolgd door een ontnuchterende constatering:
“De toutes les infos quotidiennes, la plus intéressante, celle qui nous importait le plus était le temps qu’il ferait demain, (….)”. Waarmee de schrijfster lijkt te zeggen dat de mens, eenmaal hersteld van de ergste schok, toch weer vervalt in het vertrouwde patroon waarbij onze grootste zorg is welk weer het morgen zal zijn.

Het is onnodig te zeggen dat ik met deze citaten het boek, laat staan de schrijfster Ernaux, geen recht kan doen. In haar bijna 50-jarige carrière als schrijfster heeft zij ongetwijfeld vele schrijvers geïnspireerd. In haar boeken toont zij grote betrokkenheid met politieke en sociale thema’s. In het voorjaar  komt de vertaling uit van “Le jeune homme’; misschien wel een hele goede gelegenheid om kennis te maken met deze nobelprijswinnares!

Hebt u suggesties of vragen? Laat het ons weten!

Wat kunt u bij ons verwachten?

cursussen

“Frans leren is leuk” Of je nu Frans wilt leren voor je werk, voor je vakantie of als hobby…

De AF Cœur de Zélande heeft voor iedereen een geschikte cursus.

Wij zijn blij dat veel trouwe cursisten weer deelnemen aan een van de cursussen. En we zijn erg blij met de nieuwe startersgroep die is aangevuld tot negen cursisten. Formidable! 

Cultureel programma

“On parle français”

Spreekt u al (een beetje) Frans? We bieden u regelmatig een Franse avond met een film, een lezing, een avond met chansons, een …

Café francais

De volgende datum kunt u noteren:

  • donderdag 25 mei a.s. 

    Le dernier Café Français sera le 25 mai prochain – Hotel Terminus – 20.00- 22.00 h.

Onze partners