Cultureel programma

Cultureel programma Alliance Française Kennemerland

Ieder seizoen verzorgen wij een aantrekkelijk programma met voor elk wat wils. Hier kunt u een overzicht vinden van de culturele activiteiten die u kunt verwachten voor het cursusjaar 2022-2023. Uiteraard vullen wij het programma in de loop van het cursusjaar verder aan.

Wij hopen u te mogen verwelkomen bij de culturele activiteiten van komend seizoen!

Jaap Stork eert muzikale vrouwen

Maandag 24 oktober 2022 | Inloop vanaf 19:30 uur, start 20:00 uur.

Kennemer Lyceum | Adriaan Stoopplein 7, 2051 KA Overveen

Zijn programma in klank, woord en beeld gaat over muziek gecomponeerd door vrouwen maar ook geïnspireerd door en opgedragen aan vrouwen. U ziet en hoort: Anna Magdalena Bach, Clara Schumann, George Sand, Alma Mahler, en Cécile Chaminade.

Jaap Stork (Heemstede, 1949) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Zijn leraren waren Willem Brons voor piano en Evaristos Glassner en Bernard Bartelink voor orgel. Op beide instrumenten heeft Jaap Stork een omvangrijke concertante praktijk als solist opge­bouwd. Ook verwierf hij naam als improvisator. Sedert 1970 is Jaap Stork vaste organist/pianist van de Adventskerk te Aerdenhout.

Tijdens concerten waar die mogelijkheid bestaat bespeelt hij op één recital soms zowel het orgel als de vleugel, zoals in de Amsterdamse kerk ‘de Duif’, en in de Kathedrale Basiliek St.Bavo te Haarlem. Jaap Stork heeft als specialisatie programma’s met muziek en verhalen rond de levens van componisten. In de Philharmonie te Haarlem trad hij o.m. als spreker en pianist op tijdens driedaagse festivals rond Debussy/Ravel, Dvořák/Janáček, Mahler/Schönberg en Beethoven/Shostakovich. Hij maakte cd’s met trompettist Boni Rietveld,  alsmede met jazzpianist Rob van Bavel. Voor zijn verdiensten voor de kerkmuziek  en het muzikale leven in de Haarlemse regio werd Jaap Stork in 2012 gehonoreerd met een Koninklijke onderscheiding.

Wijnproeverij

November/december

Locatie

Meer informatie wordt nog bekend gemaakt.

Rosemarijn Milo - Hopeloos verliefd op Frankrijk

Uiteraard is deze avond toegankelijk voor iedereen, maar wel moeten wij vermelden dat er Frans gesproken wordt.

Donderdag 19 januari 2023 | Inloop vanaf 19:30 uur, start 20:00 uur.

De Pletterij | Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem

“L’amour est un oiseau rebelle

Que nul ne peut apprivoiser”

Met dit citaat uit een van de bekendste aria’s van de opera Carmen van Bizet, de beroemde Habanera, hoop ik meteen mijn liefde voor Frankrijk te hebben gedefinieerd. Ik heb het boek weliswaar ‘Hopeloos verliefd op Frankrijk!’ genoemd, maar die liefde valt niet te temmen, leeft zijn eigen leven, en is evenmin blind.

Ik heb hier en daar onversneden mijn mening gegeven over een keur van verschijnselen in Frankrijk die mij als immigrante geraakt, gefrappeerd of zelfs verbijsterd hebben. Op andere momenten ben ik ingegaan op het grote verschil tussen regelmatig naar Frankrijk op vakantie gaan, er een tweede huis hebben enerzijds, én er wonen anderzijds. Het is ondoenlijk om in de meer dan tachtig korte verhalen die het boek bevat een alomvattend beeld van de Fransen, hun geschiedenis en cultuur te schetsen, en die pretentie heb ik dan ook niet. Wat ik wel heb willen doen, is de Nederlanders die in Frankrijk zijn geïnteresseerd, een aantal aspecten van het land te tonen die je alleen te zien krijgt als je er woont, alles gelardeerd met enkele hoogstpersoonlijke en bijna intieme ervaringen.

Ik zal graag een verdere toelichting op mijn boek geven op 19 januari 2023 in De Pletterij in Haarlem en hoop u daar te ontmoeten.

Bart Jonker - Lille: een stad van diverse werelden

Woensdag 15 februari 2023 | Inloop vanaf 19:30 uur, start 20:00 uur.

De Pletterij | Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem

Lille is een fraaie stad met een eigen en bewogen geschiedenis. De mix van Vlaamse en Franse bouwstijlen is duidelijk te zien. Rondom het mooie centrale Place Charles de Gaulle (die hier geboren is), bevinden zich onder meer de prachtige Oude Beurs, waar op de binnenplaats dagelijks een gezellige boekenmarkt plaatsvindt. Het opzienbarende en herkenbare gebouw van de Kamer van Koophandel met het beroemde belfort is van heinde en verre aan de horizon te zien en misschien wel het bekendste symbool van de stad. Lille beschikt verder over een prachtig operagebouw. De oude stad het gezellige ‘Vieux Lille’ is een plaatje en ademt de geschiedenis van de stad uit. Culinair gezien staat deze stad op een zeer hoog en veelzijdig niveau, waar de invloed van de gezamenlijke Vlaamse, Franse én Britse keuken in terug te vinden is. De gezelligheid van Lille wordt stevig geflankeerd door het studentenleven. De stad beschikt over twee gerenommeerde universiteiten: Les Universités Catoliques, gevestigd in de stad zelf en de wetenschappelijke faculteiten van Université de Lille, die even buiten Lille liggen in het voorstadje Villeneuve d’Ascq.

Hoofdredacteur Bart Jonker van de lokale kranten de Heemsteder en de Bloemendaler, kent Lille goed en bivakkeerde er regelmatig, ook vanwege zijn voormalige werkgevers Air France/KLM en PWN Technologies.

In een lezing neemt hij ons mee naar deze veelzijdige en magische stad, die zeker een bezoek waard is. Mocht er na de lezing voldoende animo voor Lille zijn, dan zal er op termijn een dagexcursie naar Lille zelf worden georganiseerd, met een stadswandeling waarin uzelf van de schoonheid van Lille en van haar culinaire geneugten kunt genieten. 

Franse wandeling

Maart

Haarlem

Franse wandeling door Haarlem, met bezoek aan Hodshon Huis en Huis Barnaart. 

Meer informatie wordt nog bekend gemaakt.

Culturele activiteiten Alliance Française Pays-Bas

Onze overkoepelende organisatie Alliance Française Pays-Bas (AFPB) houdt een landelijke agenda bij met culturele activiteiten, zoals reizen. Op de website wordt ook verwezen naar de lokale afdelingen van Alliance Française en de culturele activiteiten die door hen worden georganiseerd.