50 jaar!

50 jaar Franse les in Breda

In september 1975 startte in Breda een nieuwe activiteit van de Alliance Française: het verzorgen van cursussen Franse taal voor beginners en gevorderden. Dat vieren we gedurende het cursusjaar 2025-2026, onder andere met een ‘chansonmatinée’ op 15 november! *

Logo 50 jaar af BredaDe cursussen startten destijds in het Nassaucollege en verhuisden in 1991 naar het Stedelijk Gymnasium. Na het eerste opstartjaar in 1975-1976 telde het docententeam vanaf 1976 al 6 docenten, een aantal dat later met wat ups en downs opliep tot 15. Vanaf de jaren 90 volgden 200 à 250 – vooral volwassen – cursisten de lessen, behalve tijdens de coronaperiode.

Een lange historie

De vereniging Alliance Française was in Breda al actief sinds 1896, en was de eerste Alliance die in Zuid-Nederland werd opgericht, hetgeen in 1996 uitgebreid is herdacht met een programma en kerkdienst in de Waalse kerk. Het aanbod bestond in het begin vooral uit culturele lezingen, voorstellingen en klassieke concerten, voor een gegoed en intellectueel publiek. Met name voor de Tweede Wereldoorlog, maar ook nog daarna, werden cursussen Frans niet echt nodig gevonden, zoals blijkt uit een woord van de Franse ambassadeur Kammerer in een gedenkboek uit 1930 waarin hij schrijft: “dat komt doordat de Franse taal zo goed wordt gesproken door de elite en de middenklasse, dat taallessen van zeer weinig nut worden.”

De eerste Franse les die in Breda werd gegeven was eigenlijk een “Cours de littérature française moderne” , in 1922 verzorgd door predikant A. Allard van de Waalse kerk, destijds voorzitter van de Alliance Française Breda. Pas in de jaren 70, toen men ook meer begon te reizen naar bijvoorbeeld vakantiebestemmingen, groeide de behoefte aan cursussen Frans.

Taalcursussen en cultuur onder 1 dak

Hoewel de cursussen dus in 1975 startten, werd de “Stichting Kursuscentrum Alliance Française de Breda”, de voorloper van onze huidige stichting, pas opgericht in 1977. De stichting was gericht op taalonderwijs, het cultureel programma bleef onder de vereniging vallen. In 1997 kwamen alle activiteiten onder één stichting te vallen. Die is tot vandaag de dag actief met een combinatie van taalcursussen op niveaus A1 t/m C1 (niveaus volgens het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader) en culturele activiteiten. Een combinatie waarmee de Alliance Française zich nog steeds onderscheidt van de andere aanbieders van Franse taalcursussen.

Sociale verbinding en kwaliteit

Een ander punt van onderscheiding is de sociale verbinding, waarin liefhebbers van de Franse taal en cultuur samenkomen. Cursisten kennen elkaar vaak persoonlijk, en schrijven zich gezamenlijk in bij hun favoriete docent. Het aantal cursisten dat zich opnieuw inschrijft voor het volgende jaar ligt al lang zeer hoog, op 40 à 50%.
Daarbij blijft kwaliteit uiteraard het uitgangspunt: sinds 2006 zijn de cursussen zo opgezet dat cursisten die dat zouden willen elders, bij de erkende exameninstanties, het officiële DELF-examen kunnen afleggen. DELF-diploma’s worden geleverd door het Franse Ministerie van Onderwijs, worden internationaal erkend en zijn voor onbepaalde tijd geldig. DELF-niveau B2 geeft vrijstelling van taaltesten bij de toegang tot Franse universiteiten/hogescholen en is een belangrijke kwalificatie voor hoogopgeleid werk in vele landen.

Het 40-jarig jubileum van het Bredase Cursuscentrum werd in 2016 gevierd met een speciale slotavond voor de cursisten van het jaar 2015-2016 op de locatie Jeugdland in Ulvenhout, met een diploma-uitreiking, een grote quiz en herdenking.

Hèt adres voor een cursus Frans

Sindsdien heeft de Alliance Française Breda haar positie verder versterkt als hèt adres voor taalcursussen Frans in onze regio. We zijn er trots op dat we, onder leiding van Anja van der Bij en Ilse Lukken, onze huidige cursisten blijven boeien en nieuwe doelgroepen weten aan te spreken, zoals jongeren en studenten, voor wie we desgewenst maatwerk kunnen bieden.

De volgende mensen gaven hun bezielende leiding aan het Cursuscentrum sinds de oprichting:

1975                     Anthonie Felix en Maurine Werre
1980                     Jeanneke Nix
1992                     Dieneke Wertz
1993                     Anne Rouws
1999                     Irene Baert en Margriet Barbé
2002                     Marcelle Schram en Irene Baert
2012                     Wim Bekkers
2021                     Anja van der Bij en Ilse Lukken

Veel dank aan deze mensen voor hun zeer belangrijke inzet om de Franse taal en cultuur in de regio Breda te laten floreren. Tevens veel dank aan alle cursisten die hun warme belangstelling en energie hebben gegeven aan de studie van de mooie Franse taal. Een buurtaal die zeer relevant was, is en zal blijven, voor zowel persoonlijke ontwikkeling, economische perspectieven als internationale verbinding tussen culturen en mensen.

Ook in de toekomst zal de Alliance Française Breda de Franse taal en cultuur toegankelijk blijven houden in de regio Breda. We zullen daarbij blijven streven naar de juiste combinatie van hoge kwaliteit, persoonlijke benadering, prettige sfeer en een redelijke prijs. We blijven het aanbod verrijken met een blikverbredend cultureel programma en we vernieuwen waar mogelijk. Zo blijven we het beste adres om Frankrijk in Nederland te beleven.

 

Lando van Doorn

Président Alliance Française de Breda

Mei 2025

 

* Voor nadere informatie over de activiteiten: klik hier.

 

De Alliance Française Breda is een stichting ter bevordering van de Franse en Franstalige taal en cultuur, anno 2025 geleid door een vijfhoofdig bestuur: Inge de Wolf (secrétaire), Ilse Lukken (coordination cours, communication), Karel van de Ven (trésorier), Marie-Louise van der Velde (secrétaire, culture) en Lando van Doorn (président). Anja van der Bij leidt als directrice des cours ons Cursuscentrum, met ondersteuning van Ilse Lukken. Een tiental enthousiaste, deskundige en ervaren docenten maakt de organisatie compleet.