Cultureel programma 2020 - 2021

Corona informatie

Door de geldende Corona maatregelen verzoeken wij u om het formulier hiernaast in te vullen als u de avond wil bezoeken, zodat we de zaal zo goed mogelijk kunnen inrichten en het maximaal toelaatbare plaatsen kunnen organiseren.

Bovendien zullen wij u bij binnenkomst vragen de Corona gezondheidsverklaring te lezen en te ondertekenen.

Helaas zijn al onze activiteiten op dit moment gestopt.


  Leden en cursisten Alliance Française Deventer toegang GRATIS (tenzij anders vermeld).

  Niet-leden:€ 7,50; studenten € 6,00. Attentie voor de verschillende aanvangstijden!

  Maandag 5 oktober 2020, 20.00 uur

  Wijkcentrum De Schalm – Grote zaal, Dreef 1, Deventer

  FRÉDÉRIC  DORFMANN – SI C’ÉTAIT À RECOMMENCER, HOMMAGE AAN SERGE REGGIANI

  Serge Reggiani was in de jaren zestig-zeventig een van de meest gevierde vertolkers van het Franse chanson. Hoewel hij al ruim 40 was toen hij begon te zingen, maakte zijn ruige imago hem populair bij zowel jongere als oudere luisteraars.

  Met het klimmen van de jaren werd hij meer en meer erkend als een van de markantste “interprètes de la chanson française”, die de poëzie van o.a. Arthur Rimbaud, Charles Baudelaire en Jacques Prévert dichter bij het publiek bracht. “Als Reggiani praat, als hij zingt, worden de woorden herboren: waardevolle woorden,trotse woorden, vrije woorden. Deze woorden wil ik u zingend en vertellend aanbieden. Wees niet bang: het zijn vredelievende, ongevaarlijke woorden. Het zijn woorden van…liefde… woorden van… Serge Reggiani.”Elk lied wordt in het Nederlands treffend ingeleid.

  Je hoeft de Franse taal niet machtig te zijn om van dit nieuwe programma van Frédéric Dorfmann te genieten.

  Helaas gecanceld ivm Corona!

  Dinsdag 27 oktober 2020  20.00 uur 

  Het Deventer Wijnhuis – Slot Kleverkamp,  Holterweg 2,  Deventer 

  DÉGUSTATION DES VINS FRANÇAIS

  HELAAS KAN DEZE AVOND GEEN DOORGANG VINDEN IN VERBAND MET DE CORONA SITUATIE. ER MOGEN IN HET WIJNHUIS SLECHTS 6 MENSEN TEGELIJK AANWEZIG ZIJN.

  Het is alweer enkele jaren geleden dat een wijnproeverij onderdeel van ons culturele programma uitmaakte.
  De opzet van deze  proeverij met uitleg is afhankelijk van de mogelijkheden, die Slot Kleverkamp heeft binnen de dan geldende Covid-19 richtlijnen.  De precieze invulling wordt bekend gemaakt in de Dernier Cri.

  Le lundi, 16 novembre 2020, 19 h.00
  Ledenvergadering

  20.00 uur Conférence door Sylvain Lelarge

  Wijkcentrum De Schalm – Grote zaal, Dreef 1,  Deventer

  SYLVAIN LELARGE – LE PATRON AUX FOURNAUX !

  Tout Francophile est un bon vivant, et la bonne vie se fête volontiers à table! ‘Je n’ai plus un radis…’, ‘les carottes sont cuites’, ‘il est là comme un coq en pâte!’: il est amusant de remarquer combien d’expressions en français sont liées à la cuisine et au bien-manger.
  Que vous soyez cuisinier en herbe ou chef confirmé, vous aimerez passer une soirée à partager vos recettes préférées, imaginer le menu d’ouverture de votre restaurant, enrichir votre vocabulaire de mots charmants ou incongrus. Une soirée digeste et succulente.

  Woensdag, 16 december, 20.00 uur

  Van Vlotenhof, Johannes van Vlotenlaan 85, Deventer

   

  FILM & VIN CHAUD

  Al vele jaren een traditie in december: een recente Franse film en na afloop een nazit met een glas vin chaud. De precieze invulling 2020 wordt bekend gemaakt in de Dernier Cri.

