Le Sentier Des Douaniers: een wandelpad uit het verleden

In de 18e en 19e eeuw heeft de Franse staat een netwerk van douane wegen aangelegd langs bijna de gehele kust van Frankrijk om het smokkelen van goederen en mensen tegen te gaan. Vandaag de dag heet dit kustpad ook wel le sentier littoral en wordt het nu ingenomen door wandelaars.

Spectaculaire uitzichten

Bij wet is vastgelegd, dat de eigenaar van ieder stuk grond aan de kust te allen tijde recht van overpad moet verlenen aan de wandelaars. En zo kom je op de mooiste plaatsen, met de spectaculairste uitzichten en kun je genieten van de prachtige flora en fauna onderweg.
De wegen zijn niet altijd even goed begaanbaar: klauteren over rotsen, weggezakte paadjes, overstroomde paden, mulle zandstranden.  Goede benen en stevige schoenen zijn wel een pré! En vergeet niet iets te drinken en eten mee te nemen, want een café kom je niet tegen!
De paden zijn goed aangegeven langs de kust en je kan bijna overal opstappen. Meestal vind je aan het begin van zo’n opstappunt een bord waarop afstanden en tijden van lopen vermeld staan.

Handige links

Onderstaande website geeft een goede indruk van enkele wandelpaden ( de mooiste) langs de Franse kust.
https://blog.homair.com/sentiers-douaniers/

Le Sentier des Douaniers bij Cap Taillat Var
Le Sentier des Douaniers bij Ramatuelle Var
Le Sentier des Douaniers bij Barneville- Carteret Normandië
Le Sentier des Douaniers bij Côte de Granit Rose Bretagne
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn