Cultureel Programma 2023 - 2024

De culturele evenementen worden hieronder beschreven in de taal waarin ze worden gehouden en worden steeds twee maanden vooruit gepland.

De culturele avonden zijn gratis voor Amis, cursisten van de Alliance Française, studenten en non-amis t/m 25 jaar.

Non-amis ouder dan 25 jaar betalen € 10,- per keer

Cafe français live met pubquiz

Woensdag 29 mei / 20:00 uur / Bistrot On Top

Onze jaarlijkse pubquiz komt er weer aan. De vragen zijn zoals altijd niet mals en springen heen en weer van cultuur naar sport en van politiek naar muziek. Nog een paar dagen ter voorbereiding, dus lees die krant, kijk dat actualiteitenprogramma en strijd voor eeuwige roem bij On Top!

Let op! Om een inschatting van het aantal deelnemers te hebben, vragen we je deze keer om je in te schrijven via maastricht@afpb.nl

En wie er een echt avondje uit van wil maken, kan er voorafgaand aan het CF terecht voor een Menu AFM Au Sommet, een 2-gangen menuutje voor de vriendelijke prijs van € 26,00. Reserveren voor het menuutje op (043) 362 7099.

Bistrot On Top, Scharnerweg 131 in Maastricht

Soirée de pétanque

Nieuwe datum!

Donderdag 27 juni / 19:30 uur / Boulodrôme Maastricht, De Geusselt Maastricht

Entree gratis, consumpties voor eigen rekening

Tijdens deze sportieve en ontspannen soirée leren we alles over pétanque en kunnen we het geleerde meteen in de praktijk brengen. Alle materialen zijn aanwezig, u hoeft dus niets mee te nemen.

Adres
Boulodrôme
Severenstraat 201, 6225 AR Maastricht

Aanmelden niet nodig.

Passé

La Rentrée Littéraire par Pierre-Pascal Bruneau

Mardi 17 octobre 2023 / 20h00 / Boekhandel Dominicanen

Prix d’entrée : € 10,00 (payer sur place), gratuit pour Amis et élèves Alliance Française

Il est désormais de tradition d’ouvrir la saison culturelle de l’Alliance française avec la vision de Pierre-Pascal Bruneau sur la rentrée littéraire en France. Pierre-Pascal Bruneau, libraire et fondateur du Temps Retrouvé, la seule librairie française à Amsterdam, a évoqué les lauréats des différents prix littéraires français annoncés chaque année lors de la Rentrée Littéraire à Boekhandel Dominicanen.

Il souhaite présenter les livres les plus intéressants sélectionnés pour les différents prix littéraires. Vous pouvez acheter ces livres pendant cette soirée ou plus tard à Boekhandel Dominicanen. Cette fois la présentation sera consacrée à la rentrée littéraire de 2023. 

Le Temps Retrouvé et Boekhandel Dominicanen ont mis en place un rayon français assez important qui présenterait des nouveautés, essais, lectures faciles à Boekhandel Dominicanen.

Conférence en français

Rondleiding: De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas / Limburgs Museum te Venlo

Zaterdag 18 november 2023 / 14:00 uur / Limburgs Museum Venlo

Op zaterdag 18 november organiseert de Alliance Française een bezoek met gids naar de nieuwe tentoonstelling De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas in het Limburgs Museum te Venlo.

In juni 2023 is het 350 jaar geleden dat de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV in dertien dagen tijd Maastricht veroverde, een stad die destijds gold als een van de sterkste vestingen van het continent.
In 1676 mislukte een poging van stadhouder Willem III van Oranje om de stad te heroveren voor de Nederlandse Republiek. Franse soldaten en bestuurders bleven uiteindelijk nog tot 1679 in Maastricht.
Wat dreef beide vorsten? Wat betekenden Maastricht en Limburg voor hen? En welke gevolgen hadden hun acties voor de mensen in deze regio?

Voertaal: Nederlands

Het aantal deelnemers is maximaal 25. Amis en cursisten van de Alliance Française hebben voorrang. U meldt zich aan door in onze webwinkel een ticket te kopen.

Let op: er zijn verschillende toegangsprijzen. Als u een ticket met korting koopt (ook als het een gratis ticket betreft) omdat u een museum- of andere kortingskaart heeft, dan moet u deze kortingskaart kunnen tonen bij de ingang.

Kosten vervoer en toegang zijn voor eigen rekening. Het Limburg Museum ligt tegenover het NS treinstation in Venlo. Neem de trein! 

