Franstalige DVD's

Plus que jamais

Hélène, een 33-jarige Bordelaise vrouw is gelukkig met haar levensgezel. Haar leven wordt overhoop gegooid als blijkt dat ze een zeldzame longziekte heeft. Op zoek naar rust besluit ze haar instinct te volgen en alleen naar Noorwegen te reizen. Lovende kritieken in de Volkskrant: “Het aangrijpende ‘Plus que jamais’ gaat over de wil om te leven en de kracht om te sterven” en Trouw: “Met rijzende ster Vicky Krieps afscheid nemen op eigen voorwaarden”.

Un autre monde

Philippe Lemesle is bedrijfsleider van een Franse fabriek die in handen is van een Amerikaanse multinational. De werkdruk is hoog en het altijd aanwezige werk zet Philippe’s huwelijk met Anne onder druk. Hij voelt zich gevangen in zijn baan en gegijzeld door de eisen van zijn superieuren. Dan bereikt Philippe het punt waarop hij moet beslissen hoe zijn eigen leven en dat van zijn gezin verder moet.

Qu’est-ce qu’on a tous fait au Bon Dieu ?

Vervolg op de film: Bon Dieu 2.* De 40e huwelijksverjaardag van Claude en Marie Verneuil nadert. De vier dochters plannen een groots verrassingsfeest met de hele familie, inclusief alle schoonouders. Claude en Marie moeten de ouders van Rachid, David, Chao én Charles herbergen in hun eigen huis. Met zoveel sterke karakters onder één dak, kan dit familiefeest niet anders dan uit de hand lopen…

VTC

Nora is nachtchauffeur voor een taxibedrijf. Verslaafd aan amfetaminen stort haar leven in elkaar: ze verdrinkt in schulden, is gescheiden en ze slaapt nu in haar auto om genoeg geld te sparen om een appartement te huren en de gezamenlijke voogdij over haar dochter te krijgen. Wanneer haar broer Ben (ook een chauffeur) met zijn auto crasht, biedt Nora aan om een vreemd pakketje voor hem te bezorgen en wordt uiteindelijk royaal betaald. Zonder het te beseffen is Nora nu gebonden aan een mysterieus en gevaarlijk ondergronds netwerk. Vanavond wordt de donkerste nacht van haar leven.

L’ empire du silence

Het verhaal van de Democratische republiek Congo, dat vele jaren verscheurd wordt door oorlogen waar niet over gesproken wordt.

De Democratische Republiek Congo (Congo-Kinshasa) wordt al vijfentwintig jaar verscheurd door een oorlog die grotendeels genegeerd wordt door de media en de internationale gemeenschap. Het aantal slachtoffers loopt in de honderdduizenden, zo niet miljoenen. De daders van deze misdaden zijn ontelbaar: rebellenbewegingen, maar ook legers, die van Congo en de buurlanden. Ze lijken allemaal geobsedeerd te zijn door macht en geld en denken dat ze ongestraft en onverschillig de rijkdommen van Congo kunnen nemen.

Mon légionnaire

Frans-Belgisch drama (2021) van Rachel Lang, die zelf als soldaat een missie in de Sahel meemaakte. Een groep mannen van diverse afkomst uit het Franse vreemdelingenlegioen voert in Mali missies uit, terwijl hun vrouwen op de legerbasis in Corsica achterblijven. Daar ontmoet de Oekraïense Nika, met haar vriend Vlad meegekomen, de advocaat Céline, de vrouw van commandant Maxime, die zich onttrekt aan de verwachtingen van de andere vrouwen.

