Invitations

Invitation septembre 2021

Sinds april 2020 kreeg u een aantal Invitations die helaas niet de betekenis van het woord konden waarmaken.

Dat hopen we deze keer wel te doen..

Met veel plezier nodigen we u uit voor een feestelijke avond rondom de prijsuitreiking van de fabelschrijfwedstrijd. De muzikale begeleiding van deze avond is in handen van Jan Hendrikse, jarenlang de bevlogen accordeonist van het koor À la Volette.

De fabels, de winnaars, La Fontaine en natuurlijk het weerzien met u allen staan centraal op

Vrijdag 24 september, 19.30 uur in het Kulturhus ‘de Bijenkorf’ in Borne.

 

Inloop vanaf 19 uur.

Uiteraard vragen we u om niet te komen als u klachten heeft.

Adres:

Marktstraat 23, 7622 CP Borne.

Er is een ruime parkeerplaats voor het theater.

 

Met deze avond hopen we het startschot te kunnen geven voor de rest van ons culturele programma dat u inmiddels in de brochure heeft kunnen lezen.

Laten we hopen dat we u voor alle avonden kunnen inviteren.

 

Noteert u daarvoor alvast donderdag 18 november, 19.30 uur, Berflo Theater Hengelo

De Assemblé Générale en de lezing over La Patisserie Française

 

Franse films in de regio:

Filmhuis Hengelo            www.filmhuishengelo.nl                     Tel: 074 – 255 67 89

‘Effacer l’historique’,                                       15, 17, 20 en 21 oktober, verschillende tijden

Drie slachtoffers van sociale media verklaren de oorlog aan internetreuzen.

 

‘Aznavour, le regard de Charles’,                        22,23, 24 27, 28 oktober, verschillende tijden

In 1948 kreeg Charles Aznavour een filmcamera van Edith Piaf.

Aznavour filmt zijn leven, een leven als een film.

 

 

Filmhuis Concordia Enschede     www.concordia.nl                   Tel:  053 – 4300999

‘Petite maman’, regie Céline Sciamma                         16 t/m 22 september, verschillende tijden

Van de maker van ‘Portrait de la jeune fille en feu’.

Een coming-of-age verhaal, oftewel devenir majeur, waarin grenzen tussen heden en verleden vervagen.

 

En natuurlijk zijn er de films van

 

Na de persconferentie van dinsdag 14 september kunnen we u meedelen dat de cursussen weer starten in week 39, de laatste week van september en dat we weer op de normale manier, in een leslokaal, kunnen werken.

Opgave via de site www.afpb.nl/twente of rechtstreeks via

Cursus coördinator Joke Bruinenberg:   cursus.twente@afpb.nl

Invitation été 2021

Kan en mag er weer meer deze zomer? We weten het niet. Overal worden de teugels weer aangetrokken ivm een nieuwe Corona variant. Heeft u nog vakantie plannen, of ze gewijzigd, of misschien geannuleerd? Alles behoort tot de mogelijkheden.

Maar ook thuis met wat leesvoer op een regenachtige dag kunt u zich een beetje ‘op vakantie’ voelen.

Ik ontving het KUNSTSCHRIFT nr 5/2020 van Openbaar Kunstbezit. Een nummer geheel in het Frans en gewijd aan de Fondation Custodia.

Midden in Parijs niet ver van het Musée d’Orsay en de Assemblée Nationale achter een grote rode deur bevindt zich een klein Nederlands museum: de Fondation Custodia.

In dit mooie 18de-eeuwse ‘hôtel particulier’ bevindt zich nog altijd de prachtige kunstverzameling van Frits en To Lugt-Klever.

Een voorproefje kunt u zien en lezen op:

https://www.sectionz.nl/cms/KUNSTSCHRIFT/media/pdf/PREVIEW/2020/kunstschrift_custodia.pdf

Als u alles erover wil lezen en veel mooie afbeeldingen wil zien is het nummer in het Nederlands ook te bestellen op: https://www.kunstschrift.nl/5-2020.html

Zoals de Fondation Custodia misschien wel een ode is aan de jong overleden zoon Huib van Frits en To Lugt zo is het Musée Nissim de Camondo dat zeker. Gehuisvest in een 20ste-eeuwse ‘hôtel particulier’ van graaf Moïse de Camondo aan de rand van het Parc Monceau, is dit museum een eerbetoon aan de jong overleden zoon van deze graaf. De schrijver Edmund de Waal dwaalt door dit paleis en laat in de v

orm van brieven aan de graaf het huis, haar bewoners en de vele kunst tot leven komen.

