Cultureelprogramma 2019 - 2020

De Alliance Française Ede-Wageningen biedt, naast een uitgebreid cursusprogramma, een levendig Franstalig cultureel programma (films, voordrachten, lezingen, muzikale optredens, enz.). U kunt u aanmelden als lid van de Alliance Française als u geen cursus volgt, maar wel de culturele avonden wilt bijwonen. Het lidmaatschap kost € 20,00 p.p.p.j. Cursisten ontvangen automatisch de carte nationale van de Alliance Française, die toegang geeft tot het culturele programma. Met deze lidmaatschapskaart kunt u alle culturele activiteiten van de Alliance Française in heel Nederland bezoeken; iedere afdeling van de Alliance Française vermeldt op de website het culturele programma. Ook niet-cursisten of niet-leden zijn van harte welkom; zij  betalen € 8,00 entree.

De culturele avonden vinden gewoonlijk plaats in De Brink in Bennekom, aanvang – tenzij vooraf anders aangegeven – om 20.00 uur.

Het programma 2019-2020 ziet er als volgt uit:

 

MAANDAG 28 oktober 2019
Wim Dammers – ABCdaire de Paris

Aanvang 20.00 uur!
Locatie: De Brink, Brinkstraat 39 in Bennekom

 

Wim Dammers is een echte Parijs-liefhebber. Hij was enige tijd werkzaam in de stad, die hij daarna tientallen keren bezocht. Hij bestudeerde uitvoerig de geschiedenis en de architectuur en bezit inmiddels een collectie van circa 300 boeken over de stad. Sinds 10 jaar geeft hij ieder voorjaar rondleidingen aan Nederlandse groepen.

Vanavond maken we een wandeling door het Parijs buiten de gebaande paden, aan de hand van het alfabet: een dwarsdoorsnede van de stad met onderwerpen als Carrelages, Cités, Fontaines Wallace, Lutèce, Plaques commémoratives, Vespasiennes etc.

 

DINSDAG 26 november 2019
Marc Defossez – Les belles expressions et proverbes français autour des arts de la table

Aanvang: 20.00 uur

Locatie: Imagine, Bergstraat 26, 6701 AD Wageningen.

Marc was al enkele malen bij ons te gast, telkens in het sympathieke Imagine in Wageningen. Zijn voordrachten vonden een dankbaar en enthousiast publiek, zodat we niet aarzelen hem nog een keer uit te nodigen. Al eerder onderhield hij ons over de kazen van Noord-Frankrijk (zijn geboortestreek); er was toen een heerlijke proeverij aan verbonden. En ook dit keer is er in de pauze een kleine ‘dégustation de quelques spécialités relatives à ces expressions et proverbes’…. Om niet te missen dus !

DONDERDAG 13 februari 2020
Queenie Reesink – Naviguer en France en bateau

Aanvang: 20.00 uur

Locatie: Villa Erica, Ericapark 1, 6721 GH Bennekom.

Queenie aime naviguer en France en bateau. Elle a fait 5 ou 6 films courts avec des explications au moment de la projection et entre les films. Les films proposent un parcours à travers des paysages français variés, avec un accent sur les systèmes hydrauliques (sluizen e.d.). « Contrairement à la voiture, la navigation permet d’admirer les paysages avec une allure de marche ».

Langue : néerlandais (langue habituelle) ou français.

N.B. : Quelques films peuvent être visionnés sur www.vimeo.com/pqr

 

 

 

 

DONDERDAG 16 april 2020
Frederic Dorfmann – Les Maudits Maux d’Amour de Jacques Brel

Aanvang: 20.30 uur

Locatie: Eetcafé H41, Herenstraat 41, 6701 DH Wageningen

 

Ook Frederic is al enkele keren bij ons geweest, al of niet samen met zijn dochter. Ook dit keer brengt hij een weliswaar kort – 1 uur – maar zeer onderhoudend muzikaal programma, over het (liefdes)leven van Jacques Brel. Diverse bekende chansons van de Franstalige Vlaamse zanger komen aan bod en worden door Frédéric in het Frans en in het Nederlands treffend ingeleid. Hij heeft niet de pretentie om Brel te imiteren; hij zingt en speelt op absoluut eigen en vooral bescheiden wijze.