Cultureel programma 2023 - 2024

Cultureel Programma                                                                  

Locatie staat vermeld bij elke activiteit. Scroll naar beneden om de adressen te zien.                                           

  • De voertaal is Frans, tenzij anders vermeld.
  • Voor niet-leden bedraagt de toegang € 12,50 entree per conference, tenzij anders vermeld

Eerstvolgende culturele avond:

Pierre et les Optimistes
Soirée de clôture - donderdag 18 april - 20:00 uur
Tickets
Dagen
Uren
Minuten

Cultureel Programma 2023/2024  

Asterix - Que Toutatis t'entend - Jaap Toorenaar

Maandag 23 oktober 2023 – 20:00 uur

Locatie: Fonteinkerk

Nederlandstalig

Les rois de France et la musique - Michel Khalifa

Woensdag 22 november 2023 – 20:00 uur

Locatie: Fonteinkerk

Franstalig

Galette des rois & Chorale Alliance Française 'Si on chantait'

Donderdag 25 januari 2024 – 20:00 uur

Locatie: Fonteinkerk

Franstalig

Film - Denis de France

Dinsdag 13 februari 2024 – 19:30 uur

Locatie: Corderius College

Franstalig

Cours atelier: Région Les Pyrénéens - Virginie Lacomme

Maandag 18 maart 2024 – 20:00 uur

Locatie: Fonteinkerk

Franstalig

Soirée de Clôture: Pierre et les Optimistes 

Donderdag 18 april 2024 – 20:00 (inloop 19:30)

Locatie: Rietveldpaviljoen

Toelichtingen                                                              

Maandag 23 oktober 2023 – 20.00 uur

Locatie: Fonteinkerk

NB: Lezing in het Nederlands

Asterix – Que Toutatis t’entend –  Jaap Toorenaar

Op 31 oktober 2019 was het precies 60 jaar geleden dat de eerste bladzijde van Astérix le Gaulois verscheen in het nieuwe tijdschrift Le Pilote. Dit was de start van de succesvolste stripverhalen serie na Donald Duck. Drs Jaap Toorenaar is docent klassieke talen aan het Stedelijk Gymnasium in Leiden. Hij schreef jarenlang over de Asterix strips in de schoolkrant. Deze bijdragen leidden uiteindelijk tot een boek: Asterix, de vrolijke wetenschap.In de presentatie zal Jaap aan de hand van veel voorbeelden toelichten hoeveel humor er schuil gaat in deze strip. Net als in zijn boek gaat hij uit van de originele Franse tekst en onderzoekt hij of met name de vele woordgrappen van Goscinny wel vertaalbaar zijn. Daarbij komen briljante vondsten en blunders aan de orde. Hoofddoel van de lezing is dat er veel gelachen wordt, maar wel met niveau!

Woensdag 22 november 2023 – 20.00 uur  

Locatie: Fonteinkerk

 Les rois de France et la musique – Michel Khalifa

Michel Khalifa is een graag geziene gast bij onze Alliance. Hij is als musicoloog verbonden aan het Conservatorium in Amsterdam. Deze avond zal Michel ons meenemen in de invloed die de verschillende Franse koningen op het artistieke leven in Frankrijk gehad hebben. Verschillende componisten moesten zich aanpassen aan de eisen en persoonlijke smaak van hun vorst. Onder de heerschappij van Lodewijk de 14e kwam dit fenomeen op een hoogtepunt. Hij gebruikte muziek regelmatig voor politieke doeleinden. In deze lezing zal de interactie tussen het koningschap en de muzikale praktijk onder de Bourbons onder de loep genomen worden, van 1589 tot aan de Franse Revolutie. Geïllustreerd aan de hand van anekdotes en muzikale intermezzo’s.

Donderdag 25 januari 2024 – 20.00 uur

Locatie: Fonteinkerk

Galette des rois & Chorale Alliance Française ‘Si on chantait’

Driekoningen (6 januari) wordt in Frankrijk gevierd met de traditionele galette des rois. Een heerlijke taart van bladerdeeg en frangipane met een fève in de vulling. We leren wat het verhaal achter deze traditie is en ook hoe het gemaakt wordt. We hopen dat boulanger Sébastien van Le fournil de Sébastien in Hilversum de lezing komt houden. Dat kunnen we helaas pas in december bevestigen. Wat we wel kunnen bevestigen is dat iedereen een stuk van zijn galette zal kunnen proeven met een glaasje cider.

