Cultureel Programma 2022 - 2023

De culturele evenementen worden hieronder beschreven in de taal waarin ze worden gehouden en worden steeds twee maanden vooruit gepland.

De culturele avonden zijn gratis voor Amis, cursisten van de Alliance Française, studenten en non-amis t/m 25 jaar.

Non-amis ouder dan 25 jaar betalen € 10,- per keer

 Een tocht langs gebouwen en gebieden van de Werelderfgoedlijst van UNESCO (In samenwerking met TOPOS) door Prof. dr. Nico Nelissen

Donderdag 23 maart 2023 / 20:00 uur / Stayokay Maastricht

Entrée: gratis

Het is inmiddels 50 jaar geleden dan UNESCO begon met het opstellen van een Lijst van het Werelderfgoed. Wereldwijd staan er meer dan 1.000 gebouwen, stadsdelen en natuurgebieden op deze prestigieuze lijst.

Frankrijk is in Europa een van de koplopers wat betreft het aantal objecten dat op deze lijst staat. Prof. dr. Nico Nelissen informeert ons over achtergronden, selectie, aanwijzing en consequenties van de plaatsing van objecten op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De nadruk valt op een boeiende tocht langs het Franse ‘patrimoine mondial’. We zullen bekende gebouwen en plekken tegenkomen, zoals de Mont Saint-Michel, de kathedraal van Reims, de kastelen langs de Loire en bijvoorbeeld de stad Carcassonne. Maar wie heeft weet van bijvoorbeeld de Cité Radieuse van Le Corbusier, de vuurtoren van Cardouan, het Canal du Midi of de wijngaarden en de champagnehuizen? Laat u verrassen door het vele mooie dat Frankrijk te bieden heeft aan prehistorische kunst, monumenten uit vele eeuwen, stadsschoon van allerlei aard en fascinerende landschappen.

Lezing in het Nederlands

Passé

La Rentrée Littéraire par Pierre-Pascal Bruneau

Mardi 20 septembre / 20h00 / Boekhandel Dominicanen

Prix d’entrée : € 10,00 (payer sur place), gratuit pour Amis et élèves Alliance Française

Pour la saison 2019 et 2020, Pierre-Pascal Bruneau, libraire et fondateur du Temps Retrouvé, la seule librairie  française à Amsterdam, a évoqué les lauréats des différents prix littéraires français annoncés chaque année lors de la Rentrée Littéraire à Boekhandel Dominicanen.

Cette année, il souhaite faire les choses différemment et présenter les livres les plus intéressants sélectionnés pour les différents prix littéraires. Vous pouvez acheter ces livres pendant cette soirée ou plus tard à Boekhandel Dominicanen. Cette fois la présentation sera consacrée à la rentrée littéraire de septembre 2022. Beaucoup de grandes plumes pour cette rentrée : parution de Cher connard, le nouveau roman de Virginie Despentes, Amélie Nothomb, sans faillir est présente avec son roman annuel. Emmanuel Carrère, Laurent Gaudé, Alain Mabanckou, Yasmina Khadra, et bien d’autres sont aussi au rendez-vous.

Le Temps Retrouvé et Boekhandel Dominicanen tentent de relancer l’idée de mettre en place un rayon français assez important qui présenterait des nouveautés, essais, lectures faciles à Boekhandel Dominicanen.

Conférence en français

Visite Guidée Exposition “Collectionneuses Rothschild”, Musée La Boverie Liège

Samedi 29 octobre /14h00 / Musée La Boverie

Prix:  15 euros, café/thé inclus après la visite

Pour vous inscrire, envoyez un e-mail à maastricht@afpb.nl

Le musée de La Boverie présente l’exposition “Collectionneuses Rothschild. Mécènes et donatrices d’exception”. Conçue en partenariat avec le musée du Louvre, elle emmène le visiteur dans l’univers de la famille Rothschild, et plus particulièrement dans les collections de certaines femmes de la branche familiale.

Depuis le 19e siècle, la famille Rothschild est légendaire dans l’histoire de nos sociétés. Cette dynastie est devenue au fil du temps synonyme de réussite dans le monde de la finance, mais aussi de richesse intellectuelle et artistique. Derrière ce nom de famille se cache des personnalités méconnues et un patrimoine insoupçonné. Proposant un point de vue inédit, cette exposition mettra en lumière des femmes de la famille à la personnalité singulière.

Ignorées par l’histoire de l’art, ces femmes ont été des collectionneuses, bâtisseuses, mécènes et héritières, qui ont contribué d’une manière significative à l’enrichissement du patrimoine historique et des collections des musées français par leurs dons et legs considérables. L’exposition retracera le goût et la personnalité de neuf femmes d’exception.

