Cultureel programma 2019 -2020

La porcelaine de Limoges

Opening van het seizoen met een hapje en een drankje!

Zondag 29 september 2019
14.00 uur – 16.00 uur
Agneskerk Buorren 23 9084 BB Goutum

Dankzij zijn vrouw Isabeau, een uitstekende huisvrouw die haar blouses waste met witte steen, ontdekt doctor Darnet de stof waar Frankrijk naar op zoek is sinds meerdere eeuwen: kaolien. Deze ontdekking zal Frankrijk in staat stellen hard porselein te fabriceren. Het porselein van Limoges, rijk aan kleur, met vele dessins, exporteert zijn knowhow om de tafels van de groten van deze wereld te versieren.

Violette van der Spek-Chouzenoux is afk omstig van Brive-la-Gaillarde in de Limousin. Met een lange ervaring, geeft Violette lezingen over geschiedenis, de natuur, literatuur en kunst. Violette is voorzitter en oprichtster van Nimègue Accueil, oud-voorzitter van de Alliance Française van Nijmegen en oud-voorzitter van de federatie van de Alliances Françaises des Pays-Bas. Zij was, ook, ereconsul van Frankrijk voor de provincies Gelderland en Overijssel.

De Agneskerk is o.a. te bereiken met de Belbus van Arriva (station Leeuwarden – halte It Blauwe Slot Goutum, dan nog 5 minuten lopen); bel om te reserveren minimaal een uur van te voren: 0800-2802803.

Gratis voor leden van de Alliance Française (neem uw pas mee). Niet-leden en niet-cursisten betalen een toegangsprijs van € 8,-.  De lezing is in het Nederlands.

Filmmiddag: Dr. Knock

Donderdag 10 oktober 2019
15.00–17.00 uur
RSG Magister Alvinus
Almastraat 5
8601 EW Sneek

Film naar een theaterstuk van Jules Romains ‘Dr. Knock’ vertelt het verhaal van een gokker in de jaren 50 die zich voordoet als dokter om zo aan boord van een cruiseschip te komen en zijn schuldeisers te ontvluchten. Door op het schip goed naar mensen te luisteren weet hij zich te ontpoppen als iemand die er verstand van lijkt te hebben. Hij wint het vertrouwen van zijn ‘patiënten’ en dankzij de voldoening en warmte die hij van hen terugkrijgt besluit hij geneeskunde te gaan studeren. Enkele jaren later keert Knock met zijn diploma op zak terug naar Frankrijk en gaat hij in een klein dorpje grenzend aan de Zwitserse Alpen aan de slag als arts. De dorpelingen zijn argwanend naar hun nieuwe dokter maar langzaam wint hij het vertrouwen, tot zijn voormalige schuldeisers hem op het spoor komen en hem dreigen te ontmaskeren.
De film is in het Frans met Franse ondertiteling.

Bande annonce/trailer :    
Gratis voor leden van de Alliance Française (neem uw pas mee) en leerlingen & docenten van de RSG Magister Alvinus. Niet-leden en niet-cursisten betalen een toegangsprijs van € 8,-.
Swannet van den Akker, chef de la section française du RSG et Claude Perreau de l`Alliance Française de Frise vous accueilleront avec plaisir.

100 jaar Franse muzikale cultuur

Woensdag 6 november 2019
19.30-21.30 uur
Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18 8911 CD Leeuwarden

“100 jaar Franse muzikale cultuur” is een poging om één eeuw Franse muziek in minder dan twee uren samen te vatten d.m.v. verhalen, gedichten en vooral muziek. Het gaat over de muziek van eind 19 eeuw tot in de jaren 60 van de 20ste eeuw. Hierbij wordt waar mogelijk gebruik gemaakt van authentieke geluidsdragers: 78-toerenplaten, vinyl, cassettes en cd’s.

Ron Muijzer is geboren in Rotterdam. Hij studeerde mens- en taalwetenschappen en is bijna zijn hele werkzame leven actief in het onderwijs. Ook na zijn pensionering blijft hij studenten begeleiden en cursusaanbod verzorgen

De afgelopen 35 jaar legt hij zich met name toe op de filosofie en het organiseren van cursussen op dit gebied.

