17 redenen om Frans te leren!

waarom_frans_frankrijk_franse_vlag_172_172

Hieronder vindt u maar liefst 17 redenen om Frans te leren volgens het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
 
 
 1.  Slechts één taal leren is onvoldoende hc_logo_nations_unies
  In de wereld van vandaag volstaat het niet om slechts één vreemde taal aan te leren. Een leerling die meerdere talen spreekt, vergroot daarmee zijn kansen op de arbeidsmarkt in zijn eigen land en op internationaal niveau. Een andere taal leren betekent jezelf verrijken en je open stellen voor andere gezichtspunten zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.  
 2. Frans is de enige taal die samen met het Engels wereldwijd, op alle continenten, wordt gesproken 
  Meer dan 200 miljoen mensen verdeeld over vijf werelddelen, drukken zich uit in het Frans. Frans is een belangrijke taal voor internationaal verkeer. Frans is de meest aangeleerde vreemde taal na Engels en komt op de negende plaats van de meest gesproken talen ter wereld. Het is ook samen met Engels de enige taal die je overal ter wereld kunt leren. 68 staten en regeringen
  zijn lid van de vereniging van francofone landen. Frankrijk heeft het grootste netwerk van culturele instellingen verspreid over de hele wereld waar Frans wordt gegeven aan meer dan 750.000 mensen. 
 3. Frans is een troef voor je carrière logo Citroën
  Frans en Engels spreken betekent een troef om werk te vinden in een van de vele Franse en franstalige multinationals in verschillende sectoren (distributie, auto-industrie, luxe, aeronautica…). Als vijfde economische grootmacht is Frankrijk aantrekkelijk voor ondernemers, onderzoekers en de beste buitenlandse studenten.  
  De ontdekking van een schitterend cultureel universum 
 4. Frans wordt vaak beschouwd als een cultuurtaal. Tijdens een cursus Frans maak je ook een culturele reis naar mode, gastronomie, kunst architectuur en wetenschap. Door Frans te beheersen, heb je in de oorspronkelijke taal toegang tot de grote teksten van Franse schrijvers zoals Victor Hugo of edith piafMarcel Proust en tot beroemde dichters zoals Charles Baudelaire of Jacques Prévert. Het betekent dat je ook kunt luisteren naar acteurs als Alain Delon of Juliette Binoche… En dan kun je dankzij het Frans ook het genoegen smaken om de chansons van Edith Piaf of Charles Aznavour te begrijpen en mee te zingen.  
 5. Frans is nuttig om in Frankrijk te studeren 
  Door Frans te beheersen kun je je studie onder zeer gunstige financiële omstandigheden voortzetten in Frankrijk aan vermaarde universiteiten (de Sorbonne, Universiteit Pierrehc_logo_sorbonne_120 et Marie Curie…) of aan een van de 'grandes écoles' zoals een van de businessschools (HEC of ESSEC), of de ingenieursopleiding aan de Ecole Polytechnique. Studenten die Frans beheersen, krijgen onder bepaalde voorwaarden een beurs van de Franse regering om in Frankrijk een derde cyclus te volgen in alle disciplines en kunnen zo een international erkend diploma behalen.  
 6. Als toerist in Parijs of in andere delen van Frankrijk 
  Met 70 miljoen toeristen per jaar trekt Frankrijk wereldwijd de meeste bezoekers. Met een basiskennis van het Frans is het veel plezieriger om Parijs te bezoeken of andere Franse regio's (van de milde Côte d’Azur, tot de besneeuwde bergtoppen van de Alpen en de wilde kust van Bretagne), maar ook om de Franse cultuur, mentaliteit en levenskunst te begrijpen. De Franse taal is nuttig bij een bezoek aan Afrika, Canada, Monaco, de Seychellen, Wallonië, Zwitserland… 
 7. De taal van de internationale betrekkingen europees_parlement_logo_163_122
  Frans is zowel werktaal als officiële taal bij de VN, de Europese Unie, de UNESCO, de NAVO, bij het Internationaal Olympisch Comité, het Internationale Rode Kruis… en bij verschillende internationale juridische instanties. Kennis van het Frans is onmisbaar voor mensen die een loopbaan ambiëren in een internationale organisatie.  