Chére Léa

Na een beschonken nacht, beslist Jonas halsoverkop een bezoekje te brengen aan zijn vroeger liefje Léa, op wie hij nog steeds verliefd is. Ondanks hun passionele verhouding, wijst Léa hem af. Radeloos gaat Jonas naar het café aan de overkant om haar een lange brief te schrijven, waardoor hij zijn werkdag in gevaar brengt en de nieuwsgierigheid opwekt bij de cafébaas. En de dag is nog maar net begonnen…

Illusions perdues, Xavier Giannoli

In het Parijs van de 19e eeuw gaat een jonge dichter, afkomstig van het platteland, zijn geluk beproeven maar hij stuit op vele hindernissen

Les olympiades

In het dertiende arrondissement van Parijs herdefiniëren vier jongeren het begrip van moderne liefde. Émilie ontmoet de jongen Camille die zich aangetrokken voelt tot Nora. Deze kruist dan weer het pad van Amber. De vier delen een hechte vriendschap, maar hebben elkaar soms ook lief. Vaak is hun onderlinge relatie een combinatie van de twee.

Les intranquilles

Belgisch drama (2021) van Joachim Lafosse (A perdre la raison, L’economie du couple). Met Leïla Bekhti (Paris…je t’aime) en Damien Bonnard (Rester vertical). Damien, Leïla en hun zoon vormen een liefdevol gezin. Maar Damien heeft een bipolaire stoornis: euforische en depressieve periodes wisselen af. Hij weigert hulp te zoeken, waardoor het gezin onder zware druk komt te staan.

Un monde

Belgische film (2021) van Laura Wandel (debuut). Met Maya Vanderbeque, Günter Duret (Filles de joie), Karim Leklou (La source des femmes) en Lena Dirard Voss (Nos batailles). Nora ziet op haar nieuwe basisschool dat haar grote broer Abel wordt gepest. Ze wil hem helpen, maar dat wil hij niet. Haar alleenstaande, werkloze vader wil dat ze hem alles vertelt, maar Abel wil dat ze niets vertelt. Dat plaatst Nora voor een moeilijke keuze.

Pourris gâtés

Franse komedie (2020) van Nicolas Cuche (La chance de ma vie). Met Gérard Jugnot (Les choristes), Camille Lou, Artus (Le Bureau des Légendes) en Louka Maliava.

Een rijke vader heeft drie luie en verwende kinderen die niets anders doen dan feestvieren en zijn geld uitgeven. Hij is hun gedrag zat en om hen een lesje te leren doet hij alsof het geld op is. Voor de drie zit er niets anders op dan voor het eerst in hun leven te gaan werken.

Petite maman

Frans fantasydrama (2021), verhaal en regie van Céline Sciamma (Portrait de la jeune fille en feu, Bande de filles). Met Nina Meurisse (Camille, Une vie) en kind-actrices en tweelingzusjes Joséphine en Gabrielle Ganz.

Als oma is overleden helpt de 8-jarige Nelly haar ouders oma’s huis op te ruimen. Nelly verkent het huis en het omringende bos waar Marion, haar moeder, ooit een boomhut bouwde. Als op een dag haar moeder in een opwelling vertrekt, ontmoet Nelly een meisje dat een boomhut aan het bouwen is. Ze heet Marion.

Josep

Franse biografische animatiefilm (2020) van Aurel (Aurélien Froment) over de Spaanse verzetsstrijder en tekenaar Josep Bartolí (1910-1995). Won een César voor beste animatiefilm.

In 1939 vluchten veel Spanjaarden voor Franco’s dictatuur naar Frankrijk. Ze belanden in kampen, moeten hun eigen barakken bouwen en hebben nauwelijks te eten. Velen sterven door gebrek aan schoon water en hygiëne. De gedetineerde Josep Bartolí ontwikkelt er een hechte vriendschap met een bewaker.

Lola vers la mer

Belgisch drama (2019) van Laurent Micheli met Mya Bollaers, Benoit Magimel (La pianiste, Les voleurs) en Els Deceukelier (Home).

De 18-jarige Lola woont in een pleeggezin, nadat haar vader haar het huis heeft uitgezet omdat ze transseksueel is. Haar moeder overlijdt en haar wens was dat haar as in zee wordt uitgestrooid. Met tegenzin rijdt vader met Lola samen naar de kust

ADN 

Frans drama van Maïwenn (Polisse, Mon roi). Met Fanny Ardant (8 femmes, La belle époque, Perdrix), Louis Garrel (The dreamers, L’homme fidèle), Dylan Robert (Shéhérazade) en Marine Vacth (L’amant double, Jeune et joli).

