Oktober-november-december 2019

Zaterdag 5 oktober

Bibliotheek Huizen: Plein 2000, no 1, Huizen  
Café Parlant  
Tijd: 11.00 – 13.00 uur
Lezing Alfred Damen “Un été extraordinaire”

Een pelgrimage naar Italie voor een bezoek aan het oorlogsgraf van een in 1944 gesneuvelde oom. Om na 75 jaar alsnog de eer van de familie te betuigen, is Alfred twee weken op stap geweest met zijn Canadese broers die nog nooit in Europa waren geweest.”

“Un pèlerinage en Italie pour une visite à la tombe de guerre d’un oncle tué en 1944. Après 75 ans pour exprimer l’honneur de la famille, Alfred a pris deux semaines pour aller avec ses frères canadiens qui n’avaient jamais été en Europe.”

Donderdag 17 oktober

Le Petit Clos: Huizerweg 22 Bussum
Dégustation de vin et de champagne met Edward van Aardenne, eigenaar van “Le Petit Clos” en Karin Hoogeveen
Tijd: 19.00 – 21.00 uur
Kosten: 15,- p.p.

Proeverij van een zestal wijnen uit een interessante regio met als extra: Proeverij van Champagne

Edward van Aardenne zal ons een zestal wijnen laten proeven. 3 Witte en 3 rode uit een bijzondere regio.
Ook zal Karin Hoogeveen tijdens de proeverij iets vertellen over de Champagne streek en over de Champagnes die we op deze avond zullen proeven. Een unieke kans om meer te weten te komen over verschillende stijlen champagnes.

En…. hoe komen die bubbels eigenlijk in de fles?

Zaterdag 2 november

Bibliotheek Huizen
Café Parlant
Tijd: 11.00 – 13.00 uur
Presentatie van Christine Keemink met als onderwerp “Kunst in het dagelijkse leven en kunst in huis, waarom zou je?”

Kosten:  Toegang gratis, ook voor introducés.

Partenariat/Samenwerking Kunstuitleen Bibliotheek Huizen en Alliance Française ‘t Gooi en Almere. Bij de gratis koffie en thee is er tegen een kleine vergoeding, iets lekkers verkrijgbaar.

“Kunst moet. De verschillen in smaak tussen Fransen en Nederlanders zijn groot. De Fransman (v/m) houdt van lieflijke landschappen met dartele herten en wat naakt, de Nederlander van abstract en kleur. Beiden kopen kunst voor hun huis. Waarom is dat zo belangrijk dat het niet mag verdwijnen?”

“L’art est indispensable dans la vie. Les différences de goût entre le français et le néerlandais sont grandes. Le français (f/m) aime les beaux paysages avec des cerfs déchaînés et des nus, le Hollandais de l’abstrait et de la couleur. Les deux achètent des œuvres d’art pour leur maison. Pourquoi est-il si important qu’il reste vivant?”

Donderdag 7 november

Brinkhuis Laren
Soirée Culturelle
Tijd: 20.00 – 22.30 uur
Lezing Lydie van Huet: “Paris: petite et grande histoire”

Kosten: Gratis toegang voor leden en cursisten op vertoon van de Carte Nationale AF, introducees betalen € 7,50-. Voor koffie/thee vragen we een kleine bijdrage.

“Lydie va nous emmener dans la petite et grande histoire de Paris, de la belle epoque jusqu’au temps moderne d’aujourdhui. L’histoire de l’architecture, la culture, la vie des ecrivains et des artistes connus et plusieurs anecdotes inconnues de cette ville mondiale. Inspirante et vivante!”

“Lydie neemt ons mee naar de kleine en grote geschiedenis van Parijs, van de “Belle Epoque” tot vandaag. De geschiedenis van architectuur, cultuur, het leven van bekende schrijvers en kunstenaars, en vele onbekende anekdotes van deze wereldstad. Inspirerend en levendig!”