  Maandag, 18 januari, 20.00 uur

  Wijkcentrum De Schalm – Grote zaal, Dreef 1,  Deventer

  NICO NELISSEN – HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR IN FRANKRIJK

  Frankrijk is rijk aan romaanse en gotische kerken, aan burchten en kastelen, aan stadhuizen en justitiegebouwen, als ook aan boeiende steden en pittoreske dorpen. Maar Frankrijk is meer dan een collectie grootse monumenten. Het is een land dat door de Europeanisering en globalisering beslissende stappen heeft gezet op het gebied van de hedendaagse architectuur.
  Frankrijk telt mee op het vlak van de ‘vedettenarchitectuur’. Franse architecten, zoals Paul Chemetov, Jean Nouvel, Christian de Portzamparc, Franck Hammoutène, Rudy Ricciotti en bijvoorbeeld Edouard François behoren tot de hedendaagse toonaangevende architecten. Frankrijk heeft ook de deur opengezet voor invloeden van buiten, met buitenlandse ‘starchitecten’, zoals Ricardo Bofill, Ming Pei, Santiago Calatrava, Frank Gehry en Herzog & De Meuron.

  In deze lezing neemt Prof. dr. Nico Nelissen u mee op een ‘grand tour’ door Frankrijk, waarbij aandacht wordt besteed aan de recente ontwikkelingen op het gebied van de architectuur. Lezing in het Nederlands met fraaie beelden van moderne architectuur in Frankrijk.

  Maandag, 1 februari , 20.00 uur

  Wijkcentrum De Schalm – Grote zaal, Dreef 1, Deventer

  FONS COENEGRACHT – LA NOUVELLE CHANSON FRANÇAISE

  In deze presentatie wordt u in vogelvlucht meegenomen in de ontwikkeling van het moderne Franse chanson vanaf de zeventiger jaren tot heden aan de hand van videoclips, muziekfragmenten en verhalen over artiesten.
  Tijdens de hoogtijdagen van het klassieke Franse chanson (Brel, Barbara, Ferré en Brassens), kreeg de Brits-Amerikaanse rock- en popmuziek voet aan de grond in Frankrijk en beïnvloedde het Franse chanson. Na de bekende Franse imitatiepop – le yéyé – komt in de zeventiger en begin tachtiger jaren een nieuwe generatie Franse artiesten op die het chanson combineren met (pop)muziek. Dit is de geboorte van la nouvelle chanson française, het nieuwe of moderne Franse chanson. In de presentatie komen verschillende grondleggers van het moderne Franse chanson aan bod, zoals Francis Cabrel, Etienne Daho en Véronique Sanson.
  Ook wordt aandacht besteed aan artiesten in hun voetsporen, zoals Miossec, Ariane Moffatt, Benjamin Biolay, Camille, Gérald de Palmas en Alex Beaupain.

  Zondag, 14 maart, 11.00 uur

  Mimik, Achter de Muren Vispoort 8-10, Deventer

  CINÉMA FRANÇAIS – AVANT-PREMIÈRE

  (In samenwerking met Mimik)

  Vertoning van een Franse film, die nog niet in roulatie is. Na de film is er weer een gezellige nazit.  Het is de eerste keer dat we gebruik kunnen maken van een filmzaal van het nieuwe Mimik-gebouw. Het is raadzaam tijdig te reserveren. De titel wordt bekend gemaakt in de Dernier Cri.

  Zondag,  18 april, 15.00 uur

  Het Koelhuis, Coenenparkstraat 1, Zutphen

  DAVINE – Op reis naar Frankrijk

  (in samenwerking met Alliance Française Zutphen)

  In 2012 won Davine het Concours de la Chanson Alliance Française. Daarna kwam haar carrière in een stroomversnelling. Zij toerde door Europa met prachtige Franse klassiekers en bracht drie albums uit. Haar muziek is regelmatig op radio en televisie te horen. Vandaag neemt Davine ons mee op reis naar Frankrijk.

  Samen met haar pianist Tony Hoyting brengt ze de mooiste Franse  klassiekers, afgewisseld met eigen werk! Het belooft een feestje te worden!