Leden en cursisten Alliance Française Friesland toegang GRATIS (tenzij anders vermeld).

Vergeet niet uw pas mee te nemen. Niet-leden: € 10,00. (tenzij anders vermeld).

Attentie voor de verschillende aanvangstijden.

Le vin, Conférence et dégustation 

Samedi 2 octobre 2021 14h30 – 17h00
Wijkgebouw Cambuursterhoek, Boerhaavestraat 44, Leeuwarden

Par: Claude Perreau

Agréable après-midi pendant lequel nous dégustons différents vins français et retraçons l’histoire de l’origine du vin.

 L’origine des vignes, les cépages, les régions vinicoles françaises, l’année du vigneron et beaucoup plus de sujets seront traités.
 Parce que nous avons un nombre limité de places disponibles,
 il est impératif de souscrire.

Gezellige middag waarop, tijdens het proeven van verschillende Franse wijnen, veel over le Vin wordt verteld. Het ontstaan van de wijngaarden, de druivenstokken, de Franse wijnregio’s, het jaar van de wijnboer en veel meer passeren de revue.

Omdat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is, is inschrijven een must. Vol is vol!

Om u in te schrijven voor deze middag kunt u zich melden bij de penningmeester, tres.frise@afpb.nl

 Naam
 E-mailadres
 Aantal personen

Spreker Claude Perreau, Président de l ’Alliance Française de Friesland, geboren in een wijnboerenfamilie maar lang woonachtig in Friesland, zal deze middag in het Frans en Nederlands begeleiden.
Niet-leden betalen een toegangsprijs van € 18,-.

Pirates, Corsaires et leur héritage

Lundi 11 octobre 2021
20h00 – 22h00
Odd fellows, Emmastraat 25 – 29, Sneek

Par: Siem van Eeten

Piet Hein, Surcouf, Jean Bart sont des noms
connus en France et chez nous! Pirates ou Corsaires?
Les villes de Saint Malo et Dunkerque reflètent toujours ce passé glorieux et une des chansons populaires aux Pays-Bas est toujours Piet Hein, zijn naam is klein. Mais est-ce qu’il s’agit vraiment de barbares tels qu’on nous a toujours fait croire (sauf les Hollandais bien sûr)? Quel est l’héritage des corsaires? Quelles traces restent-ils aujourd’hui?

Siem van Eeten heeft Frans en geschiedenis gestudeerd en is de auteur van historische
publicaties met een nationale en wereldlijke context. Hij heeft hiervoor regelmatig archiee
ven in Nederland, Frankrijk en Engeland geraadpleegd.
Gratis voor leden van de Alliance Française
(neem uw pas mee). Niet-leden betalen een toegangsprijs van € 10,-.
Cette conférence est en français.
Deze lezing is in het Frans.

Film Ma mère est folle

Oktober & December 2021
Houd de website van de Alliance Française de Friesland in de gaten voor de juiste datums

RSG Sneek en Friesland College Leeuwarden & Heerenveen

Film en français ainsi que le sous-titrage en collaboration avec RSG te Sneek en de Friesland College te Leeuwarden & Heerenveen.

Nina is een moeder die een beetje gek is. Haar zoon Baptiste is een beetje te braaf. Ze zijn al een hele tijd boos op elkaar. Nu vinden ze elkaar terug voor het avontuur van hun leven. Tijdens een  onwaarschijnlijke, grappige en ontroerende reis zullen ze de verloren tijd goedmaken, elkaar eindelijk leren kennen en van elkaar houden.

Nina est une mère un peu folle, Baptiste un fils un peu trop sage. Ils sont depuis longtemps  fâchés, mais ils se retrouvent dans l’aventure de leurs vies. Pendant un voyage improbable, amusant et émouvant ils essayent de retrouver le temps perdu et réapprendre à s’aimer.

Bande annonce/trailer : MA MERE EST FOLLE Bande Annonce (2018) Vianney, Comédie -YouTube

Swannet van den Akker, van de RSG & Hermien Blok van het Friesland College en Claude  Perreau van de l’Alliance Française de Friesland zullen u met plezier verwelkomen.

GRATIS voor leden van de Alliance Française en leerlingen & docenten van de RSG Magister Alvinus en Friesland College.

Niet-leden betalen een toegangsprijs  van € 10,-.

Antoine de Saint-Exupéry

Dimanche 7 novembre 2021
14h00 – 16h00

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18
8911 CD Leeuwarden

Par: Niels Klinkenberg

De lezing is in het Nederlands en in samenwerking met de VVAO, Vereniging van Vrouwen met een Hogere Opleiding.

Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944) was een Franse schrijver, journalist en piloot die beroemd werd met het boekje Le Petit Prince waarvan 80 miljoen exemplaren in vele talen verspreid werden en dat vele malen op toneel is gebracht en verfilmd. De naam van een wereldwijde charitatieve organisatie is ontleend aan een van zijn minder bekende romans, Terre des Hommes.

Spreker Niels Klinkenberg is zijn leven lang geïnteresseerd in Saint Exupéry. Hij heeft onder meer een vertaling gemaakt van een van de publicaties van deze schrijver: Lettre à un Otage (Brief aan een Gijzelaar). Hij heeft grote belangstelling voor literatuur en heeft een huis in de Ardèche, in het land dat zijn hart heeft gestolen.

Gratis voor leden van de Alliance Française (neem uw pas mee).

