Opstelwedstrijd / Concours Visions d'Europe

Concours Visions d'Europe 2024

Het Concours Visions d’Europe is een opstelwedstrijd die al langer dan 40 jaar bestaat. Aanvankelijk opgezet door de Fondation Alliance Française in Parijs voor leerlingen in alle landen van Europa, is dit initiatief overgenomen door de Federatie Alliance Française des Pays-Bas op het moment dat Parijs hier geen budget meer voor had. In het verleden mocht de winnaar van elk land een week naar Parijs om een stage te volgen bij de Alliance Française. Zo kon men tijd doorbrengen met jongeren uit verschillende landen. Een bijzondere en nuttige ervaring.

De Alliance Française des Pays-Bas organiseert nu het Concours Visions d’Europe voor Nederland. Elk jaar schrijven honderden leerlingen van de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, die het vak Frans hebben gekozen, op een vastgestelde datum, een verhaal over een thema dat verband houdt met Europa.

Het onderwerp van het Concours Visions d’Europe 2024:

Situatie: Je bent 18 jaar en student. De Europese verkiezingen vinden plaats van 6 tot en met 9 juni 2024. Je voelt je betrokken en wilt graag dat veel jongeren meedoen. Het lijkt er echter op dat jongeren steeds minder geïnteresseerd zijn in de Europese politiek. Omdat dit bij jou niet het geval is, besluit je een tekst te schrijven voor de studentennieuwsbrief van jouw universiteit, die maandelijks verschijnt. Je nodigt alle jongeren uit om te stemmen. Je legt uit waarom hun deelname aan deze verkiezingen belangrijk is.

Winnaars van het Concours Visions d’Europe 2024
1. Esmé Vink
2. Charly Li
3. Isabel Post

Esmé Vink schreef een apocalyptische inleiding:

“Stel je voor: het is het jaar 2044 en de wereld verkeert in chaos. Het broeikaseffect heeft de natuur vernietigd en de economie is volledig ingestort. De mensheid is gedoemd. Waarvoor? Want twintig jaar geleden stemden jongeren niet voor de Europese verkiezingen en de plannen die het parlement maakte waren voor de nabije toekomst. Gelukkig is deze situatie niet waar, maar als jongeren niet gaan stemmen, kan een ramp werkelijkheid worden. Je kunt iets doen om het te voorkomen. Omdat voorkomen beter is dan genezen!

Gelukkig schreef Esmé een geruststellende conclusie:

Het is dus belangrijk dat jongeren gaan stemmen bij de volgende Europese verkiezingen, omdat zij de stem van de toekomst zijn en toekomstige uitdagingen, zoals klimaatverandering en inflatie kunnen bestrijden. De EU heeft inderdaad invloed en jongeren vormen de EU! Ik hoop dat met hun stem de catastrofe van de toekomst denkbeeldig zal blijven.

Esmé heeft een taalstage gewonnen bij Alliance Française in Straatsburg.