Cultureelprogramma 2020 - 2021

400 jaar Jean de La Fontaine 1621-1695

Wie schrijft de meest originele fabel ‘in de trant van’ La Fontaine met de actualiteit van de 21ste. eeuw

Wij nodigen u uit om een fabel te schrijven in het Nederlands of in het Frans en te sturen naar Alliance Française Twente:

afpb.nl/twente of Grundelweg 31, 7552 EG Hengelo ovv naam, emailadres en telefoon.nr.

De fabel mag maximaal 250-300 woorden bevatten. Illustratie erbij is welkom.

Uiterste inzenddatum is 6 april.

Ook scholieren zijn van harte uitgenodigd om een fabel te schrijven. In het Frans of in het Nederlands met een illustratie, of niet. Het kan en mag allemaal.

Er is een aparte prijs voor de scholier die de mooiste fabel schrijft.

Een deskundige jury zal zich buigen over de inzendingen en 3 prijzen uitreiken op een moment dat we weer in een groter gezelschap bij elkaar mogen komen.

We hopen dus op veel respons uit de regio en een lastige taak voor de jury!

Op 8 juli 1621 wordt Jean de La Fontaine geboren in Château-Thierry, regio Champagne als zoon van een opperhoutvester. Na zijn middelbare school gaat hij naar Parijs en verblijft bij monniken. Het religieuze leven is niets voor hem, zijn rechtenstudie rondt hij wel af maar als advocaat heeft hij weinig succes. Lange tijd verdient hij de kost in dienst van zijn vader en schrijft ondertussen toneelstukken en gedichten die niet heel goed ontvangen worden.

Jean volgt zijn vader op als opperhoutvester maar na zes jaar (1658) gaat hij naar Parijs om les te geven aan Le Dauphin, de Franse Kroonprins.

In 1663 trekt hij zich terug in de Limousin waar hij ook zijn fabels begint te schrijven. Die verschijnen voor het eerst in 1668 en vinden meteen een goed onthaal bij het publiek. Hij blijft ze schrijven, in totaal 240, tot een jaar voor zijn dood in 1695 in Parijs.

 

Wat is een fabel?

Een fabel is een kort moraliserend verhaal, een levensles. In een fabel komen meestal sprekende dieren als handelende personen voor. Voorwerpen of zelfs planten kunnen ook als karakter gebruikt worden. Al vanaf de Middeleeuwen zijn er fabels die het doen en laten van bepaalde personen aan de kaak te stellen. Het is een veilige manier om kritiek te uiten, want niemand kan bewijzen dat je hem of haar bedoelt. De eerste fabel die Jean de La Fontaine schreef was:

De krekel en de mier

Bekijk voor de tekst hiervan de Invitation van januari onder de kop Invitations

Helaas geannuleerd ivm corona

Jeudi 19 novembre 2020, 20.00 heures

Berflo theater
Apolloplein 1 7552 VG
Hengelo

La pâtisserie Française dans toute sa splendeur    par Violaine Fournier.

La pâtisserie française n’a jamais été aussi dégustée qu’aujourd’hui: tous les grands chefs se battent pour offrir dans leurs établissements de renom les mets sucrés les plus raffinés. Pendant cette conférence Violaine nous montre plusieurs vidéos courtes. Elle vient aussi avec divers outils de pâtisserie pour faire deviner aux participants leur utilité et leurs noms en français. Le tout se veut informatif (historique, un peu technique, artistique) mais aussi ludique, interactif et humoriste. Avec une petite dégustation à la fin.

Nooit eerder heeft men zo gesmuld van het Franse gebak als heden ten dage : alle beroemde chef-koks strijden om de meest verfijnde zoete gerechten aan te bieden in hun gerenommeerde etablissementen. Tijdens deze lezing toont Violaine enkele korte video’s en komt met keukengerei speciaal voor gebak. Ze laat ons raden waarvoor het dient en wat het Franse woord ervoor is. De lezing is informatief (historisch, een beetje technisch, artistiek) maar ook ludiek, interactief en humoristisch. Na afloop een kleine proeverij. Lezing in het Frans.