‘Een wonderschoon boek over een bijzondere familiegeschiedenis’, schrijft NRC.

Voor uw agenda: de feestelijke avond rondom de uitslag van de fabelwedstrijd zal zijn op vrijdagavond 24 september in het Kulturhus in Borne. We hopen dat de corona maatregelen dat toestaan tegen die tijd en we elkaar dan weer echt zien en spreken.

We hopen natuurlijk dat onze cursussen weer door kunnen gaan en u de draad van de Franse les, de conversatie of de chansons weer oppakt.

U kunt zich hiervoor nu al opgeven bij onze

cursus coördinator Joke Bruinenberg:  cursus.twente@afpb.nl

Invitation en temps de Déconfinement, mai 2021

‘Les rèveries du promeneur solitaire’ schreef Jean-Jacques Rousseau rond 1778. Rousseaus overpeinzingen als eenzame wandelaar vonden meestal plaats op een landgoed bij het dorp Ermenonville.

Misschien was u het afgelopen jaar ook een eenzame wandelaar of in klein gezelschap en peinsde u over de tijden dat we weer verder van huis mogen gaan, naar Frankrijk wellicht en daar mooie wandelingen maken en op een terrasje of in een restaurant neerstrijken. 

Het lijkt erop dat het zo langzamerhand niet alleen bij overpeinzingen hoeft te blijven maar ook steeds meer realiteit gaat worden.

Uw bestuur heeft ook een voorschot genomen op de versoepelingen en voor het seizoen 2021-2022 een cultureel programma samengesteld.

Voor zover mogelijk natuurlijk dezelfde culturele activiteiten als op het programma 2020-2021 stonden en uiteraard met de corona-maatregelen die de overheid op dat moment nog voorschrijft. Meer hierover in de brochure die u in augustus krijgt toegestuurd.

We hopen dat ook de cursussen weer door kunnen gaan en u de draad van de Franse les, de conversatie of de chansons weer op zal pakken.

U kunt zich hiervoor nu al opgeven bij onze

cursus coördinator Joke Bruinenberg: 

cursus.twente@afpb.nl

Inmiddels heeft ook de jury zich gebogen over de inzendingen van de fabels en zijn de winnaars bekend. De fabelschrijvers hebben hierover bericht gekregen.

We hopen met u allen op 24 september de prijzen uit te reiken op een feestelijke avond waarbij we het programma van Carlijn van Vlijmen en Rob Scholten, dat voor afgelopen april gepland stond als Soirée de clôture, nu als ouverture kunnen laten doorgaan.

Tijdens de zomermaanden biedt TV5 monde u niet alleen films maar ook allerlei andere informatie over Frankrijk en de Franse taal en cultuur.

Invitation en temps de confinement, avril 2021

Normaal gesproken ontving u in deze tijd de laatste Invitation van het Alliance seizoen. Maar niks is meer, of nog niet, normaal. Dus ook nu kunnen we u nergens voor inviteren. Wel wat informatie met u delen.

 

Allereerst het verdrietige bericht dat een van onze trouwste leden, Jan Teunissen, eind februari is overleden. Jan was al heel lang lid van de Alliance Française Twente en actief daar waar hij dat kon en kon bijdragen. Hij was dagvoorzitter op een bijzondere bestuursvergadering in 2000. Ook in dat jaar werd er al gesproken over verjonging en meer publiciteit. Hij heeft het in de 20 jaar daarna steeds weer horen terugkomen. Op bijna alle presentielijsten van de Assemblée Générale van onze Alliance staat zijn paraaf en regelmatig maakte hij deel uit van de kascommissie. Ook was hij, achter de schermen, actief bij beide jubilea die we vierden. Het 90 jarig bestaan in 2001 waar hij zich inzette om sponsoren te werven. Uit het archief blijkt dat hij zeer volhardend was! In 2011 zat hij wederom in de lustrumcommissie en was betrokken bij het organiseren van verschillende activiteiten. Hij ging mee op reis naar Lille en stond op de lijst om ons te vergezellen naar Straatsburg. Helaas zal zijn stoel daar leeg blijven. We zullen hem missen op die reis maar vooral bij alle soirées die in betere tijden weer zullen plaatsvinden.

