Onze docenten​

Melanie.jpb

Mélanie Dewandeler

Melanie is afgestudeerd in de filosofie en de letteren.  Na een carrière van 30 jaar als docente Frans is ze net gepensioneerd.Ze is  afkomstig uit Madagascar, echtgenote van dominee Dewandeler die werkzaam is bij de Eglises Wallonnes in Nederland.

Fietje-137x150

Fietje Hoyer

Ik ben Fietje Hoyer en ik ben sinds 1992 docent bij de Alliance Française
Dordrecht.

 Ik word ingezet op de niveaus A1 t/m B2, van beginners tot gevorderden en geef
zowel reguliere als conversatielessen. Als bevoegd examinator/corrector ben ik
betrokken bij de door het Franse ministerie erkende Delfexamens, die een paar
keer per jaar in Nederland worden afgenomen, voornamelijk onder middelbare
scholieren.

 

Verder ben ik werkzaam als auteur bij de ontwikkeling van Frans lesmateriaal voor
vmbo, havo en vwo.

Mirjam van der Schoor

Mijn naam is Mirjam van der Schoor. Gelijk na mijn studie Frans in Leiden ben ik bij de Alliance Française gaan werken. Ik houd veel van het lesgeven aan volwassenen, of dat nu bij de Alliance Française is of in een buurthuis, dat maakt mij niet uit. Het delen van taal –en levenskennis is heel rijk bij volwassenen en ik leer telkens weer van een les. Het lesgeven is ook een sociaal gebeuren en ik vind het belangrijk dat mensen zich prettig voelen in de groep en dat het niet alleen maar een lesje Frans is.

Françoise van Wijngaarden

Ruim 25 jaar geleden ben ik begonnen met het geven van Franse les aan volwassenen, van beginners tot gevorderden. De cursussen die ik heb gegeven zijn heel gevarieerd. Ik begon in de jaren tachtig met conversatie lessen a.d.h.v. artikelen over actuele en algemene onderwerpen, nu is het internet als rijke ondersteuning ook bij gekomen. Later, na het behalen van mijn bevoegdheid Frans eind jaren tachtig heb ik ook reguliere cursussen Frans gegeven, Frans op het werk, Frans op vakantie. Daarbij gebruik ik altijd een methode die toegespitst is op volwassenen .  

Patricia Stekelenburg

Bonjour, ik ben Patricia. Omdat ik het zo leuk vind om mijn kennis van de Franse taal- en cultuur te delen, ben ik jaren geleden  begonnen met les te geven bij de AF Dordrecht. Toen aan kinderen, en nu aan volwassenen (meestal aan beginners) . Mijn motto is “door een nieuwe taal te leren, omarm je tevens een andere cultuur!” 

Wendalien Tettero

Bonjour, je m’appelle Wendalien. 

Wat is er leuker dan na 30 jaar in Frankrijk gewerkt en gewoond te hebben, m’n kennis van de taal maar vooral ook van de cultuur met anderen te delen? 

In Frankrijk was ik, naast m’n werk als ‘assistante commerciale’ bij een internationaal bedrijf, ook verbonden aan een rechtbank als tolk/vertaler. 

In m’n vrije tijd gaf ik Franse les aan Nederlandse en Engelse mensen die daar woonden. 

Gelukkig hield ik genoeg tijd over om veel van het mooie Franse land te zien en voor m’n hobby’s moestuinieren en koken.

Naast de lesavond bij de Alliance, geef ik momenteel trainingen Frans en Nederlands in het bedrijfsleven.

Thérèse Joosen

Hallo, ik ben Thérèse Joosen. Ik geef al meer dan 20 jaar les bij de Alliance. Ik ben Frans in deeltijd gaan studeren toen mijn jongste dochter naar de kleuterschool ging en in mijn laatste studiejaar ben ik gevraagd les te gaan geven in Rotterdam. Dat ben ik blijven doen, weliswaar op verschillende scholen, tot mijn pensioen nu vijf jaar geleden. Maar mijn lessen bij de Alliance kan ik niet missen. Die geven zoveel voldoening en zolang de cursisten of de Alliance française mij nog niet beu zijn blijf ik.

Lucienne Mimouni

Ik heb 37 jaar met plezier lesgegeven op een middelbare school in de regio Rotterdam. Ik ben altijd zeer breed cultureel belangstellend geweest. Het woord verveling is mij vreemd. Desondanks miste ik na mijn pensionering heel erg mijn vak. Daarom heb ik in 2018 het aanbod om bij de Alliance Française Dordrecht  te komen direct geaccepteerd. Werken met volwassenen is uitdagend en ik vind het dan ook het erg leuk om met mijn groep, naast de lesmethode Nouvel Edito die echt fijn is, ook actuele onderwerpen te bespreken. Franse cultuur komt ook zeer vaak aan bod tijdens de lessen.

Verder geef ik vaak voor diverse organisaties lezingen of presentaties (ook in het Nederlands) over zeer diverse aspecten van de Franse cultuur.

Ik ben Franstalig, maar woon al heel lang in Nederland.

Christina van der Tuin