naar Lille 2020

Reis naar Lille 2020.

 

De reis is uitgesteld i.v.m. corona. In januari 2021 hopen wij de nieuwe data bekend te stellen.

De Alliance Française Den Helder organiseert dit jaar voor de verandering een reis naar Lille en omgeving van vrijdag 2 tot en met zondag 4 oktober 2020.

Aan het dak van de Notre Dame wordt nog gewerkt en Noord-Frankrijk biedt evengoed parels van architectuur en geschiedenis en tevens de gezellige en ontspannen Franse sfeer. En niet te vergeten de Franse en typische lokale lekkernijen! Laat je verrassen door dit stukje Frankrijk zo dichtbij en toch zo “dépaysant” (vertaling: apart, buitenlands, eigenaardig, exotisch, van elders, uitheems). Een gebied waar de Franse en Vlaamse invloeden prachtig samenvloeien.

De stad Lille was Europees Cultuurstad in 2004 en mag zich dit jaar Wereld Designhoofdstad noemen. (https://nl.france.fr/nl/nu-in-frankrijk/lille-designhoofdstad-van-de-wereld-in-2020). De stad telt naast de vele estaminets (restaurantjes), verschillende musea, een dierentuin en veel historische en moderne monumenten.

Ons hotel staat in het centrum van Lille, op een steenworp van de Palais des Beaux Arts (Schone kunsten museum).

Ons reisgezelschap zal begeleid worden door Marc Defossez (président van de AF ’t Gooi), een Nederlands sprekende Fransman en regiokenner. Hij heeft in de afgelopen jaren lezingen bij ons gegeven over Noord Frankrijk en de Franse kazen. Hij zal onze gids zijn tijdens de hele reis.

Aan het programma wordt nog gewerkt, maar hier zijn de grote lijnen (dus nog onder voorbehoud):

De bus zal vertrekken uit Den Helder op vrijdag 2 oktober om 07.00 uur.

Na de traditionele koffiestop bij de Nederlands-Belgische grens (Hazeldonk), komen wij rond lunchtijd bij Wambrechies (20 min ten noorden van Lille). In dit gezellige stadje langs de rivier la Deûle kunnen wij lunchen en zullen wij een rondleiding krijgen bij de Distillerie Claeyssens die eindigt met een dégustation (proeverij).

Daarna brengt de bus ons naar ons hotel in het centrum van Lille: hotel  Holiday Inn Express Lille Centre

(75 bis, rue Léon Gambetta, 59000 Lille, zie voor informatie: https://www.hotel-hiexlillecentre.com/fr/ )

Het hotel ligt op 800 meter van La Grande Place en op 1,5 km van de Citadelle van Lille. Het dichtstbijzijnde metrostation is République Beaux Arts.

Na het inchecken in het hotel kunnen wij op zoek gaan naar restaurantjes in de buurt van de Place Charles de Gaulle voor het avondeten.

Op zaterdagochtend gaan wij wandelend de Vieux Lille ontdekken en zullen wij zeker onze tanden zetten in een “Merveilleux” (lekkernij). Natuurlijk is het ook mogelijk om op eigen gelegenheid Lille en omgeving te verkennen.

De zaterdagmiddag en -avond zijn vrij. Wij zullen aanwijzen waar de typische “estaminets” zich bevinden voor het diner. Je kunt ook met de volautomatische metro (zonder machinist) Villeneuve d’Ascq, Roubaix of Tourcoing bezoeken.

Zondagochtend na het ontbijt zullen wij met de bus vertrekken richting Roubaix waar wij, na de lunch “La Piscine” (Musée d’art et d’industrie) zullen bezoeken.

Om 15.00 uur vertrekken wij richting Nederland. Het diner is gepland bij de Nederlands-Belgische grens (Hazeldonk).

De aankomst in Den Helder wordt verwacht rond 21.00 uur (afhankelijk van de verkeersdrukte).

De kosten voor deze reis bedragen voor leden € 205,00 per persoon en voor niet-leden € 225,00 per persoon. Toeslag voor eenpersoonskamer bedraagt  € 80,00 voor twee nachten.

De reis gaat door bij voldoende deelname!

De reissom graag voldoen vóór 1 mei a.s. op rekeningnummer NL 20  INGB  000 0037393, t.n.v Penningmeester Alliance Française Den Helder o.v.v. reis Parijs + naam deelnemer.

Inbegrepen zijn:

  • vervoer per luxe touringcar
  • verblijf in Holiday Inn Express Lille Centre *** op basis van logies en ontbijt
  • diverse excursies, entreegelden

niet inbegrepen zijn:

  • lunches en diners
  • reis- en annuleringsverzekering

Wij adviseren u om een reis-en annuleringsverzekering af te sluiten. Na inschrijving is restitutie niet mogelijk.

Het maximum aantal deelnemers is 50. Partners en/of introducés zijn van harte welkom.

Aanmelden vóór vrijdag  13 maart a.s. bij de reisleiders:

– Laetitia de Koster                           tel. 0223 647018

Doorzwin 4165, 1788 NP Julianadorp                        of per email: lcj@dekosternet.nl

– Frits Jager                                       tel. 0223 633226

Pieter Mulderplantsoen 12 , 1785 GT Den Helder of per email: nfj@quicknet.nl