Cultureel Programma 2021 - 2022

De culturele evenementen worden hieronder beschreven in de taal waarin ze worden gehouden en worden steeds twee maanden vooruit gepland.

De culturele avonden zijn gratis voor Amis, cursisten van de Alliance Française, studenten en non-amis t/m 25 jaar.

Non-amis ouder dan 25 jaar betalen € 10,- per keer

Concert Benjamin Piat

Donderdag 9 juni / 20:00 uur / Pesthuys Podium

Benjamin Piat is een auteur, componist en performer die de grens tussen pop en Frans chanson bewandelt. Om de release van zijn vierde album, Eldorado, te vieren, treedt hij in juni op in 7 Alliances Françaises in Nederland. Zijn laatste liedjes, geschreven na zijn tournee in Latijns-Amerika, zullen je zin geven om te reizen! 

Toegangsprijs: € 10,00
Amis en cursisten Alliance Française gratis. Reserveren via info@pesthuyspodium.nl en op vertoon van de Carte Nationale kunt u aan de kassa uw kaartje ophalen.

Nieuw leven voor het cultureel erfgoed in Frankrijk

Dinsdag 7 juni / 20:00 – 22:00 uur / Stayokay, Maasboulevard, Maastricht

Entree is gratis
Graag vooraf aanmelden bij: n.nelissen@xs4all.nl

Programma
19:30 uur   Inloop
20:00 uur   Openingswoord door Norbert Bonenkamp, président Alliance Française Maastricht
20:10 uur   Lezing door Prof. dr. Nico Nelissen: Nieuw leven voor het cultureel erfgoed in Frankrijk
21:40 uur   Persoonlijke ervaringen van Camille Oostwegel, vml. consul honoraire van Frankrijk
22:00 uur   Sluiting

Toelichting op het onderwerp
Ook in Frankrijk krijgen veel monumenten een nieuwe bestemming. Dat geldt niet alleen voor de ‘oude monumenten’ uit de Gallo-Romeinse periode en de Middeleeuwen, maar ook voor ‘jonge monumenten’ uit de 19de en 20ste eeuw. Aan de hand van illustratieve voorbeelden maakt Nico Nelissen een ‘Tour de France’ langs allerlei typen monumenten verspreid over heel Frankrijk. We zullen zien dat zowel kastelen, burchten, stadspoorten, kerken, kloosters, stadhuizen, paleizen, landgoederen, kazernes, fabrieken, manufacturen, entrepots en bijvoorbeeld ook villa’s en herenhuizen van jonge datum nieuw leven is ingeblazen. Maar dat alles is niet zonder slag of stoot gegaan. In Frankrijk wordt namelijk (zeer) veel waarde gehecht aan het (originele) behoud van het cultureel erfgoed. Iedere wijziging van een monument als gevolg van een nieuw gebruik leidt vaak tot felle discussies. Met andere woorden de herbestemming van monumenten is in Frankrijk een delicate kwestie. Wees ervan verzekerd dat in Frankrijk (en ook in andere landen) in elk gesprek de meningen verdeeld zijn over wat een ‘passende’ en ‘niet-passende’ herbestemming van een monument is. De ‘tocht langs nieuw leven voor het cultureel erfgoed in Frankrijk’ helpt bij het aanscherpen van het eigen oordeel.

Lezing is in samenwerking met Alliance Française Maastricht

Prof. dr. Nico Nelissen is emeritus hoogleraar van de Radboud Universiteit Nijmegen en voormalig stafdocent van de Academie van Bouwkunst Maastricht. Als voorzitter van meerdere welstands- en monumentencommissies heeft hij, naast zijn uitgebreide theoretische kennis, ook veel praktijkervaring opgedaan. Hij heeft onder andere comparatieve studies verricht van het monumenten- en welstandsbeleid in Europese landen.  Hij is voorzitter van  TOPOS, Architectuurcentrum Maastricht en bestuurslid van de Alliance Française Nijmegen. Voor nadere informatie over zijn persoon zie zijn website www.niconelissen.nl

Jacques Brel, aimer jusqu’à la déchirure

Mercredi 25 mai / 20h00 / Boekhandel Dominicanen

Martine Cadière – Auteure et conférencière, qui a obtenu plusieurs prix littéraires et a été invitée à de nombreuses émissions radiophoniques.

Jacques Brel fut sans conteste le plus grand chanteur du siècle. Généreux, fraternel, entier, provocateur, il est devenu l’un des plus grands auteurs du 20ème siècle. Ses textes à la fois réalistes et poétiques trouvent toujours un écho aujourd’hui. Brel, parolier, interprète et compositeur hors pair, avait aussi une personnalité riche et complexe et sa vie entre Bruxelles et les Marquises a été extraordinairement passionnante. Doté d’un physique hors du commun, il remplissait l’espace, et sur scène, il semblait offrir au public son existence. Jacques Brel, comme tout artiste d’envergure, a montré ce qu’il y a d’universel dans l’homme. Il est encore aujourd’hui d’une actualité saisissante.

