Bienvenue - Welkom

Welkom op onze site. We hopen u als lid, cursist of belangstellende bij een van onze cursussen, speciale modules en/of bij culturele activiteiten te mogen ontmoeten.

Franse taal en cultuur

Alliance Française

Goes - Cœur de Zélande

De brug naar Franse kennis.

Excursie oesterputten Yerseke

Ballade aux Fosses à huîtres  à Yerseke

Op zaterdag 18 maart a.s. hebben we voor u een excursie georganiseerd bij de oesterputten in Yerseke. Er kunnen twee groepen worden rondgeleid met een Frans sprekende gids. Wij worden om 14.00u verwacht voor de rondleiding en na afloop is er gelegenheid om oesters te proeven, of als u geen liefhebber bent is er kibbeling vergezeld van een lekker glas witte wijn of een
glaasje fris.

De rondleiding start op de Havendijk 36 in Yerseke; we verzamelen voor restaurant De Viskeete. Hier is ook een gratis parkeerplaats. Er zijn geen beperkingen voor mensen die slecht ter been zijn. Daar er maximaal 40 plaatsen beschikbaar zijn is het noodzakelijk dat u zich tijdig opgeeft.

Als u wilt deelnemen aan de rondleiding en de proeverij kunt u zich tot 1 maart a.s. opgeven bij onze penningmeester: pres.coeurdezelande@afpb.nl  De bijdrage voor de leden en cursisten is 7,50 € en voor introducees 15 € . Uw plaats is gereserveerd als u betaald heeft op onze rekening AF Coeur de Zélande NL40 ABNA 0487 0536 21. Vermeld u in uw bericht direct uw keuze voor oesters – kibbeling.

Er hebben zich al een groot aantal mensen aangemeld dus wacht u niet te lang met aanmelden. Wij hopen uiteraard dat we u in groten getale mogen verwelkomen!

250 gram magie

baguette werelderfgoed
Parijs 1948: burgers krijgen gratis stokbrood. Beeld AFP

Het bakken van de Franse baguette behoort tot het werelderfgoed, beoordeelt Unesco.

Bloem, water, zout en gist in een langwerpige vorm, met een paar sneden in de bovenkant voor een knapperige korst. De simpele Franse baguette is wereldwijd geliefd. Vanaf vandaag wordt de kunst van het maken ervan gevierd als immaterieel werelderfgoed.

Elk jaar beoordeelt Unesco, de erfgoedorganisatie van de Verenigde Naties, aanvragen van landen om tradities, culturele uitingen en ambachten toe te voegen aan de lijst van werelderfgoed. Dit keer komt het stokbrood erop. Of beter gezegd: ‘de ambachtelijke kennis en cultuur van de baguette’.

TV5Monde weg

Reactie TV5Monde

Soirée Chansons

Zoals u hoogstwaarschijnlijk al via diverse kanalen heeft vernomen, verdwijnt TV5Monde per 1 januari a.s. uit het zenderpakket van Delta-tv. Namens de Alliance Française Goes heeft Willem Millenaar samen met twee anderen officieel zijn bezwaren geuit in een brief. Lees de brief hier.

Rudi Dercks heeft een brief geschreven naar de Commissaris van de Koning.TV5MONDE weg bij Delta & Caiway

Helaas, het is definitief. TV5MONDE verdwijnt vanaf 1 januari bij kabelexploitanten Delta en Caiway.
Deze partijen weten de Franstalige zender niet op waarde te schatten en hebben ondanks de steun van onze kijkers en partners besloten de zender niet langer door te geven.
Indien u TV5MONDE niet kwijt wilt, is er een alternatief. U kunt overstappen naar
T-Mobile Thuis. Doe de postcode-check en kijk of u T-Mobile kunt ontvangen.