 

 

De uiterste inzenddatum voor de fabelwedstrijd is inmiddels verstreken en de jury moet nu aan het werk. Een heel aantal fabels van binnen en buiten de Alliance Française Twente, 

in het Nederlands en in het Frans en, ook erg leuk, van een twaalftal scholieren moet nu door hen gelezen en beoordeeld worden.

We verwachten eind mei de uitslag en hopen dat we dan ook iets kunnen plannen, in het nieuwe seizoen, om er een feestelijke prijsuitreiking van te maken.

 

 

 

Ongetwijfeld heeft u gebruik gemaakt van het internet op zoek naar leuke, mooie en interessante (Franse??) zaken om te lezen, zien of luisteren. Graag maak ik u attent op de website van de Alliance Française Deventer die onder het kopje AF-en-40-aine heel veel informatie biedt: weetjes, quiz, muziek en meer. Neem er eens een kijkje.

https://www.alliance-francaise.nl/deventer/cultuur/af-en-40-aine/

 

Binnenkort vergadert het bestuur en zullen we in elk geval plannen gaan maken voor het seizoen 2021-2022. Hopelijk is iedereen, die dat wil, in het najaar gevaccineerd en kunnen we elkaar weer ontmoeten.

                                     En attendant….soyez prudents et portez vous bien!.

INVITATION EN TEMPS DE CONFINEMENT, JANVIER 2021

Ook 2021 staat voorlopig nog in het teken van de pandemie en alle maatregelen die daarbij getroffen worden. Nu we ook te maken hebben met meer corona-varianten en de onzekerheid daarover en over het moment waarop we allemaal gevaccineerd zullen zijn, heeft het bestuur van de Alliance Française Twente besloten om de soirées van 17 februari, 16 maart en 22 april 2021 te annuleren.

We hopen dat de Alliance Française Twente niet helemaal uit uw gedachten verdwijnt en om daar een beetje aan bij te dragen gaan we een wedstrijd uitschrijven!

Op 8 juli 2021 is het 400 jaar geleden dat Jean de La Fontaine werd geboren.

 

In april stond een soirée over hem en met name over zijn fabels gepland maar die houdt u tegoed.

En attendant…..au travail!                       

 

400 jaar Jean de La Fontaine,

wie schrijft de meest originele fabel ‘in de trant van’ La Fontaine

met de actualiteit van de 21ste. eeuw

 

 

Op 8 juli 1621 wordt Jean de La Fontaine geboren in Château-Thierry, regio Champagne als zoon van een opperhoutvester. Na zijn middelbare school gaat hij naar Parijs en verblijft bij monniken. Het religieuze leven is niets voor hem, zijn rechtenstudie rondt hij wel af maar als advocaat heeft hij weinig succes. Lange tijd verdient hij de kost in dienst van zijn vader en schrijft ondertussen toneelstukken en gedichten die niet heel goed ontvangen worden.

Jean volgt zijn vader op als opperhoutvester maar na zes jaar (1658) gaat hij naar Parijs om les te geven aan Le Dauphin, de Franse Kroonprins.

In 1663 trekt hij zich terug in de Limousin waar hij ook zijn fabels begint te schrijven. Die verschijnen voor het eerst in 1668 en vinden meteen een goed onthaal bij het publiek. Hij blijft ze schrijven, in totaal 240, tot een jaar voor zijn dood in 1695 in Parijs.

Wat is een fabel:

Een fabel is een kort moraliserend verhaal, een levensles. In een fabel komen meestal sprekende dieren als handelende personen voor. Voorwerpen of zelfs planten kunnen ook als karakter gebruikt worden. Al vanaf de Middeleeuwen zijn er fabels die het doen en                     

laten van bepaalde personen aan de kaak te stellen. Het is een veilige manier om kritiek te uiten, want niemand kan bewijzen dat je hem of haar bedoelt.

