Wat is de Alliance Francaise?

Geschiedenis Alliance Française

De Alliance Française (opgericht in 1883) is een wereldwijde organisatie en valt onder het Franse ministerie van Cultuur. Zij heeft als doel de Franse taal en cultuur te bevorderen en te verspreiden.

In 1883 werd in Parijs door Paul Camcon de Alliance Française opgericht. Meteen na de oprichting melden zich geleerden, schrijvers en diplomaten aan als lid, waaronder Ferdinand de Lesseps, Louis Pasteur en Jules Verne. De doelstelling was, evenals nu nog steeds, het verbreiden van de Franse taal en cultuur. Vanuit deze gedachte zijn er door vrienden van Frankrijk in de gehele wereld afdelingen opgericht. Hoewel koningin Emma het Frans als hoftaal had afgeschaft, hebben de 34 afdelingen van de Alliance Française in Nederland nog lang de naam gehad een beetje elitair te zijn. Het aanbod van de conferences was weinig gevarieerd, soms wat theoretisch en er werd altijd Frans gesproken.
Tegenwoordig biedt de Alliance Française een gevarieerd aanbod aan lessen en culturele evenementen en staat vooral het leren en converseren in een gezellige omgeving centraal.

In Nederland werd de Alliance Française des Pays-Bas opgericht in 1888. In ons land zijn er 34 afdelingen, waarbij meer dan 10.000 mensen (veelal vrijwilligers) zijn betrokken. Er zijn circa 7.000 cursisten die Frans studeren, op allerlei niveaus, begeleid door 250 docenten, die opgeleid zijn in de Franse taal

Afdeling 't Gooi - Almere

De afdeling ‘t Gooi – Almere is opgericht  in 1934 en en verwelkomt ieder jaar ruim 250 leden en cursisten uit het Gooi, Almere en directe omgeving.

Taalcursussen

Alliance Française 't Gooi-Almere organiseert taalcursussen op verschillende niveaus (van beginners tot gevorderden) en voor verschillende doelgroepen: groepslessen, conversatiebijeenkomsten, privélessen, maar ook “ à la carte”, bijvoorbeeld voor bedrijven.

Culturele activiteiten

Naast en ter aanvulling van het Franstalige onderwijs biedt de Alliance Française 't Gooi-Almere elke maand tal van culturele activiteiten, zoals het altijd druk bezochte "Café Parlant", de "Soirée Culturelle", een jaarlijkse "Degustation" en een museumbezoek met gids.

Op reis

Bij voldoende belangstelling wordt er jaarlijks een 3 daagse reis naar Frankrijk georganiseerd.