De volgende tickets zijn verkrijgbaar in onze webwinkel (zie rode knop hieronder)
• Entree met korting op normale toegangsprijs € 18,50
• Studenten/CJP/CKV € 13
• Museumkaart/ICOM € 5
• VriendenLoterij VIP-kaart (1 p.p.) € 0

Tip: Het is ook interessant om de parallelle tentoonstelling “De Zonnekoning verovert de stad” in Het Maastricht Museum (Centre Céramique – Maastricht) te bezoeken https://www.maastrichtmuseum.nl/ 

Film: Sur l’Adamant – Nicolas Philibert (Fr. 2023) 

Zondag 26 november / 14:30 uur / Lumière Cinema

L’Adamant is een uniek dagcentrum, een gebouw drijvend op de Seine, in het hart van Parijs vlak bij Gare du Lyon. Op de L’Adamant worden volwassenen opgevangen die lijden aan psychische stoornissen. De bijzondere zorgomgeving van L’Adamant biedt een alternatief voor de verloederde en ontmenselijkte omgeving van de psychiatrie. In L’Adamant vinden de patiënten levensvreugde en leggen ze contact met de wereld om hen heen. Nicolas Philibert volgde gedurende enkele maanden de patiënten en hun begeleiders. De film nodigt ons uit aan boord van L’Adamant, waar we de patiënten en verzorgers ontmoeten die dag in dag uit proberen de dagelijkse routines opnieuw uit te vinden. De vaak artistiek begaafde patiënten spelen muziek en maken schilderijen, werk dat veelal een weerspiegeling is van hun persoonlijke ervaringen.

Sur L’Adamant (2023) werd op het Filmfestival in Berlijn genomineerd voor de sectie ‘documentaire film’ maar won tot de grote verbazing van iedereen de Gouden Beer. Deze keer was het geen speelfilm die de grote prijs van de Berlinale 2023 won, maar een documentaire. Bij de uitreiking van de prijs vertelde juryvoorzitster Kristen Stewart dat de jury worstelde met de vraag “Wat maakt een film tot een film?”  Sur L’Adamant hier gaf volgens haar op deze vraag het beste antwoord. 

In de inleiding op Sur L’Adamant probeert Filmwetenschapper Jack Post te begrijpen wat Kristen Stewart met deze opmerking bedoeld zou kunnen hebben. Het antwoord op de vraag ligt zijn inziens vooral in de empathie waarop Nicolas Philibert (of eigenlijk zijn camera) mensen tegemoet treedt, of dit nu doven (Le Pays des sourds (1992)), schoolkinderen (Être et avoir (2001) of psychiatrische patiënten (La moindre des choses (1997) en Sur L’Adamant (2023)) zijn. 

Philibert observerende werkwijze vertoont veel overeenkomsten met die van de ‘direct cinema’. Je kunt zijn werk vergelijken met dat van zijn Amerikaanse ‘leermeester’ Frederick Wiseman (Titicut Follies (1967) of Hospital (1970)) of zijn Franse collega Raymond Depardon (San Clémente (1980), Urgences (1988) en 12 Jours (2017), die beiden vergelijkbare films over de psychiatrie maakten. Philibert’s films zijn echter anders; bij hem is juist de vermenging van observatie met empathie dat zijn werk zo aangrijpend en hartverwarmend maakt.

Voertaal: Nederlands, film Nederlands ondertiteld

Ticket: Alliance Française leden € 10,50 (Regulier € 12,50)

Franse Chansons – Zingend door het leven / Ronald Naar en Lise Akkermans

Zaterdag 27 januari 2024 / 20:00 uur / Pesthuys Podium

Toegangsprijs: € 11,00 / Kaartjes kunnen via de website van het Pesthuys Podium worden gekocht (zie rode knop hieronder).
Amis en cursisten van de Alliance Française kunnen hun gratis kaartje reserveren via info@pesthuyspodium.nl en op vertoon van de Carte Nationale kunt u aan de kassa uw kaartje ophalen.

Ronald Naar is een bekend vertolker van het Franse chanson die zelfs op het festival in Avignon heeft gestaan. Recent is Ronald, via de Alliance Française Nijmegen, een muzikale samenwerking aangegaan met Lise Akkermans, studente Franse taal en cultuur. Ronald en Lise brengen een gevarieerd programma met solo’s van hen beiden en daarnaast duetten. Lise begeleidt op piano.

