Cultureel programma 2021 - 2022

Cultureel Programma                                                                  

Locatie: (tenzij anders vermeld) het Nieuwe Kerkehuis Leusderweg 110 (ingang Daltonstraat), Amersfoort                                                              

  • De voertaal is Frans, tenzij anders vermeld.
  • Voor niet-leden bedraagt de toegang € 7,50 entree per conférence.

woensdag 15 december 2021 – 20.00 uur

Lokatie wordt later bekend gemaakt

Pubquiz – Luuk Gordeijns

GEANNULEERD

Waar is de “ville rose”? Wie is François Marie Arouet?  Waar is Coco Chanel geboren? 

Test je kennis! Individueel of in groepjes krijgen jullie vragen over geschiedenis,  cultuur en Franse literatuur. En natuurlijk ook over Franse chansons, muziek, sport en actualiteiten. 

Luuk Gordeijns is docent Frans in Nijmegen en zal deze avond animeren.

maandag 17 januari 2022 – 20.00 uur

La pâtisserie française – Violaine Fournier

GEANNULEERD

Nooit eerder heeft men zo gesmuld van het Franse gebak als heden ten dage: alle beroemde chef-koks strijden om de meest verfijnde zoete gerechten aan te bieden in hun gerenommeerde etablissementen. Ze gaan zich te buiten aan creativiteit om genot te verenigen met ook de ‘dieetvoeding’…  Tijdens deze presentatie toont Violaine enkele korte video’s en komt ze met keukengerei speciaal voor gebak. Ze laat ons raden waarvoor het dient en geeft de Franse term ervoor. De voordracht is informatief, historisch, een beetje technisch, artistiek, maar ook ludiek, interactief en humoristisch. Na afloop is er een kleine proeverij. 

woensdag 23 februari 2022 – 19.30 uur 

Corderius College, de Ganskuijl 105, Amersfoort

Film français (sous-titré en français) –  Ingeleid door Denis Mandon

Denis Mandon is geboren in Lyon, hij woont en werkt al jaren in Nederland. Denis geeft de vertoning van de bioscoop-film een speciaal karakter. Het is iedere keer weer een verrassing welke film we te zien krijgen. De film is in ieder geval nog niet in de Nederlandse bioscopen te zien geweest. Voordat we de film samen gaan kijken, bespreekt Denis voor een goed begrip eerst het vocabulaire, de belangrijkste uitdrukkingen en de culturele aspecten van de film aan de hand van meerkeuzevragen. En dan kunnen we ervoor gaan zitten om goed voorbereid de film met Franse ondertiteling te gaan zien! 

!!  Deze avond duurt langer dan normaal en begint daarom al om 19.30 uur!!

maandag 21 maart 2022 – 20.00 uur

 Un voyage virtuel dans le nord de la France – Marc Defossez

Marc Defossez, voorzitter van de AF ‘t Gooi, neemt ons mee op reis naar het noorden van Frankrijk, deze regio die bekend staat om zijn hartelijke inwoners. Hij geeft tips voor musea-bezoeken, architecturale bouwwerken, industrieel erfgoed, leuke fiets- en wandeltochten, persoonlijke adviezen voor lokale restaurants. In de pauze zal hij ons laten genieten van enkele lekkernijen uit deze streek. En als klap op de vuurpijl laat hij ons kennismaken met populaire lokale liedjes en sluiten we de avond zingend af.

donderdag 14 april 2022 – 20.00 uur

Soirée de Clôture – Machteld van der Gaag (zang) 

De Amsterdamse Machteld van der Gaag won de finale van het Concours de la Chanson 2018. Ze werd begeleid door pianist Nico van der Linden. “Pure professionaliteit”, constateert jurylid Tonny Eyk over de zangeres die in Parijs en Londen is opgegroeid, Medejurylid Mylou Frencken stelt kortweg vast dat je “gewoon niet om haar heen kunt”. Het repertoire reikt van Fugain tot Brel en van Vian tot Stromae. Machteld heeft samengewerkt met Nico van der Linden, de pianist van Ramses Shaffy die 7 oktober 2021 is overleden.  Vanavond wordt ze op de piano begeleid door Kees van Zantwijk, met wie ze ook al jaren samenwerkt. Het belooft een bijzondere avond te worden, vol vrolijke en natuurlijk ook ontroerende chansons.

Het seizoen wordt uitgeluid met een gezellig samenzijn, waarbij u kunt genieten van een hapjesbuffet en een glaasje wijn of fris. Entree: incl. 2 drankjes en buffet: € 7,50 voor leden en cursisten; €12,50- voor niet-leden.