Onze docenten​

Fietje-137x150

Fietje Hoyer

Ik ben Fietje Hoyer en ik ben sinds 1992 docent bij de Alliance Française Dordrecht.

Ik word ingezet op de niveaus A1 t/m B2, van beginners tot gevorderden en geef zowel reguliere als conversatielessen. Als bevoegd examinator/corrector ben ik
betrokken bij de door het Franse ministerie erkende Delfexamens, die een paar keer per jaar in Nederland worden afgenomen, voornamelijk onder middelbare scholieren.

Verder ben ik werkzaam als auteur bij de ontwikkeling van Frans lesmateriaal voor vmbo, havo en vwo.

Melanie.jpb

Mélanie Dewandeler

Melanie is afgestudeerd in de filosofie en de letteren.  Na een carrière van 30 jaar als docente Frans is ze net gepensioneerd.Ze is  afkomstig uit Madagascar, echtgenote van dominee Dewandeler die werkzaam is bij de Eglises Wallonnes in Nederland.

Françoise van Wijngaarden

Ruim 25 jaar geleden ben ik begonnen met het geven van Franse les aan volwassenen, van beginners tot gevorderden. De cursussen die ik heb gegeven zijn heel gevarieerd. Ik begon in de jaren tachtig met conversatie lessen a.d.h.v. artikelen over actuele en algemene onderwerpen, nu is het internet als rijke ondersteuning ook bij gekomen. Later, na het behalen van mijn bevoegdheid Frans eind jaren tachtig heb ik ook reguliere cursussen Frans gegeven, Frans op het werk, Frans op vakantie. Daarbij gebruik ik altijd een methode die toegespitst is op volwassenen.

Patricia Stekelenburg

Bonjour, ik ben Patricia. Omdat ik het zo leuk vind om mijn kennis van de Franse taal- en cultuur te delen, ben ik jaren geleden  begonnen met les te geven bij de AF Dordrecht. Toen aan kinderen, en nu aan volwassenen (meestal aan beginners) . Mijn motto is “door een nieuwe taal te leren, omarm je tevens een andere cultuur!”

Wendalien Tettero

Bonjour, je m’appelle Wendalien.

Wat is er leuker dan na 30 jaar in Frankrijk gewerkt en gewoond te hebben, m’n kennis van de taal maar vooral ook van de cultuur met anderen te delen?

In Frankrijk was ik, naast m’n werk als ‘assistante commerciale’ bij een internationaal bedrijf, ook verbonden aan een rechtbank als tolk/vertaler.

In m’n vrije tijd gaf ik Franse les aan Nederlandse en Engelse mensen die daar woonden.

Gelukkig hield ik genoeg tijd over om veel van het mooie Franse land te zien en voor m’n hobby’s moestuinieren en koken.

Naast de lesavond bij de Alliance, geef ik momenteel trainingen Frans en Nederlands in het bedrijfsleven.

Thérèse Joosen

Hallo, ik ben Thérèse Joosen. Ik geef al meer dan 20 jaar les bij de Alliance. Ik ben Frans in deeltijd gaan studeren toen mijn jongste dochter naar de kleuterschool ging en in mijn laatste studiejaar ben ik gevraagd les te gaan geven in Rotterdam. Dat ben ik blijven doen, weliswaar op verschillende scholen, tot mijn pensioen nu vijf jaar geleden. Maar mijn lessen bij de Alliance kan ik niet missen. Die geven zoveel voldoening en zolang de cursisten of de Alliance française mij nog niet beu zijn blijf ik.

Valérie Bonnamy

Bonjour, je m’appelle Valérie.
“Française” van oorsprong, woon ik sinds 1997 in Nederland. Tijdens mijn studie in “La Douce France” heb ik zelf talen gestudeerd (Duits, Engels, Spaans) en bedrijfseconomie. Daar heb ik ook vaak ondersteuning in deze talen aan kinderen gegeven die het nodig hadden. Daarna ben ik naar Nederland verhuisd en heb ik maar “le néerlandais” ook geleerd !
In september 2020 ben ik gevraagd om voor de afdeling cultuur bij de Alliance Française in Dordrecht verantwoordelijk te zijn waaraan ik met heel veel plezier en enthousiasme mijn bijdrage geef. Daarnaast werk ik in het bedrijfsleven overdag en nu op maandagavond geef ik les voor de beginners A1 : Parlez-vous français?
Wat een genoegen om mijn taal en cultuur te kunnen delen, overdragen en laten ervaren aan geïnteresseerde volwassenen!
A bientôt bij de AFD.

Bertine van der Hof

De Franse taal en cultuur maken al heel mijn leven deel uit van mijn bestaan; via familie en vrienden in Frankijk, een tweede thuis in het Loiredal, een baan in Parijs, banen waarin ik de Franse taal dagelijks gebruikte en vooral door een niet te stoppen interesse in de francofone cultuur en literatuur. De afgelopen jaren kreeg ik regelmatig verzoeken uit het bedrijfsleven om Franse les te verzorgen, maar met mijn baan in het onderwijs had ik hier weinig tijd voor. In 2019 heb ik de keuze gemaakt om mijn ervaring in het onderwijs en het bedrijfsleven te bundelen en les te geven aan volwassenen. En met succes! Ik ontmoet veel interessante mensen en het doet me elke keer weer plezier wanneer de cursisten erin slagen het niveau van hun Franse taalvaardigheid te verbeteren en de Franse taal met meer zelfvertrouwen in de praktijk gebruiken. Ik ben in het bezit van een Masterdiploma Franse Taal- en Letterkunde en ik ben bevoegd examinator-corrector voor de Franse Delf examens.