Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Soirée Culturelle: Het Konijn van Holland, Louis Napoléon, frère de Napoléon et Roi de Hollande

10 maart 2023 @ 19:00 - 21:00

€5

Lezing  door Siem van Eeten:

Le 5 juin 1806, Napoléon nomma son frère Louis Napoléon Bonaparte, roi de Hollande. Cette décision tactique de la part de Napoléon avait pour objectif de limiter l’indépendance de la Hollande en installant sur le trône un homme de paille, en l’occurrence son frère cadet. Mais Louis prit ses fonctions de roi très au sérieux. Il adopta la forme néerlandaise de son prénom, Lodewijk I, et plaida pour ses sujets néerlandais. Il essaya même d’apprendre le néerlandais… avec plus ou moins de succès : sa déclaration « Je suis le lapin de Hollande (Konijn van Holland) » à la place de « je suis le roi de Hollande (Koning van Holland) » resta célèbre. En dépit de sa maladresse linguistique, Louis était surnommé « le bon » par ses sujets, qui appréciaient sa compassion et son dévouement.

Op 5 juni 1806 benoemde Napoleon zijn broer Lodewijk Napoleon Bonaparte tot koning van Holland. Dit was een tactische beslissing van Napoleon om de onafhankelijkheid van Holland te beperken door een stroman op de troon te installeren, in dit geval zijn jongere broer. Maar Lodewijk nam zijn plichten als koning zeer serieus. Hij nam de Nederlandse vorm van zijn voornaam aan, Lodewijk I, en kwam op voor zijn Nederlandse onderdanen. Hij probeerde zelfs Nederlands te leren… met wisselend succes: zijn uitspraak ‘Ik ben het Konijn van Holland’ in plaats van ‘Ik ben de Koning van Holland’ is beroemd gebleven. Ondanks zijn taalkundig gestuntel werd Lodewijk ‘de goede’ genoemd door zijn onderdanen, die zijn medeleven en toewijding waardeerden.

Siem van Eeten (1942) studeerde Frans en volgde daarna een cursus Geschiedenis. Hij was werkzaam op diverse scholen voor het Voortgezet Onderwijs en schreef een aantal geschiedenisboeken.

Aanmelden verplicht: info.gooi@afpb.nl

Gegevens

Datum:
10 maart 2023
Tijd:
19:00 - 21:00
Kosten:
€5
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , ,

Organisator

Alliance Française ‘t Gooi-Almere
E-mail
web.gooi@afpb.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Internationale school Hilversum
Emmastraat 56
Hilversum, Noord-Holland 1213 AL
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie