Cultureel programma 2023-2024

Lille: une journée excellente!

Presque

Op zaterdag 28 oktober was onze excursie naar Lille; quelle chance… il faisait beau! We hadden prachtig weer, een stralend blauwe lucht tijdens de rondleiding en pas toen we ’s avonds Goes binnenreden kwamen de eerste gouttes de pluie weer tevoorschijn.

Onze Pause-café was in Café La Chicorée; dat was even schrikken! Op de 3e etage stonden onze drankjes klaar en lagen er wat croissantjes te wachten. Ik had het me iets anders voorgesteld… iets chiquer en praktischer. We zaten als haringen in een ton op onze stoeltjes maar ik heb niemand horen klagen en, het allerbelangrijkst, de koffie smaakte goed!

De rondleidingen waren goed geregeld en zijn goed bevallen. De Franse gids was een prettige madame die haar spreektempo zelfs kon aanpassen en bleek te beschikken over un volume acceptable. We werden vanaf het Palais Rihour meegenomen naar het Grand’ Place waar onze gids onder andere vertelde over “les trois grâces”, de drie vergulde dames die ieder een noordelijke provincie vertegenwoordigen af te leiden uit de attributen die ze bij zich dragen. Zo wandelden we verder naar La vieille Bourse waar we uitleg kregen over ‘les blasons’, waarvan de opschriften verwijzen naar de financiering van de restauratie. En waar op het binnenplein overdag de boekverkopers hun handel aanprijzen maar op zondagavond plaats moeten maken voor een gezelschap dat zich bekwaamt in de dans. Vervolgens wandelen we richting Vieux Lille waar we uiteindelijk bij L’Hospice Comtesse aankomen in de Rue de la Monnaie. Hier werden in de 13e eeuw zieken en behoeftigen opgevangen, en na verschillende branden in de 17e en 18e eeuw werden delen verwoest maar ook weer hersteld. Vanaf het binnenplein kijk je zodoende op drie verschillende bouwstijlen: une dissonance bien ordonnée. Op de terugweg passeren we de Cathédrale Notre Dame de la Treille; een bezoek waard vanwege de geschiedenis van de bouw die door oorlog en geldgebrek maar niet werd voltooid. Pas in 1999 werd de nieuw façade geplaatst die bestaat uit panelen van doorzichtig marmer.
Een mooie gelegenheid om de geschiedenis van de stad Lille en de omgeving in een notendop te beluisteren. Wat de gids in ieder geval duidelijk maakte: de Lillois hebben zich helfhaftig verzet tegen de Spanjaarden, de Hollanders en de Oostenrijkers. Om de stad te kunnen doorgronden moet je je verdiepen in “L’âme Lilloise, forgée dans la souffrance, la profonde misère et la solidarité des années noires de la révolution industrielle”*
De rondleidingen door onze gids Wim Millenaar zijn al van commentaar voorzien in La Semaine de Guillaume; maar ook hier hebben we alleen maar positieve reacties gehoord. Na de rondleidingen ging ieder zijns weegs. In Le Furet du Nord, de boekhandel op het Place Général de Gaulle (Grand’Place) werd flink ingeslagen maar ook het Palais de Beaux Arts is door enkelen bezocht. En verder kon iedereen genieten van de prachtige straatjes in Le Vieux Lille of juist zijn/haar slag slaan in het winkelcentrum van EuraLille. Voor ieder was er deze dag iets te beleven; wat we hoopten is dan ook uitgekomen: het werd ‘une journée excellente’!

Yvonne de Ridder

Foto’s van Annelies Blok.

In 2024 zullen we donderdag 21 maart weer een Franse filmavond organiseren. Dit is de dag van de Franse Taal; la journée de la Langue Française. Deze dag was tot nu toe altijd in november maar wordt vanaf nu verplaatst naar de “Semaine de la francophonie”. Om de verwarring tussen deze week en de dag van de Franse Taal op te heffen, is besloten om deze twee zaken m.i.v. 2024 samen te voegen.

Over de film Presque
In de stad Lausanne is Louis directeur van een begrafenisonderneming. Als verstokte vrijgezel wijdt hij zich op zijn 58ste volledig aan zijn beroep en kan zich er niet toe brengen met pensioen te gaan. Igor is 40 jaar oud, een scherpe geest in een gehandicapt lichaam. Hij heeft een hersenverlamming. Igor levert biologische groenten op zijn driewieler om zijn huur te betalen en brengt de rest van zijn tijd door in boeken van filosofen. Door een toeval kruisen de paden van Louis en Igor elkaar. In een opwelling besluit Louis Igor mee te nemen. Ze vertrekken beiden in een lijkwagen om het lichaam van een oude vrouw naar de voet van de Cevennen te brengen. Het wordt een leerzame tocht.   

  • Enorme hit in Frankrijk!! Cinéart ‘PRESQUE” stoeit lichtvoetig met het genre zonder zichzelf erg serieus te nemen’.
    NRC
  • Geestige roadtrip in een lijkwagen.
    Telegraaf
  • Er zijn filmformules die vrijwel altijd werken en daar is deze Franstalige variatie op de road en buddy movie er één van.
    Filmkrant