Conférence en français

Prix d’entrée : € 10,00 (payer sur place), gratuit pour Amis et élèves Alliance Française

Film L’événement met korte inleiding door filmwetenschapper Jack Post

Vrijdag 29 april / 16:00 – 18:00 uur / Lumière Cinema

L’événement is de meest recente film van de Frans-Roemeense filmmaakster Audrey Diwan en haar grotendeels vrouwelijk crew. Deze prachtige film, die in 2021 de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië won, is gebaseerd op de autobiografische novelle van Annie Ernaux, de grande dame van de Frans literatuur. De film speelt in het Frankrijk van 1963 en vertelt het verhaal van briljante studente Anne die zwanger wordt en ‘daar vanaf wil’ om haar studie af te maken en te ontsnappen aan het arbeidersmilieu waar ze vandaan komt. Anne worstelt met haar zwangerschap die alsmaar voortduurt en voortduurt. De film confronteert ons met de dilemma’s, de schaamte, de pijn, het geheim, maar vooral ook de oorverdovende stilte omtrent een illegale abortus. Abortus was toentertijd in Frankrijk een taboe en verboden.

De film wordt voorafgegaan door een korte inleiding van filmwetenschapper Jack Post die zal ingaan op hoe het autobiografische verhaal van Annie Ernaux door de filmmaakster Adrey Diwan en de actrice Anamaria Vartolomei (Anne) op het scherm verbeeld wordt en hoe deze uiterst persoonlijke gebeurtenis tot ‘ons’ verhaal wordt gemaakt. De recente ontwikkelingen in landen als de VS, Polen of Hongarije, maar ook de ervaringen met haar eigen abortus van de filmmaakster laten immers zien dat het taboe rond abortus nog steeds voortduurt.

Voertaal inleiding en ondertiteling Nederlands.

Film is Frans gesproken.

Toegangsprijs: Amis en cursisten Alliance Française € 6,80
Telefonisch reserveren (043) 321 40 80 en op vertoon van de Carte Nationale kunt u aan de kassa uw kaartje ophalen.

De vestingwerken van Vauban

Vrijdag 25 maart / 20:00 uur / Boekhandel Dominicanen

Jeroen van der Werf – Bouwkundig ingenieur en bouwhistoricus, werkzaam bij Monumentenbezit de landelijke beheersorganisatie voor monumenten en/of cultuurhistorisch waardevolle gebouwen.

Vauban is Frankrijks bekendste vestingbouwkundige. Zijn hele carrière viel samen met de heerschappij van Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Vauban bouwde langs de gehele grens van Frankrijk vele tientallen forten. Van de bergen tot aan de zee.

De lezing gaat in op de carrière van Vauban, de forten die hij bouwde en hoe deze werkten. Daarbij komt ook zijn inventieve belegering van Maastricht aan de orde.

Nederlands gesproken

Toegang: Amis en cursisten Alliance Française gratis,  non-Amis € 10,-  (ter plekke te betalen)

De onuitwisbare nalatenschap van Petrus Regout

Zondag 6 februari om 12:30 uur en donderdag 24 februari om 14:00 uur

De onuitwisbare nalatenschap in Maastricht van Petrus Regout is vereeuwigd in een iconisch prentenalbum (Album dédié à mes enfants et mes amis 1866, 1868) dat voor het eerst in zijn geheel getoond wordt bij Bureau Europa.

Industriëlen maakten goede sier door chique lithoalbums te produceren en Regout liet zijn eigen lithoalbum produceren in Parijs. Het album bevat prenten van Regouts rijkste bezittingen: zijn landgoederenzone vlak buiten Maastricht, met Vaeshartelt als onvolprezen hoogtepunt. Het album is verzameld, gerestaureerd en gekaderd door de Maastrichtse kunstverzamelaar mr. Tom Cremers.

Speciaal voor Alliance Française Maastricht verzorgt de heer Cremers een rondleiding op zondag 6 februari om 12:30 uur en op donderdag 24 februari om 14:00 uur.

U meldt zich aan voor de rondleiding door een mailtje te sturen naar maastricht@afpb.nl, met vermelding van uw naam en uw voorkeursdatum.

De toegangsprijs is € 5,00. Gratis voor museumkaarthouders.

Meer informatie over de tentoonstelling en het bestellen van uw ticket: https://www.bureau-europa.nl/het-album/

Bestaat het Franse Chanson nog?  / Sylvain Lelarge

Donderdag 17 februari 2022 / 20:00 uur / gratis online

Bestaat het Franse Chanson nog, nu Brassens, Brel, Aznavour, Piaf… verdwenen zijn? Sylvain Lelarge heeft er lang aan getwijfeld (we spreken hier over teksten met inhoud). Later heeft hij Renan Luce, Michèle Bernard, Bigflo & Olie en nog vele anderen leren kennen. Sylvain nodigt u uit om samen op een ontdekkingstocht te gaan naar het Chanson dat je niet kent. 