Als de grootvader, die haar als kind heeft opgevoed en beschermd tegen haar moeilijke thuissituatie, van een gescheiden moeder met drie kinderen sterft, leidt dat tot familieruzies en een diepe identiteitscrisis bij haar. Ze besluit op zoek te gaan naar haar Algerijnse roots.

Jeanne D’Arc

Frans historisch drama (2019) in musicalvorm van Bruno Dumont, vervolg op de musical ‘Jeannette: l’enfance de Jeanne d’Arc’*, over haar jeugd. Met Lise Leplat Prudhomme (Jeannette: l’enfance de Jeanne d’Arc’). Won prijs in Cannes 2019. Experimentele verfilming van het verhaal van de 15e-eeuwse heldin Jeanne d’Arc, geïnspireerd door werk van de katholieke dichter Charles Péguy. Nadat ze de Fransen in de Honderdjarige Oorlog naar een zege op de Engelsen heeft geleid, wordt ze vanwege ketterij tot de brandstapel veroordeeld.

Police

Frans sociaal drama (2020) van Anne Fontaine (Les Innocentes, Coco Avant Chanel), naar het boek van Hugo Boris (2016). Met Virginie Efira (Sybil), Omar Sy (Entouchables), Grégory Gadebois (J’accuse) en Payman Maadi (A separation). Aristide en Virginie, twee Parijse agenten met een geheime liefdesaffaire, brengen met een collega een asielzoeker uit Tadzjikistan naar het vliegveld. De sfeer in de auto is gespannen door problemen thuis en de ellende in hun werk. De asielzoeker oogt angstig en spreekt alleen Tadzjieks. Tijdens de rit komt Virginie tot het besef dat ze zijn leven in gevaar brengen door hem terug te sturen en neemt haar collega’s mee in haar dilemma.

Les plus belles années d’une vie

Frans drama (2019) van Claude Lelouch (Les uns et les autres, Les misérables). Tweede vervolg op ‘Un homme et une femme’ (1966) met dezelfde hoofdrolspelers: Jean-Louis Trintignant (Il conformista, Amour) en Anouk Aimée (La dolce vita, 8½). Een voormalige autocoureur is in de tachtig en verzonken in herinneringen, vooral aan zijn grote liefde uit de jaren zestig, die hij destijds verliet. Zijn zoon zorgt, vijftig jaar later, voor een ontmoeting. Opnieuw springen de vonken over.

Antoinette dans les Cévennes      

Komedie van Caroline Vignal (Les autres filles), geïnspireerd op ‘Reis met een ezel door de Cevennen’, het verhaal dat de Engelse schrijver Robert Louis Stevenson in 1878 schreef over een wandeltocht door de Cevennen. In de hoofdrol Laure Calamy (Nos batailles) als Antoinette, lerares op een basisschool in Parijs. Ze heeft een verhouding met de getrouwde vader van een van haar leerlingen en verheugt zich op een romantische week met z’n tweeën. Wanneer hij mee moet met zijn vrouw die voor het gezin een wandelvakantie heeft geboekt in het nationaal park van de Cevennen besluit Antoinette spontaan om haar geliefde achterna te reizen. Ezel Patrick vervoert haar bagage op een reis vol onverwachte en ongemakkelijke ontmoetingen, afzien, lekker eten en prachtige natuur.

Été 85

Film van François Ozon, gebaseerd op het boek van Aidan Chambers

Tijdens de zomervakantie in Normandië, in 1985, slaat de zeilboot van de 16-jarige Alexis om en wordt hij gered door David. De jongens worden verliefd en hebben de tijd van hun leven. Maar ook aan de zomer komt een eind.

J’accuse

Film van Roman Polanski over de Dreyfus-affaire

In 1895 ontdekt de commandant van de Franse geheime dienst, Georges Picquart dat de Joodse legerofficier Alfred Dreyfus met vals bewijs veroordeeld is tot levenslange gevangenisstraf op Duivelseiland wegens spionage voor de Duitsers.