Gratis voor leden en cursisten van de Alliance Française (neem uw pas mee). Niet-leden en niet-cursisten betalen een toegangsprijs van € 8,-.
Deze lezing is in het Nederlands en toegankelijk Frans.
Spreker: Ron Muijzer www.ronmuijzer.nl

Dinsdag 26 november 2019
10.30-12.00 uur
Theater De Lawei
Laweiplein 
9203 KL Drachten

Monsieur Ibrahim et les fleurs du coran
Comedie Musicale en français Mise en scène de Gaspard legendre

Het Parijs van de jaren zestig. Moïse, een jongen van elf, heeft een ingewikkelde relatie met zijn vader. Om te bewijzen dat hij een man is gaat hij naar een prostituee. In dit theaterstuk gaat het over de band tussen een jonge adolescent en een oude kruidenier. Als de vader van Momo overlijdt ontmoet hij voor de eerste keer zijn moeder. Monsieur Ibrahim adopteert hem en stelt hem voor de wereld en vooral zijn geboorteland Turkije te gaan ontdekken.          Trailer
Informatie over de kaartverkoop volgt.

Zondag 19 januari 2020
14.00 uur – 16.00 uur
Dorpskerk Huizum
Huizum Dorp 67
8934 BS Leeuwarden

Nieuwjaarsbijeenkomst met hapje & drankje

Montmartre et ses artistes

De Sacré Cœur is een van de beroemdste monumenten van Frankrijk. Toch, 200 jaren geleden, was Montmartre slechts een dorp uit de voorstad. De lezing vertelt de bijzondere geschiedenis van de “butte” en hoe deze het symbool van “la bohème” werd. Aan de hand van drie iconische locaties – le maquis, le cabaret du Chat noir et le Bateau-lavoir – wordt het bruisende leven van 1900 benaderd met zijn geschiedenis, schrijvers, beroemdheden en artiesten. Chloé Perrin laat schilderijen en foto’s van toen zien en laat ook audio-opnames horen.

Chloé Perrin is journaliste, vertaalster en lerares Frans. Zij komt oorspronkelijk uit Lyon en woont in Eindhoven. Zij heeft moderne literatuur gestudeerd (master de littérature comparée). Chloé heeft een passie voor kunst en geschiedenis.
Gratis voor leden van de Alliance Française (neem uw pas mee). Niet-leden en niet-cursisten betalen een toegangsprijs van € 8,-.
Cette conférence est en français.
Deze lezing is in het Frans.

La langue française au Canada

Zondag 16 februari 2020
15.00-17.00 uur
Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18,
8911 CD Leeuwarden

Langue, politique et identité
Pour les Canadiens francophones, leur langue représente un élément-clé de leur identité. Mais c’est exactement cette identité qui est souvent contestée et menacée de diff érents côtés. Les Canadiens anglophones trouvent leurs compatriotes francophones souvent très “français”, et donc “diff érents”. En France, par contre, on trouve ces Canadiens francophones pas si “français”: la variante canadienne du français est vue comme une variante contenant des archaïsmes, qui est en plus contaminée par des anglicismes. Quelle en est la conséquence? Les Canadiens francophones se trouvent au milieu de différentes identités et cherchent à se faire valoir à des degrés de succès diff érents.

Voor Franssprekende Canadezen vormt het Frans een deel van hun identiteit. Die identiteit wordt echter van verschillende kanten bedreigd. Hun Engelssprekende landgenoten vinden ze erg Frans en dus anders. In Frankrijk daarentegen wordt het Canadese Frans niet als volwaardig beschouwd. Deze lezing door het koloniale verleden van Canada laat zien dat taal verbonden is met macht en identiteit.

Gratisvoor leden van de Alliance Française (neem uw pas mee). Niet-leden/niet-cursisten betalen een toegangsprijs van € 8,-.

Cette conférence est en français.
Deze lezing is in het Frans.
Spreker: Janine Berns

Zondag 19 januari 2020
14.00 uur – 16.00 uur
Dorpskerk Huizum
Huizum Dorp 67
8934 BS Leeuwarden

Soirée musicale, slotavond met het Lammy Bruyns Combo

Een muzikale avond geheel in Franse “ambiance” verzorgd door het Lammy Bruyns Combo. Vier musici die u meevoeren naar het Parijs van de jaren ‘30/40, de glorietijd van de “Musette-Bals”, het grote vermaak van die tijd. Het Frans georiënteerde kwartet brengt deze slotavond enkele originele Musette-walsjes en Java’s, vrolijke muziek die uitnodigt tot dansen. Maar….daarnaast zullen vooral beroemde Franse chansons worden vertolkt van groten zoals bijv. Jean Sablon, Edith Piaf en Charles Trenet. Het wordt een heerlijk avondje vol nostalgie onder het motto “Paris, je t’aime”.

Gratis voor leden en cursisten van de Alliance Française (neem uw carte nationale mee). Niet-leden en niet-cursisten betalen een toegangsprijs van € 8,-.