Cultureel Programma 2021 - 2022

De culturele evenementen worden hieronder beschreven in de taal waarin ze worden gehouden en worden steeds twee maanden vooruit gepland.

De culturele avonden zijn gratis voor Amis, cursisten van de Alliance Française, studenten en non-amis t/m 25 jaar.

Non-amis ouder dan 25 jaar betalen € 7,50 per keer

Concert Frédéric Dorfmann + CASQUE D’OR

Zondag 7 november / 14:00 uur

Na een muzikale hommage aan Serge Reggiani vindt er een voorstelling plaats van deze klassieker met Simone Signoret als prostituee uit de belle époque die drie verschillende mannen, waaronder Reggiani, het hoofd op hol brengt.

Het optreden wordt verzorgd door ‘le troubadour des Carrefours’, Frédéric Dorfmann. Hij brengt deze middag al zingend en vertellend een hommage aan Serge Reggiani. Reggiani was in de jaren zestig en zeventig één van de geliefdste vertolkers van het Franse chanson. Na een carrière in het theater en later ook de film, begon hij op veertigjarige leeftijd te zingen. Zijn image van ruwe bolster blanke pit maakte hem populair bij zowel jongeren als ouderen. Uiteindelijk werd hij een van de beste vertolkers van het Franse chanson, met teksten van Charles Baudelaire, Jacques Prévert en Georges Moustaki. Veel van deze bekende chansons zullen dan ook de revue passeren.

CASQUE D’OR (1952) is een romantische tragedie die, zoals het een onvervalst melodrama betaamt, in hartverscheurend mineur eindigt. Simone Signoret geeft gestalte aan het onverschrokken gangsterliefje Marie, een rol die haar op het lijf is geschreven.

De film speelt binnen een milieu van kleine criminelen tijdens de belle époque (1870-1914). Marie is de vriendin van Roland, een kokette, zelfingenomen man die haar als zijn eigendom beschouwt. Rolands baas, de zowaar nog strakker in het pak gestoken Félix, houdt de leden van zijn bescheiden misdaadsyndicaat in het gareel met enkele welgemikte oorvijgen hier en daar. Marie hunkert ondertussen naar een eenvoudiger leven en een gelukkig huwelijk. De verschijning van de sympathieke timmerman Georges biedt Marie een potentiële ontsnapping aan de sleur van nachtelijk Weens drinkgelag. Hun prille affaire komt echter op losse schroeven te staan wanneer de geslepen Félix zich plotseling opwerpt als geïnteresseerde derde partij.

Programma

13:45    Zaal open
14:00    Start concert Frédéric Dorfmann
15:45    Pauze
16:15    Inleiding Jack Post (taal: Nederlands)
16:20    Vertoning Casque d’Or
17:50    Einde

Rondleiding door het Luik van Simenon onder leiding van een Franstalige gids

Zaterdag 16 oktober / 14:00 uur

Georges Simenon est considéré comme un grand écrivain du XXème siècle. Liège, sa ville natale, transparaît dans la plupart des romans du père de Maigret. Georges Simenon naît le 13 février 1903 à Liège, dans le quartier populaire d’Outremeuse, dont il a retracé la vie et l’ambiance dans le roman autobiographique Pedigree (1948). Et à une pharmacie qui était située à proximité de ce pont que le jeune Simenon avait attribué l’enseigne Au Pont des Arches, titre de son premier roman publié en 1921 et sous-titré Petit roman humoristique de mœurs liégeoises.

Liège et Simenon… Entre le grand romancier et la Cité ardente, ce fut une véritable histoire d’amour. Car, si l’enfant d’Outremeuse a tôt fui sa ville natale, avide de découvertes, de réussites, l’écrivain célèbre a souvent répété : “Je me sens toujours liégeois où que je me trouve”. Simenon est l’un des écrivains belges les plus lus dans le monde. Son célèbre commissaire Maigret, qui se laisse davantage guider par son instinct et son intuition que par la raison, brise tous les clichés du roman policier, lui donnant une dimension psychologique inédite. 

De schrijver Georges Simenon (1903-1989) is geboren en getogen in Luik en de stad speelt een rol in zijn romans. Simenon werd vooral bekend met zijn boeken over inspecteur Maigret, die vele moorden oploste in de nabijheid van monumentale plekken in de stad.

We maken een wandeling onder leiding van een Franstalige gids door de binnenstad en het Maaseiland Outremeuse, langs plaatsen die voor Simenon belangrijk waren. Zoals zijn geboortehuis in Rue Léopold, de brug waarnaar hij zijn eerste roman noemde (Au pont des Arches), de plek waar hij zijn maagdelijkheid verloor in ruil voor een horloge en de kerkmuur die een rol speelt in Maigret en het lijk aan de kerkmuur.

Je ontdekt plaatsen waar  Georges Simenon zijn kinder- en jeugdjaren doorbracht, het standbeeld van Simenon en de plaatsen waar zijn romans zich afspelen.  De wandeling is niet alleen bestemd voor fans van Georges Simenon, maar ook de moeite waard als je wat meer wilt ervaren van het niet-officiële Luik. 

  • Vertrek- en eindpunt: Office du Tourisme, Halle aux Viandes, 13 quai de la Goffe, Liège.
  • Kosten € 7,50 (ook voor Amis en cursisten)
  • Duur 2 uur
  • Vervoer op eigen gelegenheid en samenkomst bij Office du Tourisme in Luik

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.