Cultureel programma 2021 - 2022

Cultureel Programma                                                                  

Locatie: (tenzij anders vermeld)het Nieuwe Kerkehuis Leusderweg 110 (ingang Daltonstraat), Amersfoort                                                              

  • De voertaal is Frans, tenzij anders vermeld.
  • Voor niet-leden bedraagt de toegang € 7,50 entree per conférence.

woensdag 13 oktober 2021 – 20.00 uur

Simone Veil  – Martine Cadière

Simone Veil – één van de meest populaire figuren van de Franse politiek – werd in 1927 geboren in Nice, in een gegoede Joodse familie. Ze overleefde haar arrestatie en deportatie in maart 1944 naar Auschwitz, ging rechten studeren, werd magistraat en trad in 1974 toe tot de regering van Giscard d’Estaing. Ze was een voorvechter van de rechten van de vrouw. Ze was de eerste president van het Europees Parlement en maakte zich sterk voor de verzoening van Frankrijk met Duitsland en voor de Europese eenwording. 

dinsdag 9 november 2021 – 20.00 uur

Photojournalisme – Grégory Herpe

woensdag 15 december 2021 – 20.00 uur

Pubquiz – Luuk Gordeijns

 

maandag 17 januari 2022 – 20.00 uur

La pâtisserie française – Violaine Fournier

Nooit eerder heeft men zo gesmuld van het Franse gebak als heden ten dage: alle beroemde chef-koks strijden om de meest verfijnde zoete gerechten aan te bieden in hun gerenommeerde etablissementen. Ze gaan zich te buiten aan creativiteit om genot te verenigen met ook de ‘dieetvoeding’…  Tijdens deze presentatie toont Violaine enkele korte video’s en komt ze met keukengerei speciaal voor gebak. Ze laat ons raden waarvoor het dient en geeft de Franse term ervoor. De voordracht is informatief, historisch, een beetje technisch, artistiek, maar ook ludiek, interactief en humoristisch. Na afloop is er een kleine proeverij. 

woensdag 23 februari 2022 – 19.30 uur 

Corderius College, de Ganskuijl 105, Amersfoort

Film français (sous-titré en français) –  Ingeleid door Denis Mandon

 

Denis Mandon is geboren in Lyon, hij woont en werkt al jaren in Nederland. Denis geeft de vertoning van de film een speciaal karakter. Ten eerste gaat het om een Franse film die nog niet in de Nederlandse bioscopen heeft gedraaid. Dan bespreekt hij voor een goed begrip eerst het vocabulaire, de uitdrukkingen en de culturele aspecten van de film aan de hand van meerkeuzevragen, om te eindigen met de film zelf mét ondertiteling in het Frans.

maandag 21 maart 2022 – 20.00 uur

Le nord de la France – Marc Defossez

beschrijving volgt

donderdag 14 april 2022 – 20.00 uur

Soirée de Clôture – Machteld van der Gaag (zang) en Nico van der Linden (piano)

De Amsterdamse Machteld van der Gaag won de finale van het Concours de la Chanson 2018. Ze werd begeleid door pianist Nico van der Linden. “Pure professionaliteit”, constateert jurylid Tonny Eyk over de zangeres die in Parijs en Londen is opgegroeid, Medejurylid Mylou Frencken stelt kortweg vast dat je “gewoon niet om haar heen kunt”. Het repertoire reikt van Fugain tot Brel en van Vian tot Stromae. Het programma omvat vrolijke en natuurlijk ook ontroerende chansons.

[Entree incl. 2 drankjes en buffet: gratis voor leden en cursisten; €10,– voor niet-leden]