De eerste fabel die Jean de La Fontaine schreef was:

La Cigale et la Fourmi

De Krekel en de Mier

La Cigale, ayant chanté

tout l’été,

se trouva fort dépourvue

quand la bise fut venue:

pas un seul petit morceau

de mouche ou de vermisseau.

Elle alla crier famine

chez la Fourmi, sa voisine,

la priant de lui prêter

quelqu grain pour subsister

jusqu’a la saison nouvelle.

“Je vous paierai”, lui dit-elle,

“avant l’Oût, foi d’animal,

Intérêt et principal”.

La Fourmi n’est pas prêteuse:

c’est là son moindre défaut.

“Que faisiez-vous au temps chaud ?”,

dit-elle à cette emprunteuse.

“Nuit et jour à tout venant

je chantais, ne vous déplaise.

“Vous chantiez? J’en suis fort aise.

Eh bien! Dansez maintenant.

  De Krekel zong al wat ze kon

  onder de zomerzon,

  maar voorraad had zij niet

  ondanks de winter in ’t verschiet:

  Geen kruimeltje, geen pier,

  geen vliegje, echt geen zier.

  De nood was hoog

  zodat ze naar haar buurvrouw toog:

  ze vroeg de Mier een stukje brood

  Om zo t’ontsnappen aan de dood.

  “Help mij de winter door

  en ik betaal ervoor,

  echt op mijn krekel-eer

  je krijgt het dubbel weer”.

  De Mier is niet zo’n leenfiguur

  een beetje zuinig, ben ik bang.

 “Wat deed je dan een zomer lang?”,  

  vroeg ze aan arme Leentje Buur.

 “Ik danste en deed geen spat

  en sjirpte vrolijk dag en nacht”.

“Gefeest? Wat had je dan verwacht?

Ik zou zeggen: dans nu ook maar wat”.

Moraal:

Wees niet zorgeloos! Zoals je ziet :egoïsten helpen niet.

Goede raad? och lieve man, goede raad, wie eet daarvan.

Wij nodigen u uit om een fabel te schrijven in het Nederlands of in het Frans en te sturen naar Alliance Française Twente:

twente@afpb.nl  of Grundelweg 31, 7552 EG Hengelo ovv naam, emailadres en telefoon.nr.

De fabel mag maximaal 250-300 woorden bevatten. Illustratie erbij is welkom.

Uiterste inzenddatum is 6 april.

Een deskundige jury zal zich buigen over de inzendingen en 3 prijzen uitreiken op een moment dat we weer in een groter gezelschap bij elkaar mogen komen.

Deze schrijfwedstrijd krijgt ook aandacht van de krant! In de Twentsche Courant Tubantia verschijnt binnenkort een artikel en oproep hierover. We hopen dus op veel respons uit de regio en een lastige taak voor de jury!

Website nieuws:

Het afgelopen jaar is er door de webmestre van de AFPB en zijn team hard gewerkt aan een nieuwe website met zoveel mogelijk een uniforme uitstraling voor alle Alliances van Nederland.

Voor Twente is het nog ‘en construction’, niet alles is volledig of staat er helemaal goed op maar daar wordt aan gewerkt.

U kunt zeker alvast een kijkje nemen

https://www.alliance-francaise.nl/twente/

En klik dan onder het kopje Culturele Agenda op het item

‘Landelijke agenda en nieuws van andere Alliances’,

Natuurlijk ook daar heel veel geannuleerd maar Deventer heeft een aardige tekst over de 40-aine.

Ook onder het kopje LINKS vindt u veel interessante info, met dank aan de landelijke webmestre.

De bioscopen zijn dicht dus ook geen overzicht van de Franse films in de regio.

Maar veel bioscopen bieden de mogelijkheid om thuis een film te kijken, zoals PICL van Concordia.                        

En natuurlijk biedt TV5 ook veel programma’s om in Franse sferen te blijven.