Helaas geannuleerd ivm corona

Samedi 12 décembre 2020

12.00 – 15.00 heures

De Houtmaat
Houtmaatweg 9  7556 PC

Hengelo

Déjeuner musical  avec  Le beau Serge  par Frédéric Dorfmann.

A cause du Covid-19 nous avons dû annuler malheureusement notre soirée en avril dernier.

Mais au cours de notre déjeuner de Noël, Frédéric Dorfmann va nous parler de la vie bouleversante de Serge Reggiani, un des plus grands interprètes de la chanson française.

Vorig seizoen konden we helaas vanwege Covid-19 dit programma niet door laten gaan, maar nu hopen we op een interessante, muzikale middag. Tijdens onze Kerstlunch zal Frédéric Dorfmann ons vertellen over het leven van Serge Reggiani, een van de grootste vertolkers van het Franse chanson.

Helaas geannuleerd ivm corona

Mercredi 13 janvier 2021

20.00 heures

Bibliothèque
Beursstraat 34

Hengelo

Soirée Surprise.

Comme chaque année nous organisons une soirée avec un invité dont l’identité et le sujet de sa conférence vous seront  révélés plus tard. Lisez bien notre Invitation de décembre.

Zoals ieder jaar organiseren wij samen met de bibliotheek Hengelo een Nederlandstalige lezing met een Frans tintje. Onderwerp en spreker blijven nog even een verrassing. U leest meer hierover in de Invitation van december.

Helaas geannuleerd ivm corona

Mercredi 17 février 2021

19.30 heures

Berflo theater
Apolloplein 1 7552 VG
Hengelo

Soirée Cinéma avec Denis Mandon.

Aprés tant d’années et le grand succès de ses soirées, Denis Mandon vient une nouvelle fois  nous présenter un film français tout récent. Avant la pause,  préparation au vocabulaire du film avec des exercices variés. Après la pause, visionnage du film avec sous-titre français.

Een avond genieten van een Franse film. Al jaren is het een plezier om met Denis Mandon een door hem geselecteerde Franse film te bekijken met vooraf uitleg van de moeilijke en soms nieuwe  onbekende woorden

Helaas geannuleerd ivm corona

Mardi 16 mars 2021 

20.00 heures

Kultuurhus
Marktstraat23       7622CP

Borne

Les 100 pas avec Sylvain Lelarge.

Tout comme Frédéric Dorfmann, Sylvain Lelarge n’a pas pu venir en mars dernier.

Mais nous avons le plaisir de le recevoir en mars 2021. Il va nous apprendre en une seule soirée énormément de français au moyen d’un quiz. Interaction maximum et rire garanti avec ce jeu très convivial!

Het optreden van Sylvain Lelarge kon in maart vorig jaar  helaas vanwege de lockdown niet doorgaan. Maar we verheugen ons op zijn komst in maart 2021. Hij gaat ons op één avond heel veel Frans leren door middel van zijn quiz:” les cent pas”, op een vrolijke en interactieve manier.

 

Helaas geannuleerd ivm corona maar in plaats daarvan de wedstrijd:                      Schrijf een fabel!

Jeudi 22 avril 2021

20.00 heures

De Houtmaat
Houtmaatweg 9  7556 PC

Hengelo

Soirée  de clôture musicale:

2021 l’année de Jean de La Fontaine par Rob Scholten et Carlijn van Vlijmen

Jean de La Fontaine est né en 1621 et en 2021 nous célébrons son 400 ème jour de naissance.

Il a écrit plus de 240 fables qui font partie encore aujourd’hui des perles de la littérature française. Rob Scholten a traduit 12 fables et Carlijn van Vlijmen les a illustrés dans un petit livre: De Raaf, de Vos en Kornuiten. Ce soir nous avons le plaisir de les écouter.

In 2021 is het 400 jaar geleden dat Jean de la Fontaine is geboren Hij schreef meer dan 240 fabels die ook nu nog behoren tot de parels van de Franse literatuur. Carlijn van Vlijmen en Rob Scholten hebben ze bestudeerd, getekend, op muziek gezet en er een boekje van gemaakt. Met plezier gaan we luisteren naar fabels als” de Raaf en de Vos “en” de Krekel en de Mier”.

Verteld in het Frans

Voor actuele informatie zie de Invitation van deze maand