 8. Een venster op de wereld 
  Frans is na Engels en Duits de derde taal op het internet, nog voor Spaans. Frans begrijpen betekent dat je met een andere blik de wereld kunt bekijken door van gedachten te wisselen met Franstaligen uit vijf continenten. Je kunt ook op de hoogte blijven via belangrijke internationale Franstalige media (TV5, France 24, Radio France Internationale).  hc_logo_tv5_120
 9. Een taal waarin je goed kunt denken en discussiëren 
  Frans is een analytische taal die het denken structureert en een kritische geest bevordert. Het is de taal van de grote filosofen (Descartes, Sartre of Derrida) en van beroemde wetenschappers (Pierre en Marie Curie, Pasteur, Georges Charpak…). Door Frans te leren, leren kinderen ook om te debatteren en om verschillende 1399665164381standpunten naar voren te brengen, wat weer zeer goed van pas komt tijdens discussies of onderhandelingen. 
 10. De taal van de Verlichting 
  Frans is de taal van de universele idealen verspreid door achttiende eeuwse verlichtingsfilosofen die hebben geholpen om de prachtige idealen van de Rechten van de mens over de hele wereld uit te dragen.  
 11. De taal die je makkelijk leert 
  Frans leren is niet moeilijk, ook al denkt men vaak het tegenovergestelde. Het is een taal waarin je je precies moet uitdrukken, maar door de taalrijkdom van het Frans kun je veel nuances uitdrukken en na een paar lessen kun je al een aardig mondje Frans spreken. Er bestaan veel taalmethodes waarmee je spelenderwijs zodra je naar school gaat Frans leert. Veel leerlingen houden van het Frans, omdat het een zachte melodieuze en romantische taal is. hc_montesquieu_120
 12. De taal waarmee je andere talen leert 
  Frans leren is ook nuttig om andere talen te leren, vooral Romaanse talen (Spaans, Italiaans, Portugees of Roemeens), maar ook Engels, want 50% van de actuele Engelse woordenschat komt oorspronkelijk uit het Frans. 
 13. Onderwijs van hoog niveau 
  Leraren Frans staan bekend om hun dynamische instelling, hun vindingrijkheid en hun veeleisendheid. Door het kwaliteitslabel van het Frans zijn leerlingen vaak gemotiveerd en hebben ze een hoog niveau. Frankrijk zet zich daadwerkelijk in voor de permanente vorming van leraren Frans in het buitenland om de kwaliteit van het gegeven onderwijs te waarborgen.  
 14. Een creatieve taal 
  Frans is ook de taal van het theater. Leraren voeren met hun leerlingen toneelstukken op in het Frans die ze daarna ook laten zien op Franstalige theaterfestivals. Door Frans te leren kan het kind zich beter uitdrukken en krijgt het meer zelfvertrouwen. De leerlingen leren ook Frans dankzij chansons en het onuitputtelijke repertoire van hedendaagse en klassieke zangers. 
 15. Veel uitwisselingsmogelijkheden crop_950_200_Li4vZ2Z4L3VzZXJmaWxlL2lwcm9jbXNfaGVhZGVyZm90by5maWxlbmFtZS4zNTAwLmpwZw==
  Leerlingen kunnen in contact komen met Franstalige kinderen van hun leeftijd. Dankzij e-mail en internet bestaan er talrijke uitwisselingsmogelijkheden. Ook zijn er veel mogelijkheden om in Frankrijk te verblijven zodat leerlingen verrijkende ervaringen kunnen opdoen. Er bestaan duizenden vriendschappelijke contacten tussen Franse onderwijsinstellingen en scholen van over de hele wereld zodat er banden gesmeed kunnen worden met het grootste educatieve netwerk ter wereld.  
 16. Het Franse onderwijs in het buitenland, uniek in de wereld hc_logo_fondation_af_120
  430 Franse scholen in 130 landen hebben meer dan 235.000 leerlingen waaronder 56% buitenlanders. Hierdoor wordt duidelijk hoe oorspronkelijk het netwerk van Franse scholen in het buitenland is.  
 17.  Het bevorderen van meertaligheid 
  Door Frans te spreken komt men op voor de taalkundige diversiteit in de wereld. Zo kan men een halt toeroepen aan de dominantie in een geglobaliseerde wereld van slechts één enkele taal.  

repubique_francaise_min_affaires_etrangeres

Terug naar boven