Om de avond compleet te maken, zal ons nieuwe koor Si on chantait een aantal liederen zingen onder leiding van dirigent en pianist Harrie Herfst.

Laatste nieuws: Helaas kan bakker Sébastien van de Fournil de Sébastien niet komen om de lezing te houden. We kunnen gelukkig wel van zijn overheerlijke galettes genieten, natuurlijk vergezeld van een glaasje cider. In plaats van Sébastian zal Evelyn Turk, die zich al heel lang inzet voor de Alliance Française, ons het verhaal achter de galettes des rois uit de doeken doen.

Dinsdag 13 februari 2024 – 19:30 uur

Locatie: Corderius College

Film – Denis de France

Denis de France komt ook dit jaar weer naar Amersfoort om ons een Franse film te tonen die niet in de Nederlandse bioscopen is geweest. Hij doet dit met een educatieve insteek: we leren het specifieke vocabulaire van de film van tevoren via een vragenlijst. Met die bagage kunnen we daarna de film gaan zien en beter begrijpen. Dit is altijd een succesvolle avond!

Maandag 18 maart 2024 – 20.00 uur

Locatie: Fonteinkerk

Cours atelier: Région Les Pyrénées – Virginie Lacomme

Virginie is Française, docente en woont sinds 4 jaar in Nederland. Ze neemt ons mee op ontdekkingsreis naar deze mooie regio via zijn geschiedenis, de geografie, gastronomie, tradities, taal, etc. En zij nodigt het publiek daarbij uit om vooral ook mee te praten over het onderwerp. In de cursus zal er daarom  aandacht besteed worden aan het onderwerp met behulp van documenten die Virginie van tevoren beschikbaar zal stellen aan die docenten en cursisten die afspreken naar de lezing/workshop te gaan. Leden die van plan zijn te komen, kunnen deze documenten van tevoren downloaden. Nadere gegevens volgen in de Nieuwsbrief Cultuur van begin maart 2024.  

Donderdag 18 april 2024  20:00 uur

Inloop vanaf 19:30 uur en gelegenheid om expositie  ‘Stadsnomaden” te bekijken.

Locatie: Rietveldpaviljoen,  Zonnehof 8,

3811 ND Amersfoort

Kom zo veel mogelijk met de fiets en anders kan er geparkeerd worden in  parkeergarage De Mondriaan onder de Plus supermarkt (ingang vanaf de Stadsring)

Soirée de Clôture
Pierre et les Optimistes 

Pierre et les Optimistes spelen mooie liedjes met swingende tunes, vol zonneschijn en zomerse grooves!

Hun persoonlijke visie op mondiale muziek is geïnspireerd door Classic Jazz en Jazz Manouche, Franse chansons, flamenco en Caribische muziek – en al het andere dat hun aandacht zou kunnen trekken.

Of het nu gaat om originele liedjes of klassiekers, ze streven ernaar om hun vreugde met de wereld te delen. Het zal moeilijk zijn stil te blijven zitten en dat hoeft ook niet, u kunt ook tijdens de muziek vrijelijk rondlopen om de tentoonstelling te bekijken of op de meeslepende muziek  een dansje te wagen. 

Pierre et les Optimistes zijn gevestigd in Utrecht en hebben door de hele wereld een internationale aanhang ontwikkeld de afgelopen jaren. Met Pierre Laernoes op gitaar en zang, Myrthe van de Weetering op viool en zang, diverse contrabassisten en Lars Visscher die het kwartet completeert op de accordeon. Laat het feest beginnen!

  • Leden / cursisten / koorleden: €10,-*
  • Niet-leden: €17,50*
 
*Inclusief koffie/thee bij binnenkomst en een hapje in de pauze.

Locaties                                                              

Fonteinkerk

Robert Kochstraat 4, 3817 JM Amersfoort

Café Hana 

Leusderweg 112, 3817 KD  Amersfoort

Corderius College

De Ganskuijl 105, 3817 EZ Amersfoort

Rietveldpaviljoen

Zonnehof 8, 3811 ND Amersfoort