Cultureel programma 2022 - 2023

Cultureel Programma                                                                  

Locatie: (tenzij anders vermeld)  Nieuwe Kerk Leusderweg 110 (ingang Daltonstraat), Amersfoort                                                              

  • De voertaal is Frans, tenzij anders vermeld.
  • Voor niet-leden bedraagt de toegang € 10,00 entree per conference.

Eerstvolgende culturele avond:

Gerard Alderliefste & Friends – Une belle histoire
Donderdag 20 april 2023 – 20.00 uur
Dagen
Uren
Minuten

Cultureel Programma                                                              

Toelichtingen                                                              

woensdag 12 oktober 2022 – 20.00 uur

Strasbourg à la croisée des chemins –  Chloé Perrin

Chloé Perrin is journaliste, vertaalster en lerares Frans in Eindhoven. Ze is een bevlogen verteller en tijdens de eerste lezing van dit jaar neemt ze ons mee naar Straatsburg, stad op de grens van Duitsland en Frankrijk. Ze bespreekt de culturele uitwisselingen tussen Frankrijk, het Duitse rijk en de Elzas tot aan Lodewijk 14e.  Daarna toont ze aan hoe cruciaal de rol van Straatsburg is geweest in de conflicten waarin Frankrijk en Duitsland tegenover elkaar gestaan hebben vanaf het einde van de 19e eeuw. En ook de verzoening die er gelukkig op gevolgd is. Als kers op de taart geeft Mme Perrin ons een inkijkje hoe Kerst in de Elzas gevierd wordt.

Maandag 14 november 2022 – 20.00 uur  

Les sous-sols du Louvre – Toon Dohmen

Wat is de bijzondere aantrekkingskracht van het Louvre? Waarom is bijna iedereen er wel eens geweest? Het antwoord staat in de Nederlandse vertaling van Les sous-sols du Révolu (De krochten van het Vourlé), een stripboek van Marc-Antoine Mathieu over het Louvre dat onlangs verscheen. Een bijzondere blik op zestig eeuwen beeldcultuur, van heel klassiek tot heel hedendaags. ‘In ieder opzicht een fantastisch verhaal (…) de negende kunst in perfectie,’ schreef de VPRO Gids.

Voor meer informatie over het boek en Mathieu kunt u kijken op de site van Toon.

Vertaler, stripkenner en mediawetenschapper Toon Dohmen verzorgt een avondvullende lezing in het Frans over Marc-Antoine Mathieus boek in relatie tot de geschiedenis en culturele betekenis van het grootste museum ter wereld en die van la bande dessinée. Geïllustreerd met pakkende beelden. Een boeiende avond voor nieuwsgierige lezers, kunstliefhebbers en historisch geïnteresseerden… kortom, voor alle liefhebbers van de Franse cultuur.

woensdag 14 december 2022 – 20.00 uur

Locatie: Café Zuid, van Campenstraat 55 (hoek Leusderweg), Amersfoort

Pubquiz – Luuk Gordeijns

Waar is de “ville rose”? Wie is François Marie Arouet?  Waar is Coco Chanel geboren? 

Test je kennis! Individueel of in groepjes krijgen jullie vragen over geschiedenis,  cultuur en Franse literatuur. En natuurlijk ook over Franse chansons, muziek, sport en actualiteiten. 

Luuk Gordeijns is docent Frans in Nijmegen en zal deze avond animeren.

dinsdag 17 januari 2023 – 20.00 uur

La Pâtisserie française – Violaine Fournier

Nooit eerder heeft men zo gesmuld van het Franse gebak als heden ten dage: alle beroemde chef-koks strijden om de meest verfijnde zoete gerechten aan te bieden in hun gerenommeerde etablissementen. Ze gaan zich te buiten aan creativiteit om genot te verenigen met ook de ‘dieetvoeding’…  Tijdens deze presentatie toont Violaine enkele korte video’s en komt ze met keukengerei speciaal voor gebak. Ze laat ons raden waarvoor het dient en geeft de Franse term ervoor. De voordracht is informatief, historisch, een beetje technisch, artistiek, maar ook ludiek, interactief en humoristisch. Na afloop is er een kleine proeverij. 

maandag 13 februari 2023 – 20.00 uur

Refrains enchantés – Sylvain Lelarge

Sylvain Lelarge is een graag geziene gast in Amersfoort. Hij heeft ons de afgelopen jaren al veel leuke weetjes over de Franse taal geleerd en altijd weer op zijn bekende joviale en heel interactieve manier. Deze avond zal Sylvain ons meenemen in de wereld van het Franse chanson. Al die bekende liedjes die we in ons hoofd afspelen, maar waarvan we de teksten eigenlijk niet helemaal goed kennen. We krijgen de teksten, de uitleg en we gaan natuurlijk samen zingen.

dinsdag 14 maart 2023 – 20.00 uur

Les femmes de la Révolution Française –  Lydie van Huet

De geschiedenis van de Franse revolutie kennen we vooral aan de hand van de daden van de mannen die er een rol in hebben gespeeld. De rol van vrouwen is altijd onderbelicht gebleven. Terwijl er zeker ook vrouwen zijn die hun aandeel in hebben gehad. Vrouwen die als groep in actie kwamen, maar ook individuen als Olympe de Gouges. Zij staat aan de wieg van de vrouwenbeweging en dankzij haar werden toen ook al de Rechten van de Vrouw en het Burgerschap opgesteld. Lydie van Huët zal voor ons enkele van deze vrouwen voor het voetlicht plaatsen zodat we een completer beeld krijgen van één van de belangrijke periodes uit de Franse geschiedenis. Ze is geboren in Frankrijk, maar woont al jaren in Rotterdam.

donderdag 20 april 2023 – 20.00 uur, inloop 19:30

Locatie: De Veerensmederij | Soesterweg 330, 3812 BH Amersfoort | De Wagenwerkplaats
Gelegen aan de achterzijde van het Centraal Station van Amersfoort

Soirée de Clôture – Gerard Alderliefste & Friends – Une belle histoire

Gerard Alderliefste speelt het Franse chanson al jaren vol overgave. In zijn eentje, als duo of trio, maar sinds 2018 ook in een achtmans bezetting: Gerard Alderliefste & Friends! Hiermee is er een energiek en super muzikaal gezelschap ontstaan, dat Franse hits weer nieuw leven inblaast.

U waant zich op een dorpsplein in Frankrijk waar Gerard Alderliefste samen met vrienden én met u het Franse chanson viert. Geniet, zing mee en laat u verrassen door het achtkoppige gezelschap. Een avond vol bijzondere muzikale ontmoetingen en mooie verhalen.

Het verbond tussen Gerard en zijn tijdloze lievelingslied is sterk. De hit van Michel Fugain & Le big bazar uit 1972 is eigenlijk een soort rode draad in zijn carrière. Van verjaardagfeestjes als jongen thuis, tot avonden in Gelredome met Paul de Leeuw voor 30.000 man, van huiskamerconcerten tot de talloze theaters, het lied vormt er steeds maar weer een hoogtepunt. Deze en andere favorieten van Michel Fugain zullen dus niet ontbreken in ‘Une belle histoire.’ Julien Clerc en het swingende ‘Elle voulait qu’on l’appelle Venise,’ nummers van de Poppy’s, Piaf, Stromae en Gérard Lenorman staan o.a. op het programma.

De toegang bedraagt €15 voor leden/cursisten van de Alliance Française en €20 voor niet-leden. Introducés zijn van harte welkom