Wat is de Alliance Française?

Geschiedenis Alliance Française

De Alliance Française (opgericht in 1883) is een wereldwijde organisatie en valt onder het Franse ministerie van Cultuur. Zij heeft als doel de Franse taal en cultuur te bevorderen en te verspreiden.

Al in 1883 werd in Parijs door Paul Camcon de Alliance Française opgericht. Al meteen na de oprichting melden zich geleerden, schrijvers en diplomaten aan als lid, waaronder Ferdinand de Lesseps, Louis Pasteur en Jules Verne. De doelstelling was, evenals nu nog steeds, het verbreiden van de Frans taal en cultuur. Vanuit deze gedacht zijn er door vrienden van Frankrijk in de gehele wereld afdelingen gesticht. In die tijd was Frans nog een hoftaal en mede daardoor heeft de Franse taal heel lang het aanzien gehad van een taal voor “deftige mensen”. Hoewel koningin Emma het Frans als hoftaal had afgeschaft, hebben de 34 afdelingen van de Alliance Française in Nederland nog lang de naam gehad een beetje elitair te zijn. Het aanbod van de conferences was weinig gevarieerd, soms wat theoretisch en er werd altijd Frans gesproken.

In Nederland werd de Alliance Française des Pays-Bas opgericht in 1888. In ons land zijn er 34 afdelingen, waarbij meer dan 10.000 mensen zijn betrokken. Er zijn circa 7.000 cursisten die Frans studeren, op allerlei niveaus, begeleid door 250 docenten, die opgeleid zijn in de Franse taal.

Afdeling Maastricht

In 1937 werd de section Maestricht van de Alliance Française des Pays-Bas aangesloten bij de Alliance Française van Parijs. Deze Maastrichtse sectie kwam zelf voort uit de in 1902 opgerichte Maastrichtse kring ‘Amis de la Langue Française´. Een bloeiend en rijk verleden, met een modern en aangepast heden. Iets wat bij Maastricht past!

In Maastricht bent u welkom als Ami en/of als cursist. Aan de Amis en cursisten bieden wij een aantrekkelijk programma rondom de Franse taal en cultuur. Aan de cursisten bieden wij taalcursussen die zijn toegesneden op verschillende niveaus van basiskennis en/of interesse.