Varda par Agnès

De laatste film van de Franse regisseur Agnès Varda (1928-2019) is een documentaire waarin ze terugblikt op haar leven achter de camera. Varda was een belangrijke vertegenwoordiger van de Nouvelle Vague en maakte vanaf 1955 een groot aantal films, onder meer ‘Jacquot de Nantes’, ‘Sans toit ni loi’ en ‘Visages villages’. Geïllustreerd met filmfragmenten, foto’s en ander visueel werk kijkt ze terug op haar leven en werk en vertelt over haar inspiratiebronnen. Ze bezoekt een aantal favoriete locaties, zoals het strand uit ‘Les plages d’Agnès’ en blikt terug samen met vroegere medewerkers.

La bonne épouse

Komedie van Martin Provost (Sage femme; Violette) met in de hoofdrol Juliette Binoche (La vérité; Doubles vies). Eind jaren 1960 leidt Paulette van der Beck een kleine huishoudschool in de Elzas, samen met haar schoonzus Gilberte (Yolande Moreau) en zuster Marie-Thérèse (Noémie Lvovsky). Wanneer haar echtgenoot Robert (François Berléand) onverwacht overlijdt, komt boven water dat de school grote financiële problemen heeft. Paulette probeert de school te redden en herontdekt de liefde. Intussen twijfelen haar leerlingen aan hun toekomst als perfecte huisvrouw en echtgenote en raken onder invloed van het feminisme uit Parijs.

Les gardiennes

Drama van Xavier Beauvois (Des hommes et des dieux) naar de roman* uit 1924 van Ernest Pérochon.

 In 1915 vechten bijna alle mannen van een Frans dorp in ‘de Grote Oorlog’. Ook de twee zoons en schoonzoon van weduwe Hortense (Nathalie Baye) zijn aan het front. Samen met haar oude vader en dochter probeert ze al het zware werk op de boerderij te verzetten, terwijl ze steeds vrezen voor slecht nieuws over hun mannen. De familie krijgt hulp van de jonge Francine die geen ervaring heeft met boerenwerk.

Pupille

Frans drama van Jeanne Herry

Een jongetje wordt direct na de geboorte door zijn 21-jarige moeder ter adoptie afgestaan, wat in Frankrijk anoniem kan (‘l’accouchement sous X’). De moeder heeft twee maanden de tijd om op haar beslissing terug te komen. De baby krijgt de voorlopige naam Théo en wordt verzorgd door maatschappelijk werker Jean (Gilles Lellouche). Karine (Sandrine Kiberlain) is verantwoordelijk voor het jongetje en gaat op zoek naar de meest geschikte adoptieouder(s). Dat wordt de 41-jarige gescheiden Alice (Élodie Bouchez) die zelf geen kinderen kan krijgen en al tien jaar alles in het werk stelt om een kind te adopteren. Jordan Mintzer (hollywoodreporter.com) schrijft dat de film zich heen en weer beweegt tussen een film in documentairestijl over het Franse welzijnswerk en de implicaties van adoptie en een tranentrekker in de stijl van tv-netwerk Lifetime. Hij vindt de film goed geacteerd en goed gedocumenteerd, maar het verhaal niet helemaal overtuigend en daarnaast te zoet, de baby te schattig en het gelukkige einde te toevallig: ‘Sensitive and a bit too sweet.’ Genomineerd voor zeven Césars..

Hors Normes

Frans sociaal drama (2019) van het regisseursduo Éric Toledano en Olivier Nakache (de makers van Intouchables). Twee vrienden zetten zich op onorthodoxe wijze met hart en ziel in voor de opvang en begeleiding van zwaar autistische kinderen die buiten de regels van de reguliere zorg vallen en voor wie er geen plek is in maatschappij.