We zullen ook gaandeweg genieten van vergeten parels van bekende zangers als Reggiani, Ferrat, Jean-Jacques Goldman, … Als veel van deze namen onbekend zijn, dan is dat goed nieuws, want dan liggen er dus schatten te wachten.

Concert Frédéric Dorfmann + CASQUE D’OR

Zondag 7 november 2021 / 14:00 uur

Na een muzikale hommage aan Serge Reggiani vindt er een voorstelling plaats van deze klassieker met Simone Signoret als prostituee uit de belle époque die drie verschillende mannen, waaronder Reggiani, het hoofd op hol brengt.

Het optreden wordt verzorgd door ‘le troubadour des Carrefours’, Frédéric Dorfmann. Hij brengt deze middag al zingend en vertellend een hommage aan Serge Reggiani. Reggiani was in de jaren zestig en zeventig één van de geliefdste vertolkers van het Franse chanson. Na een carrière in het theater en later ook de film, begon hij op veertigjarige leeftijd te zingen. Zijn image van ruwe bolster blanke pit maakte hem populair bij zowel jongeren als ouderen. Uiteindelijk werd hij een van de beste vertolkers van het Franse chanson, met teksten van Charles Baudelaire, Jacques Prévert en Georges Moustaki. Veel van deze bekende chansons zullen dan ook de revue passeren.

CASQUE D’OR (1952) is een romantische tragedie die, zoals het een onvervalst melodrama betaamt, in hartverscheurend mineur eindigt. Simone Signoret geeft gestalte aan het onverschrokken gangsterliefje Marie, een rol die haar op het lijf is geschreven.

De film speelt binnen een milieu van kleine criminelen tijdens de belle époque (1870-1914). Marie is de vriendin van Roland, een kokette, zelfingenomen man die haar als zijn eigendom beschouwt. Rolands baas, de zowaar nog strakker in het pak gestoken Félix, houdt de leden van zijn bescheiden misdaadsyndicaat in het gareel met enkele welgemikte oorvijgen hier en daar. Marie hunkert ondertussen naar een eenvoudiger leven en een gelukkig huwelijk. De verschijning van de sympathieke timmerman Georges biedt Marie een potentiële ontsnapping aan de sleur van nachtelijk Weens drinkgelag. Hun prille affaire komt echter op losse schroeven te staan wanneer de geslepen Félix zich plotseling opwerpt als geïnteresseerde derde partij.

Programma

13:45    Zaal open
14:00    Start concert Frédéric Dorfmann
15:45    Pauze
16:15    Inleiding Jack Post (taal: Nederlands)
16:20    Vertoning Casque d’Or
17:50    Einde

Rondleiding door het Luik van Simenon onder leiding van een Franstalige gids

Zaterdag 16 oktober 2021 / 14:00 uur

Georges Simenon est considéré comme un grand écrivain du XXème siècle. Liège, sa ville natale, transparaît dans la plupart des romans du père de Maigret. Georges Simenon naît le 13 février 1903 à Liège, dans le quartier populaire d’Outremeuse, dont il a retracé la vie et l’ambiance dans le roman autobiographique Pedigree (1948). Et à une pharmacie qui était située à proximité de ce pont que le jeune Simenon avait attribué l’enseigne Au Pont des Arches, titre de son premier roman publié en 1921 et sous-titré Petit roman humoristique de mœurs liégeoises.

Liège et Simenon… Entre le grand romancier et la Cité ardente, ce fut une véritable histoire d’amour. Car, si l’enfant d’Outremeuse a tôt fui sa ville natale, avide de découvertes, de réussites, l’écrivain célèbre a souvent répété : “Je me sens toujours liégeois où que je me trouve”. Simenon est l’un des écrivains belges les plus lus dans le monde. Son célèbre commissaire Maigret, qui se laisse davantage guider par son instinct et son intuition que par la raison, brise tous les clichés du roman policier, lui donnant une dimension psychologique inédite. 

De schrijver Georges Simenon (1903-1989) is geboren en getogen in Luik en de stad speelt een rol in zijn romans. Simenon werd vooral bekend met zijn boeken over inspecteur Maigret, die vele moorden oploste in de nabijheid van monumentale plekken in de stad.

We maken een wandeling onder leiding van een Franstalige gids door de binnenstad en het Maaseiland Outremeuse, langs plaatsen die voor Simenon belangrijk waren. Zoals zijn geboortehuis in Rue Léopold, de brug waarnaar hij zijn eerste roman noemde (Au pont des Arches), de plek waar hij zijn maagdelijkheid verloor in ruil voor een horloge en de kerkmuur die een rol speelt in Maigret en het lijk aan de kerkmuur.

Je ontdekt plaatsen waar  Georges Simenon zijn kinder- en jeugdjaren doorbracht, het standbeeld van Simenon en de plaatsen waar zijn romans zich afspelen.  De wandeling is niet alleen bestemd voor fans van Georges Simenon, maar ook de moeite waard als je wat meer wilt ervaren van het niet-officiële Luik.