Mijn excuses dat mijn definitieve reactie op zich liet wachten. Wij hebben tot aan vorige week intensief contact gehad met Delta. Daarom kon ik je ook niet eerder berichten, want ik wil jullie wel graag correct informeren.
We hebben er alles aan gedaan, maar helaas heeft dit niet mogen baten. We zijn dankbaar voor de steun die we hebben mogen ontvangen van onze partners, waaronder jullie, en natuurlijk onze kijkers.
Maar helaas is de dreiging dus waarheid geworden. Vanaf 1 januari zal TV5MONDE niet meer te zien zijn bij Delta en Caiway en wij betreuren dit ten zeerste.
Ondanks de argumentatie dat TV5MONDE een toegevoegde waarde biedt aan het Tv-pakket en ondanks de steun die we hebben mogen ontvangen, heeft dit Delta niet op andere gedachten gebracht.
Zouden jullie jullie netwerk hiervan op de hoogte willen brengen?
Bij vragen, weten jullie me te vinden.

Hartelijke groet,
Tineke Smits
(TV5MONDE)

Verwacht in 2023: Soirée Chansons, in samenwerking met de AF Walcheren.

Als de datum bekend is, wordt dit op de site vermeld!

Toutes les images disparaîtront

Met deze zin begint de schrijfster Annie Ernaux  het boek ‘Les Années’. Zij heeft de Nobelprijs voor de literatuur 2022 gewonnen. Dit wist u zonder twijfel al; wist u ook dat zij meer dan 30 boeken op haar naam heeft staan? Het boek ‘Les Années’ (in de vertaling “De Jaren”) heeft haar wereldwijde bekendheid opgeleverd. Zij wordt bekroond “voor de moed en klinische scherpte waarmee ze de collectieve beperkingen van het persoonlijke geheugen blootlegt” (Volkskrant, 7 okt.jl). Zomaar een citaat uit ‘Les Années’ dat m.i. getuigt van deze kwaliteiten.

“Le 11 septembre refoulait toutes les dates qui nous avaient accompagnés jusqu’ici. De la même façon qu’on avait dit ‘après Auschwitz’,on disait ‘après le 11 septembre’, un jour unique. Ici commençait on ne savait pas quoi. Le temps aussi se mondialisait”. In dit citaat verwijst Ernaux naar de aanslag op de Twin Towers en het feit dat deze aanslag in ons collectieve geheugen is opgeslagen. Er volgt dan een beschrijving van alle verschrikkingen die voor deze aanslag hebben plaatsgevonden gevolgd door een ontnuchterende constatering:
“De toutes les infos quotidiennes, la plus intéressante, celle qui nous importait le plus était le temps qu’il ferait demain, (….)”. Waarmee de schrijfster lijkt te zeggen dat de mens, eenmaal hersteld van de ergste schok, toch weer vervalt in het vertrouwde patroon waarbij onze grootste zorg is welk weer het morgen zal zijn.

Het is onnodig te zeggen dat ik met deze citaten het boek, laat staan de schrijfster Ernaux, geen recht kan doen. In haar bijna 50-jarige carrière als schrijfster heeft zij ongetwijfeld vele schrijvers geïnspireerd. In haar boeken toont zij grote betrokkenheid met politieke en sociale thema’s. In het voorjaar  komt de vertaling uit van “Le jeune homme’; misschien wel een hele goede gelegenheid om kennis te maken met deze nobelprijswinnares!

Hebt u suggesties of vragen? Laat het ons weten!

Wat kunt u bij ons verwachten?

cursussen

“Frans leren is leuk” Of je nu Frans wilt leren voor je werk, voor je vakantie of als hobby…

De AF Cœur de Zélande heeft voor iedereen een geschikte cursus.

Wij zijn blij dat veel trouwe cursisten weer deelnemen aan een van de cursussen. En we zijn erg blij met de nieuwe startersgroep die is aangevuld tot negen cursisten. Formidable!

Schema Lessen 22/23 

Cultureel programma

“On parle français”

Spreekt u al (een beetje) Frans? We bieden u regelmatig een Franse avond met een film, een lezing, een avond met chansons, een …

Café francais

De volgende data kunt u noteren:
1e :donderdag 26 januari
2e :donderdag 16 februari
3e :donderdag 23 maart

Le prochain Café Français sera jeudi 26 janvier! Soyez la bienvenue à l’hôtel Terminus.

Onze partners