Fête de famille

Frans komisch drama (2019) van Cédric Kahn (La Prière) met Catherine Deneuve (8 Femmes, Dancer in the dark), Emmanuelle Bercot (Mon roi, Polisse) en Vincent Macaigne (Les innocentes). Een familiereünie ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de ‘mater familias’ ontaardt in een chaos als onverwacht ook de vier jaar eerder met de noorderzon vertrokken oudste dochter haar opwachting maakt. Ze wordt warm onthaald, maar voelt zich door haar familie te kort gedaan en is vastbesloten te krijgen wat haar toekomt.

Mademoiselle de Joncquières

Frans historisch kostuumdrama uit 2018 van Emmanuel Mouret  naar een boek van Denis Diderot (1713-1784). Met Alice Isaaz , Edouard Baer en Cécile de France Frankrijk ,18e eeuw. De rijke weduwe Madame de La Pommeraye wordt het hof gemaakt door Markies des Arcis, een beruchte rokkenjager. Ze geeft uiteindelijk toe en ze zijn een aantal jaar gelukkig samen. Als hij haar bedriegt, zint ze op wraak en neemt daarvoor de mooie jonge en mysterieuze Mademoiselle de Joncquieres in de arm, maar ze verliest de controle over haar plannen.

Au bout des doigts

De 20-jarige Mathieu Malinski is een getalenteerde pianist, maar zijn liefde voor de muziek houdt hij voor zijn omgeving geheim. Hij waakt over zijn broertje David en helpt zijn moeder die haar tijd moet verdelen over verschillende banen sinds zijn vader hen in de steek liet. Wanneer Mathieu in aanraking komt met de politie krijgt hij hulp van Pierre, het hoofd van het conservatorium. In ruil daarvoor moet Mathieu een taakstraf uitvoeren in het conservatorium. Pierre ziet echter al snel hoe getalenteerd Mathieu is en heeft grotere plannen voor hem in het vizier…

Celle que vous croyez

Frans drama (2019) van Safy Nebbou met Juliette Binoche (Clouds of Sils Maria), Nicole Garcia (38 témoins) en Francois Civil. Als de jonge minnaar van een gescheiden vijftiger en succesvolle docente hun relatie verbreekt, gaat ze hem online in de gaten houden, door zich als iemand anders voor te doen. Zo komt ze in contact met zijn vriend en ze vallen, virtueel, als een blok voor elkaar.

La dernière folie de Claire Darling

Frans komisch drama uit 2019 van regisseur Julie Bertuccelli (1968) met Catherine Deneuve als Claire, Chiara Mastroianni als haar dochter Marie en Johan Leysen (Gluckauf) als pastoor. De rijke oude Claire meent gedroomd te hebben dat ze dood zal gaan en besluit daarom al haar mooie spullen in de tuin te zetten om te verkopen. Er is veel belangstelling voor de laaggeprijsde antiekstukken. Bij Claire roept dit allerlei herinneringen op aan  haar leven. Dochter Marie, met wie Claire weinig contact heeft, wordt gewaarschuwd. Ze probeert de verkoop te stoppen en erachter te komen wat haar moeder bezielt. Ruud Vos (Filmtotaal 1-5-’19): ‘niet alleen Claires gedachten worden zichtbaar gemaakt. Ook Marie en zelfs de veel minder belangrijke Martine zien zichzelf elk ineens als kind het beeld in wandelen. Het geheel voelt daardoor een stukje warriger aan. (…) al baart Claire Darling niet bijzonder veel opzien, de film is uiterst sympathiek.’ (3 sterren) Met een verrassende ontknoping. César Award voor de beste eerste hoofdfilm.

Nos Batailles

Olivier (Duris) is teamleider in een distributiecentrum. Hij zet zich actief in voor de vakbond en staat dag en nacht klaar voor al zijn collega’s. Thuis zorgt zijn vrouw Laura voor hun twee jonge kinderen. Wanneer zij opeens verdwijnt zonder verklaring of afscheid, moet Oliver zijn veeleisende baan en de zorg voor zijn kinderen op zich nemen. Niet wetende of zijn vrouw ooit nog terug zal keren, probeert Olivier ondanks het gemis een nieuw evenwicht te vinden.