Publieksreactie op een van de optredens:
Wat een prachtige chansons, en wat een mooie, soms ernstige, soms zeer humoristische stukjes ertussendoor. Het contact met het publiek was fantastisch. Ik vind het echt klasse en waande me in een theater in Parijs.”

Une soirée «cinéma français» / Denis Mandon

Maandag 19 februari 2024 / 18:45 uur / Hotel Management School Maastricht

Denis Mandon (alias Denis de France), français, né à Lyon et vivant à Kampen, présente un film de son choix (surprise) sous-titré en français. Il ne s’agit pas seulement de regarder passivement un film (pour ça on peut aller au cinéma) mais il s’agit de faire un certain effort pour comprendre un film en français sans l’aide du néerlandais. Son objectif est de combiner l’apprentissage du français au plaisir du cinéma.

Denis Mandon prépare la projection du film avec des exercices et des explications sur le vocabulaire, les expressions, les aspects culturels typiquement français du film.

 

Denis Mandon (alias Denis de France), geboren in Lyon presenteert een film naar zijn keuze..
Het eerste deel van de avond zal bestaan uit een speelse en leerzame taalles ter voorbereiding op een film (met Franse ondertiteling), die we in het tweede gedeelte van de avond gaan zien. De ervaringen van de voorafgaande jaren hebben ons geleerd dat met name onze studenten en hun docenten dit een bijzondere ervaring vinden, waaruit zij veel plezier en voldoening putten.

De titel van de film, die (nog) niet in Nederland te zien is, blijft tot het laatste moment geheim. Ook wij kennen hem dus niet. Denis wil dat we “blanco” aan de start verschijnen. Een mooie uitdaging voor ons allen dus.

Cursisten maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom bij deze voorstelling

De film start om 18:45 uur en zal rond 21:30 uur afgelopen zijn.

Voertaal Frans (aangepast aan het niveau van de aanwezigen)
Entree: gratis

L’HÔTEL-DIEU de BEAUNE : Un écrin de joyaux artistiques par Marie Paule Eeckhout

Mercredi 6 mars 2024 / 20h00 / Boekhandel Dominicanen

Prix d’entrée : € 10,00 (payer sur place), gratuit pour Amis et élèves Alliance Française

En Bourgogne, au sud de Dijon, Beaune est une ville où se trouve un témoin unique de l’architecture civile du Moyen Âge: les Hospices datant du 15° siècle.

Comment est né cet hôpital en 1443 et comment il fonctionnait à cette époque, c’est ce que vous découvrirez dans la présentation, ainsi que toutes les merveilles s’y nichant :
• Les bâtiments gothiques qui entourent la cour d’honneur
• La célèbre toiture couverte de tuiles vernissées
• La grande salle des «pôvres»
• La lingerie, la cuisine, la pharmacie, le laboratoire, le cellier…

Voilà pour le bâtiment en lui-même mais il y a plus…. Les 1000 facettes du polyptyque de Roger van der Weyden : technique des Primitifs flamands, symbolique et iconographie du Moyen Âge.

Bref tout cet écrin de joyaux artistiques n’aura plus de secrets pour vous!

Conférence en français

De lezing van Nico Nelissen kan helaas niet doorgaan en zal naar een latere datum verplaatst worden.

 

Lyon : vaut le détour ! – Lyon is een omweg waard! door Nico Nelissen

Donderdag 25 april 2024 / 20:00 uur / Stayokay Hostel Maastricht

Entree: gratis

Mensen die naar Zuid-Frankrijk gaan, haasten zich door de beruchte tunnel van Lyon om zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te komen. Maar waarom niet een aantal dagen in Lyon verblijven? De prachtig gelegen stad waar Saône en Rhône samenvloeien, kent een rijke geschiedenis. De bouwkundige relicten getuigen daarvan. Prof. Nelissen neemt ons mee door de (architectuur)geschiedenis van deze zich permanent  transformerende stad.

Aan de hand van prachtige beelden wordt niet alleen aandacht besteed aan de bouwkunst uit de periode van de Romeinen, de Middeleeuwen, de Nieuwe Tijd en de periode van de industrialisatie, maar wordt vooral ook ingegaan op de recente architectuurprojecten die de stad een compleet nieuw aanzien geven. Laat je verrassen door verbluffende projecten van bekende en minder bekende architecten. Wedden dat u in de toekomst een détour maakt naar Lyon!

De lezing is een gezamenlijk initiatief van de AF Maastricht en TOPOS, Architectuurcentrum Maastricht.

Voertaal: Nederlands