 

Invitation Février 2021 Édition musicale

Nog steeds kunnen we niet bij elkaar komen. Niet voor de cursussen en niet voor onze Soirées. In de vorige Invitation nodigden we u uit om aan het werk te gaan en een fabel à La Fontaine te  schrijven. Er is een aantal fabels binnengekomen maar ik hoop dat we er nog (veel) meer van u zullen ontvangen.

Deze keer hoeft u niets te doen alleen te luisteren als u dat wil. Laten we hopen dat met de vaccinaties en het mooie weer het virus zal verminderen en er weer muziek zit in de toekomst.

Theater Concordia

Ma France en Chansons – Philippe Elan en Reyer Zwart.

Vanuit theater Concordia werd deze show gestreamd. Heeft U deze prachtige avond gemist dan kunt u alsnog via    onderstaande link een ticket kopen en de voorstelling bekijken en vooral beluisteren.

Philippe Elan zingt samen met multi-instrumentalist Reyer Zwart, chansons over de liefde en chansons van eigen hand die speciaal voor deze voorstelling zijn geschreven of in de afgelopen jaren op albums verschenen.
Tussendoor zal Philippe zijn herinneringen aan en gevoelens en anekdotes over deze reis met u delen.

Phillipe en Reyer waren vorig seizoen te gast bij De Vooravond (tv) waar ze met
Adieu Monsieur Le Professeur een prachtige ode brachten aan de Franse leerkracht Samuel Paty.                                         (foto:Theater Concordia)

https://www.concordia.nl/theater/ma-france-en-chansons-philippe-elan-en-reyer-zwart/24-02-2021-20-30

Via deze link kunt u nog steeds een ticket kopen.                                                               Kosten €7,50

Op elk gewenst moment kunt u gratis een prachtig filmpje bekijken en beluisteren van Ellen ten Damme. Zij zingt ‘La vie en Pause’.
Ricciotti | Ricciotti ensemble en Ellen ten Damme steken een hart onder de riem met speciale corona-video

 
Concours de la Chanson 2021

De 35ste editie van 2020 ging niet door en vanwege de huidige omstandigheden is er helaas ook geen 36ste editie. Maar gelukkig heeft de organisatie het initiatief genomen om een ander evenement te organiseren:

 “Les Vedettes du Concours de la Chanson Française”

Zij hebben een aantal deelnemers en laureaten van vorige seizoenen uitgenodigd voor een optreden en die zullen ons ook vertellen hoe hun carrière zich verder ontwikkeld heeft.

We zien en horen o.a.

Britta Maria | Caroline Rutten | Davine | Diana van der Bent

Katell | Machteld van der Gaag | Marie Chaplet | Tess van der Zwet

Een uurtje Franse chansons via de zoom gepresenteerd door de vaste presentator: Bo van der Meulen.

 Dit evenement vindt plaats op zondag 14 maart a.s. om 17 uur.

De kosten voor dit evenement online zijn €6. Leden en cursisten van de Alliance Française Twente hoeven dit niet te betalen als zij zich per email aanmelden bij de secretaris twente@afpb.nl   Opgave graag vóór 10 maart. U krijgt dan een paar dagen tevoren een link toegestuurd waarmee u de voorstelling kunt bekijken.

Mocht u dit allemaal wat veel van het jonge vinden dan kunt u online kijken en luisteren naar de
Petite Messe Solenelle van Gioacchino Rossini.
Een mis vol dramatiek, ontroering, grote gebaren en ingetogen momenten. De jonge dirigent Andrea Battistoni voert het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Koor van De Nationale Opera en vier jonge topsolisten aan in deze concertante stream.

Gratis te bekijken tot en met 24 april via:

https://www.operaballet.nl/nl/online/petite-messe-solennelle

Heeft u al een kijkje genomen op de website? Inmiddels is ook de Alliance Française Twente over op een nieuwe lay-out. Behalve onze eigen berichten treft u onder het kopje LINKS heel veel leuke, extra en algemene informatie aan.
https://www.alliance-francaise.nl/twente/

Secrétariat AFT: Grundelweg 31, 7552 EG Hengelo  074-2437130  twente@afpb.nl