Zaterdag 16 november

Bibliotheek Hilversum  
Café parlant  
Tijd: 11.00 – 13.30 uur
Bij deze bijeenkomst/Café Parlant zal kunst centraal staan.
Kosten: Gratis, ook voor introducés

Partenariat/ Samenwerking Kunstuitleen, Bibliotheek Hilversum en Alliance Française

Vooraf ontvangt de Bibliotheek u met koffie en thee in het Cafetaria van de Bibliotheek, waarbij de Kunstuitleen voor de beroemde gâteaux van Patisserie le Fournil zorgt.
Vervolgens zal de directeur van de Kunstuitleen Tos Aalberts ons meenemen in de wereld van de kunst: hoe kijken we naar kunst en hoe ervaren we de schoonheid daarvan? En waarom vinden we het één wel mooi en het ander juist niet? Aan de hand van de kunstwerken van de Kunstuitleen gaan we op ontdekkingstocht.
Na afloop kunt u (tegen een kleine vergoeding) genieten van een glas Beaujolais Primeur met Quiche du Chef Savvas.

Zaterdag 23 november

Cafetaria de Nieuwe Bibliotheek Almere 
Café Parlant
Tijd: 11.00 – 13.00 uur
Hanneke Colijn presenteert: Comment attirer plus d’oiseaux et des insectes dans votre jardin? (ou sur le balcon). (Hoe trek je meer vogels en insecten naar je tuin?)

Kosten:
Toegang gratis voor iedereen; wel vragen we € 1,50 voor een kopje koffie/thee.  (Graag contant meenemen. De AF is niet in het bezit van een een pinautomaat).

“Hanneke nous donnera un tas d’idées favorables pour les oiseaux et les insectes:  Quels sont les plantes les plus aimées par les animaux, quelle nourriture est le plus adéquate. Mais aussi: Comment pouvons-nous aider les insectes et les oiseaux avec des alterations modestes et faciles au décor du jardin. Elle a aussi beaucoup de suggestions pour des personnes qui ont un balcon.”

Zaterdag 7 december

Bibliotheek Huizen
Café parlant

Tijd: 11.00 – 13.30 uur

Catherine Coiro presenteert “Les expressions françaises”

Kosten: gratis toegang voor iedereen. Wel vragen we een kleine bijdrage voor koffie/thee

Dans la langue française, il ne faut pas tout prendre au pied de la lettre!
Il existe de nombreuses expressions qui permettent d’illustrer des situations de tous les jours, comme: « mettre le pied dans le plat » ou encore« découvrir le pot aux roses »

Si nous les utilisons quotidiennement, il est rare, avouons- le, de connaitre les histoires souvent drôles qui les accompagnent et surtout leurs véritables origines. Ce sont ces expressions que je vais vous faire découvrir pendant ce café parlant : apprendre en s’amusant!

Vrijdag 13 december

Blaercom Blaricum   
Soirée de Noël
Tijd: 20.00 – 22.30 uur

Kosten: € 16,- voor cursisten/leden en € 18,- voor introducés
Met champagne et bûche de Noël

Gerard en Rosanne Alderliefste treden voor ons op! 

Amsterdammer Gerard Alderliefste maakt al meer dan 25 jaar muziek met een speciale liefde voor de Franse taal. Die ontstond al op jonge leeftijd: vakantie langs de Loire, een goede docent op de middelbare school en een behoorlijk Frans uiterlijk vormden voldoende bodem voor deze amour permanent. 

Gerard speelde lang als frontman van zijn band Alderliefste en tegenwoordig in vele bezettingen. Van solo in het theater (Gerard vertelde daar ook over zijn part-time werk als verslavingsarts) tot duetten met Cor Bakker (En Route), tot en met wel acht man op warme Franse avonden. Op dit moment trekt hij door het land met dit octet met het programma “Une belle histoire”.
Niet toevallig onder deze titel, de hit van Michel Fugain. Dit lievelingslied van Gerard bleek ook het lievelingslied te zijn van Paul de Leeuw met wie in 2007 een Nederlands-Frans duet werd opgenomen.

Deze combinatie van talen werd net zo’n goort succes bij “Laat me- Vivre” (ma dernière volonté). De samenwerking met Ramses Shaffy en Liesbeth List leverde een hit op met een legendarische videoclip die 4 miljoen keer is bekeken.
Gerard lanceerde onlangs een boekje: “Mijn avonturen met Ramses Shaffy”

Op 13 december komt Gerard met zijn nicht Rosanne Alderliefste, een zangeres met een zelfde Franse voorkeur. Speciaal voor deze gelegenheid worden uiteraard ook een paar Franse kerstliedjes ingestudeerd.