Les Bijoux en Provence

Wie van kunst en wijn houdt zit in de Provence goed. Je vindt hier namelijk twee chateau’s die naast een goed gevulde wijnkelder ook een arsenaal aan kunst in bezit hebben. We hebben het hier over Chateau Peyrassol en Chateau La Coste. We nemen je mee op een reis vol heerlijke wijn en de meest moderne kunst.

Chateau Peyrassol

Wie in de Golfe de Saint Tropez op vakantie is en even op ontdekking wil in het achterland om daar de geschiedenis te herbeleven van vroeger tijden, hoeft maar een klein uurtje te rijden. De trip gaat dwars door de Massif des Maures, de zwarte bergen direct achter de kust. Een mooie route leidt naar Flassans- sur- Issoles, waar zich de Commanderie de Peyrassol bevindt. Een enorm landgoed waar fantastische wijnen worden geproduceerd. Het kronkelende weggetje gaat langs de wijngaarden, door de bossen om opeens uit te komen bij de oude pleisterplaats van de Tempeliers, daterend uit de 13eeeuw.

Pelgrimsroute

Peyrassol lag heel strategisch op de pelgrimsroute: Ridders vonden hier een rustplaats op weg naar het Heilige Land en pelgrims richting Spanje en Rome konden ook hier op adem komen. De tekens van hun aanwezigheid zijn nog volop te vinden: in het wapen van het domein vind je nog het kruis van de Tempeliers.

Wijn en kunst

Inmiddels is het domein in handen van een gepassioneerde wijnmaker en kunstverzamelaar, die graag iedereen wil laten kennismaken met al dit moois. In het ontvangstgebouw wordt een route verstrekt die langs alle kunstobjecten gaat. Rondom het hoofdgebouw zijn al heel bijzondere werken te zien. Fijn is hier dat er genoeg schaduw is om alles te bewonderen zodat je op een relaxte manier het domein kan verkennen tijdens de warme zomermaanden.
Het domein is omgeven door bossen en ook daar vind je opvallende kunstwerken. Verder staan in de wijnvelden blikvangers waar je niet omheen kunt en per se naar toe wil. Wel uitkijken dat je niet over schrikdraad struikelt; de zwijnen willen ’s nachts nogal eens huishouden in dit gebied en om het terrein te beschermen wordt dit voor deze dieren ontoegankelijk gemaakt.

Verblijf in het Chateau

Heb je genoeg gezien en gewandeld, dan is er gelegenheid om op het terras iets te eten ( table d’hôte) en te drinken: een prachtige binnenplaats is hiervoor ingericht. En zou je nog langer willen blijven? Geen probleem, je kunt  op het domein een overnachting boeken.
Natuurlijk ga je niet weg zonder eerst de wijnen te proeven die hier geproduceerd worden. Wellicht neem je een doosje mee om op je vakantieadres nog heerlijk na te genieten van al het moois dat Peyrassol je heeft laten ervaren. Santé!!

Informatie over Chateau Peyrassol

Alle info en actualiteiten zijn te vinden op www.peyrassol.com  of op FB en Instagram “Peyrassol “ en natuurlijk op Youtube “peyrassol templar commandery”.
Adres:  RN 7 – 83340 Flassans-sur-Issole
De wijnen van Commanderie Peyrassol zijn in Nederland verkrijgbaar bij Chateau83.

Chateau La Coste

Het paradijs bestaat echt! Het ligt in de Provence en draagt de naam Château La Coste en bevindt zich ten noorden van Aix en Provence. Dit domein laat al je zintuigen prikkelen! Al bij aankomst zie je een reusachtige vijver waarin een enorme spin ligt. Een prachtig kunstwerk van Louise Bougeois. Dit belooft wat vandaag! We gaan mooie kunstwerken en objecten zien van hedendaagse kunstenaars.

Een prachtige entrée

De auto wordt uit het zicht onder de vijver geparkeerd. Zo! Niets meer om je zintuigen te verstoren op deze prachtige plek. De ontvangst is in een laag V- vormig gebouw, opgetrokken uit beton. De soberheid en de strakke lijnen die spelen met het Provençaalse licht zijn geïnspireerd op de Japanse tatami. In dit gebouw vind je het restaurant, mooi in stijl met het gebouw, en de museumwinkel, waar je leuke gadgets kan vinden maar ook boeken over de kunstenaars en zelfs inspirerende boekjes voor de jongere bezoekers.

Culturele tocht

Met de plattegrond op zak beginnen we  aan onze culturele tocht over het domein. Maar goed dat we goede schoenen aan hebben en een flesje water bij ons, want al met al loop je toch gauw twee uurtjes. Natuurlijk kun je een kortere weg nemen. De route loopt langs en door de wijnvelden en ondertussen leer je iets over de verschillen tussen de druivenrassen. We lopen door bossen, heuvel op, heuvel af en genieten van het uitzicht en de kunstwerken die mooi geïntegreerd zijn in het landschap. De half cilindrische cave, een ontwerp van Jean Nouvel ligt te schitteren in de zon.

Unieke architectuur

De werken van Tadao Ando, een Japanse architect zij goed vertegenwoordigd. Zo heeft hij de entree, het kunstcentrum en de kapel gecreëerd. Maar daarnaast heeft hij ook een gebouw ontworpen dat de bezoekers het een en ander vertelt over ons milieu. Erg kleurrijk in het landschap zijn de werken van Alexander Calder, Liam Gillick, Jean- Michel Othoniel.
“Schitterend” in het landschap zijn de installaties van Tom Shannon en Hiroshi Sugimoto. Ook zijn er werken die prachtig zijn geïntegreerd in de omgeving, zoals die van Richard Serra en Sean Scully. Soms is het even zoeken: “The foxes” van Michael Stipe (REM) staan verscholen onder de bomen.

Café La Coste

Aan het einde van de route komen we uit op een Provençaals pleintje, waaraan het café La Coste en de proeflokalen liggen. In de schaduw is het hier heerlijk genieten van het eten en  de  biologische wijn van het domein. Even namijmeren van alle indrukken en misschien spot je nog een beroemdheid. Wie je zeker zal tegenkomen is Caramel, de waakpoes van Château La Coste.

Naast deze activiteiten gebeurt er nog veel meer op Château La Coste:

  • Wisselende exposities.
  • Lunchen/ dineren bij de Argentijnse chef Francis Mallmann, bekend om zijn grillades.
  • Lunchen/ dineren bij Gérald Passedat voor een Provençaalse keuken.
  • Overnachten in de villa suites van het château.
  • Bezoek aan de wijnkelders en dégustation.
  • Openlucht bioscoop in de wijngaard.
  • Openlucht concerten in de wijngaard.
  • Eigen kwekerij van groenten en kruiden.

Informatie over Chateau La Coste

Alle info en actualiteiten zijn te vinden op https://chateau-la-coste.com  of op FB en Instagram Château La Coste  en natuurlijk op Youtube.
Adres: 2750 Route de la Cride, 13610 Le Puy-Sainte-Réparade.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn