La baguette, le pain quotidien

In Frankrijk worden dagelijks  33 miljoen baguettes verkocht/ gegeten. Dat is nog maar een schijntje van het aantal dat in Algerije wordt genuttigd: ruim 48 miljoen!!!
De baguette wordt altijd geassocieerd met de typische alpinopet dragende Fransman. Maar hoe is de vorm nu eigenlijk ontstaan?

Oorsprong
Oorspronkelijk had het brood een bolvormig uiterlijk. Het moest lang rijzen en was veelal bedoeld voor de arme bevolking. De rijken aten toch graag de viennoiserie ( verfijnd brood). Na de Franse Revolutie is er bij wet bepaald, dat iedere citoyen recht had op hetzelfde brood. Verder werd er ook gesteld dat bakkers pas na een bepaalde tijd mochten beginnen met brood bakken. Dus er moest een brood komen dat een snellere rijstijd had, dat vers moest zijn en dat de gehele dag door gebakken kon worden. Zie daar de baguette.

Legendes
Natuurlijk zijn er allerlei legendes die iets vertellen over het ontstaan van de vorm. Zo zou Napoleon dit hebben bedongen. Zijn soldaten moesten een handzaam brood hebben, dat gemakkelijk meegenomen kon worden in hun achterzak, zonder zijn vorm te verliezen.
De architect van de Franse metro zou zijn bakker hebben voorgesteld de vorm te veranderen, zodat hij onder het werk gemakkelijk ,zonder mes , zijn brood kon eten. Zo zie je nog steeds dat een Fransman zijn brood breekt.
Weer een ander verhaal vertelt dat de Weense bakker Auguste Zang de vorm van het brood heeft meegenomen uit Oostenrijk en dit type brood verkocht in zijn Viennoiserie in Parijs.

Vandaag de dag
De baguettes moeten voldoen aan de eisen die de wet stelt. Natuurlijk vind je vele variëteiten en ook “les boules d’antan” zijn weer terug van weggeweest.
De baguette wordt zelfs voorgesteld om op de Unesco lijst van Frans erfgoed te verschijnen.
Pourquoi pas?

Facebook
Twitter
LinkedIn