Onze docenten

Jacqueline de Zeeuw
Beatrice Moureau

Aan het eind van de middelbare school wist ik nog steeds niet wat ik wilde doen na mijn eindexamen, Frans vond ik wel erg leuk, en mooi, dus misschien Frans studeren, maar voor de klas wilde ik echt niet. Een studie Frans was dus geen optie.

Daarom een jaar naar Frankrijk als au-pair. Dan zou ik beter Frans leren spreken en het Franse leven beter leren kennen, twee dingen die ik nog steeds heel graag doe, en ondertussen bedenken wat ik na dat jaar zou gaan doen. Het jaar in Frankrijk was inderdaad heel leuk en leerzaam, op velerlei gebied, maar ik wist alleen nog steeds niet wat ik wilde doen. Dan toch maar Frans studeren en proberen een leuk baantje te vinden hiermee. Beetje naïef gedacht want zomaar leuke baantjes liggen niet voor het oprapen. Gelukkig vroeg een studiegenoot mij aan het eind van mijn studie of ik haar een tijdje wilde vervangen als docente Frans aan de Volksuniversiteit (een instelling met onderwijs voor volwassenen). Ik vond het heel spannend maar, tot mijn grote verrassing, ook erg leuk.

Na onze verhuizing naar Apeldoorn heb ik dan ook direct contact opgenomen met de Alliance Française hier om te kijken of er misschien nog een docente nodig was. En gelukkig was dat het geval en kon ik direct beginnen. Dat is ondertussen ruim 30 jaar geleden en ik werk nog steeds met heel veel plezier bij de Alliance. Ondertussen ben ik ook gaan lesgeven op middelbare scholen, ook heel leuk. Het is heel anders dan het lesgeven aan volwassenen. Toen het laatst ter sprake kwam in de klas dat ik ook lesgaf aan volwassenen was er een leerling heel verrast. Vrijwillig naar Franse les gaan en daar nog voor betalen ook? Daar kon hij niet bij met zijn verstand. Maar dat enthousiasme van onze cursisten maakt het lesgeven aan de Alliance nu juist zo leuk!

Na een jaar als au-pair in Parijs en een studie Frans aan de Universiteit van Utrecht ben ik in 1993 in Frankrijk gaan wonen en werken. Daar ben ik getrouwd en heb ik 2 kinderen gekregen. Ik werkte er met veel plezier als docente Nederlands, Engels en Frans in het volwassenenonderwijs. In 2014 hebben mijn man en ik Frankrijk verruild voor Nederland en ben ik met mijn gezin naar Apeldoorn verhuisd.

Bij de Alliançe Française werk ik vol enthousiasme met mijn cursisten aan hun spreekvaardigheid en gespreksvaardigheid, waarbij uiteraard ook grammatica en lees- en luistervaardigheid aan bod komen.


Ik maak bij de lessen graag gebruik van film, muziek, (rollen)spellen en de prachtige Franse kunst en cultuur waar ik lange tijd van dichtbij heb kunnen genieten. Zo wil ik mijn kennis van de Franse taal en mijn diep gewortelde liefde voor Frankrijk overbrengen en delen met de cursisten.


Au plaisir de vous voir dans mes cours!

Stéphanie Raimbault

Bonjour, comment allez-vous ?

Bonjour! Mijn naam is Stéphanie Raimbault (1973). Ik ben geboren in Versailles in Frankrijk. In mijn jeugd ben ik opgegroeid in Laval, een oude middeleeuwse plaats in het departement Mayenne in het westen van Frankrijk. Toen ik ongeveer 20 jaar was ben ik verhuisd naar Parijs om te gaan studeren aan de Sorbonne, de universiteit van Parijs en heb daar mijn diploma FLE, “français langue étrangère” behaald.
Ik ben sinds 15 jaar docente Frans voor anderstaligen en heb lesgegeven bij verschillende internationale taalscholen, cursussen integratie n buurtcentra