À travers une sélection de plus de 350 œuvres, l’exposition proposera un parcours constitué d’œuvres de toutes époques et tous horizons. Le visiteur rencontrera de grands artistes, tels que Fragonard, Chardin, Delacroix, Cézanne, Claudel, Rodin, Egon Schiele, Calder, mais aussi des manuscrits médiévaux, des tableaux de la Renaissance italienne, des collections de bijoux et de porcelaines, ou encore des objets d’art africain et d’Extrême-Orient.

Musée La Boverie
Parc de la Boverie • BE 4020 Liège
www.laboverie.com

Suggestion de voyage – prenez le train, le musée est à une courte distance à pied dans un parc agréable.

Tapis Rouge Film Festival

12 en 13 november / Lumière Cinema Maastricht

Speciale prijs voor Amis en cursisten Alliance Française: € 8,-

Het Tapis Rouge filmfestival is volledig gewijd aan de Franstalige film en presenteert het beste van de Franse cinema aan Nederlandse filmliefhebbers. Lumière Cinema vertoont enkele hoogtepunten uit het festivalaanbod, met zowel avant-premières als enkele films die exclusief tijdens het festival in Lumière te zien zijn.

UITVERKOCHT – Een voorstelling in Franse stijl – ‘La vie au creux de la main’ door Muzifique

Zaterdag 19 november / 20:00 uur / Pesthuys Podium

Toegangsprijs: € 10,00 / Kaartjes kunnen via de website van het Pesthuys Podium worden gekocht (zie rode knop hieronder).
Amis en cursisten van de Alliance Française kunnen hun gratis kaartje reserveren via info@pesthuyspodium.nl en op vertoon van de Carte Nationale kunt u aan de kassa uw kaartje ophalen.

Muzifique is een theatergroep die met hun voorstellingen beleveningstheater creëert. Hun Franse voorstelling “La vie au creux de la main” neemt het publiek mee op een theatrale reis, vol Franse Chansons over het leven van artiesten en kunstenaars, naar het land van brood, kaas en wijn.

Droom weg met Franse chansons en romantische verhalen. Van Limburg naar Brussel en via Parijs naar het uiterste zuiden van Frankrijk. Onderweg begeleid met liedjes van Jacques Brel en Edith Piaf, maar ook van Herman van Veen en Henk Deters. Laat je verrassen en geniet van een inspirerende avond met deze reis naar en door Frankrijk.

Bezoek website www.muzifique.nl voor meer informatie over de groepsleden en hun voorstellingen.

Dementie in de film: Gaspar Noé’s indringende portret van ‘het levenseinde’/ Filmtheater Lumière

Woensdag 23 november / 19:00-20:00 uur. Om 20:30 uur draait de film voor diegenen die de film na de lezing willen zien.

Filmwetenschapper Jack Post beargumenteert in zijn lezing in het Nederlands hoe de splitscreen in ‘Vortex’ ons vertelt dat de dementerende en ouder wordende mens behoefte heeft aan empathie, liefde en zorgzaamheid. De film laat tegelijk zien dat dit voor de familieleden die worstelen met hun eigen veroudering of leven, niet altijd makkelijk is. In die zin schetst de film een beeld dat verschilt van gangbare culturele stereotypen waarin dementie wordt gereduceerd tot een ziekte, een wrede aftakeling en het verlies van de persoonlijkheid en waardigheid. 

Gaspar Noé’s fascinerende nieuwe film Vortex schetst een intiem en ontroerend, maar tegelijk ook ‘hard’ beeld van het leven van een man, vrouw en hun zoon. De vrouw van het koppel is dementerend, hij worstelt met zijn hartfalen en de zoon, die nauwelijks zijn eigen leven op orde krijgt, is onmachtig om voor hen te zorgen. 

Noé’s nieuwe film is een lovenswaardig en geslaagd portret van het ouder worden en dementie. Maar vooral ook van de gevoelens van verwarring, verlies van controle en de pijn die daarmee gepaard gaan. Noé baseerde zijn film deels op de periode dat hij zijn dementerende moeder verzorgde. Juist het feit dat dementie nu een algemene aandoening is en dat iedereen wel iemand kent met dementie, een ouder, een oom, een vriendin of je partner, was voor hem de reden Vortex te maken.

Noé’s film is geen documentaire of speelfilm, maar een volledig geïmproviseerde (fictie)film die er uitziet als een documentaire. Opmerkelijk is dat hij er voor koos het filmbeeld in twee aparte beelden op te delen (splitscreen), in de ene beeld zien we de vrouw en in andere beeld de man. Het feit dat de toeschouwer continu het perspectief van de man vergelijkt met dat van de vrouw (en omgekeerd), maakt Noé’s portret van veroudering en dementie zo indringend. 

Film: Frans gesproken, Nederlands ondertiteld