Niet-leden betalen een toegangsprijs van € 10,-.

Invitation au voyage littéraire

Dimanche 23 janvier 2022
14h00 – 17h00

Dorpskerk Huizum
Huizum Dorp 67
8934 BS Leeuwarden

Vanwege corona is deze lezing uitgesteld.

Par: Lisette Steentjes en Tracy van Poppel

Deze lezing is in het Nederlands met literaire fragmenten in het Frans.

Wat is er mooier dan op een middag meegenomen te worden op een reis langs prachtige verhalen? Dit keer geen traditionele presentatie, maar een beleving van Franse literatuur.

Lisette Steentjes en Tracy van Poppel brengen op verrassende en originele wijze verhalen van bekende hedendaagse schrijvers uit het Franse taalgebied tot leven. Voor de voorstelling maken zij een keuze uit verhalen van schrijvers als Eric-Emmanuel Schmitt, Philippe Claudel, Anna Gavalda, Fouad Laroui, Jean-Philippe Blondel en Andrée Chedid. Het (kortere) verhaal is een uitstekende manier om kennis te maken met de stijl van schrijven en de themakeuzes van een auteur. Het biedt als het ware een doorkijkje naar ‘het grotere werk’.

Tracy leidt elk verhaal in met een korte biografie van de schrijver. Door een afwisselend inspelen op elkaar – Lisette vertelt een deel van het verhaal in het Nederlands, Tracy vult aan met het voorlezen van originele Franse fragmenten – wordt het Franse verhaal ook voor beginners toegankelijk. 

De beeldende vertelstijl van Lisette maakt dat je de verhalen beleeft alsof je er deel van uitmaakt. De voordracht in het mooi verzorgde Frans van Tracy voegt daar de oorspronkelijke stijl en sfeer van het verhaal aan toe. Een prachtige manier om kennis te maken met verschillende schrijvers en hun stijl van schrijven. Laat u verrassen!

Tracy van Poppel is docent Frans en ontwikkelaar van lesmateriaal met een voorliefde voor literatuur. Lisette Steentjes is verhalenverteller, trainer en coach.

Gratis voor leden van de Alliance Française (neem uw pas mee)
Niet-leden betalen een toegangsprijs van € 10,-

Deze lezing is in het Nederlands met literaire fragmenten in het Frans.

La France sous Macron.  En marche (arrière)?!

Mercredi 9 février 2022
20h00 – 22h00

Doopsgezinde Kerk
Wirdumerdijk 18,
8911 CD Leeuwarden

Par: Niek Pas

Cette conférence est en français
Deze lezing is in het Frans

Cela fait presque trois ans qu’Emmanuel Macron dirige la France. Le plus jeune président français de tous les temps ne manquait certainement pas d’ambition. En 2017, l’objectif de Macron n’était pas seulement de moderniser la France, mais aussi de changer radicalement l’Europe. Les deux programmes de réforme sont étroitement liés. La révolte sociale des gilets jaunes à partir de 2018 et les résultats décevants des élections européennes de mai 2019 ont été des revers considérables.

In 2017 kwam Emmanuel Macron in Frankrijk aan de macht. De verkiezing van de toentertijd 39-jarige politicus was ronduit verrassend. Wat is er eigenlijk terecht gekomen van zijn ambitieuze nationale en internationale (Europese!) hervormingsagenda? En hoe staat Frankrijk er, halverwege Macrons ambtstermijn, eigenlijk voor op maatschappelijk, politiek en economisch gebied?

Niek Pas is docent op de Universiteit van Amsterdam waar hij cursussen verzorgt voor de afdelingen geschiedenis, Frans en mediastudies. Hij heeft meerdere publicaties op zijn naam, onder meer Macron en de nieuwe Franse revolutie, Les champions sportifs à l’épreuve des migrations coloniales et postcoloniales en La valorisation de l’espace algérien à travers le tour d’Algérie Cylciste de 1929 à nos jours.

Gratis voor leden van de Alliance Française (neem uw pas mee)

Niet-leden betalen een toegangsprijs van € 10,-

Soirée musicale

Vendredi 25 mars 2022
20h00 – 22h00

Buorskip
Vlaslaan 26, 9244 CH Beetsterzwaag

Soirée musicale  avec Frédéric Dorfmann

Frédéric Dorfmann is al jaren een graag gehoorde zanger en verteller bij de Alliance Française in heel  Nederland. Ook in Friesland heeft hij meerdere optredens verzorgd. Dit jaar komt hij met  een nieuw programma: “Le beau Serge”. Het is het roerende verhaal over het leven van één  van de beste vertolkers van  het Franse chanson: Serge Reggiani. Frédéric leidt de chansons in het  Nederlands in en begeleidt zichzelf op de gitaar.

Frédéric Dorfmann est depuis de nombreuses années un chanteur et interprète qui a souvent été  reçu parplusieurs Alliances dans tout le pays. Aussi en Friesland nous avons eu le plaisir de le  recevoir plusieurs fois. Cette saison, il revient nous présenter son nouveau programme : Le Beau  Serge. C’est l’histoire touchante sur la vie de l’un des meilleurs interprètes de la chanson française :  Serge Reggiani. Frédéric introduit les chansons  en néerlandais et s’accompagne lui-même à la guitare.

Niet-leden betalen een toegangsprijs van € 10,-.