Cultureel programma 2019-2020

2019-2020

“L’histoire du roman policier du 19e siècle à nos jours”
Martine Cadière (lezing in het Frans – geannuleerd)

Lezing over de geschiedenis van de detectiveroman. Er wordt verteld over de verschillende periodes met toelichting van beeldmateriaal en filmfragmenten. Simenon, Agatha Christie, Boileau-Narcejac, Stephen King, Jean-Christophe Grangé, Fred Vargas… Er wordt een vergelijking gemaakt met de ‘film noir’ uit de jaren vijftig met  grote meesters als Hitchcock en Chabrol.

“Concert”
Davine

Na het winnen van het Concours de la Chanson in 2012 gingen alle deuren voor Davine open.  Ze brengt een mooie afwisseling ten gehore van eigen werk en klassiekers van o.a. Jacques Brel, Edith Piaf, Jean Ferrat, Françoise Hardy en vele andere grote Franse artiesten. Ze wordt daarbij begeleid door gitaar en toetsen. Davine neemt je mee op reis door Frankrijk, een weg van nostalgie met opzwepende en verstillende chansons.

Franse filmavond

Een recente Franstalige film wordt ingepland afhankelijk van het aanbod. De film zal ingeleid worden in het Nederlands door een medewerker van LUX.

In het seizoen 2019-2020 waren er twee films gepland. Slechts één kon doorgang vinden:

La Belle Epoque

“Monsieur Ibrahim et les Fleurs du Coran’’
TNT Théâtre (comédie musicale)

Monsieur Ibrahim et les Fleurs du Coran is een musical gebaseerd op het gelijknamige boek van Eric-Emmanuel Schmitt. De voorstelling, gespeeld door de theatergroep TNT-théâtre, is in modern en helder Frans en wordt opgeluisterd met muziek gecomponeerd door John Kenny.

“Les années folles à Montparnasse’’
Chloé Perrin (lezing in het Frans)

Tijdens deze lezing laat Chloé Perrin de bijzondere jaren van het artistieke leven in het Parijse Montparnasse tussen de twee Wereldoorlogen tot leven komen. Aan de hand van  schilderijen, foto’s en audio- en videomateriaal legt ze uit waarom deze ook wel ‘de dwaze jaren’ werden genoemd.

“Les 100 pas”
Sylvain Lelarge

Door het gezelschapsspel Les cent pas te spelen, leert u weer heel wat bij van de fraaie Franse taal! Onder leiding van Sylvain Lelarge worden er tijdens dit interactief spel in groepjes vragen beantwoord. Het is leerzaam en ludiek, frustrerend en ontspannen! Deelname vanaf niveau A2. Een avond speciaal voor cursisten, maar leden zijn uiteraard ook van harte welkom!

‘‘Het Tapijt van Bayeux’’
Willy Atema (lezing in het Nederlands – geannuleerd)

Het tapijt van Bayeux geeft de geschiedenis weer van de verovering van Engeland in 1066 door Willem de Veroveraar. Hoe het ging, wat het kostte aan inzet, wapens, slachtoffers, moed, list en bedrog weten we door het Tapijt van Bayeux. Het tapijt vertelt over winnen en verliezen, wonen en varen, eten en drinken, kleding en gewoontes in een tijd waar wij niet zoveel weet van hebben. Kom kijken, leer en … geniet van dit mooie culturele erfgoed gepresenteerd door Willy Atema!

‘‘Macron en de nieuwe revolutie’’
Niek Pas (lezing in het Frans)

Niek Pas is docent op de Universiteit van Amsterdam waar hij cursussen verzorgt voor de afdelingen geschiedenis, Frans en mediastudies. Hij is tevens schrijver van het boek Macron en de nieuwe Franse Revolutie. In deze lezing analyseert Niek Pas wat drie jaar Macron in het Elysée Frankrijk – en Europa – heeft opgeleverd. Een boeiende lezing over de actuele politieke situatie in het altijd roerige Frankrijk waar ruimte is voor vragen en discussie.

‘Franse Chansons (geannuleerd i.v.m. coronavirus)
Les Copains

Nostalgie en mooie herinneringen, stilletjes meeneuriën en af en toe uit volle borst meezingen, dat behoort allemaal tot de mogelijkheden van dit hartverwarmende en sfeervolle concert van les Copains. Inmiddels uitgebreid met een Copine die de viool bespeeld, brengen onze vrienden het Franse chanson in een informele sfeer tot leven. Op het repertoire staan klassiekers, maar ook minder bekende jazzy en gypsy chansons.

‘‘Café Tandem’’

In samenwerking met de studievereniging van Romaanse talen en culturen ¿Ouisí? organiseert de Alliance Française Nijmegen het Café Tandem, een Frans café voor Franstaligen en Nederlandstaligen.

In het seizoen 2019-2020 zijn er twee avonden georganiseerd. De derde is wegens het coronavirus geannuleerd.