Alliance Française des Pays-Bas

De Alliance Française is een wereldwijde organisatie die haar hoofdzetel in Parijs heeft. Zij heeft als doel de Franse taal en cultuur te bevorderen en te verspreiden. In Nederland werd de Alliance Française des Pays-Bas opgericht in 1888. Er zijn in ons land 30 afdelingen, waarbij meer dan 10.000 mensen zijn betrokken. De circa 7000 cursisten worden begeleid door 250 bevoegde docenten. De federatie behartigt gemeenschappelijke belangen en organiseert lezingen en landelijke evenementen. Zij vormt het gezicht naar buiten en beheert de gezamenlijke website: www.alliance-francaise.nl

Jaarlijks wordt het Concours de la chanson georganiseerd, waarbij in Nederland aanwezig muzikaal talent op het gebied van Franse chansons de kans krijgt om zich aan het publiek te presenteren. Uit de door de deelnemers ingezonden opnames selecteert een professionele jury 10 finalisten. De finale, waaruit drie winnaars tevoorschijn komen, vindt plaats op een zondag in maart in theater Diligentia te Den Haag.

Ook is er ieder jaar het Concours Visions d’Europe, een opstelwedstrijd die al meer dan 40 jaar wordt georganiseerd voor de hoogste klassen van het middelbaar onderwijs.