Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Félix Vallotton, profeet van de moderne kunst

12 maart 2020 @ 20:00 - 22:00

Tijdens deze Nederlandstalige lezing verteld Grieta Felix u over het leven en de kunst van Felix Edouard Valloton.

Kunstenaar Félix Édouard Vallotton (Lausanne 1865 – Parijs 1925) was een van oorsprong Zwitsers kunstschilder en in 1900 liet hij zich tot Frans staatsburger naturaliseren. Zijn leraren in Lausanne adviseerden zijn ouders om hem in Parijs te laten studeren. De eerste tijd legde hij zich vooral toe op portretschilderen, maar na een voorstelling van Japans drukwerk te hebben gezien, begon hij een eigen collectie te maken. De eenvoud en directheid van de Japanse kunst hebben zijn werk beïnvloed; hij speelde met de extreme zwart-wit tegenstellingen van het houtdrukwerk. Vallotton was degene die de techniek van de houtgravure opnieuw leven ingeblazen heeft en zou ook jaren met deze techniek blijven werken; een groot deel van zijn inkomsten kwam van zijn gravures.

Vallotton kwam eind 19e-begin 20e eeuw door zijn vriendschappen in een kleine, ten onrechte enigszins vergeten, invloedrijke groep jonge Franse kunstenaars « Les Nabis » terecht. « Les Nabis », Hebreeuws voor ‘profeten’, want zij wilden zich manifesteren als de profeten van de moderne, nieuwe kunst. Hun voorbeelden waren Cézanne en de meesters van de Japanse prentkunst, maar vooral hun leermeester, Paul Gauguin. Vallotton trok naar Bretagne, waar hij onder leiding van Gauguin ging werken. Deze spoorde de jonge schilder aan om naar de natuur te schilderen en met die beelden in zijn hoofd aan de slag te gaan in het atelier.
De kleuren werden feller dan bij de impressionisten, de schilderstreken minder fijn en de onderwerpen minder luchtig. Naast zijn nadruk op naast elkaar gezette kleurvlakken en op een plat, vaak illustratief aandoend beeld, gaat hij echter verder en zoekt naar vereenvoudiging.

Zijn schilderijen, met zeer uiteenlopende thematiek, van het leven van alledag en op straat, (waarbij maatschappijkritiek niet ontbreekt), tot landschappen, maar vooral zijn houtsneden doen daardoor heel modern aan. Kortom: een fascinerende kunstenaar op weg naar abstractie!

 

Drs. Grieta Felix studeerde Klassieke talen en kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Na een twintigjarige schoolcarrière als docente Latijn, Grieks en KCV, draagt zij sinds enkele jaren met veel genoegen haar liefde voor taal, kunst en cultuur over door het geven van lezingen en cursussen. Hierbij combineert zij graag de verschillende disciplines.Art et musée

Gegevens

Datum:
12 maart 2020
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Organisator

AF Zutphen
Bekijk de site van Organisator

Locatie

‘t Nut
Breegraven 1
Warnsveld, Nederland
+ Google Maps